Tips Ameland: wat zien en te doen?

Wat te doen en zien op Ameland

Ameland is na Texel het grootst Waddeneiland en is ideaal voor een korte vakantie of een weekendje weg. Het eiland staat bekend om zijn kilometers strand, de gezellige dorpjes, mooie natuur en fijne (duin)campings. Wanneer je van watersport houdt kun je op dit eiland je geluk niet of. Het is een perfecte locatie voor kitesurfers of voor golfsurfen. Maar ook als je niet van watersporten houdt is er genoeg te doen op Ameland. Wat kun je allemaal doen en zien op Ameland? Hierbij een paar tips.

Hoe kom je er?

Je kunt alleen met de boot op het eiland komen. Vanaf de haven in Holwerd (Friesland) vertrekt er bijna ieder uur een boot naar Ameland. Je kunt met je eigen auto de boot op, maar je kunt ook met een fiets of als wandelaar naar de overkant. Het handigste is om vooraf online een e-ticket te kopen voor de boot als je met de auto gaat. De ticket prijzen variëren tussen de €16,75 p.p en €108 retour voor een auto.

Waar overnachten op Ameland?

Op Ameland zijn verschillende leuke hotels te vinden, maar wil je het dit keer iets spannender aanpakken? Kies dan voor Camping Duinoord. Deze camping ligt direct aan zee! Je kunt een plekje reserveren voor je tent of caravan, of een tent huren. Daarnaast kun je ook verblijven in een van de leuke chalets, een ‘bell tent’ of een huurcaravan!

Wat te doen op Ameland

1. Wadlopen

wadlopen ameland

Een van de bekendste dingen om te doen op de Waddeneilanden is wadlopen. Dit kun je op alle Waddeneilanden doen en zo ook op Ameland. Onder leiding van een gids loop je tijdens eb over het drooggevallen wad. De gids vertelt je van alles over wat er gebeurt en over de natuur. Er is veel te zien tijdens het wadlopen, van schelpjes tot krabben en vogels. Wadlopen kan enkel wanneer de weersomstandigheden goed zijn. Er zijn diverse touraanbieders, waaronder ook het VVV Ameland, Wadloopcentrum Fryslâ en Wadlopen Pieterburen. De duur van de tour en de kosten verschillen.

2. Zeehonden spotten

zeehonden ameland

Een ander leuke activiteit is een robbentocht. Zodra een zandbank droog komt te liggen, maken de zeehonden daar maar wat graag gebruik van. Met een robbenboot vaar je langzaam om de verschillende zandbanken en kun je de zeehonden spotten en fotograferen. Want wie wil die prachtdieren nou niet vastleggen op de gevoelige plaat?

3. Wandelen, fietsen of golfen

Ameland heeft een prachtige natuur en hoe je deze nou beter ontdekken dan al wandelend of fietsen? Je kunt over het strand wandelen of door het natuurgebied ’t Oerd. ’t Oerd kent verschillende wandelroutes die je kunt volgen en ondertussen ontdek je verschillende soorten vegetatie en vogels. Ook kun je fietsen huren op diverse locaties en zo het eiland over fietsen. Het eiland is niet groot waardoor je ook gemakkelijk met de fiets de verschillende dorpjes en bezienswaardigheden kunt ontdekken. Een van deze bezienswaardigheden is de vuurtoren van Ameland. Het is de moeite om even van je fiets af te stappen want deze vuurtoren kun je beklimmen. Eenmaal boven heb je het beste uitzicht over het eiland. Wie een keer wat anders wil dan wandelen of fietsen door de duinen gaat golfen midden in de natuur. De golfbaan van Ameland biedt opties voor zowel beginners als gevorderden.

Heb je nog vragen? Laat gerust een berichtje achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *