Daguitstap vanaf Amman | Jerash en Ajloun

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Bezoek de oude Romeinse stad Jerash en het kasteel van ajloun

Heb je zin in een dagje geschiedenis en heb je een huurauto? Dan is het heel erg leuk om vanaf Amman een dagtrip te maken naar Jerash; een van de best bewaarde Romeinse steden. Je bereikt Jerash binnen een uurtje rijden en aansluitend kun je optioneel een bezoek brengen aan het kasteel van Ajloun op nog een half uurtje rijden. Beide locaties zijn prachtig en zeker een bezoek waard. Wij vonden Jerash echt een hoogtepunt tijdens onze rondreis door Jordanië. Het is zelfs dé populairste toeristische plek van Jordanië, na Petra. Dat snappen wij heel goed! De entreegelden van zowel Jerash als Ajloun zijn inbegrepen in de Jordan Pass.

Bezoek het eeuwenoude Jerash

jerash vanaf amman

Jerash is een oude Romeinse stad. Het is er niet zomaar eentje; Jerash is erkend als een van de best bewaarde Romeinse provinciesteden ter wereld. Het is een grote archeologische vindplaats en je vindt hier indrukwekkende ruïnes van een heel stadscentrum die écht heel goed bewaard zijn gebleven. Je loopt hier gemakkelijk een paar uur rond. Wij vonden het prachtig en zelfs mooier dan sommige plekken in Rome.

Wanneer je aankomt in het stadje Jerash staat de archeologische vindplaats goed aangegeven. Eenmaal in het complex kom je eerst in een soort markt met talloze kraampjes met souvenirs. Wij hebben hier leuke en goedkope souvenirtjes gekocht.

Tip: In deze markt vind je fijne, schone toiletten mét WC papier

tips jerash jordanie

Als je daarna je weg vervolgt zie je vanzelf de boog van Hadrianus uit 129 na Christus. Dit is de toegangspoort tot de opgravingen waar je vrijwel direct naar de renbaan kunt gaan kijken. Deze baan werd gebouwd in de 2e eeuw na Christus en biedt plek aan 15.000 toeschouwers. Het is handig om vanaf hier je wandeling te starten naar de andere bezienswaardigheden.

Sta zeker even stil op het forum. Dit plein is werkelijk prachtig en zó groot! Het was ooit het hoofdplein en hier staan 56 grote zuilen. Je kunt je hier heel goed voorstellen hoe het vroeger uitzag omdat het nog zo goed bewaard is gebleven. Vanaf hier wandel je de ‘zuilenstraat’ in. Deze straat is 800 meter lang en is nog geplaveid met de originele stenen. Hier zie je ook weer veel zuilen. In deze straat ga je echt even terug in de tijd. Wij vonden dit heel mooi. Ongeveer halverwege vind je de Nymphaeum; een oude fontein uit 191 na Christus die verdacht veel wegheeft van de Trevifontein in Rome.

Wij zijn aan het eind van de zuilenstraat naar de tempel van Artemis gegaan en via boven teruggelopen. Hier hebben we op de route nog de 2 oude theaters bezocht en de kathedraal. De theaters mag je echt niet overslaan, ze zijn prachtig!

Tips voor je bezoek aan Jerash

  • De entreeprijs van 10JD (=€14) hoef je niet te betalen met de Jordan pass!
  • Trek een halve dag uit voor je bezoek; het complex is groot en heel bijzonder, dus neem je tijd.
  • Er is een restaurant waar je (lokaal) kunt lunchen. Dit is vrij prijzig. Wil je dit niet? Neem dan je eigen lunch mee.

Hoe kom je er?

Je rijdt met je huurauto eenvoudig naar Jerash binnen een uurtje. Wanneer je aankomt in het stadje Jerash staat de archeologische vindplaats goed aangegeven. Je vindt er verschillende grote gratis parkeerplaatsen. Hier kun je je auto parkeren. Heb je geen huurauto? Je kunt een minibus nemen vanaf het Northern Bus Station van Amman voor ongeveer 2JD (=€3) per persoon. De busjes vertrekken wanneer ze vol zijn, dus je kunt geen tijd afspreken. Met een beetje pech wacht je uren. Ik zou dit dus ook echt niet aanraden.

Wil je Jerash toch zonder huurauto bezoeken? Ga dan voor deze privé excursie. Je wordt opgehaald en teruggebracht in je hotel in Amman en je bezoekt zowel Jerash als Ajloun voor €53 per persoon.

Overnachten in Jerash

Wij bezochten Jerash als een daguitstap vanaf Amman met onze huurauto en keerden tegen de avond weer terug in Amman. Wil je Jerash ontdekken zonder heel veel toeristen en niet op het heetst van de dag? Overnacht dan in de buurt zodat je meteen bij opening om 8:00 uur in de ochtend aanwezig kunt zijn.

Wij verbleven in: Le Royal Amman *****

Dit prachtige 5* hotel ligt tussen downtown Amman en het moderne Abdali. De kamers zijn ruim en hebben panoramische ramen met uitzicht over de stad. Het hotel zelf biedt binnenzwembaden, een SPA, een fitnessruimte en een buitenbad. Er liggen ook verschillende restaurants en een rooftopbar in het hotel. Een kamer boek je hier vanaf €119 per nacht.

Het kasteel van Ajloun

ajloun bezoeken

Dit kasteel werd in de 12e eeuw gebouwd op het hoogste punt van de stad dat was bedoeld als verdedigingspost. Door deze ligging zie je het kasteel al van ver liggen. Het kasteel is een bezoekje meer dan waard, er is nog veel bewaard gebleven. Je kunt door de smalle gangen de kamers van het kasteel verkennen en je hebt een mooi uitzicht vanaf de top. Er zit ook een klein museum in het kasteel.

Tips voor je bezoek aan Ajloun

  • De entreeprijs van 3JD (=€4,50) hoef je niet te betalen met de Jordan pass!
  • Trek ongeveer een uurtje uit voor je bezoek; het kasteel is niet zo groot, maar wel heel bijzonder.

Hoe kom je er?

Je rijdt met je huurauto in een half uurtje van Jerash naar Ajloun. Wij vonden het een leuke stop en de weg tussen Jerash en Ajloun is mooi om te rijden. Je passeert mooie olijfgaarden en bossen. Omdat je het kasteel al van ver ziet liggen kun je eigenlijk niet verdwalen. Het stadje Ajloun is een beetje hectisch in het verkeer en hier en daar zijn er wat eenrichtingswegen. Let goed op de bewegwijzering om de juiste weg te vinden. Vlak bij het kasteel is een parkeerplaats en daarna moet je nog een stukje stijl omhoog lopen. Er zijn ook taxi’s aanwezig.

Wil je het kasteel van Ajloun zonder huurauto bezoeken? Ga dan voor deze privé excursie. Je wordt opgehaald en teruggebracht in je hotel in Amman en je bezoekt zowel Jerash als Asjloun voor €53 per persoon.

Verder reizen?

huurauto amman

Vaak is Jerash of Amman het start- of eindpunt van je rondreis door Jordanië. Een handige volgende bestemming zou Madaba, de King’s Highway, de woestijnkastelen of de Dode Zee zijn. Om alle mooie plekjes te bezoeken is het wel handig als je een huurauto tot je beschikking hebt. Je kunt op je eigen tempo het land ontdekken, je kunt overal stoppen en je kunt je eigen dagindeling maken. Een andere manier is er eigenlijk ook niet echt tenzij je telkens vervoer boekt. Openbaar vervoer is niet betrouwbaar en bereikt niet alle plekken. Een taxi is een dure aangelegenheid.

Wij huren onze auto’s eigenlijk altijd via Sunny Cars. Het fijne aan Sunny Cars is namelijk dat je all-in prijzen krijgt, waarbij belangrijke zaken zoals verzekering en onbeperkte kilometers al zijn inbegrepen. Zij hebben een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Ook betalen ze je eigen risico terug als er onverhoopt toch iets gebeurt. Dat maakt het huren van een auto bij Sunny Cars écht zorgeloos. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou. De prijzen zijn vaak even duur of niet veel duurder dan op Rentalcars.com. Vergelijk beide websites goed voor de beste prijs!

Heb je vragen of zelf nog een leuke tip om te delen? Reageer dan hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay & Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *