Stedentrip Sint Petersburg: bezienswaardigheden en tips voor 2 tot 3 dagen

Wat te zien en te doen in Sint Petersburg

Sint Petersburg is een vrij nieuwe stad die in de 18e eeuw werd gesticht door Tsaar Peter de Grote. Hij haalde zijn inspiratie in verschillende Europese steden zoals Amsterdam en Venetië. Dit is ook terug te zien aan de grachten die dwars door de stad lopen. Tsaar Peter de Grote reisde veel door Europa en heeft zijn inspiratie voor bouwwerken ook uit andere landen gehaald zoals Frankrijk en Duitsland. Misschien doet de stad daarom wat Europees aan, maar het is de mooiste stad van Rusland. Sint Petersburg is zeker een aanrader voor een stedentrip en goed te combineren met een stedentrip Moskou.

Overnachten in Sint Petersburg

In de stad zijn genoeg mogelijkheden om te overnachten en de prijzen zijn prima betaalbaar. Ik kies er persoonlijk altijd voor om midden in het stadscentrum te verblijven. Dat vind ik fijn omdat je dan te voet de stad kunt verkennen en ook makkelijk even een pauze kunt nemen. Verblijf in een hotel dicht bij Nevsky Prospekt, dan zit je centraal bij vrijwel alle bezienswaardigheden. Verblijf minimaal 2 nachten om een goede indruk van deze stad te krijgen.

Wij kozen voor: Hotel Sokroma Wow

Dit 3* hotel ligt aan Nevsky prospekt op nog geen 5 minuten lopen van het Hermitage Museum. Het is een kleinschalig hotel met kleine, maar nette kamers. Het hotel wordt beoordeeld met een 8,4 en de locatie zelfs met een 9,7! Je slaapt hier voor €75,- per nacht inclusief ontbijt.

Hoogtepunten van Sint Petersburg

Trek twee tot drie volle dagen uit voor deze mooie stad. Er zijn veel bezienswaardigheden en dingen te doen.

1. Het Hermitage Museum

Hermitage Sint Petersburg bezienswaardigheden

Het Hermitage is één van de bekendste en grootste musea ter wereld. Het gebouw telt maar liefst 1500 kamers. Dit museum is voor de meeste toeristen de reden voor een bezoek aan de stad Sint Petersburg. Dit mega grote museum bestaat uit vier machtige gebouwen langs de rivier: het winterpaleis, de kleine hermitage, de oude hermitage en het hermitagetheater. Het winterpaleis is het belangrijkste gebouw van het museum en staat op het Paleisplein. Het paleisplein is in het verleden ook het toneel geweest van artiesten zoals The Rolling Stones, Paul McCartney, Madonna en Andrea Bocelli die er een concert hebben gegeven.

Het Hermitage museum is gesticht in 1764 en bestaat uit de collectie van de toenmalige Tsarin Catharina de Grote. Deze collectie bestaat uit ruim 3 miljoen kunstwerken, waaronder de grootste schilderijencollectie ter wereld. Er zijn veel kunstwerken te vinden van Hollandse meesters. De Nederlandse kunst is te bewonderen in 6 zalen. Je ziet hier onder anderen werken van Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Pieter de Hooch, Pieter Paul Rubens en Frans Hals. Daarnaast zijn ook bekende kunstwerken te zien van West-Europese kunstenaars als Michelangelo, Monet, Picasso en Leonardo Da Vinci. Het Louvre museum in Parijs bezit momenteel de Mona Lisa, maar de hermitage heeft 2 van de 18 nog overgebleven topwerken van Da Vinci in hun collectie: Madonna Benois en Madonna Litta.

Het Hermitage museum bevat meer kunst van Hollandse meesters dan ons eigen Rijksmuseum!

Sint Petersburg tips

Het is slim om vooraf via de website van de Hermitage uit te zoeken wat je graag wil zien en in welke zaal deze kunstwerken te bewonderen zijn. Het museum is zo groot dat je het anders niet red in een dag. Wanneer je bij elk kunstwerk een minuutje zou stilstaan doe je minimaal 9 jaar over dit museum :). Dit geeft aan hoe mega groot het is. Op de website is een handige tripplanner te vinden waarbij je kunt uitzoeken wat je wil zien. Je kunt ook ervoor kiezen om door de zalen van het museum te dwalen en de schoonheid van het interieur en de kunstwerken van de zalen die je bezoekt te bewonderen. Bij de entree krijg je een duidelijke plattegrond waarop de highlights staan.

Het Hermitage staat erom bekend dat het er elke dag van de week en elke maand van het jaar ontzettend druk is. Wij bezochten dit museum tijdens kerstmis 2018 een half uur na opening. Er stond helemaal geen rij bij de ingang en het was er helemaal niet druk. Het hangt er dus maar net vanaf. In de zomermaanden staat er wel dagelijks een rij en sta je minimaal 2 uur te wachten.

Let op: Het Hermitage museum is gesloten op maandagen!

Tips tickets: Het beste is om je tickets vooraf online te kopen. Je kunt hiermee de rij voor de tickets overslaan. Wanneer je de Hermitage in de zomer bezoekt zou ik zeker vooraf tickets kopen. Online tickets zijn iets duurder dan aan de kassa, maar hiervoor hoef je je kostbare tijd niet in de wachtrij te verspillen en je krijgt er ook nog een multimedia tour bij! Tickets zijn er al vanaf 500 rubel.

Wil je je tickets niet vooraf kopen? Houd er dan rekening mee dat er een wachtrij kan zijn. Mocht dit het geval zijn, kun je ook nog proberen tickets in de ticketmachines te kopen. Deze staan net voorbij de hoofdingang en je kunt de taal instellen op Engels. Hier zijn over het algemeen kortere wachtrijen.

Tip: Wanneer je student bent, neem dan je studentenpas mee. Je krijgt gratis toegang! Je moet je dan wel melden bij de kassa, dus in de rij staan.

Het is aan te raden om dit museum met een gids te bezoeken. Gidsen weten de weg en vertellen je alles wat je wil weten.

2. De straat Nevsky Prospekt

Nevsky Prospekt Sint Petersburg bezienswaardigheden

Dit is de meest belangrijke en interessante straat van St. Petersburg. Tsaar Peter de Grote wou met deze weg een verbinding maken naar Moskou. Naast veel restaurants, cafés en winkels biedt deze straat ook een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Loop vanaf het paleisplein naar de Anichkov Brug en je passeert bijzondere bezienswaardigheden op een afstand van maximaal 3 kilometer.

Een aantal hoogtepunten:

Bezienswaardigheden Sint Petersburg
Tsaren Rusland Sint Petersburg
  • Rastrelliesque Stroganov Paleis (Nevsky Prospekt nummer 17): Dit belangrijke paleis is gebouwd in 1754. Het is leuk om vanaf de buitenkant te zien, je kunt het niet bezoeken.
  • Kazan Kathedraal: Deze kathedraal is niet te missen. Het ontwerp is gebaseerd op de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De toegang is gratis.
  • Art Nouveau Bookhouse (Nevsky Prospekt nummer 28): Dit is niet zomaar een boekenwinkel, maar het is de grootste en meest populaire zaak van St Petersburg. Het ligt in een van de mooiste gebouwen van de stad; the Singer Company Building. Deze boekenwinkel is elke dag tot laat open.
  • Het monument van Catharina de Grote: Dit monument is gelegen op een grasveldje langs de Nevsky Prospekt. Rondom het pleintje liggen ook het Anichkov paleis, een theater en de Russische nationale bibliotheek welke door Catharina de Grote in 1795 gesticht.

Uiteindelijk kom je uit bij de Anichkov Brug; de oudste brug van de stad. De brug is oorspronkelijk van 1842 maar is in 1908 gerestaureerd.

Bruggen Sint Petersburg Rusland

3. Russian museum

Russisch museum Sint Petersburg

Het Russian Museum heeft een grote collectie kunst van zo een 400.000 stukken uit de 11e eeuw en later. Er zijn werken te zien van moderne kunstschilders als Andy Warhol. Het is een welkome afwisseling na een bezoek aan het Hermitage. Leuk is dat dit museum op maandag open is als het Hermitage museum gesloten is. Wel is dit museum op dinsdag gesloten. Het museum is centraal gelegen in een zijstraat van de Nevsky Prospekt en ligt mooi naast de prachtige Kerk van de Verlosser op het Bloed.

Bezienswaardigheden centrum Sint Petersburg
Het Russian museum gelegen naast de kerk van de verlosser op het bloed

Entree tip: Ook bij het Russian Museum krijg je korting met je studentenpas. Tickets kosten regulier 500 rubel.

4. Kerk van de Verlosser op het Bloed

kerk sint petersburg

Deze typische Russische kerk is de mooiste en kleurrijkste van de stad. Het ligt op een steenworp afstand van het Russian Museum en Nevsky Prospekt. De kerk is gebouwd op de plaats waar Tsaar Alexander II is vermoord en er bevindt zich een schrijn ter ere van de vermoorde tsaar precies op de plek van de moord. Sinds 1997 is de kerk gerenoveerd en geopend als museum. Het is zeker de moeite waard om binnen te kijken omdat alle wand- en plafondversieringen bestaan uit mozaïek. Hij lijkt sterk op de bekende Basiliuskathedraal op het Rode Plein in Moskou. Tegen een kleine vergoeding mag je deze kerk betreden.

5. Petrus-en-Paulusvesting

tips sint petersburg
tips sint petersburg stedentrip

Tegenover het winterpaleis van het Hermitage zie je deze bijzonder mooie vesting uit het begin van de achttiende eeuw liggen aan de andere kant van de rivier. In de kathedraal ligt het stoffelijk overschot van Tsaar Peter de Grote.

6. Museum in de historische Kruiser Aurora

Grachten Sint Petersburg

Dit Russisch pantserdekschip is bekend geworden doordat dit schip het schot loste voor de start van de Oktoberrevolutie in 1917. In het schip kun je een tentoonstelling zien over de geschiedenis. Tickets kosten 700 rubel. Op maandag en dinsdag is het schip gesloten.

7. Kunstkamera

Dit is het oudste museum van Rusland gesticht door Peter de Grote. Hier is een grote collectie antropologie te bekijken. Het ligt in een prachtig gebouw aan het water. Tickets kosten 400 rubel per persoon. Ook dit museum is op maandag gesloten.

8. St. Isaac’s Kathedraal

Kathedralen Sint Petersburg

Dit is de grootste orthodoxe kerk ter wereld. Ook de grote gouden koepel is een van de grootste ter wereld. Dit gebouw is een van de meest populaire toeristische attracties van de stad. Tegen een kleine vergoeding kun je de kerk en de koepel bezoeken. Klim helemaal tot boven en je hebt een mooi uitzicht over de stad.

Vlak bij de kerk ligt de admiraliteit. Op de plaats van dit gebouw was ooit de eerste scheepswerf te zien waar Peter de Grote oorlogsschepen liet bouwen. Het ligt langs een mooi park en je kunt er heerlijk langs wandelen.

9. Russisch Vodka museum

Een bezoek aan het Russisch Vodka museum is een echte aanrader. Het is een typisch Russische ervaring. Je kunt kiezen voor een rondleiding met gids waarbij de gids in een half uurtje de geschiedenis van de Russische Vodka uitlegt. De meest bekende merken komen allemaal voorbij. Er wordt vertelt over het ontstaan van Vodka, het gebruik van Vodka in de geschiedenis en hoe het gedronken werd en wordt. Je kunt er ook voor kiezen om de tour uit te breiden met een ‘tasting’. Dit kan ik echt aanraden; het is namelijk het leukste stuk van de tour. Je krijgt 3 verschillende soorten shotjes Vodka met bij elke drank een typische Russische lekkernij. De tour inclusief tasting kost 600 rubel. Voor meer informatie kun je terecht op hun Engelstalige website.

Tip: Ga erna eten bij het naastgelegen restaurant Russian Vodka Room Nr.1 . Dit Russische restaurant is netjes, mooi en heeft een uitbreide menukaart met uitstekende Russische gerechten. Wij hebben hier prima gegeten. Laat je door de ober adviseren voor bijpassende Vodka. Iedereen in dit restaurant was Vodka aan het drinken!

10. Peterhof

Een stukje buiten de stad ligt het Peterhof. Dit is het voormalige zomerpaleis van de Russische Tsaren. Er is ook een mooie tuin die een bezoek meer dan waard is. In de zomer kun je Peterhof bezoeken per boot vanaf St Petersburg. Hier zit de toegang nog niet bij inbegrepen. Het beste kun je een tour boeken omdat het met openbaar vervoer moeilijk bereikbaar is. Voor €43,- boek je je vervoer per boot en entreeticket.

Avond tips

sint petersburg excursies
Sint Petersburg Rusland bezienswaardigheden

Sint Petersburg is erg mooi in de avond. De verlichtingen zorgen ervoor dat de stad heel sfeervol uit ziet. Ga er dus zeker op uit als het donker is en bekijk bijvoorbeeld het paleisplein. Ook de andere bezienswaardigheden worden mooi verlicht. Maak een mooie avondwandeling met gids of op eigen houtje.

Vervoer in de stad

De bezienswaardigheden van de stad liggen vrij kort bij elkaar. Wij hebben de stad te voet bezocht. Toch kan van het ene naar het andere punt een behoorlijk stukje lopen zijn, zeker wanneer het koud is in de winter. Vanaf de metrostations zijn sommige bezienswaardigheden ook nog een stuk lopen. Wil je dicht bij de bezienswaardigheden komen? Boek dan de Hop-on-hop-off bus.

Let op: Wanneer je ervoor kiest om een taxi te nemen binnen de stad, spreek dan vooraf duidelijk een prijs af zodat je weet wat je moet betalen. Wanneer ze de meter aanzetten kan het zijn dat je wordt opgelicht.

Stedentrip Sint Petersburg 3 dagen

Van het vliegveld naar de stad

Het vliegveld ligt 22 kilometer uit het centrum van de stad. Vanaf het vliegveld kun je verschillende bussen nemen. Vanaf Terminal 1 rijden city bus 39, express city bus 39 en minibus K39 in 20 tot 35 minuten naar metrostation Moskovskaya. Vanaf daar stap je op de metro lijn 2 (blauw) naar metrostation Nevsky Prospekt. De bus vanaf het vliegveld kost minder dan 50 rubel. Op het metrostation kun je een metroticket kopen. Een enkele reis kost zo een 40 rubel. Zo ben je voor om en nabij €1,- per persoon van het vliegveld in het centrum van de stad.

Toch kan dit nog een hele uitdaging zijn. Tijdens je eerste kennismaking met Rusland merk je al snel dat bewegwijzering, metrostations, ticketmachines en de mensen alleen de Russische taal spreken. Wil je geen gedoe en een taxi nemen vanaf het vliegveld? In de aankomsthal is een officiële taxi desk. Hier kun je aangeven waar je heen wil en er wordt een taxi voor je geregeld tegen standaard tarieven. Wij namen een taxi en onze rit kostte ongeveer 10 euro.

Verder reizen

Wil je ook een bezoek brengen aan Moskou of Moermansk? Via de website www.russiantrains.com kun je treintickets boeken naar Moskou. Er gaan meerdere treinen per dag en er zijn verschillende tickets te koop. Wij hebben ervoor gekozen om met het vliegtuig te gaan en wij betaalden ongeveer €35,- voor een vliegticket. Je reist dan met de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Vliegtickets kun je makkelijk vergelijken via Skyscanner.

Visum

Let op: Voor het bezoeken van Rusland heb je een visum nodig. Meer informatie over het aanvragen van het visum lees je hier.

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay en Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *