Sri Lanka nationale parken: 5 wildlife parken en safari tips

Op safari in Sri Lanka: 5 nationale parken vol wildlife

Bij safari zul je misschien in eerste instantie denken aan landen zoals Kenia, Zuid-Afrika, Namibië en andere landen in zuidelijke Afrika. Ook in Sri Lanka zijn er voldoende opties om wildlife te spotten bij een safari. In deze blog geven we tips over welke parken je het beste in welke periode kunt bezoeken als je bijvoorbeeld olifanten, luipaarden of krokodillen wilt zien.

1. Yala National Park

Olifanten safari Yala national park

Het Yala National Park is misschien wel het bekendste wildlife park van Sri Lanka. Met een oppervlakte van bijna 1 miljoen vierkante kilometer is het het op een na grootste wildlife park van Sri Lanka. Daarnaast is het ook het meest bezochte park. Het park is gelegen in het zuidoosten van Sri Lanka. De beste uitvalsbasis voor een safari in Yala National Park is het dorpje Tissamaharama. Vanaf hier vertrekken de meeste jeeps en elk hotel, guesthouse of toeristenbureau kan een safari voor je regelen. Vanaf Tissamaharama is het ongeveer een half uurtje rijden naar de toegangspoort van het park. Dagentree voor het park kost €15 (3000 LKR)per persoon. Daarboven op komen nog de kosten voor de jeep + chauffeur. Afhankelijk van de jeep en met hoeveel mensen je in de jeep zit, zal het totaal ongeveer €30 per persoon kosten. De beste tijd om Yala National Park te bezoeken is van mei tot augustus, omdat je dan de grootste kans hebt om dieren te spotten. Daarnaast kan het park in september in oktober soms een paar weken gesloten blijven.

Wij hebben zelf goede ervaringen met de tour operator Lakpura Travels. Voor de jeep + entree betaal je zo’n €35 per persoon bij 6 personen.

Dieren in Yala

Tot zover de praktische informatie over Yala National Park, het belangrijkste is uiteraard welke dieren er leven in het park en wat de kans is dat je deze ziet. In de meeste safari parken van Sri Lanka vind je de Aziatische olifant, zo ook in Yala National Park. Daarnaast is de kans ook groot dat je waterbuffels, apen, herten en zwijnen ziet. Omdat er in het park ook veel meertjes zijn met zoet brak water, is er ook een reële kans dat je grote zoetwaterkrokodillen tegenkomt. Maar de meeste mensen komen naar Yala National Park omdat je hier de hoogste concentratie luipaarden ter wereld hebt. Maar omdat luipaarden meesters zijn in verstoppen is zelfs hier de kans niet heel groot. De kans is het grootst dat je ze in een boom ziet liggen, kijk dus af en toe naar boven.

luipaarden Yala NP sri lanka
Kijk goed in de bomen en misschien ben jij wel de gelukkige die een luipaard spot!

Overnachten

Zoals gezegd is Tissamaharama de uitvalsbasis voor een safari in Yala National Park. Wij raden aan om hier 2 dagen te blijven zodat je ‘s-ochtends vroeg op safari kunt waardoor je de ergste drukte voor bent en je niet direct na je safari door hoeft te reizen maar even kunt bijkomen en alle indrukken kunt verwerken. Dit geldt voor een bezoek aan elk van de Nationale Parken in deze blog.

Hotel tip: Rice Rice Villas

overnachten yala national park
Rice Rice Villas heeft mooie afzonderlijke hutjes en een buitenzwembad met uitzicht op de omliggende rijstvelden

De kamers in dit pension zijn allemaal losse hutjes, wat bijdraagt aan de safari beleving. De hutjes zijn voorzien van een eigen badkamer, airconditioning, een zithoek en thee- en koffiefaciliteiten. Het pension beschikt over een buitenzwembad vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de omliggende rijstvelden. Overnachten in een tweepersoonskamer kost €36 per nacht. Er zijn ook driepersoonskamers voor €54 per nacht. Andere gasten beoordelen deze accommodatie met een 8,7!

2. Wilpattu National Park

Het Wilpattu National Park is met 1,3 miljoen vierkante kilometer het grootste wildlife park van Sri Lanka. Het park is gelegen in het noordwesten van Sri Lanka in de provincie op 40 kilometer van Anuradhapura. Omdat het in deze regio lange tijd onrustig is geweest is het park nog redelijk onontdekt. Je zult hier dan ook een stuk minder toeristen tegenkomen dat bijvoorbeeld in Yala National Park. Hierdoor heb je meer het gevoel dat je echt in de wildernis bent. In het park vind je veel grote meren, dichte jungle en uitgestrekte savannes. Dagentree voor dit park kost $15 (± €13) per persoon. Wederom komen hier nog de kosten voor een jeep + chauffeur bij. Het zal hier lastiger zijn om de kosten te drukken door in een volle jeep te stappen. Ga dus uit van totaal ongeveer €50 per persoon. Het park is het hele jaar geopend, maar de beste maanden om het park te bezoeken is van oktober tot februari.

Dieren in Wilpattu

De concentratie dieren is hier lager dan in Yala National Park. De kick is daarom wel groter als je bijvoorbeeld ineens een kudde olifanten tegenkomt. De kans is dan ook nog eens groot dat je deze niet hoeft te delen met nog eens 15 andere jeeps. Naast olifanten vind je er ook krokodillen, waterbuffels, herten en wilde zwijnen. Na het Yala National Park heb je hier de grootste kans om de luipaard te spotten. Tot slot komt de sloth bear (lippenbeer) hier in grote getalen voor.

safari sri lanka dieren
Het Wilpattu National Park is het huis van de Sloth Bear

Overnachten

Anuradhapura is de grootste stad die dichtbij Wilpattu National Park ligt. Vanaf daar is het echter nog wel een hele rit naar de toegangspoort van het park. Je hebt ook opties op dichterbij te overnachten.

Tip: Wilpattu Tree House

boomhut sri lanka overnachten
Bij het Wilpattu Tree House overnacht je in je eigen boomhut

Deze accommodatie ligt letterlijk op 2 minuten rijden van de toegangspoort van het park. De kamers van dit bed & breakfast zijn, de naam zegt het al, boomhutten! Vanuit je boomhut kun je een prachtige zonsopgang of zonsondergang bekijken. Elke boomhut heeft een eigen badkamer met bad of douche en is voorzien van airconditioning. Ook zijn er een broodrooster en waterkoker aanwezig. Een tweepersoonskamer kost €79 per nacht. Je kunt hier ook met drie personen slapen voor €88 per nacht. Prijzen zijn inclusief ontbijt. Andere gasten beoordelen deze accommodatie met een 7,9!

3. Minneriya National Park & Kaudulla National Park

Het Minneriya National Park en het Kaudulla National Park zijn in principe twee afzonderlijke parken. Omdat de dieren echter vrij kunnen rondlopen tussen deze parken bezoek je niet een van de parken maar allebei, afhankelijk van waar de dieren zijn. De parken liggen in de driehoek tussen Anuradhapura, Dambulla & Trincomalee iets ten noorden van het midden van Sri Lanka. De dichtsbijzijnde dorpjes zijn Habarana, Digamadulla en Galoya. Net als voor het Wilpattu National Park bedraagt de entree voor deze parken $15 persoon. Een jeep met chauffeur kun je regelen bij je accommodatie of een toeristenbureau. Het is hier gemakkelijker om met meer mensen de jeep te delen en dus de kosten te drukken. €30 per persoon moet dus mogelijk zijn om deze parken te bezoeken. Je kunt het park het hele jaar bezoeken, maar je hebt in de maanden mei tot en met september de grootste kans om grote groepe olifanten te zien omdat dan ‘The Gathering‘ plaatsvindt, waarover hieronder meer.

Dieren

Deze parken zijn een garantie voor het spotten van de Aziatische olifant. In het droge seizoen (mei – september) gaan grote groepen olifanten op zoek naar drinkwater. De olifanten verzamelen dan bij een van de weinige plekken in deze parken waar nog water te vinden is, het Minneriya meer. Dit natuurfenomeen staat bekent als ‘The Gathering‘. Naast de groepen van soms wel 100 olifanten, kun je hier ook apen, waterbuffels en jakhalzen spotten.

olifanten spotten sri lanka
Bij The Gathering komen honderden olifanten samen op zoek naar drinkwater

Overnachten

Het gebied tussen Habarana, Digamadulla en Galoya heeft een ruim aanbod aan accommodaties. Vanaf al deze accommodaties ben je binnen een half uur bij de toeganspoort van een van de parken.

Tip: Mutu Village treehouse resort – Habarana

boomhutten sri lanka

Wij verbleven in een prachtige boomhut van Mutu Village in Habarana, niet ver van Sigiriya, en we kunnen alleen maar zeggen: WOW! Ben je op zoek naar een bijzondere ervaring tijdens je reis door Sri Lanka? Boek dan zeker Mutu Village. Ze bieden verschillende typen boomhutten die allemaal uniek gebouwd zijn vlakbij elkaar. Ze zijn allemaal voorzien van een eigen openlucht badkamer en airconditioning. Verder is ook nog een zwembad. De eigenaar is super aardig en het eten is er heerlijk. Een boomhut boek je vanaf €51,- per nacht inclusief ontbijt en je kunt ook diner bijboeken.

4. Udawalawe National Park

Het Udawalawe National Park is ruim 300.000 vierkante kilometer groot en is gelegen in het zuiden van de provincie Uva. De dorpjes UdawalaweEmbilipitiya en Migahajandura zijn een prima uitvalsbasis voor een safari in het Udawalawe National Park. Het is een relatief rustig park vergeleken met het Yala National Park en Minneriya / Kaudulla National Park. Velen vinden een safari in het Udawalawe National Park het meest in de buurt komen bij een Afrikaanse safari. Doordat het een dunbegroeid landschap is is de kans op het spotten van wildlife groot. Een dagentree ticket kost wederom $15 per persoon. Inclusief jeep met chauffeur zal je totaal uitkomen op €30 tot €40 per persoon. Wij hebben zelf goede ervaringen met de tour operator Lakpura Travels. Het park is het hele jaar geopend en de kans op het zien van een olifant is ook het hele jaar ongeveer 95%. Tussen december en april is de kans bijna 100% omdat de olifanten dan naar het water trekken om te drinken.

Jeep Safari Lakpura

Olifanten Sri Lanka safari

Dieren in Udawalawe

Net als in het Minneriya / Kaudulla National Park is de kans op het zien van de Aziatische olifant erg groot in het Udawalawe National Park. De lage en dunne begroeiing maken deze kans zelfs nog wat groter. Naast de Aziatische olifant leven hier ook veel krokodillen, waterbuffels en wilde zwijnen. De luipaard leeft hier ook , maar de kans dat je die spot is nihil.

olifanten in sri lanka
In het Udawalawe National Park heb je een goede kans om als enige jeep bij een olifant te staan

Overnachten in Udawalawe

Het dorpje Udawalawe is vanwege zijn ligging het meest ideeal om te verblijven. Alternatieven zijn de dorpjes Embilipitiya en Migahajandura. Vanaf Udawalawe is het een kwartier rijden naar de toegangspoort van het park. Vanaf Embilipitiya en Migahajandura is het een half uur tot 40 minuten rijden.

Wij kozen voor: Kottawatta Village

Udawalawe hotel tips
Heerlijk om buiten te douchen!

Kottawatta Village ligt op een steenworp afstand van het Nationaal Park Udawalawe. Door te verblijven in een tent krijg je het echte safari gevoel. De luxe tenten zijn voorzien van airconditioning en hebben een buitenbadkamer wat het geheel bijzonder maakt. De accommodatie heeft een zwembad en kan ook safari’s regelen in het Udawalawe National Park. De accommodatie wordt beoordeeld met een 8,6. Een luxe tent met airconditioning kost €27 per nacht inclusief ontbijt.

Ook leuk: Eliyanth Udawalawe

safari overnachten sri lanka
Vanaf het balkon van het Eliyanth Udawalawe heb je een prachtig uitzicht op de natuur

Deze accommodatie ligt midden in de natuur. De kamers hebben een eigen badkamer met stortdouche! Daarnaast zijn de kamers voorzien van een flatschreen-tv, een waterkoker en een koelkast. Ook hebben de kamers een zithoek op een balkon met uizicht op de rivier en de natuur. Overnachten in een tweepersoonkamer kost €22 per nacht. Andere gasten beoordelen deze accommodatie met een 8,5!

5. Bundala National Park

Het Bundala National Park ligt ten westen van het Yala National Park. Het zuiden van het park grenst aan de oceaan. Met een oppervlakte van maar 62 vierkante kilometer is het het kleinste park in deze blog. Het is een erg waterrijk park met drie grote meren plus de aangrenzende oceaan als waterbronnen. Dagentree voor dit park is met $10 dollar per persoon goedkoper dan de andere parken. Met een gevulde jeep kan je hier al voor minder dan €25 per persoon op safari gaan. De beste tijd om dit park te bezoeken is van februari tot en met april, maar ook in de rest van het jaar is het park geopend en kun je er dieren spotten.

Dieren in Bundala

Het Bundala National Park is vooral bekend om zijn grote diversiteit aan vogels. Je vindt hier ontelbaar mooie kleine kleurrijke vogels maar ook grotere exemplaren zoals flamingo’s en ooievaars. Het grotere wild is hier beperkt, maar er leven wat olifanten en waterbuffels. Door de kleine oppervlakte van het park, heb je nog steeds een goede kans deze te spotten. Daarnaast is dit een van de weinige parken in Sri Lanka waar de zoutwaterkrokodil voorkomt, welke wel 7 meter lang kan worden!

krokodillen
In het Bundala National Park kun je de zoutwaterkrokodil spotten

Overnachten

Doordat het Bundala National Park zo dichtbij het Yala National Park ligt kun je overnachten in Tissamaharama en van daaruit beide parken bezoeken. Je zou daar dan 3 nachten kunnen verblijven om voor beide parken een dag te hebben. Als je alleen het Bundala National Park bezoekt of gewoon dichterbij wilt overnachten zijn er een aantal opties.

Tip: Bundala Flamingo Cotteges

hotel tip
Bundala Flamingo Cotteges ligt vlakbij de ingang van het park en biedt uitzicht over het meer

Deze accommodatie ligt op minder dan 2 kilometer van de ingang van het Bundala National Park. De kamers hebben een eigen badkamer en een zithoek. Vanaf je balkon heb je uitzicht over het Malala Lewaya meer. Overnachten in een tweepersoonskamer kost €33 per nacht inclusief ontbijt. Andere gasten beoordelen deze accommodatie met een 9!

Een goedkopere optie is het Lagoon Inn pension. Deze accommodatie verzorgt zelf safari’s door het Bundala National Park. Hier overnacht je voor €8 per nacht in een driepersoonkamer. De accommodatie wordt door andere gasten beoordeeld met een 9,2.

Algemene safari tips

Voor een geslaagde safari kun je het best ‘s-ochtends vroeg (voor 09.00 uur) of aan het einde van de middag (na 15.00 uur) gaan. De dieren zijn dan het meest actief waardoor je kans om ze te spotten het grootst is.

Om de kosten te drukken kun je proberen om jeeps te delen met anderen. Bovendien verminder je hiermee het aantal jeeps in de parken wat rustiger is voor de dieren. Als je zelf niet aangeeft dat je een jeep wilt delen, zullen de accommodaties voor elke groep of tweetal een aparte jeep regelen.

De meeste parken mag je niet met je eigen auto betreden. In de parken waar dit wel mag, moet je een 4×4 auto hebben. Voordeel van instappen in een jeep met ranger is dat deze ranger het park kent en ook weet waar de dieren op gezette tijden vaak zijn.

In deze blog hebben wij 5 nationale parken beschreven. Er zijn echter nog meer (kleinere) parken zoals Maduru Oya in het zuidwesten, Somawathiya in het oosten, Wasgamuwa in het midden en Chundikulam in het uiterste noorden. Wij hopen dat je wat hebt gehad aan deze blog en zelf kan gaan genieten van een mooie safari in een van de nationale parken van Sri Lanka!

Meer tips voor Sri Lanka?

Have fun en reis je vrij ,
Carien

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Reisbloggers

Carien en Joost

Reizen is voor ons geluk! Dit ontdekten wij tijdens onze eerste reis naar Vietnam. Heerlijk eten, vriendelijke mensen, prachtige dieren en rust in de natuur maken ons ontzettend blij en dankbaar. Wanneer wij thuis zijn, zoeken wij altijd naar nieuwe bestemmingen en fijne plekjes. Wij helpen jou graag op weg!

Meer over Carien en Joost

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *