Stedentrip Tokyo hoogtepunten: Wat doen in 4 of 5 dagen

Wat doen tijdens een 4 of 5 daagse stedentrip Tokyo? Tips en dagplanning

Technische hoogstandjes, de beste sushi-restaurants, bijzondere wijken met mooie architectuur, en dat allemaal in een van de grootste metropools ter wereld, Tokyo! Hier moet je echt eens in je leven geweest zijn, en als je er dan eenmaal bent? Blijf dan ook wel even ‘plakken’ want in Tokyo kun je je met gemak een hele week vermaken. In dit reisblog ontleed ik wat je in een kort bezoek van 4 tot 5 dagen in ieder geval gezien moet hebben. Een planning per dag is wel zo handig, want de stad is mega. En ondanks dat het openbaar vervoer top geregeld is, kost verplaatsen nu eenmaal tijd. 

Tokyo selfie Edwin
Sashimi bowl in Tokyo
Kersenbloesem
Geniet van de stad, het eten en haar mooie Japanse tuinen!

Omdat de stad zo enorm is, en tijd schaars met vijf dagen, is het goed om voor de activiteiten een dagplanning aan te houden. Zo bespaar je veel reistijd die je kunt besteden in deze prachtige wereldstad. Mits je in de wijk Shibuya verblijft, kun je het beste de volgende planning aanhouden:

Dag Aankomst in Tokyo

Van Amsterdam naar Tokyo vliegen kost je met een rechtstreekse vlucht gemiddeld 11 uur. Maar Nederlanders als we zijn, kiest de meerderheid voor een goedkopere vlucht met een tussenstop. Dit kan zijn in bijvoorbeeld Dubai of Doha, dus kom je al gauw op een uur of 13 vliegen uit. Nederlandse toeristen kunnen trouwens 90 dagen visumvrij reizen in Japan, check voor de actuele reisinfo wel altijd even Nederlandwereldwijd.

Kijk trouwens naast Amsterdam, ook altijd even voor Brussel en Düsseldorf als vertrekpunt voor de beste vliegdeal.

Hoe te verplaatsen?

Tokyo is echt een wereldstad, het gehele conglomeraat is in oppervlakte zelfs gelijk aan de drie noordelijke provincies van Nederland. Gelukkig is er een heel goed openbaar vervoer netwerk dat jou snel en efficiënt door de stad kan verplaatsen! Het makkelijkst in gebruik zijn de trein en de metrolijnen, voor beide kun je enkeltjes kopen of een dagkaart. Naast de trein en metro rijden er ook genoeg bussen en taxi’s in de stad, maar laatstgenoemde is behoorlijk prijzig.

Ik heb zelf in Tokyo het meest gebruik gemaakt van de metro, dit is top geregeld. Als je meer dan drie ritjes gaat maken kun je het beste een dagkaart kopen, hiervoor betaal je ¥ 600 (ongeveer € 4,-). Kinderen zijn de helft van de prijs.

Betaling voor de trein en metro kun je het beste doen met cash of je creditcard. Er zijn verschillende e-pay systemen in Japan maar mijn ervaring is dat steden verschillende systemen gebruiken en je het gestortte geld ook niet kunt retourneren als je vertrekt.

Grote kans dat je na Tokyo nog verder reist door Japan! Dan is de Japan Railway-pass handig, hier kom ik later in deze blog op terug.

Waar kun je het beste overnachten in Tokyo?

De leukste wijken om in Tokyo te verblijven zijn Shibuya (hier verbleef ik zelf) en Shinjuku. Eerstgenoemde staat bekend om de vele leuke barretjes en restaurants en ook ruimte om te shoppen. Tevens is Shibuya bekend van de drukste oversteekplaats ter wereld, en dit is al een ervaring op zichzelf. De wijk Shinjuku is dan weer dichtbij een centraal treinstation en in deze wijk bevindt zich Kabuki Chô, een van de belangrijkste uitgaansgebieden van Tokyo. Boek minimaal 4 nachten in Tokyo, bij voorkeur zeker 5! Check voor meer informatie over accomodaties het artikel 10x overnachten in Tokyo.

Het hostel waar ik zelf verbleef: Wise owl Hostel – vanaf € 20,- (ongeveer ¥ 3000) dormitory

hotel tips tokyo

Ik heb zelf in Wise Owl hostel verbleven, qua locatie geweldig in het hart van Shibuya. En zeer waar voor je geld want je slaapt hier al vanaf ¥ 3000 (ongeveer € 20,-) per nacht in een dorm. Het hostel is schoon met goede bedden en veel privacy (getimmerde cubes). Wel mist het een gemeenschappelijke ruimte waardoor je moeilijker in contact komt met andere gasten. Er is beneden wel een café maar daar moet je dan ook wat bestellen om te kunnen ontspannen en socializen dus dit is minder. De beoordeling van een 8,3 voldoet aan mijn eigen ervaring daar. Prima voor een budget overnachting maar blijf er niet te lang plakken!

Nog doen vandaag: Startpunt Shibuya

Begin je dag bij de grootste Starbucks-vestiging ter wereld (3.000m2). Een filiaal met enorme winkel en eigen koffiebranderij, de koffie wordt letterlijk voor je ogen gebrand en uiteindelijk geserveerd. Echt een ervaring op zichzelf. Houdt er rekening mee dat het druk kan zijn maar er is een snelle doorloop dus je vind uiteindelijk altijd wel een plekje.

Starbucks in Shibuya
Koffie
De koffie word letterlijk voor je ogen gemalen en gebrand. Fantastisch!

Goeie koffie gehad? Dan kan de dag niet meer stuk! Vervolg je weg dan naar de eerder genoemde Shibuya Crossing. Dit is dus het drukste voetgangers kruispunt ter wereld en verwerkt per groen licht zo’n 2500 mensen. Het is z’n grote vloedgolf aan mensen die tegelijk oversteekt dat dit kruispunt toch wel erg uniek maakt, zeker bij nacht met alle lichtschermen en muziek op de achtergrond is dit heel vet. Naast dat je er zelf over kunt steken, kun je de kruising ook van boven bekijken vanaf de 11e verdieping in het Hikarie-gebouw of in het Shibuya Sky gebouw.

Shibuya Crossing Tokyo
Shibuya Crossing

Dag Shinto-heiligdom en stadspark

Neem voor deze bezienswaardigheden de Yamanote lijn vanaf station Shibuya richting Harajuku station. Je kunt trouwens ook lopen want met 1 metro halte van 2 minuten is het niet ver.

Goed uitgerust na de eerste indrukken Tokyo? Mooi, want vandaag staan er cultuur en een stadspark op het programma.

Japan is het land van de keizers, sterker nog: het is nog steeds een keizerrijk vandaag de dag. Voor de belangrijke voormalig keizer Meiji (hij heropende Japan in 1868 voor de buitenwereld) en zijn vrouw, keizerin Shōken is een Shinto-heiligdom in Shibuya gebouwd met de Meji Shrine. Shintoïsme is Japan’s inheemse godsdienst. De architectuur van het heiligdom is erg mooi en de rituelen van de Japanners bij de tempel zijn prachtig. Dit bestaat onder andere uit het buigen maar ook de uitgeschreven wensen.

Wenskaarten Japanse tempel
ritueel Shinto altaar
Rituelen en uitgeschreven wensen bij het heiligdom

Haal even adem in het frisse en beeldschone Shinjuku Gyoen park. Een plek van ontspanning, waar Japanners graag komen om te gaan picknicken in het park met vrienden en familie. Daarnaast is de tuin een favoriete plek om hanami (kersenbloesems) te bekijken. Dit kan in het voorjaar tussen eind maart en eind april. In de tuinen bevindt zich tevens een traditioneel Japans theehuis.

Dag keizerlijk paleis en themacafés

Neem hiervoor opnieuw de Yamanote lijn vanaf station Shibuya richting Tokyo station. Zoek wel even een plekje om te zitten want dit duurt ongeveer 26 minuten.

Op de derde dag van je bezoek aan Tokyo kun je een ander centraal gelegen deel van de stad gaan bezoeken. Het deel bij het keizerlijk paleis en de tuinen (Kokyo). Om eerlijk te zijn, ik vond het leuk maar het was niet het hoogtepunt van mijn bezoek aan de stad. Hou er namelijk rekening mee dat je het paleis zelf niet kunt bezoeken (op twee dagen van het jaar na) maar enkel de tuinen. En andere tuinen in het land zijn mooier naar mijn mening. Check voorafgaand op Google ook even of je de tuinen kunt bezoeken of niet, deze zijn regelmatig namelijk ook niet toegankelijk om verschillende redenen.

Keizerlijk paleis in Tokyo
Entree Keizerlijk paleis
Keizerlijke paleistuin Tokyo
Het keizerlijke paleis wordt omringd door een gracht en hoge muren, binnen de muren zijn is in het voorjaar prachtige kersenbloesem te bewonderen.

Op de route van het paleis ligt nog een heel ander soort activiteit: Pokémon. Ik ben zelf geboren in 1995, en Pokémon was dus echt alles in mijn jeugd haha. Wel, in Tokyo heb je een Pokémon store en een Pokémon café (typisch een themacafe) die vlakbij elkaar liggen. In de store kun je het bekende kaartspel kopen maar ook knuffels, magneten en andere merchandise. In het café kun je gerechten bestellen waar Pokémon in terugkomt, tevens is het geheel ingericht in de stijl van de animatieserie. Het is leuk om te doen met kinderen maar ook zeker om het kind in jezelf niet te willen verliezen. Helaas maakte ik voor het café de fout door niet te reserveren en heb ik deze nooit van binnen gezien, reserveer dus wel op tijd!

Pokemon winkel knuffel
Pokemon winkel
Ik was weer even 10 jaar oud tussen mijn helden van vroeger

Een van de mooiste en tevens oudste Japanse tuinen is de Koishikawa Kōrakuen Garden. Ik, als liefhebber van planten en bomen, vond dit prachtig om te bezoeken maar het ligt wel relatief afgelegen. Natuurlijk vind je er weer de bekende bloesems maar ook hele mooie azalea’s, irissen en andere bloeiende planten. Het is een zeer rustgevende Japanse tuin. Maar je zult er nog wel even een uitstapje voor moeten maken naar Iidabashi Station, met de Tozai metrolijn vanaf Tokyo station doe je hier 10 minuten over.

Korakuen garden in Tokyo
Korakuen tuin in Tokyo

Dag Asakusa wijk

Ga voor de Asakusa wijk naar station Asakusa, neem hiervoor de metro lijn Ginza vanaf Shibuya station. Dit duurt ongeveer 34 minuten.

Focus je nu op de Asakusa wijk, een van de oudste van de stad. Hierin bevindt zich, naar mijn mening, een van de meest iconische en ansichtkaart waardige boeddhistische tempels van Japan: de Sensō-ji. Meermaals verwoest in de historie door brand maar altijd weer met trots opgebouwd. Zowel de tempel als de pagode zijn prachtig bij dag én bij nacht. In de wijk zijn ook veel traditionele ambachtswinkels en kraampjes met streetfood te vinden.

Senso Ji tempel in Tokyo
De Sensō-ji tempel. Deze foto heb ik genomen bij nacht maar overdag is ze net zo wonderschoon

Over de nacht gesproken, zie de stad op zijn mooist met een nachtelijke kijk vanaf de Tokyo Skytree  Een sprookjesachtig verlicht geheel, zover je kunt kijken. Mocht je besluiten om deze overdag te doen, dan kun je vanaf hier bij helder weer zelfs Mount Fuji zien. De prijs is ¥ 1800 (ongeveer € 12,-) voor enkel het eerste deck en ¥ 2700 voor beide ( ongeveer € 18,-). De laatste is aan te raden.

Skytree van Tokyo bezoeken
Skytree Tokyo
Ik heb zelf ’s avonds de Skytree bezocht, een prachtige zee van licht zo ver je kunt kijken

De Tokyo Skytree is een 634 meter hoge televisietoren. op één na hoogste gebouw op aarde. De Skytree moet alleen de Burj Kalifa (ruim 829 meter) in Dubai voor zich dulden.

 

Dag Verdwaald raken tussen Japanse kunst in Tokyo

Voor dit stadsdeel pak je opnieuw de Ginza metro lijn vanaf Shibuya richting Shin-Toyosu Station. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Stap uit op station Ginza en pak dan bus #13 richting Ariake, dit duurt nog eens 15 minuten.

In de zuidelijke wijk Toyosu ligt de digitale kunstfaciliteit Teamlabplanets. Dit was een van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Tokyo. Verdwaald raken in kunstwerken als de Waterfall of Light Particles of tussen duizenden hangende orchideeën waan je je voor even in een totaal andere wereld. Ik vind deze ervaring ook heel goed bij Japan passen. Ook hier kun je beter wel even een plekje reserveren want het is super populair en met ruim ¥ 3300 (ongeveer € 22,-) ook wel prijzig.

Teamlabplanets Tokyo
Teamlabplanets Tokyo
Ballonnen
Mondkapjes waren helaas nog wel verplicht in die tijd in Japan

Als je van lopen houdt kun je op redelijke afstand van Teamlabplanets de Regenboogbrug gaan bekijken vanaf het Odaiba Seaside Park. Dit is een waar meesterwerk, een 570 meter lange en twee verdiepingen tellende hangbrug. Overdag wordt zonne-energie gewonnen op de brug, waarmee ’s nachts de lampen kunnen branden en dan is ie op zijn mooist.

Regenboog brug in Tokyo
De regenboog brug in Tokyo in volle glorie

Nog niet genoeg mooie uitzichten over Tokyo gehad vanaf de Skytree? Naast deze toren is er ook nog een oudere televisietoren: de Tokyotoren. Deze is gebaseerd op de Eiffeltoren en doet ook dienst als communicatietoren voor Japanse media. Ik heb hem bekeken van buitenaf, als je wilt kun je er ook in voor ¥ 1200 (ongeveer € 8,-). Beter neem je hiervoor wel even de Yurikamome trein lijn vanaf Shin Toyosu- of Daiba richting Shimbashi station (ongeveer 30min).

Andere activiteiten: Disneyland en levend Mario Karten

Nog even langer blijven in Tokyo? Dan zijn er tal van opties. Zo heeft Tokyo ook zijn eigen Disneyland. Superleuk om met het gezin te doen, of gewoon als groot Disney fan. Het is trouwens het eerste park dat buiten de Verenigde Staten werd gebouwd, dus breng snel een bezoek aan de Spacemountain en Buzz lightyears Astroblasters! Je betaald ¥ 9000 entree (ongeveer € 60,-), wel zijn er jongere en kinderkortingen.

Ben je met vrienden? Ga dan karten door de straten van Tokyo. Ik heb het zelf niet gedaan omdat ik alleen was, maar ik zag ze voorbij komen in hun Nintendo figuurtjes pakken en het zag er heel vet uit. De prijs is met ¥ 18.000 (ongeveer € 120,-) hoog maar de ervaring onvergetelijk denk ik, door de straten van Tokyo.

Beste restaurants in Tokyo?

Na al die kilometers en indrukken, is het ook belangrijk om goed en vooral lekker te eten. Goed nieuws: wereldwijd staat de Japanse keuken bekent om haar diversiteit, en dit gaat veel verder dan ‘alleen’ sushi, curry rice, of ramen. Bovendien staat de kwaliteit en hygiëne van het eten aan de top van de wereld, hele prestatie dus als je hier een voedselvergiftiging oploopt. Er is geen enkel land ter wereld met zoveel 3-sterren restaurants als Japan. Dus ik zou zeggen Itadakimasu!

Ga in Tokyo de iconische ramen van Tsuta proberen voor nog geen ¥ 3000 (ongeveer € 20,-), al moet je er wel lang voor in de rij staan dus kom op tijd. De beste Sushi in Tokyo heb ik gegeten bij Nemuro Hanamaru Marunouchi in Korakuen shopping mall. Ook op zo’n band wat heel cool was om eens te doen.

Restaurant eten verkoop in Tokyo
Het is gebruikelijk in Japan dat in plaats van een menukaart, de gerechten buiten het restaurant worden getoond.

Als je budget reist zijn de 7-eleven, Family Mart of Lawson je beste restaurant. De maaltijden zijn vers en van hoge kwaliteit en er is altijd heet water, chopsticks en een magnetron beschikbaar, oja… Lawson heeft ook Wifi ;).

Geef trouwens geen fooi in Japan, het maakt geen deel uit van de cultuur. Sterker nog, afhankelijk van de situatie en locatie kan het zelfs als onbeleefd beschouwd worden om fooien te geven.

Geldzaken

In Japan betalen ze met de Yen, momenteel (2023) staat de Yen laag en daarmee is het relatief goedkoop reizen voor Nederlanders ook is de inflatie een stuk lager geweest. Vaak kan je met je creditcard betalen maar soms is cash noodzakelijk. Gelukkig kun je gemakkelijk Yen’s pinnen bij alle convenience stores. Het oordeel dat Japan een heel duur land is was in mijn ervaring maar ten dele waar. Zo is de overnachting of het uiteten gaan vaak goedkoper als in veel West-Europese hoofdsteden of in de VS. Wel moet je voor geïmporteerde goederen als bijvoorbeeld fruit de juiste winkel uitzoeken voor een goede prijs.

De taal

Van de elf landen die ik bezocht heb tijdens mijn Azië reis was in Japan de Engelse taal het meest beperkt. Tokyo heeft dan nog een hoog percentage Engels sprekende in Japan maar houdt er rekening mee dat de meeste mensen het niet of beperkt spreken. Maak daarom gebruik van Google Translate of de iOS vertaal app om te communiceren.

Best aannemelijk dat je verder reist door Japan na Tokyo. Koop dan de JR pass!

Een bekend iets voor toerisme in Japan is de JR Pass, welke je kunt gebruiken voor onbeperkt reizen met de trein (ook de bullet train) voor 1/2/3 weken. Je kunt deze vooraf online in Nederland al kopen of op locatie in een van de grotere stations, Ik heb de mijne zelf op station Shinjuku gekocht. Het is echter wel 10% goedkoper om deze online aan te schaffen voorafgaand aan je reis.

De prijsniveaus voor de tweede klasse zijn als volgt:

 • 7 dagen – ¥ 33.610 (ongeveer € 225,-)
 • 14 dagen – ¥ 52.960 (ongeveer € 355,-)
 • 21 dagen – ¥ 66.200 (ongeveer € 450,-)

*kindertarief is 50%

Het is prijzig maar wordt dus wel goedkoper naarmate je meer dagen neemt. En geloof me, het is ook een stuk goedkoper dan afzonderlijk je tickets voor de Shinkansen (bullettrain) te moeten gaan kopen. Heb je plannen om bijvoorbeeld Tokyo, Osaka, Kyoto, Nara te gaan doen, en je reist per Shinkansen, dan is het al goedkoper om de pass van 7 dagen te nemen.

Toch een auto huren in plaats van de JR pass? Kijk dan hier even

Word Japan je volgende bestemming? Helemaal top, en mocht je nog vragen hebben over de reis of wil je zelf een tip delen? Laat hieronder dan een reactie achter.

Have fun en reis je vrij ,
Edwin

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

edwin bakker reisverhalen

Edwin Bakker

Met een grote liefde voor reizen ben ik na het afronden van mijn studie in Azië beland, backpack om en gaan! De mensen, het eten, maar ook de waarde van familie en vrienden daar… ik ben er gewoon gek op. Geïnspireerd door de lokale bevolking, andere reizigers, en reisblogs als deze, zou ik uiteindelijk elf landen doen in elf maanden. En het lijkt mij zo onwijs gaaf, om alles wat ik daar gezien en gedaan heb met jullie te gaan delen! Eén favoriet land heb ik niet, omdat écht ieder zijn unieke plekjes heeft. Neem voor deze spots, inclusief logische routes en handige reistips, snel een kijkje op mijn pagina.

Meer over Edwin Bakker

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hallo Edwin
  Mijn zoon en ik willen feb/maart 2024 ook naar Japan
  We hadden al wat geïnformeerd en bekeken maar zoals het ernaar uit ziet
  Wordt het 5 dagen Kyoto en 5 dagen Osaka
  Heb je nog tips?
  Is het mss slim om alles zelf los te boeken ipv naar een reisbureau te gaan?
  Is het handig/makkelijk om alles zelf te regelen zoals:
  Metro
  WiFi verbinding (we hebben in nederland een eigen bedrijf en in geval van spoed willen we toch vanillestokje kunnen regelen )

  Marco van Dreumel

  Beantwoorden
  • Hi Marco,

   Super tof dat jullie een reis plannen naar Japan! Maart is ook de tijd van de bekende kersenbloesem in Japan dus een goed moment om te gaan. Osaka en Kyoto zijn twee hele mooie plaatsen om te bezoeken. Ik zou persoonlijk iets minder tijd doorbrengen in Osaka en bijvoorbeeld in plaats daarvan een dag naar Nara gaan. Dit ligt dichtbij zowel Kyoto als Osaka.

   Je kunt Japan prima bezoeken zonder reisbureau. Een vlucht is zo zelf gefixt en je hebt geen visum nodig als Nederlander. Ik zou wel voor jullie omschreven periode de accomodaties al voorafgaand aan de reis boeken via Booking, anders heb je kans dat het al volgeboekt is. Voor de Metro kun je het beste een dagkaart voor kopen bij de automaten op het station. Als jullie veel met de trein willen reizen is de Japan Railway pass wellicht een interessante optie voor jullie?

   Betreft de Wifi is dit naast de hotels, ook verkrijgbaar op publieke plaatsen als stations, winkelcentra en in de hogesnelheidstrein trein. Kyoto heeft zelfs een apart Wifi stadsnetwerk al werkte dit niet altijd bij mij. Ik heb zonder databundel door het land gereisd dus hier zou ik me geen zorgen om maken 🙂

   Groetjes en veel reisplezier, Edwin

   Edwin Bakker

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *