Tafelberg bezoeken in Kaapstad – met de kabelbaan

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Tafelberg in Kaapstad

De Tafelberg bezoeken stond op nummer 1 van mijn wishlist voor Kaapstad. Het is de beroemdste berg van Zuid-Afrika en het icoon van Kaapstad. De Tafelberg is – naast Robbeneiland – de populairste bezienswaardigheid van Kaapstad. Je kunt deze bijzondere berg zien vanuit verschillende delen in de stad, maar de Tafelberg bezoeken of beklimmen is een must! Hierbij mijn tips hoe je dat kan doen.

Waarom de Tafelberg?

tafelberg met tafelkleed
Tafelberg met tafelkleedje – Foto van Pixabay

De Tafelberg (Table Mountain in het Engels) lijkt van boven helemaal plat. Zo plat als een tafel en daar dankt deze berg haar naam aan. Als het bewolkt is, dan heeft de Tafelberg een zogenaamd tafelkleedje. Een mooi gezicht vanaf de grond, maar als je boven op de berg bent dan zie je helemaal niets. De Tafelberg is ongeveer 1 kilometer hoog en geeft je een spectaculair uitzicht over de stad!

Tafelberg bezoeken met kabelbaan

Kabelbaan Tafelberg bezoeken
Tafelberg bezoeken met de kabelbaan

Je kunt de Tafelberg zelf beklimmen, of je kunt de kabelbaan naar boven nemen (en beneden). Als je weinig tijd hebt of lui bent, zoals wij, dan is de kabelbaan een fijne optie. De kabelbaan is alleen actief bij goed weer. Er zijn twee karretjes die tegenlijk rijden: een omhoog en de ander omlaag. Er passen 65 mensen in zo’n karretje / lift. Het eerste karretje gaat om 08.00u naar boven en de laatste komt om 18.00u / 20.30u omlaag (afhankelijk van de periode).

Tafelberg tickets kopen & kosten

De tickets voor voor de kabelbaan (The Cableway) koop je via Tablemountain.net. Via deze website kun je ook checken hoe het actuele zicht is vanaf de berg. Een retourticket kost R395 / €21 per persoon retour. Je kunt ook een enkeltje naar boven of beneden kopen (€11). Prijzen kunnen in de tussentijd gewijzigd zijn. Met de kabelbaan ben je binnen 5 minuten boven (wachtrij niet meegerekend)!

Als je de tickets online koopt, dan is dit ticket 7 dagen geldig vanaf de door jouw opgegeven datum. Dus stel dat je van 1 juli tot 7 juli in Kaapstad bent, dan geef je 1 juli op als de geplande bezoekdatum. Als het op 3 juli perfect weer is, dan kun je dan het beste de berg op. Indien het 7 dagen lang slecht weer is, kun je je geld terugkrijgen.

Je kunt de tickets natuurlijk ook in Kaapstad kopen op het moment dat je de Tafelberg wilt. Je koopt de tickets dan gewoon via het loket bij The Cableway. Hier staat meestal wel een flinke rij, dus wees er op tijd bij!

Hoe kom je er?

Kabelbaanstation Tafelberg
Kabelbaanstation

Het Kabelbaanstation ligt aan de Tafelberg road. Je kunt er op verschillende manieren komen:

 • Met je eigen huurauto
 • Met de taxi (Uber): +/- €8 vanaf de Waterfront en €5 vanaf Kloofstreet
 • Met de Hop-on Hop-off bus: R190 / €16 per dag (gaat langs meerdere stops)
 • Met de gratis MyCiTi shuttle service

Het Kabelbaanstation is vanuit verschillende delen van de stad makkelijk en binnen +/- 10 tot 20 minuten te bereiken. Je huurauto kun je gratis langs de weg parkeren. Meestal moet je wel nog een stukje lopen.

Tafelberg beklimmen

Je kunt de Tafelberg ook beklimmen als je van avontuur houdt. De makkelijkste route is Platteklip Gorge. Deze route begint onderaan bij het kabelbaanstation. Via een soort trap van rotsen loop je binnen 1,5 tot 2,5 uur naar de top. Je bezoek aan de Tafelberg is dan gratis. Kaapstadmagazine heeft leuke tips voor routes.

Tips:

 • Beklim de berg alleen als je goed ter been bent
 • Beklim de berg niet alleen en laat iemand weten dat je de Tafelberg gaat beklimmen
 • Begin vroeg zodat je niet in het donker hoeft terug te lopen
 • Doe goede wandelschoenen aan
 • Bescherm jezelf tegen de zon
 • Neem voldoende water mee

Beste tijd, hoe laat ga je omhoog?

Uitzicht Kaapstad vanaf Tafelberg
Uitzicht Kaapstad vanaf Tafelberg, rond 12u

Voor je bezoek aan de Tafelberg ben je afhankelijk van het weer. Als het bewolkt is zie je niets en het mag ook niet te hard waaien. Op de dag dat wij de Tafelberg wilden bezoeken was het bewolkt en daarom moesten we onze planning veranderen. De volgende dag was het gelukkig wel zonnig. Je kunt de actuele weersomstandigheden het beste volgen via Facebook.

Wij wilden graag op de Tafelberg ontbijten en gingen daarom zo vroeg mogelijk naar boven. Wij waren om 08.00u bij het kabelbaanstation, maar toen stond er een rij (30 minuten). Ook als je tickets online hebt gekocht, moet je in de rij voor de lift staan. De rij van de kassa kun je wel skippen. Het was 08.30u toen we boven waren.

tickets Tafelberg kopen
Rij bij de Tafelberg! Vertrek dus vroeg.

Als je vroeg naar boven gaat dan heb je de hele dag om rond te lopen bovenop de Tafelberg. Wij hebben ontbeten in het restaurant op de berg. Een cappuccino kost €1,40!

Ontbijten op Tafelberg
Cappuccino met het beste uitzicht!

Ik zou zeggen dat je minimaal 3 uur ‘nodig’ hebt op de berg. Je kunt lekker rondlopen en genieten van de prachtige uitzichten.

Tafelberg van boven
Tafelberg van boven

Een alternatief is om de Tafelberg na 13.00u te bezoeken. De ergste drukte is dan voorbij en de tickets zijn dan iets goedkoper (R340 / €18). Afhankelijk van de openingstijden, kun je de zonsondergang bekijken vanaf de Tafelberg!

Meer tips:

 • Check het weer op de dag zelf en zorg voor een backup plan
 • Stel je bezoek aan de Tafelberg niet uit tot je laatste dagen
 • Ga ontbijten op de Tafelberg
 • Vertrek vroeg! Zorg dat je om 07.30u al bij het kabelbaanstation bent
 • Je kunt de Tafelberg op met de kabelbaan en misschien omlaag hiken/klimmen
 • Plan de rest van de dag geen intensieve activiteiten
 • Kinderen kun je gerust meenemen
 • Neem zonnebrandcrème mee
 • Mooie rots gezien? Doe voorzichtig: niet alles voor een mooie foto
Tafelberg Kaapstad
Living on the edge! – Neem het niet te letterlijk.

Ook interessant om te lezen:

Vragen over Kaapstad of de Tafelberg bezoeken? Laat een reactie achter en ik reageer zo snel mogelijk.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Artikel is in maart 2023 geupdate.
reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Kan je bij tafelberg ook een wildcard kopen? En wat kost hij voor ons as buitelander

  Anneke

  Beantwoorden
  • Hey Anneke,
   Volgens mij kan dat niet. Dit staat er:
   Wild Card: Purchase or renew at the Tokai office (+27 21 712 7471. Please note that it is not possible to purchase or renew at Boulders, Cableway Station, Cape Point, Oudekraal and Silvermine.

   Een Wild Card voor internationale bezoekers kost in 2019 ZAR4.530 voor twee personen samen (circa €273,-).
   Je kunt hem wel al online kopen via de website van Sanparks.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy,
  Wat een handige site! In december gaan wij met ons gezin heerlijk genieten in Kaapstad. Een bezoek aan de Tafelberg mag dan niet ontbreken. Je schrijft dat er ook enkeltjes voor de kabelbaan te koop zijn voor ca 11 euro, echter op de website van cablemountain zie ik alleen kaartjes voor 50 dollar. Weet jij of de enkeltjes allen ter plaats bij de kassa te verkrijgen zijn? Dankjewel alvast voor je reactie!

  Angela

  Beantwoorden
  • Hi Angela,

   Nee dat kan niet kloppen. Ik denk dat de tarieven voor december 2023 misschien nog niet gepubliceerd staan? Omdat het ‘reisseizoen’ tot september loopt. Zie ook deze pagina. Via de officiele site kan ik inderdaad ook geen tickets kopen voor december. Je moet dus nog even wachten :-).
   Je kan ook bij de kassa een ticket kopen, maar dat zou ik niet doen ivm de lange wachtrijen. Beter koop je het vooraf online.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *