Stedentrip Granada: Wat te doen in 2 of 3 dagen?
Granada bezienswaardigheden 2 tot 3 dagen

Tips Granada: Bezienswaardigheden en doen in 3 dagen

Wat is Granada een mooie oude stad voor een stedentrip in Spanje. Naast de beroemde Alhambra zijn er nog veel meer bezienswaardigheden en dingen te doen in Granada. Je kan ook veel dagtrips nemen naar de bezienswaardigheden rondom de stad. Hierbij mijn highlights en tips voor 2 tot 3 dagen in deze prachtige stad!

Waar te overnachten in Granada?

De leukste wijk om te overnachten is de wijk Albaycín. De wijk is op een heuvel, met een prachtig uitzicht op de Alhambra. Er zal meer moeite gedaan moeten worden om bij het hotel te komen, maar dit is absoluut de moeite waard. Ik heb één hotel en één appartement beschreven; de eerste optie (het hotel) ligt in het centrum, waar het vlak is, en de tweede is een appartement in de Albaycín.

Hotel tip: Abadía hotel

Hotel tip Granada spanje

In dit hotel voel je gelijk de Spaanse sfeer. De binnenplaats is een fijne plek om rustig te zitten. De kamers zijn allemaal aangekleed met Spaanse decoraties. Het is een prachtig hotel! De Basilica San Juan de Dios is om de hoek en de kathedraal is maar 700 meter vandaan. Het is een goede uitvalbasis om alle bezienswaardigheden te bezoeken. De andere gasten geven een 8,5 voor dit hotel! Vanaf 39 euro kan je hier heerlijk slapen. Lees meer over het hotel hier.

Mooi appartement: Carmen Terrazas de la Alhambra

Granada overnachten tips

In het hartje van de wijk Albaycín ligt dit appartement. De inrichting is aan de simpele kant maar alles is er. De accommodatie is voorzien van airco, een tv, een volledig uitgeruste keuken met een eethoek en een eigen badkamer. De Alhambra 700 meter vandaan. De andere gasten geven deze accommodatie een 8! Dit is zeker een hoog cijfer. Je slaapt hier vanaf 60 euro voor 2 personen per nacht. Bekijk het appartement hier!

Wat is er te zien en doen in Granada

Granada is een stad waar veel uitzichtpunten zijn, vanwege de heuvels. Ze zijn niet spectaculair hoog, maar net hoog genoeg om over de hele stad te kijken. Ook heeft de stad veel bezienswaardigheden, maar vergeet niet om ook andere dingen te doen die de stad uniek maakt.

Granada uitzicht vanaf Alhambra
Het uitzicht over de stad vanaf Alhambra
1

Dag 1 - Aankomst Granada (Spanje)

  • Aankomst Granada, Spanje
  • Kathedraal bezoeken
  • Door Alcaicería lopen
  • Flamenco show

Vlucht Granada en naar het centrum

Naar Granada gaan, heeft wat uitdagingen. Je kan op verschillende manieren ernaartoe. Er zijn geen directe vluchten vanuit Nederland. Overstappen op de grotere steden is een goeie optie. Steden zoals Barcelona, Madrid en Málaga. Je kan daar een dagje plannen of gelijk door naar Granada.

Vlucht spanje

Een voorbeeld van een manier om er te komen: vliegen naar Málaga. Dit duurt 3 uur. Vanaf daar zijn er 3 opties; trein, bus of vliegtuig. Met de trein duurt het 3 uur en met de bus duurt het ongeveer 2 uur. Vliegen kan maar meestal weer met een overstap. De vlucht naar Málaga kost zo’n 40 euro. Daar komen de trein/bus/vlucht- kosten bij. De goedkoopste is natuurlijk de bus en misschien is het ook wel de snelste manier. Ik wil vooral zeggen dat het deze stad de moeite waard is! Wil je bustickets, treinkaartjes of vluchten vinden? Travelhouse.es heeft het allemaal! De website is ook in het Nederlands.

Naar het centrum
Vanaf het vliegveld naar het centrum van Granada is het 15 km. Je kan met verschillende bussen. De bussen zijn aangesloten op de aankomsttijden. Zo hoef je niet te lang wachten. Je kan ook de taxi nemen; dit kost rond de 17 euro.

Vanaf het treinstation ben je zo in het centrum. De station is aan de rand van het centrum. Het busstation is wat verder weg, maar binnen 20 minuten ben je er ook. De kaartjes van lijnbussen kosten 1,30 euro en het maakt niet uit bij welke halte je gaat uit stappen.

Granada bezienswaardigheden kaart
Kaart Granada met de belangrijkste bezienswaardigheden

Doen vandaag

Doordat je in de ochtend reist, heb je op de eerste dag alleen de middag en avond nog. Het lijkt weinig, maar je zal merken dat je nog veel gaat doen. De eerste bezienswaardigheid is de kathedraal. Het is een groot gebouw met binnen veel goud en versieringen. Ik ben via het hek in de Gran via de Colón gegaan, maar rondom zijn er verschillende ingangen. De entree kost 5 euro. Voor studenten is het 3,50 euro en kinderen t/m 12 jaar mochten gratis mee.

Granada kathedraal tips
Je kan deze kathedraal bijna niet missen!

Als je de kathedraal uit loop, loop gelijk naar links om daar de Alcaiceria in te gaan. Dit was vroeger de zijdemarkt. Nu is het een bekende plek in de stad. Hier zijn nog winkels die zijden verkopen, maar de meeste winkels zijn toch souvenirwinkels. Hier kan je het gelijk kopen, zodat je alvast een tastbaar herinnering hebt! Als je de Alcaiceria aan de andere kant uitloopt, kom je in de Calle Zacatin. Dit is een winkelstraat en als je nog een stukje doorloopt, komt je in de Calle Reyes Católicos. Ook dit is een winkelstraat, net als Calle Recogidas. Het is tijd om te shoppen!

Granada Alcaiceria zijdemarkt steeg
De ingang aan de kathedraalzijde.

Na de toerist uithangen en winkelen in de bekende straten, is het nu tijd om wat ontspannend te doen. Je begint in het park Fuente del Triunfo. Dit is een prachtig park, die groot opgezet is. Ook heeft het park veel zitjes en banken. Zo kan je in de zon genieten van de fontein en de lange standbeeld.

Na een rustige pauze is het tijd om echt iets Spaans te doen. De flamenco show kan niet ontbrekend in je stedentrip! Zelf heb ik via Travelhouse een kaartje geboekt. Het is top geregeld! Je wordt opgehaald met een minibusje bij hotel Descalzas. Het busje gaat naar de wijk Sacromonte om daar de show te bekijken. Tijdens de show krijg je een drankje. Het drankje en de transport zit in de prijs inbegrepen. Voor of na de show ga je naar het uitzichtpunt bij kerk del Salvador. Je hoeft nergens over na te denken en je kan heerlijk genieten van een avondje uit! De prijzen zijn vanaf 26 euro.

In Fuente del Triunfo zit je heerlijk in het zonnetje!
2

Dag 2 - Naar de Alhambra

O C H T E N D

  • De Alhambra bezoeken
Granada Alhambra paleis
Een van de mooie binnenplaatsen

Vandaag is het geen uitslaapochtend, maar juist een actieve ochtend! Dit is de dag dat je naar de bekende Alhambra gaat. Het is verstandig om vroeg te gaan zodat je genoeg tijd heb om rond te lopen na de tour. Je kan bij veel verschillende organisaties een Alhambra tour boeken. Zelf heb ik bij travelhouse mijn kaartje geboekt. Voor 2,5 tot 3 uur heb je een tour door alle drie de delen in de Alhambra. Dit bestaat uit het verschillende paleizen, tuinen en het fort. Het was een prachtige tour! De begeleidster kon goed vertellen en ze wist alles erover. Het maakte niet uit welke vraag je had; ze had alle antwoorden.

Granada Alhambra tuin paleis binnenplaats
Dit is de tuin van het zomerpaleis Generalife

Omdat de tickets voor het Alhambra snel worden verkocht, is het echt van belang om een aantal weken voor je bezoek de kaartjes te bestellen. Je kan een tour doen zoals ik, maar je kan ook losse kaartjes kopen en op je gemak rond lopen. Als je om 9 uur een tour hebt geboekt, loop je rond 12 uur de bezienswaardigheid uit. Vanaf 39 euro heb je een goed georganiseerde ochtend met bijzondere gebouwen én een fantastisch uitzicht over de hele stad!

M I D D A G

  • Mirador S. Cristóbal
  • Casa de Zafra
  • Palacio de Los Cordova

Na een fijne lunch, waarbij je nog lang over de Alhambra praat, is het tijd om naar het uitzichtpunt te gaan. Dit is bij Plaza Mirador de San Cristóbal. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over de stad én de Alhambra. Meestal is er ook een artiest die muziek maakt of zingt. Met mooie Spaanse muziek en een zon die vol schijnt, is het zeker niet moeilijk om hier te genieten. Het is de hele klim naar boven. Het is niet verstandig om naar boven te gaan, als je slecht ter been bent. Gelukkig kan je er makkelijk komen met de auto of taxi.

Uitzicht granada Muralles del Albaycin
Dit is het uitzicht over de stad

Na rustig terug lopen, is het aan de beurt voor Casa de Zafra. Dit gebouw is goed verstopt in de Calle Portería Concepción. Het huis heeft een prachtige binnenplaats! Hier kan je meer informatie krijgen over Granada. Het is wel zo dat als je Alhambra al hebt gezien, dat je anders naar kijkt. Het is wat simpeler. Het geeft goed weer hoe een spaanse familie leefde. Het huis is gratis te betreden en leuk om tussendoor te bekijken. Een ander bezienswaardigheid, die absoluut in het rijtje thuis hoort, is Palacio de Los Cordova. Dit paleis zit op het einde van Calle Cuesta del Chapiz bij de rivier. Zelf kon ik niet naar binnen, maar de tuin was heel mooi!

Granada casa de zafra binnenplaats
Dit is in Casa de Zafra.

A V O N D

Het vele lopen is voor vandaag afgelopen. Eerst lekker genieten van een diner in een van de vele restaurants in de Calle Carrera del Darro. Een tip: de terrassen bij Paseo de los Tristes hebben een leuke sfeer. Sluit de dag af met een heerlijk hammam bad.

3

Dag 3 -  Sierra Nevada

O C H T E N D + M I D D A G

  • Naar gebergte Sierra Nevada

Net alsof je niet genoeg hebt gelopen, ga je vandaag weer veel lopen. Nu is het geen stad maar een natuurgebied. Het is een dagtrip naar de Sierra Nevada. Deze gebergte is op 45 minuten rijden. De beste manier om er te komen is met de auto. Zelf had ik geen auto, daardoor moest ik met de bus. Eerst moet je naar het busstation van Granada. Daar kan je voor 9 euro een retourticket kopen.

Busbedrijf Alsa is de enige busbedrijf die deze buslijn verzorgt. Om 8:00, 10:00 of 17:00 gaat de bus en om terug naar Granada te gaan, moet je de bus nemen van 9:00, 16:00 of 18:30. De bussen zijn op de grote parkeerplaats. In het kleine centrum zie je dit al liggen. Ik was er in de winter, hierdoor kon ik genieten van sneeuw. Er zijn veel mogelijkheden om voor een paar uur skispullen en skikleding te huren. Overal zijn restaurants of skiwinkels.

Sierra nevada granada skien berg

Wil je liever niet zelfstandig naar de gebergte? Kies voor een leuke dagtrip waarbij de gids je de mooie plekken in Sierra Nevada laat zien. De rust en de heerlijke frisse lucht is goed voor iedereen!

Deze paar dagen in Granada geven je een ontspannen gevoel en helemaal uitgerust kan je terug naar huis of doorreizen naar bijvoorbeeld Malaga. Met mooie foto’s en een stoot aan vitamine D. Ook niet onbelangrijk! Nu is het tijd om de benen te laten rusten. Als je vragen of opmerkingen heb, laat me het weten in de reacties!

reisblogger stefanie

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de auteur

client-photo-1
Stefanie Hopstaken
Wat ik echt leuk vind aan reizen, is dat je het ultieme gevoel van vrijheid ervaart. Je doet tijdens de reis precies wat je wilt en je kan gaan staan waar je wilt. Vaak treed je tijdens je reis uit je comfortzone, de ene keer wat bewuster dan de andere. Het enige wat ik kan zeggen is “go with the flow”. Hopelijk zal ik dit gaan ervaren tijdens mijn eerste solo-reis! Wanneer begint jouw solo-reis?

Reacties en vragen

Henriette van de Rande
16 februari 2020
We gaan naar Granada en willen graag de grotten van sacramenten bezoeken. Hoe pakken we dat aan? Graag reactie.
Evy van Kan
21 februari 2020
Hey Henriette, Zelf zijn wij daar niet geweest, dus hier kan ik niet over adviseren. Wellicht is er een bus of tour operator die je kan brengen? Groetjes, Evy

Stel hier je vraag of geef een reactie.