Naar het strand met een baby of peuter: tips, paklijst en ervaring
Net zoals een eerste vakantie met baby best spannend is en niet zo zorgeloos als in je kinderloze tijd, is ook een dagje strand met baby of kind anders. Zelf heerlijk in slaap vallen op je strandbedje is écht verleden tijd! En je kind zandvrij de auto in krijgen ook een onmogelijke opgave. Laatst kreeg ik de vraag of ik tips had voor een stranddag met kinderen en ik vind het wel leuk om mijn ervaring hierover te delen! Uiteindelijk zijn er toch een aantal zaken waar je goed over moet nadenken wanneer je op strandvakantie gaat met een baby of jonge kinderen.
Leeftijd van je baby of kind
Wij namen onze baby voor het eerst mee naar het strand in Malta en hij was toen 3 maanden oud. Op deze leeftijd kan je baby nog helemaal niets, zelfs niet zitten, dus op het strand is dat een andere ervaring dan wanneer je kindje al kan rollen, zitten, kruipen of zelfs lopen. In dat geval is het belangrijk om een schaduwplek voor je baby te hebben die niet te heet wordt! Zodra je kindje kan kruipen of lopen, dan moet je weer aan andere dingen denken. Bijvoorbeeld ‘het zand’ dat in sommige landen mega warm kan worden, of dat sommige kindjes zand maar niets vinden in het begin. Bovendien heb je zwembandjes of andere drijfmiddelen nodig. Ongeacht de leeftijd van je baby, is er maar één ding écht belangrijk wanneer je naar het strand gaat: zonbescherming!
Zonbescherming 4.0
Mijn grootste zorg tijdens elke zonvakantie en voornamelijk een strandvakantie met baby, was mijn kindje beschermen tegen UV-straling en oververhitting. Stranden zonder schaduwplekken of parasols kun je eigenlijk niet (lang) bezoeken. Deze producten vond ik altijd handig om mee te nemen naar het strand:
1. Zonnebrandcrème, welke factor?
Smeren, smeren, smeren! Zo belangrijk. Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de zon. Voor mijn kindjes neem ik daarom altijd een hoge factor zonnebrand, zoals factor 30 of zelfs 50. De factor zegt niet persé iets over hoe goed je beschermd bent tegen UVA en UVB straling, maar wel hoe lang. Zo kun je bij factor SPF 30 zo’n 300 minuten (5 uurtjes) in de zon zitten zonder te verbranden en bij factor SPF 50, zou dat ongeveer 500 minuten (8 uur) zijn. Maar omdat de kindjes wel veel in het water zijn, smeer ik hun zeker 2x goed in. Fijne merken zonnebrandcrème vind ik Biodermal, Nivea en ook het eigen merk van Kruidvat komt erg goed uit de test! Kruidvat heeft altijd goede aanbiedingen, dus sla dan zeker je slag! Wij komen meestal met 2 flesjes zonnebrandcrème uit voor een vakantie van 2 weken (twee volwassenen en twee kinderen).
Wist je dat je zonnebrand ook de tijd moet geven om in te trekken? Smeer jezelf en kindjes ongeveer 20 tot 30 minuten voordat jullie de zon in gaan al in!
Zijn er muggen op vakantie die enge ziektes verspreiden? Zoals ZIKA of Dengue? Smeer dan eerst de zonnebrandcrème, laat het 30 minuten intrekken, en smeer daarna met DEET (niet bij baby’s! en peuters jonger dan 2 jaar).
Let op! In de zomer, of in warme landen, kan je huid ook verbranden wanneer het bewolkt is. Smeer jezelf en je kindje dus ook in op een bewolkte dag.
2. UV zwempakken
Zelf ben ik ook groot fan van de – zeer oncharmante – UV-werende zwempakken voor kinderen. Die koop je bij de Hema of Decathlon voor een vriendelijk prijsje. Zeker voor jonge kinderen en baby’s vind ik dit een top product. Onze jongste vond het sowieso niet fijn om zich te laten insmeren met zonnebrandcrème en dus trokken wij hem een UV-pak aan met lange mouwen. Je kindje is dan de hele dag door beschermd met factor 50! Als ze wat ouder worden is een UV-werend zwemshirt ook voldoende!
3. Hoofddeksels en zonnebrillen
Elke zomer opnieuw moesten onze kinderen weer wennen aan petjes en hoedjes. Toch heel belangrijk om deze hoofddeksels op te zetten, zeker wanneer je tussen 12u en 15u op het strand bent. Vaak zette ik hun de hoedjes op zodra ze lekker aan het spelen waren met het zand. Dan was de kans het grootst dat ze op bleven. Zonnebrillen blijven doorgaans niet lang op bij jonge kids, is mijn ervaring.
4. Schaduwplekken
Verder is het belangrijk om schaduwplekken te zoeken aan het strand of aan het zwembad. De meeste stranden met faciliteiten bieden bedjes met parasols aan. Ga je met een baby? Dan kun je het Deryan tentje overwegen. Dit is een 4-in-1 oplossing en bescherming tegen muggen, insecten, zon en zand en bovendien een slaapplekje voor je baby overal ter wereld. MAAR! Dit tentje mag je nooit in de volle zon zetten!
Je zet het bedje in 2 seconden op (want het klapt zelf uit elkaar). Je klapt het bedje – na het kijken van het instructiefilmpje – ook weer in 1 minuut in elkaar. Het is dan een klein pakketje dat niet veel ruimte en gewicht in beslag neemt.
Onder het lakentje is een zelfopblaasbaar matrasje, dus je kindje ligt toch wel comfortabel. Verder kun je het bedje helemaal dichtritsen waardoor je kindje beschermd wordt tegen insecten en het biedt bescherming tegen de zon (factor 50). Zet het tentje NOOIT in de volle zon! Dan wordt het veel te warm in het tentje / bedje! Je kunt dit campingbedje eenvoudig meenemen naar het strand, zwembad of een hotel!
Voor oudere kindjes is dit pop-up schuiltentje fijn!
Zwemmen
Water en zand doen het altijd goed bij onze kinderen. Met een schepje en emmertje kunnen zij zich uren vermaken. Behalve de zwemkleding heb je nog een aantal accessoires nodig.
Welke zwembandjes?
Het is afhankelijk van de leeftijd van je kindje, of hij/zij zwembandjes aan kan. Een baby kun je natuurlijk nog niet alleen laten zwemmen, en hiervoor is een zwemkraag of zwembad met zitvlak het fijnste. Voor oudere kindjes, die zelfstandig kunnen lopen, kun je zwembandjes kopen. Goed om te weten is dat je dreumes in eerste instantie niet zal drijven met zwembandjes om. Ze gaan makkelijk kopje onder. Ze moeten de zwembandjes echt leren gebruiken. Laat je kind dus nooit alleen.
De zwembandjes van Nabaiji, verkrijgbaar bij de Decathlon, zijn erg fijn en zien er leuk uit! Mijn kindje van 2 jaar droeg ook vaker de zwembandjes van Intex (vanaf 3 jaar en 18kg, maar hij was 2 jaar op dat moment en weegt nu hij bijna 5 is pas 18kg!). Ik heb deze bandjes gekocht omdat hij met de zwembandjes van Beco, voor 0 tot 2 jaar ( <15 Kilo) heel gemakkelijk onderwater ging. Mijn tweede kindje kan wel makkelijk blijven drijven met de bandjes van Beco en weegt ruim 13KG. Het verschilt dus een beetje per kind. Sowieso goed om altijd een paar reserve zwembandjes mee te nemen.
Zwemschoenen
Nog een product waar ik helemaal fan van ben: de SlipStop waterschoentjes. Het lijken net sokjes, maar ze zijn stevig en hebben een anti-slip zool (ook ideaal aan het zwembad). Daarnaast zijn ze heel fijn voor op het strand, want er komt niet zo gemakkelijk zand in.
Andere accessoires
Ook een badponcho is erg praktisch, omdat een peuter die het koud heeft zelf geen handdoek kan omslaan. Een schepje en emmertje kopen we meestal op locatie.
Verder hebben jonge kinderen ook zwemluiers nodig. Hierbij kun je kiezen voor wegwerp zwemluiers of voor een wasbare zwemluier. Voorheen had ik altijd wasbare zwemluiers, echter zijn deze zo volgepoept!! dat ik ze maar heb weggegooid. Dus, als je kind nog moet poepen, maak het jezelf dan makkelijk en gebruik een wegwerp zwemluier. Heeft je kindje al gepoept, dan hoef je eigenlijk geen zwemluier meer aan, of gebruik dan de wasbare!
Wanneer we voldoende plek over hadden in ons koffer, dan namen wij ook een grote picknickmat mee! Superfijn want er komt niet makkelijk zand doorheen, het blijft goed liggen én is ook comfortabel op een kiezelstrand.
Paklijst voor een stranddag met kids
Dus wat stop je allemaal in je strandtas voor een dagje strand met jonge kinderen?
- Badponcho of handdoek
- Zwembandjes of drijfmiddelen
- Zonnebrandcreme SPF 30 of 50
- Zwemkleding + UV werend shirt
- Zwemluier en gewone luier + doekjes
- Petje of hoedje
- Slipstop waterschoenen
- Schepje en emmertje
- Droge kleding
- Iets te eten en drinken
- Polsbandje (aan doen)
- Eventueel (Deryan) tentje
- Eventueel DEET / muggenwering
- Lege plastic zak (voor natte zanderige dingen)
Nog tips om de kids zandvrij mee terug te nemen?
Nee, mission impossible! Tja… of bezoek een kiezelstrand!
Soms, als we goed voorbereid zijn, dan hebben we een grote 2 liter fles met water in de auto liggen. Hiermee spoelen we dan onze eigen voeten mee af. Verder komt het hier echt aan op teamwork! En dan bedoel ik de geoliede machine die papa en mama heten. Zorg er voor dat 1 van de ouders ‘droog’ is en bijvoorbeeld alles in pakt en alvast in de auto legt. De ander zorgt ervoor dat de kindjes (en speelgoed) zandvrij gemaakt worden: kindjes afspoelen in de zee of de douche op het strand en vervolgens naar de auto dragen. Hier staat dan je partner te wachten met een schone handdoek en kleding voor de kids.
Dit waren mijn tips voor een eerste strandvakantie met jonge kinderen! Gewoon genieten en alles komt goed! Heb je nog vragen, laat hieronder een berichtje achter!