Thingvellir Nationaal Park bezoeken: bezienswaardigheden en tips!

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Thingvellir Nationaal Park bezoeken: bezienswaardigheden en tips!

Tijdens je bezoek aan IJsland moet je zeker een bezoekje brengen aan het Thingvellir Nationaal Park! Je vindt dit Nationaal Park op de Golden Circle en het park staat sinds 1930 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het park maakt deel uit van een 6 kilometer brede en 40 kilometer lange verzakking en bekend staat om zijn vele kloven en scheuren. De bekendste kloof is de Silfra-kloof. In het Thingvellir Nationaal Park vind je de geologische grens tussen het Noord-Amerikaanse en Europese continent. Naast het prachtige natuurschoon is dit park ook de plek waar vanaf het jaar 930 de volksvertegenwoordiging bij elkaar kwam.

Hoe kom je er?

Het Thingvellir Nationaal Park is een van de populairste bezienswaardigheden op de Golden Circle. Het park ligt aan het grootste meer van IJsland, namelijk het Thingvallavatn meer. Alle bezienswaardigheden bezoek je in IJsland het beste met de auto, het Thingvellir Nationaal Park dus ook. Vanuit Reykjavik ben je er in 45 minuten, vanuit Selfoss is het ruim 50 minuten rijden en vanuit het vliegveld sta je in een uur en 15 minuten in het Thingvellir Nationaal park.

Alle bezienswaardigheden in IJsland bezoek je het beste met de auto. Lees hier waar je goedkoop een auto huurt.

Thingvellir Nationaal Park bezoeken

Waar overnachten

In de omgeving van het Thingvellir Nationaal Park zijn een aantal leuke accommodaties om te overnachten.

Hotel tip: Borealis Hotel

Dit hotel ligt op 10 minuten rijden van het Nationaal Park Thingvellir en biedt een eigen restaurant en je kunt er gratis golfen aan de oever van het meer. Verder beschikt het hotel over een fijne hottub! Andere gasten zijn zeer tevreden over het lekkere ontbijt en beoordelen het hotel met een 8,2. Een tweepersoonskamer boek je al vanaf € 145,-.

Bezienswaardigheden

Er zijn 5 verschillende parkeerplaatsen waar je kunt parkeren. De parkeerkosten zijn 750 ISK / € 5,30 per bezoek en kun je makkelijk online betalen. Het Thingvellir Nationaal Park bezoek je in ongeveer een halve dag.

Het Thingvellir Nationaal Park heeft een super mooie natuur, maar ook een lange en rijke geschiedenis. Veel van de bezienswaardigheden in het park hebben dan ook met deze geschiedenis te maken. Nummer 1 op de kaart is de Lögberg, de rots van de wetten. Vanaf deze rots las de wetspreker ieder jaar de wetten aan het volk voor. Ook nummers 2, 3, 4, 6 en 7 hebben met de rijke geschiedenis te maken. In het park kun je hierover alles lezen.

De Öxarárfoss is zeker de moeite waard om te bekijken. (nummer 5 op de kaart) Met zijn hoogte van ongeveer 20 meter, de breedte van zo’n 6 meter en de grote stenen wand waarover het water naar beneden valt.  Alles bij elkaar maakt de Öxarárfoss een imposante waterval.

Öxarárfoss Thingvellir Nationaal Park

Bezoek je IJsland in de winter, dan is de kans groot dat de waterval (gedeeltelijk) bevroren is. Die pech hadden wij tijdens ons bezoek aan het Thingvellir Nationaal Park.

Öxarárfoss

De plek waar de huidige kerk in het Nationaal Park staat is de plek waar de eerste staatskerk van IJsland stond. Deze eerste kerk is helaas in 1118 afgebrand. De kerk die er nu staat is in 1859 gebouwd. Naast de kerk staat de pastorie. (nummer 8 en 9 op de kaart)

Silfra Kloof bezoeken

De Silfra kloof is misschien wel de populairste bezienswaardigheid van het Thingvellir Nationaal Park. (nummer 11 op de kaart) Deze kloof is de scheiding tussen de Europese en Noord Amerikaanse tektonisch platen. Door de beweging van de aarde drijven deze platen steeds verder uit elkaar.

Snorkelen in de Silfra Kloof

De Silfra kloof is het beste te zien door te gaan duiken of te gaan snorkelen. Bij veel duikers staat een duik in de Sifra Kloof hoog op de bucketlist. Niet alleen vanwege het feit dat je tussen twee tektonische platen in duikt, maar ook vanwege het zicht. Op een heldere dag is het zicht onder water meer dan 100 meter waardoor de kleuren onder water ook super helder zijn. Je moet wel tegen wat kou kunnen, want het water is gemiddeld 2 graden.

Duiken in de Silfra kloof

Meer IJsland?

Lees dan ook de volgende artikelen:

Wil jij meer weten over je bezoek aan het Thingvellir Nationaal Park, of ben je nieuwsgierig geworden naar wat IJsland je nog meer te bieden heeft? Laat gerust een reactie achter, want ik help je graag bij het plannen van jouw trip in IJsland.

Have fun en reis je vrij ,
Esther

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Esther, Pixabay & Unsplash.
esther blogger reisjevrij

Esther Jacobs

Tijdens mijn eerste backpack reis in 2011 ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en ga zo maar door! Voor een reisje midden in de natuur mag je mij 's nachts best wakker maken. En weet je wat top is? Je hoeft niet eens ver weg om te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft, want in Europa kun je ontzettend veel mooie plekjes vinden! Ik deel graag mijn reistips met jou! Lees je mee?

Meer over Esther Jacobs

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *