Stedentrip Moskou: bezienswaardigheden en tips voor 2 tot 3 dagen

Tips Moskou: bezienswaardigheden en doen

Moskou is naast de hoofdstad van Rusland ook de grootste stad van het land. Het is een metropool vol hoogtepunten en bezienswaardigheden. De stad staat vol met mooie gebouwen en is perfect voor een stedentrip. Ook als je na Moskou verder Rusland wil verkennen is dit een perfect startpunt. Je kunt een bezoek aan Moskou combineren met een stedentrip Sint-Petersburg of noorderlicht spotten in Moermansk!

Overnachten in Moskou

In de stad zijn genoeg mogelijkheden om te overnachten. De prijzen van hotels in Moskou zijn duurder dan de hotels in St Petersburg maar nog steeds betaalbaar. Ik kies er persoonlijk altijd voor om midden in het stadscentrum te verblijven. De leukste buurt van Moskou om te verblijven is op of rondom de straat Tverskaya. Hier zit je op nog geen kilometer afstand van het Rode Plein en centraal tussen de winkels en restaurants. Verblijf minimaal 2 nachten om een goede indruk van de stad te krijgen.

Onze keuze: PEOPLE Red Square Hotel ***

Dit fijne hotel ligt loopafstand van het Rode Plein en heeft een waanzinnig uitzicht op het Kremlin. De kamers zijn vrij klein maar heel modern, netjes en van alle gemakken voorzien. Je verblijft hier echter voor de locatie en die wordt fantastisch beoordeeld met een 9,5. Een tweepersoonskamer inclusief ontbijt kost €65,- per nacht.

Hoogtepunten van Moskou

Twee tot drie volle dagen in deze mooie stad krijg je makkelijk om. Er zijn veel bezienswaardigheden en dingen te doen. Hier onze hoogtepunten.

1. Het rode plein

Rode plein moskou bezienswaardigheden

Dit plein is wereldberoemd en een bezoek aan dit plein mag dan ook zeker niet ontbreken aan je verblijf in Moskou. Het trekt jaarlijks miljoenen toeristen die de mooie gebouwen op de plein willen bewonderen. Je vindt aan dit plein onder andere het Kremlin, het Nationaal Historisch museum, de Pokrovkathedraal en het mausoleum van Lenin. Het Rode plein is dan ook het kloppend hart en historisch centrum van de stad.

Het kremlin

Moskou tips 2 tot 3 dagen

Het Kremlin is bijna 30 hectare groot en was vroeger het onderkomen van de Tsaren. tegenwoordig doet het dienst als de officiële werkplek van de president. Het complex omvat tevens paleizen, kathedralen, parken, musea en een theater. Daarnaast is er ook de Tsarenklok van 6 meter; de grootste klok ter wereld. Je kunt het kremlin bezoeken. Wij kochten een entreeticket voor het museum en de kathedralen voor 700 rubel per persoon.

Let op: Het Kremlin is gesloten op donderdag.

Kremlin Moskou rode plein
Tsarenkanon in het Kremlin bij de kathedralen

Wil je het Kremlin met een gids bezoeken? Dat is zeker de moeite waard omdat je op geen enkele andere manier iets te weten komt over de historie. Er zijn bij de kassa wel audioguides beschikbaar maar deze zijn alleen in het Russisch helaas.

Het Nationaal Historisch museum

Rode plein moskou tips

Dit museum gaat over de geschiedenis van het land. Ook van buiten is dit een prachtig gebouw met donkerrode bakstenen en witte daken. Het is het icoon van het rode plein en je kunt het niet missen. Aan de zijkant van dit gebouw zit tevens het toeristisch informatie centrum. Het museum is elke dag geopend.

De Pokrov kathedraal of Basilicus kathedraal

Kathedraal Moskou highlights

Dit gebouw is het beeld wat veel mensen hebben van Moskou. Het is heel mooi om dit gebouw in het echt te zien. Van binnen is deze kathedraal een waar doolhof van smalle doorgangen. Je kunt de koepels bezoeken en uitkijken over het plein. Een bezoek is elke dag mogelijk van 11:00 tot 17:00. Je kunt bij de kathedraal een ticket kopen. Wij betaalden 500 rubel per persoon entree.

Mausoleum van Lenin

Lenin Stalin Moskou

Midden op het plein ligt het modernste bouwwerk namelijk het Mausoleum van Lenin. Het lichaam van de eerste leider van Rusland is hier te zien. Een bezoek aan het mausoleum is gratis. Je loopt dan langs andere graven naar het mausoleum. In het mausoleum ligt Lenin gebalsemd in een kist. Wanneer je aan de andere kant weer naar buiten loopt, zie je ook het graf van Stalin. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Het Mausoleum is alleen te bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag tussen 10:00 -13:00. Er staat vaak een rij, maar het gaat vrij snel en het is het wachten waard. De toegang is gratis.

2. Tverskaja oelitsa

Winkelen moskou tverskaya centrum

Dit is de belangrijkste straat van de stad en loopt van station Belorusskyi naar het rode plein. Vroeger was deze straat de belangrijkste doorgangsweg van de stad waar de Tsaren passeerden voor hun processieroute. In de straten rondom de Tverskaja Oelitsa woonden vroeger veel beroemde kunstenaars en acteurs. Tegenwoordig is het nog steeds een belangrijke straat omdat hier veel winkels en restaurants te vinden zijn. De winkels in deze straat zijn vaak tot laat in de avond open.

3. Metrostations

Moskou metro tips
bezienswaardigheden moskou rusland

Moskou heeft een van de efficiëntste metrostelsels ter wereld. Het vervoert dagelijks meer reizigers dan in Londen en New York bij elkaar. Omdat de stations zo groot zijn kan overstappen soms best even duren. De metrostations van Moskou zijn tevens ook belangrijke bezienswaardigheden. Er zijn een aantal ontzettend mooie stations voorzien van bijvoorbeeld prachtige zuilen, marmer en beeldhouwwerken. Deze stations liggen voornamelijk in het centrum. Je koopt een metrokaart met een aantal ritten, bijvoorbeeld 1, 2 of 20. Wanneer je een station binnenloopt scan je het pasje en wordt er een rit van je kaart afgestreept. Je kunt vervolgens zo lang met de metro reizen als je wil. Wij betaalden voor een metrokaart van 20 ritten nog geen €10. Wanneer je alleen de mooie stations wil bekijken kost je dit dus maar een enkele rit.

Wij vonden deze stations erg mooi!

 • Belorusskaya
 • Arbatskaya
 • Kievskaja
 • Kropotkinskaja
 • Novoslobodskaya
 • Ploschad
 • Revolutsii
 • Park Pobedy
 • Victory Park
 • Mayakovskaya
Metro stations moskou rusland
Metrostation Mayakovskaya

Station Mayakovskaya behoort zelfs tot de UNESCO werelderfgoed lijst. Met een Engelstalige metrokaart kun je de stations prima zelf vinden, al is het soms even zoeken. Wil je dit liever niet zelf uitzoeken? Boek dan deze 1,5 uur durende tour met gids door de metrostations en laat je tevens alles over de geschiedenis vertellen.

4. Shopping malls GUM en Tsum

Winkelen moskou tips
TSUM

Het GUM is een groot warenhuis en ligt tegenover het Kremlin, aan de overkant van het Rode Plein. Het beslaat de gehele lange zijde van het plein. Het is echt mega groot. GUM is een algemene benaming in het Russische voor Universele Staats Winkel. Het gebouw is net een paleis en er zijn zo een 150 winkels te vinden. Tijdens de kerstperiode is het hele warenhuis van buiten mooi verlicht. Het andere grote winkelcentrum is het Tsum, gelegen naast het Bolsjoj theater op loopafstand van het Rode Plein. Hier zijn veel designermerken te vinden. De winkels zijn vaak tot laat open en beide malls zijn zeker een bezoek waard.

5. Bolsjojtheater

Moskou highlights 2 a 3 dagen

Dit belangrijke theater is de thuisbasis van het grootste Ballet- en Operagezelschap van Rusland. Ze zijn bekend van onder anderen Romeo en Juliet. Hier worden dan ook voornamelijk ballet en operavoorstellingen gegeven. Dit theater staat afgebeeld op het Russische bankbiljet van 100 rubel. Het gebouw is van buiten al heel mooi. Het is voorzien van Griekse zuilen. Wil je het gebouw van binnen bekijken? Dan moet je een voorstelling boeken. Tickets zijn heel duur en verkrijgbaar via hun website.

6. Ulitsa Arbat

Deze straat wordt ook ‘Old Arbat’ genoemd en is een van de oudste straten van Moskou. De straat ligt in het centrum en staat bekend als de plaats om souvenirs te kopen. De straat is nog helemaal origineel en dat maakt het zo leuk. Wij hebben hier leuke souvenirs gekocht en lekker kunnen eten. Er zijn diverse internationale restaurants gevestigd zoals een Amerikaans restaurant en een Italiaans restaurant. In de avond komen hier ook straatkunstenaars.

7. Uitkijkplatformen in de moderne wijk

vakantie moskou 2 a 3 dagen

De stad heeft vele rooftop-barren en observatieplatformen. De mooiste en beste observatieplatformen liggen in de zakenwijk van Moskou, op zo een 5 kilometer van het rode plein. Het gebied is makkelijk bereikbaar met de metro.

Wij bezochten “HIGH PORT 354 ” gelegen in de OKO toren. Je kijkt vanaf 354 meter hoogte over de stad. Het uitzicht is 360 graden en zonder glas. Dat maakt het platform zo uniek. Het is het hoogste open observatieplatform van Europa. Een toegangsticket kost 1500 rubel per persoon, maar dit is wel inclusief een drankje. Wanneer je een ticket hebt gekocht kun je met de lift naar boven. Hier is het restaurant gelegen. Dit is momenteel het hoogst gelegen restaurant van Europa. Vanaf het restaurant kun je naar het 360 graden outdoor uitkijkplatform. In de zomer is hier ook een terras. Wij bezochten het platform in de winter. Wanneer het erg koud is bieden ze warme dekens die je buiten kunt omslaan. Wij hebben genoten van het uitzicht en de thee achteraf. Het is adembenemend. Tickets kun je kopen via hun website.

Iets goedkoper is het naastgelegen Panorama360 observatiedek.

8. Bezoek het echte Russisch staatscircus!

Groot Russische Staatscircus moskou
circus moskou

Het groot Russische circus is een fantastisch circus om te bezoeken. Wij hebben ervan genoten. Het heeft al onze verwachtingen overtroffen. Wij hebben de show ‘A Sandy Tale’ gezien. De show begon met een geweldige acrobatische act waarna nog vele spectaculaire acts volgden. De hele show had een duidelijk thema en de acts waren allemaal hierop afgestemd. Dit circus is van hoog niveau en een echte aanrader. Het was voor ons het hoogtepunt aan ons bezoek aan Moskou. Het heeft echt onze verwachtingen overtroffen. Ze dragen zulke mooie pakken. Je kijkt je ogen uit. Je ziet veel acrobatiek wat het geheel erg spectaculair maakt.

De show duurde 2,5 uur en tickets zijn er al vanaf 600 roebel (€7,80) per persoon. Op alle plekken heb je goed zicht. Wij zaten ver bovenaan en wij zagen prima. Wij zijn met de metro naar het circus gegaan. Het circusgebouw ligt tegenover metrostation Universiteit en is makkelijk bereikbaar.

Let op: Je kunt bij het circus zelf geen tickets kopen. Je moet online tickets gekocht hebben. Via hun Engelse boekingswebsite kun je tickets boeken.

Avond tips

moskou hoogtepunten

Moskou is nog mooier in de avond! De verlichtingen zorgen ervoor dat de stad heel sfeervol uit ziet. Ga er dus zeker in de avond op uit en bekijk het Rode Plein. Ook de andere bezienswaardigheden worden mooi verlicht. Ga de stad met gids bekijken of op eigen houtje.

Vervoer in de stad

In het centrum van de stad kun je het beste reizen met de metro. Het is snel en efficiënt. Tevens zie je ook de mooie metrostations van moskou die al een bezienswaardigheid op zich zijn. Een nadeel van reizen met de metro is dat sommige lijnen erg vol zijn en dat de metro je niet direct naar de plek van bestemming brengt. Het is soms nog een eindje lopen van het metrostation naar de bezienswaardigheid die je wil bezoeken. Vaak is het ook nog een eindje lopen van het perron naar de uitgang; de metrostations zijn erg groot! Toch is het de best een snelste manier om door het centrum van de stad te reizen en wij hebben er goede ervaringen mee. 20 metroritten kosten ongeveer €10. Je koopt een metrokaart met het gewenste aantal ritten erop. Het is niet noodzakelijk om per persoon een kaart te kopen, je mag hem ook delen. Dat vonden wij heel fijn.

Wil je niet met de metro reizen? Kies dan voor de hop-on-hop-off bus die je rechtstreeks naar de bekende plekken in het centrum brengt. Voor 2 dagen betaal je €23,- per persoon. Onderweg krijg je informatie over de stad.

Let op: Wanneer je ervoor kiest om een taxi te nemen binnen de stad, spreek dan vooraf duidelijk een prijs af zodat je weet wat je moet betalen. Wanneer ze de meter aanzetten kan het zijn dat je wordt opgelicht.

vakantie rusland moskou

Van het vliegveld naar de stad

Vliegveld Sheremetyevo ligt 30 kilometer uit het centrum van de stad. Wanneer je aankomt op het vliegveld kun je kiezen om een taxi te nemen. Deze kost rond de €20. Boek deze altijd via de officiële taxi balie in de aankomsthal en niet bij chauffeurs die je aanspreken. Een taxi nemen is comfortabel maar een groot nadeel in Moskou is het verkeer op de weg. Een taxi kan er 45 minuten tot wel anderhalf uur over doen om je hotel in het centrum van de stad te bereiken. Een betere optie is om de Aeroexpress trein te nemen. Deze trein vertrekt 2 keer per uur en kost 560 rubel per persoon voor een enkele reis en 850 rubel retour. Hij brengt je in 35 minuten naar station Belorusskaya. Vanaf hier kun je overstappen op de metro en naar het gewenste station reizen. Station Belorusskaya ligt 2 stations verwijderd van de bekende Tverskaya street.

Vanaf vliegveld Domodedovo gaat er ook een Aeroexpress trein. Deze brengt je in 45 minuten naar treinstation Paveletsky in het zuiden van de stad. Hier kun je op de metro stappen naar het centrum. Een ticket kost 500 rubel per persoon enkele reis en 850 roebel retour.

Tickets koop je in de ticketmachines op het vliegveld.

Aeroexpress trein rusland vliegveld

Verder reizen

Wil je ook een bezoek brengen aan Sint Petersburg of Moermansk? Via de website www.russiantrains.com kun je treintickets boeken naar Sint-Petersburg. Er gaan meerdere treinen per dag en er zijn verschillende tickets te koop. Wij hebben ervoor gekozen om met het vliegtuig te gaan en wij betaalden ongeveer €35,- voor een vliegticket. Je reist dan met de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Vliegtickets kun je makkelijk vergelijken via Skyscanner.

Visum

Let op: Voor het bezoeken van Rusland heb je een visum nodig. Meer informatie over het aanvragen van het visum lees je hier.

Wat vinden jullie van Moskou? Laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay en Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Dag Debbie,

  Ik kwam toevallig op je blog uit toen ik wat info aan het zoeken was over Moskou. Hele blog trouwens.
  Wij zouden ook heel graag deze mooie stad eens willen bezoeken.
  Nu ben ik van alles aan het opzoeken en ik kwam het volgende tegen.. namelijk iets over het visum.
  “Je kunt enkel als toerist het land betreden wanneer je ontvangen wordt door een Russische reisorganisatie…” wat bedoelen ze hier precies mee.. Weet jij dit toevallig? En bij wat heb jij geboekt? Of heb je gewoon vluchten en hotel geboekt?

  Alvast bedankt!
  Ine

  Ine Schepers

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *