Stedentrip Brussel: Bezienswaardigheden en doen in 3 dagen

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Brussel in 2 à 3 dagen: Bezienswaardigheden & tips

Een paar dagen naar onze zuiderburen is altijd leuk. België heeft niet alleen een fraaie kustlijn met leuke badplaatsen, maar ook een schitterende natuur en prachtige steden. Brussel, de hoofdstad van België is zo’n prachtige stad en deze stad wordt ook vaak als de hoofdstad van Europa gezien. Hier zetelt namelijk niet alleen het Europees Parlement, maar ook het hoofdkwartier van de NAVO is hier gevestigd en tal van Europese instellingen. Toch heeft Brussel ook een zeer gemoedelijke kant waardoor het voor de toerist een heerlijke plek is om een weekend of 3 dagen door te brengen. Er valt genoeg te zien en te doen. Zo heeft Brussel enkele bezienswaardigheden die door Unesco zijn uitgeroepen tot werelderfgoed!

Vervoer naar Brussel

Brussel ligt hemelsbreed op nog geen 150 kilometer van Utrecht. Je bent er dus binnen een afzienbare tijd. Daarbij kun je ook nog eens heel goedkoop naar Brussel reizen, voor die bedragen kun je niet eens je benzinetank volgooien. Je kunt bijvoorbeeld met de bus van Utrecht naar Brussel reizen of vanuit een andere plaats in Nederland. Bij Omio kun je de aantrekkelijke prijzen van gerenommeerde busmaatschappijen met elkaar vergelijken en de goedkoopste optie boeken op een door jou uitgekozen tijdstip. De bussen die door deze maatschappijen worden ingezet zijn zeer comfortabel en zorgen dat het een korte maar plezierige reis is. Een retourtje heb je al vanaf €26!

Brussel is altijd leuk: hierbij onze tips

Het beste tijdstip om naar Brussel te reizen is eigenlijk in alle maanden behalve in het zomerseizoen. Het kan zijn dat het op de warmere dagen beter vertoeven is aan de kust. Natuurlijk kun je dan weer bij Omio kijken voor een bus of een trein naar Knokke-Heist maar je kunt ook in de andere maanden een bezoek aan Brussel plannen. Is het toch onverwachts ineens een Brusselse warme dag dan kun je natuurlijk ook neerstrijken op een van de gezellige terrassen. Ga bijvoorbeeld eens naar het hippe La Fabrique en Ville en strijk neer tussen het verkoelende groen.

1. Het Atomium

brussel atomium

Het Atomium mag je zeker niet missen als je in Brussel bent. Dit bijzondere bouwwerk is ooit ontworpen voor de wereldtentoonstelling in 1958. Met de lift kun je naar de bovenste bol en de andere bollen kun je per trap of roltrap bereiken. Een bijzondere ervaring. 

2. Bezoek een van de vele musea

Het is in ieder geval verstandig om een Brussel Card aan te schaffen. Als je drie dagen in Brussel bent, kun je kiezen voor de 72-uur kaart. Met deze kaart heb je gratis entree in verschillende musea en je krijgt korting op een aantal attracties, een paar restaurants en het Atomium.

Brussel heeft veel leuke musea, ook voor gezinnen met kinderen. Zo vind je dinosaurussen in het Museum voor Natuurwetenschappen! Echt leuk voor de kids. Ook het stripmuseum en het treinmuseum vallen vaak bij kinderen in de smaak. De écht Belgische chocolade proeven? Bezoek dan het Chocolademuseum, een heerlijk bezoekje is dat!

Ook een aanrader is een bezoek aan het muziekinstrumentenmuseum. Natuurlijk is het museum zelf ook de moeite waard, maar het meest bijzondere is misschien nog wel het schitterende uitzicht op de stad.

3. Koninklijke plekken

brussel-2-3-dagen
De Grote Markt

De Grote Markt is de meest centrale plek van Brussel. De meeste panden hebben een Vlaams-Italiaanse uitstraling en ze geven het plein een bijzondere sfeer. Het is de plek waar je de terrassen en andere horecagelegenheden kunt vinden, maar er zijn ook winkeltjes en hotels. Ga ook eens de Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele bekijken. Er zijn regelmatig tentoonstellingen en voorstellingen. Daarbij is het de plek voor koninklijke gebeurtenissen. De Belgische Koning ontvangt zijn gasten in het Koninklijk Paleis. Het paleis dateert al uit 1826 maar is later aangepast door de koningen Leopold I en II en koning Albert. 

4. Van Keizer Karel naar Kuifje

​Het voormalige paleis van Keizer Karel wat nu een museum is, was misschien wel een van de mooiste paleizen van Europa. De indrukwekkende Gotische kapel en de kelders van het woongedeelte zijn erg bijzonder om te zien. In het museum vind je behoorlijk wat werk van de echte grootmeesters, zoals Brueghel en Rubens. 

Kijk ook eens goed naar de verschillende fresco’s in de stad, waarschijnlijk herken je wel een aantal stripfiguren. Het kan zomaar zijn dat je Asterix en Obelix, Suske en Wiske of Kuifje op een muur tegenkomt. Er is zelfs een speciale striproute.​

5. Een bijzonder centrum

Wist je dat er midden in het centrum van Brussel een soort van kinderboerderij is waar je diertjes kunt aaien? De dierenliefhebber moet hier zeker even een momentje van genieten in dit Maximilaanpark. Wil je op een speciale manier een bioscoopje pakken? Ga dan eens naar het Cinema Nova. Iedere maand hebben ze een thema en dit kleine filmtheater is zelfs in het buitenland bekend. Het Goudblommeke in Papier is de plek voor kunstenaars en schrijvers. Het café speelde ooit een belangrijk rol in het Belgische surrealisme. 

6. Plassende beeldjes

wat te doen in brussel

Wie je ook niet zomaar voorbij mag lopen is het wereldberoemde ‘Manneke Pis’. Met een beetje geluk heeft ie ook nog een bijzondere outfit aan. Wil jij al zijn andere outfits zien? Zeker 700 stuks zijn te zien in het Stedelijk Museum Het Broodhuis op de Grote Markt. 

Wat veel bezoekers van Brussel niet weten, is dat er behalve een Manneke Pis ook nog een Jeanneke is en zelfs nog een derde plassend standbeeld. De derde is het hondje Zinneke Pis wat op de hoek van de Chartreusestraat staat.

Dat waren onze tips voor 2 tot 3 dagen Brussel! Heb je vragen? Stel ze hieronder.

Zoek je nog meer leuke tips over Brussel? Lees dan ook de volgende artikelen:

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *