Stellenbosch wijntour zelf regelen: leuke wijn route

Stellenbosch: dé wijnstreek van Zuid-Afrika

Stellenbosch staat bekend als dé wijnstreek in Zuid-Afrika. Een wijnliefhebber mag Stellenbosch en de verschillende wine farms daarom zeker niet overslaan. De omgeving is heel mooi met allemaal wijngaarden en je kunt hier héél veel wine tastings doen! Wij bezochten Stellenbosch na Kaapstad en bleven hier 2 nachten slapen. Wij organiseerden onze eigen wijntour, dat is goedkoper en romantischer… of ja dat dachten we. Hierbij mijn tips om je eigen wijnproeverij te regelen.

Stellenbosch wijntour
Wijngaarden Stellenbosch

Wijntour (zelf) regelen

Er zijn veel tour operators die een wine tasting tour aanbieden in Stellenbosch. Je gaat hierbij met een groep naar 3 tot 4 verschillende wine farms voor een wijnproeverij. Een groepstour vanuit Stellenbosch kost minimaal R650 / €43 (of R850 vanuit Kaapstad). Een privé tour kost al snel R1850 / €120 per persoon! Dat moet goedkoper kunnen dacht ik.

Mijn voornaamste reden om de wijntour zelf te regelen was omdat ik graag wilde picknicken!

Hoeveel kost het?

Een wijnproeverij kost maar R40 tot R50 per persoon. Dus rond de €3,- en je mag hiervoor minimaal 4 maar soms ook 8 wijntjes proeven! De wine tastings zijn dus helemaal niet zo duur. Als je op één dag 3 wijn farms bezoekt en dus 3 tastings doet, dan ben je ladderzat. Ik spreek uit ervaring.

Wine tastings op 3 verschillende wine estates voor 2 personen in totaal: R300 / €19,50!

Natuurlijk moet je tussendoor ook lunchen. Dit kun je zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Laten we zeggen dat een ‘normale lunch’ R150 / €10,- per persoon kost.

Lunch voor 2 personen in totaal: R300 / €19,50!

En dan moet je natuurlijk nog vervoer hebben. Eén optie is om een fiets te huren, maar de wine farms liggen soms best een eindje bij elkaar uit de buurt. Een andere optie is om je eigen driver te huren, maar dat is nog steeds best prijzig. Wij kozen voor de Vine Hopper, een hop on en hop off bus die stopt bij verschillende wijn boerderijen! Het transport kost R320 / €20 per persoon.

Vervoer voor 2 personen: R640 / €42

En zo kost een privé wijntour voor 2 personen maar €81,- in plaats van €240!

Welke wijnhuizen bezochten wij?

Wijnhuizen Stellenbosch route
Van Stellenbosch naar Marianne is 16 km.

Als je met de Vine Hopper gaat, dan kun je kiezen uit 3 routes. Let wel op, want ze rijden niet elke dag deze routes. Wij waren er op een vrijdag en kozen voor de Northern Route. Hierbij stop je bij 6 verschillende wijnhuizen: Bergkelder, Beyerskloof, Simonsig, Warwick, Delheim en Marianne. Bergkelder werd niet echt aangeraden door de Vine Hopper, dus deze hebben wij overgeslagen.

1. Beyerskloof: beetje onpersoonlijk

Beyerskloof Wine estate
Beyerskloof Wine estate

Beyerskloof was onze eerste stop. Het was inmiddels ‘al’ 10.00u voordat we aan ons eerste wijntje zaten. Een wijnproeverij kost hier R30 / €2 per persoon en je krijgt daar 5 wijntjes voor! Heftig!

Het geen ik niet zo goed vond aan Beyerskloof, was dat er geen emmer was om de wijn in weg te gooien. Daarnaast werd elke volgende wijn in hetzelfde glas geschonken. Hierdoor werden we gedwongen om alle wijntjes helemaal op te drinken. tja of dat nu een nadeel is…

2. Simonsig: beste wine tasting!

Wijnproeverij stellenbosch simonsig
Simonsig wine estate

Iets over geur en eikenhout?

Onze tweede wijnproeverij was bij Simonsig. Dit wijnhuis had veel meer sfeer dan Beyerskloof. Ook vond ik de service beter en er was echt.heel.veel. wijn! Bij Simonsig kregen we zéker 8 verschillende wijntjes. Het kunnen er ook 9 of 10 zijn geweest, maar na het 6e wijntje was ik zeker weten de tel kwijt. We kregen een lijst en mochten zelf kiezen welke wijnen we wilden proeven. Wij hebben ons laten verrassen door de gastheer.

Er werden twee wijnen tegenlijkertijd geschonken zodat je goed de verschillen kon proeven tussen bijvoorbeeld twee witte wijnen. De sommelier (wijnkenner) vertelde veel over de wijnen. Hoe hij ‘plakt’, in welk houten vat hij gerijpt is etc. Hik! Het enige wat mij is bijgebleven is dat ik Simonsig de beste en leukste wijn tasting vond hebben! Kosten R50 / €3,25 per persoon.

Wijngaarden Stellenbosch
Wijngaarden van Simonsig.

3. Warwick: (dronken) picknicken aan het meer

Warwick wijnhuis
Warwick Wine Estate

Ruim 13 wijntjes verder, komen we rond 12.30u dronken en hongerig aan bij Warwick Wine Estate. Ik had een ‘verrassingspicknick’ geboekt voor Mike en mezelf. Via de website van Warwick kun je de picknick boeken. Relatief prijzig met R550 / €36 voor 2 personen. Je krijgt een goed gevulde picknickmand mee, maar de drank is niet inbegrepen.

Omdat het in Kaapstad en de omgeving al maanden niet geregend had, was het meer helemaal droog. Romantisch picknicken aan het meer, zat er niet in maar de hele ervaring is wel erg leuk! Hik!

Picknicken stellenbosch wijn tour
Zuid afrika zien en doen

Picknick @Warwick met al TE veel wijntjes op!

4. Marianne: mooi en persoonlijk

Marianne wine estate
Bij Marianne Wine Estate

Voor mij geen wijn meer, maar Mike gaat vrolijk door met de tastings. Marianne ligt op een hele mooie locatie. Het is een wat kleinere wijnboederij en voelt daardoor persoonlijker. Een wine tasting kost hier R50 of R60 geloof ik. Hik! Marianne Wine zou ik zeker bezoeken!

Wijn proeven Marianne Stellenbosch
Een rechte foto nemen zit er aan het einde van de wijntour niet meer in! @ Marianne

Ervaringen Vine Hopper

Wij hebben dus gebruik gemaakt van de hop-on hop-off service van Vine Hopper. Ons idee hierbij was dat we onze eigen privé wijntour konden creëren. In de praktijk werkte het toch iets anders dan een echte hop-on hop-off bus. De chauffeur vertelde ons dat we natuurlijk zelf mochten kiezen waar en wanneer we uitstapten, maar eigenlijk was het toch de bedoeling dat we als groep samen bleven?! Ik denk dat Vine Hopper nog relatief klein is, maar dat je in het hoogseizoen wel meer een hop-on hop-off service kan verwachten omdat het dan drukker is.

Uiteindelijk ben je met de Vine Hopper toch een beetje in groepsverband. Hoewel dit natuurlijk niet persé hoeft, zit je bij een wijnproeverij toch samen. Je kunt je natuurlijk afzonderen als je dat leuker vindt. Wij vonden de groep uiteindelijk – na 4 wijntjes – wel gezellig (grapje). Wij hadden als enige de picknick bij Warwick gereserveerd en Vine Hopper heeft ons daar persoonlijk afgezet. De Vine Hopper is dus een prima alternatief voor een wijntour met meer privacy en vrijheid.

Overnachten in Stellenbosch

Er zijn veel leuke hotelletjes in Stellenbosch. De hotels in het centrum zijn iets duurder. Wij verbleven 1 nacht in Stellenbosch.

Hotel tip: River Manor Boutique Hotel

Hier kom je helemaal tot rust. Het River Manor Boutique Hotel ligt in het hart van Stellenbosch en heeft een mooie en rustige tuin met zwembad. Ook de kamers zien er netjes uit. Je slaapt hier vanaf €95 per nacht met twee personen. Andere gasten beoordelen deze accommodatie met een 9,3!

♥ Heb je iets meer budget? Kijk dan eens naar Oude Werf Hotel **** – v.a. €185 per nacht
♥ Liever goedkoper? Bekijk Rivierbos Guest House *** – v.a. €75 per nacht

Vragen over deze zelf georganiseerde wijn tour in Stellenbosch? Of blij met dit artikel? Laat hieronder een reactie achter, vind ik leuk!

Have fun en reis je vrij,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *