Tips Alkmaar: Wat zien en doen?

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Wat doen, zien en waar overnachten in Alkmaar?

Alkmaar is bekend van de wereldberoemde kaasmarkt, maar niet alleen de kaasmarkt maakt Alkmaar bijzonder. Het is een leuke stad voor een dag of weekendje te verblijven. De sfeer is er heel aangenaam met leuke pleinen en horeca. Ook de grachtjes met bruggetjes maken de stad erg gezellig!

Overnachten in Alkmaar

Onze tip: B&B Mylos ***

Deze prachtige B&B ligt vlak bij het waagplein en heeft mooie appartementen met eigen badkamers. Er is ook een restaurant, bar en terras. Het wordt beoordeeld met een 8,3 en je kunt hier verblijven vanaf €111.

Wat te zien en te doen in Alkmaar?

Er zijn leuke bezienswaardigheden in de stad. Wat deden wij?

Het waagplein met het Hollands kaasmuseum en de kaasmarkt

kaasmarkt alkmaar

Natuurlijk is je eerste stop het Waagplein, waar iedere vrijdag van april t/m september de wereldberoemde kaasmarkt plaatsvindt tussen 10:00 en 13:00 uur. Het is een eeuwenoude traditie uit 1365 en dat is nog goed te zien. De kaasdragers dragen nog authentieke kleding en het is een leuk tafereel om te zien. Bezoek je Alkmaar niet op vrijdag? Dan is het waagplein toch leuk om te bezoeken. Hier staat namelijk het prachtige oude waaggebouw en er zitten leuke horecazaakjes waarbij je een mooi uitzicht hebt op de grachtjes. Op de hoek van het Waagplein is het Hollands kaasmuseum gevestigd waar je leert over het proces ‘van koe naar kaas’. Je kunt het museum vrijwel dagelijks bezoeken en een entreeticket kost €6 voor volwassen en €2,50 voor kinderen. Met de museumjaarkaart kun je gratis naar binnen.

Musea in Alkmaar

tips alkmaar musea
  • Het Nationaal biermuseum

Vlak bij het kaasmuseum ligt het biermuseum. Dit leuke ‘museum’ leert je alles over Nederlands bier. Je krijgt een leuke rondleiding en daarna mag je bier proeven in het proeflokaal. Daar doe je het toch voor? Je kunt hier elke dag terecht en de entreeprijs is €24,50 inclusief een rondleiding en de proeverij.

  • Het Beatles museum

Ben je gek op de muziek van de Beatles? Ga dan zeker hier even langs. Het ligt iets uit het centrum maar is wel nog op loopafstand. Het is een klein museum maar het bevat de grootste collectie over de Beatles ter wereld. De toegang kost €15.

  • Het Stedelijk museum

Het stedelijk museum is er voor iedereen die van de stad Alkmaar houdt. Je vindt hier items over de historie, kunst en cultuur van de stad. Er zijn wisselende tentoonstellingen waardoor het telkens vernieuwend is. Zowel voor kinderen als volwassenen zijn er leuke rondleidingen. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur Museumjaarkaart houders en jongeren t/m 18 jaar hebben gratis toegang. Volwassenen betalen €16.

Grachten in Alkmaar

alkmaar bezienswaardigheden

De grachten in de binnenstad van Alkmaar maken deze stad zo sfeervol. Er zijn leuke bruggetjes waar je overheen wandelt of je verkent de stad echt vanaf het water met een rondvaart. Deze zijn er vanaf april t/m september en starten allemaal aan het Waagplein. Je kunt ter plekke boeken.

Wandelen door de stad

tips alkmaar

Het is leuk om zomaar door deze stad te wandelen en te zien waar je terecht komt. Je komt bijzondere plekken tegen. Zo zijn er nog 6 hofjes toegankelijk in Alkmaar. Loop er eens even binnen, je ziet vaak prachtige binnentuinen. Houd wel rekening met de bewoners want de hofjes worden nog steeds bewoond. Wandel ook eens door de Sint jacobstraat. Wij vonden dit het mooiste en meest pittoreske straatje van Alkmaar. Natuurlijk zijn er ook leuke winkelstraten in Alkmaar. De bekendste is de Langestraat. Hier vind je ook het prachtige stadhuis.

gebouwen alkmaar

Tip: Winkel Sweets & Antiques aan de Hekelstraat 8. Dit winkeltje is super leuk, het lijkt wel een museum! Je gaat er even terug in de tijd. Het personeel draagt klederdracht en je kunt hier terecht voor oud-Hollands snoepgoed. Je kunt er ook een kopje koffie drinken met verse stroopwafels.

Wil je de stad met een gids verkennen? Dan is deze 2 uur durende stadswandeling voor €23 een dikke aanrader!

Meer Nederland?

Wat vinden jullie van Alkmaar? Laat hieronder een berichtje achter, dat vinden wij leuk.

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay & Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *