Tips Amersfoort: Wat zien en doen?

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Wat doen, zien en waar overnachten in Amersfoort?

Tijdens de coronaperiode hebben wij veel Nederlandse steden bezocht. Eentje die er voor ons echt uit sprong is Amersfoort. Wat vonden wij dit een mooie stad! Het was een ideale bestemming om tijdens corona te bezoeken want de bijzondere bezienswaardigheden die deze stad rijk is, zijn bijna allemaal rijksmonumenten. De stad heeft er wel 500! Daardoor kun je, ook tijdens een lockdown periode, toch genieten van veel bezienswaardigheden. Helaas waren de gezellige pleintjes met terrassen er niet, maar desondanks vonden we het een toffe stad en dat willen we graag met jullie delen.

Overnachten in Amersfoort

Amersfoort heeft een aantal fijne accommodaties! Hierbij onze tips.

Onze tip: Hotel de Gaaper ***

hoteltips amersfoort

Dit hotel is gevestigd in een monumentaal pand in het oude stadscentrum en heeft uitzicht op de Sint-Joriskerk. De kamers zijn groot en hebben alles wat je nodig hebt. Het hotel wordt goed beoordeeld met een 8,2 en kost €102 per nacht.

Andere keuze: B&B Groot Pepersgoed ***

overnachten in amersfoort

Deze Bed & breakfast is gevestigd in een oude boerderij en ligt op 20 minuutjes rijden van Amersfoort. Je kunt gratis parkeren bij de B&B en er is een bushalte en treinstation in de omgeving met verbinding naar Amersfoort. De B&B wordt fantastisch beoordeeld met een 9,1 en je boekt er een grote tweepersoonskamer met eigen badkamer en ontbijt voor €90.

Wat te zien en te doen in Amersfoort?

Wij parkeerden onze auto in de Q-park Beestenmarkt aan de rand van de binnenstad. Deze garage is eenvoudig bereikbaar en je bent dicht bij het centrum. Via de Grote Sint Jansstraat (vol leuke winkeltjes!) wandel je zo via de prachtige Kamperbinnenpoort het oude centrum in. Deze mooie poort is onderdeel van de eerste stadsmuur.

Muurhuizen

Amersfoort bezienswaardigheden

Wanneer je door de Kamperbinnenpoort de oude stad binnenkomt, kun je linksaf meteen naar Muurhuizen. Dit vonden wij het leukste van de hele stad omdat je hier een klein beetje in de Middeleeuwen terecht komt. Muurhuizen is een smalle lange straat die op de plek staat waar in de Middeleeuwen de stadsmuur stond. Muurhuizen is eigenlijk een straat vol restjes van de oude stadsmuur. Kijk vooral naar de eeuwenoude gevels in deze straat. Dit maakt het plaatje helemaal compleet. Het mooiste huis vonden wij nummer 97. Dit pand is onderdeel geweest van de vroegere gevangenis.

Het Mondriaanhuis Museum

museums amersfoort

Dit museum is gevestigd in het huis waarin kunstenaar Piet Mondriaan in 1872 werd geboren. In het museum zie je een deel van zijn werk, maar kun je ook een kijkje nemen in zijn leven. Helaas waren de musea gesloten tijdens ons bezoek in de coronaperiode. Een entreekaartje kost €13 en museumjaarkaarthouders zijn gratis.

De Onze Lieve Vrouwetoren

Amersfoort wat zien

Deze kerktoren kun je niet missen. Je ziet hem overal in de stad want hij is 98 meter hoog en heeft 100 klokken. In de kerk zie je in de vloer een plek en dit is het precieze (kadastrale) middelpunt van Nederland. Het is ook mogelijk om de toren te beklimmen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Een torenbeklimming kan op maandag, woensdag en zaterdag om 14:00 uur en kost €8,50. Elke 2e zaterdag van de maand is er een avondbeklimming. Boeken kan via hun website.

De Onze Lieve Vrouwetoren ligt op het plein Lieve Vrouwekerkhof, waar de wekelijkse markt plaatsvindt. Op deze plek is ook de VVV gevestigd. Hier kun je ook de torenbeklimming boeken. Er zijn hier ook diverse wandelingen met een gids te reserveren. Enthousiaste gidsen kunnen je een rondleiding geven langs de geschiedenis van de stad en hebben veel te vertellen!

Tip: Kijk eens op de website van de VVV Amersfoort voor leuke wandel- of fietsroutes in Amersfoort.

Shoppen in Amersfoort

winkelen in amersfoort
Historie amersfoort

Maak ook tijd om te shoppen in Amersfoort. Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren wandel je zo naar de belangrijkste winkelstraat; de Langestraat. In deze straat liggen winkels in oude historische panden. Dit is niet de enige straat om te winkelen. Enkele andere straten zijn de Utrechtsestraat, Hellestraat, Arnhemsestraat en de Sint Jorisstraat. In deze laatste ligt een modern winkelcentrum met bekende ketens. Zoek je apartere speciaalzaakjes? Ga dan naar de Krommestraat.

Tip: Bezoek Hellestraat nummer 7. Hier ligt kuiperij meester. Dit is het huis en de werkplaats van de laatste overgebleven kuiper van Nederland. Je kunt het van buiten leuk bekijken!

De Sint-Joriskerk

kerk amersfoort
amersfoort zien en doen

Wandel de Langestraat af en je komt op het plein waar de Sint-Joriskerk staat. De kerk is prachtig om te zien en ook van binnen een bezoek meer dan waard. Wij hebben de kerk van binnen bezocht en werden tot slot nog verrast. Vlak voor de uitgang is een smal stenen trapje naar boven. Hier zie je een oude praktijkruimte van een dokter die nog deels bewaard is gebleven! Het plein waarop de kerk staat is ook heel erg mooi met authentieke panden, gevels en rijksmonumenten.

De Mannenzaal

wat te zien in amersfoort

Dit is een van de belangrijkste rijksmonumenten van de stad. Het is het enige Middeleeuws gasthuis van Nederland dat bewaard is gebleven. Je vindt hier nog 22 originele bedstedes en een kapel uit 1390. De entree kost €4. Zeker doen!

Brouwerij de Drie Ringen

bier in amersfoort

Wat is er bijzonder aan deze brouwerij? Deze brouwerij bestaat al ruim 30 jaar en brouwt bieren op ambachtelijke wijze. Amersfoort was eeuwen geleden dé bierstad van Nederland. De Drie Ringen maakt nog gebruik van het recept uit die tijd, en dat is te zien op de gevel. Tijdens een rondleiding van een uurtje voor €32 leer je over de bierhistorie van de stad en mag je tot slot een biertje proeven. Het proeflokaal is ook zonder rondleiding toegankelijk. Het is sfeervol ingericht en je kunt een lekkere proeverij bestellen met verschillende kleine proefglaasjes.

De koppelpoort

koppelpoort amersfoort bezichtigen

De mooiste bezienswaardigheid van de stad is zeker de koppelpoort. Deze stadspoort uit 1425 is unieke combinatie van een landpoort en een waterpoort. Dit is de enige in Nederland. Je kunt de koppelpoort uiteraard ook bezoeken met een gids. Dit kost €4. Bij de koppelpoort vertrekken verschillende rondvaarten door de stad die in de zomer plaatsvinden. Voor meer informatie kijk op deze website.

Het Eemhuis en de oude Prodentfabriek

cultuur in amersfoort

Wandel onder de koppelpoort door en steek de rivier de Eem over. Je ziet hier het Eemhuis liggen. Dit is een cultureel centrum met vier culturele organisaties: Archief Eemland, Bibliotheek Eemland, Scholen in Kunst en Kunsthal KAdE.

Loop iets verder door en je ziet de oude Prodentfabriek. Voordat je er bent kom je langs een stadsstrand die in de zomer een fijn strand en terras biedt met leuke activiteiten. Rondom de oude Prodentfabriek liggen creatieve en kunstzinnige winkeltjes. Leuk om te zien!

speciale winkels in amersfoort

Meer Nederland?

Wat vinden jullie van Amersfoort? Laat hieronder een berichtje achter, dat vinden wij leuk.

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay & Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *