Tips Chiang Rai | Wat doen en zien, de leukste bezienswaardigheden en activiteiten

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Chiang Rai: 10x fijne bezienswaardigheden en activiteiten

Thailand, wat een heerlijk vakantieland! Wij maakten met ons gezin een lange rondreis, die uiteen viel in twee delen. Eerst huurden we een auto en maakten we een roadtrip van Bangkok naar Chiang Rai in drie weken. Vervolgens gingen we nog twee weken genieten van natuur en strand in het zuiden. Daarbij verbleven we ook twee dagen en twee nachten in Chiang Rai en omgeving.

Chiang Rai ligt in het uiterste Noordoosten van Thailand. De stad Chiang Rai is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Deze stad is een stad op mensenmaat, je hebt hier niet het gevoel in een grote stad te zijn, en eigenlijk is Chiang Rai ook niet zo groot. Alles voelt hier nog lekker relaxt aan. In Chiang Rai zelf vind je een grote hoeveelheid aan mooie tempels, waaronder een aantal heel bijzondere en moderne gebouwen. Deze zijn absoluut de moeite waard. Maar blijf ook zeker niet hangen in de stad Chiang Rai alleen – de provincie biedt veel groen, watervallen, jungle, bergstammen en theeplantages. Kortom, in Chiang Rai is er vanalles te zien en te doen!

Als je een verblijf plant in Chiang Rai, wil je natuurlijk ook lekker kunnen slapen! Waar je het beste overnacht, kan je lezen in ons blog met hotel tips voor Chiang Rai.

Hieronder geven we de, volgens onze mening, 10x tofste bezienswaardigheden en activiteiten in en om Chiang Rai weer.

Hoe kom je er?

vliegtuig thailand

Thailand bereik je het beste door naar de hoofdstad Bangkok te vliegen. Een vlucht met één tussenstop duurt gemiddeld tussen 14 tot 18 uur afhankelijk van de luchthaven en je vlucht. Zorg dat je voldoende overstaptijd hebt! Tegenwoordig is een betaalbare vlucht vinden een uitdaging. Wij boekten onze tickets maar liefst 11 maanden tevoren (in september en wij vertrokken tweede helft juli). We vlogen met SAUDIA Airlines en betaalden €600,- per persoon (inclusief stoelen en ruimbagage). Deze vlucht vonden we door te zoeken op Kayak Flights.

Chiang Rai ligt nog een eindje van Bangkok. Er zijn vele manieren om er te geraken:

  • Met een rechtstreekse vlucht vanuit Bangkok. Deze zijn nog steeds relatief goedkoop. Voor 40€ per persoon kan je al een enkeltje scoren.
  • Met een rechtstreekse vlucht van Bangkok naar Chiang Mai en na een aantal dagen Chiang Mai met de bus naar Chiang Rai.
  • Met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai en na een aantal dagen Chiang Mai met de bus naar Chiang Rai.
  • Wij kozen voor een huurauto en reden in drie weken van Bangkok naar Chiang Rai via Centraal-en Noord-Thailand. Wij huurden via Rentalcars op de luchthaven van Bangkok een Nissan X-Trail 4WD met grote kofferruimte en ruime zitplaatsen voor een gezin met tieners. Dit kostte ons 700€ voor 16 dagen autohuur, maar het kan dus veel goedkoper als je met twee reist.

Indien je met het openbaar vervoer naar Chiang Rai afreist, heb je alsnog ter plekke vervoer nodig voor de bezienswaardigheden en activiteiten die niet in de stad zelf liggen. Dit kan door ter plekke een auto te huren, door deel te nemen aan tours (kijk eens voor het aanbod op GetYourGuide), of door via je hotel een chauffeur voor één dag te laten regelen.

Doen en zien in Chiang Rai

Hieronder hebben wij de 10x activiteiten en bezienswaardigheden op een rijtje gezet, die je kan ondernemen in en om Chiang Rai. De meeste van deze activiteiten en bezienswaardigheden hebben we zelf gedaan/gezien. Anderen werden in deze lijst opgenomen, omdat we hier heel veel positieve reviews van kregen van anderen. Dit lijstje is opgesteld in willekeurige volgorde. Chiang Rai is een leuke, relaxte stad, van waaruit je heel wat trips kan ondernemen.

1. De Witte Tempel of Wat Rong Khun

De Wat Rong Khun, ook wel de Witte Tempel genoemd, was voor onze dochter stiekem één van de redenen om naar Thailand te gaan. Zij wilde deze tempel namelijk met eigen ogen zien. Overal hoor je immers dat deze tempel uniek is.

bezienswaardigheden chiang rai
wat te zien chiang rai
De witte tempel en het gouden toilet 🙂

Nu we hem met eigen ogen gezien hebben, kunnen we beamen: Thailand heeft duizenden tempels, maar deze is truly unique. Zowel langs de buiten-als de binnenkant. Binnenin mag je geen foto’s nemen, en je zal me dus moeten geloven dat zelfs de minions en Michaël Jackson een plekje hebben bemachtigd in de tempel. Kan jij alle figuren spotten?

Verder is de rest van het complex ook de moeite waard. De aangelegde rotsformaties met fantasiefiguren (zag ik daar de Ninja Turtles?) en de mooiste toiletten ter wereld: je vindt het hier. Voor onze tieners was deze tempel één van hun hoogtepuntjes van Thailand, zo’n mooi wit complex tegen de blauwe lucht. Toegang is 50 THB.

hoogtepunten thailand

2. De Blauwe Tempel of Wat Rong Suea Ten

blauwe tempel chiang rai

Yes, je hebt dus de witte tempel, die uniek en modern is, en dan heb je de blauwe tempel, ook uniek en zelfs nog niet helemaal af. Dit is de Wat Rong Suea Ten.

Minder indrukwekkend dan de witte tempel, maar zeker wel een bezoekje waard. De tempel bezit een prachtig wit Boeddhabeeld, enorm gedetailleerde muurschilderingen, en 50 tinten blauw. Entree is gratis!

3. Baandam museum of Black House

bezienswaardigheden chiang rai

Na een witte en een blauwe tempel is er nog een bezienswaardigheid in éénzelfde kleurthema in Chiang Rai en dat is het Baandam Museum. Dit wordt ook wel het Black House genoemd. Dit is een beetje een bizar museum/tentoonstelling. Het is de bedoeling dat hiermee de duistere kant van het bestaan, de hel wordt afgebeeld.

Het geheel bestaat uit zo’n 15 zwartgeblakerde gebouwen met daarin allerlei uitgestalde botten, skeletten, huiden, slagtanden en vachten van allerlei dieren. Mooi is dit niet echt te noemen, bizar en excentriek wel. Zelf zijn we niet wild van het feit dat hier zoveel dieren zijn opgeofferd om tentoongesteld te worden. Wij kunnen dit dan ook niet echt appreciëren hierom. Bijzonder is het echter wel, én een aanvulling op wit en blauw. Toegang bedraagt 80 THB.

4. Theeplantage bezoeken

bezienswaardigheden chiang rai theeplantage

Wie denkt dat theeplantages enkel te bezichtigen zijn in Sri Lanka en Zuid-India, zit ernaast! Ook in het bergachtige Noord-Thailand kan je ook uitgestrekte theevelden bezoeken. Voor een authentieke ervaring, moet je in Mae Salong zijn!

Dit is een heel mooi bergdorpje op de grens met Myanmar. Over de uitgestrekte theeplantages hangt een fijne, witte mist. Heb je de tijd, dan kan je een self-drive doen van Chiang Mai naar Chiang Rai, met een overnachting in Mae Salong. Dit dorp is gesticht door Chinezen en hier wordt Oolong thee verbouwd.

Heb je geen tijd voor een self-drive, dan is er ook goed nieuws; dichter bij Chiang Rai kan je de Choui Fong Tea Farm bezoeken. Dit is een bekende theeplantage die goed bereikbaar is: je bent hier dan ook niet alleen. Maar de uitzichten over de theevelden (waar je ook gewoon mag tussen wandelen) en de lekkere theesoorten en zoetigheden die ze aanbieden, zijn de moeite waard. Entree is gratis.

5. Dagtrip naar de Gouden Driehoek

Met de Gouden Driehoek of Golden Triangle wordt het drielandenpunt met Thailand, Myanmar en Laos bedoeld. Dit gebied was jarenlang berucht om het kweken van opium en de opiumhandel. Hier, in de groene bergen, werd de papaver geteeld waar opium uit werd gewonnen. Opium is op zijn beurt dan weer de grondstof voor bijvoorbeeld morfine, heroïne en codeïne.

Tot de opiumhandel verboden werd, daarover later meer. Nu kan je zonder problemen een dagtripje maken naar dit drielandenpunt. Zeker doen als je hier aan komt: een longtailboot huren voor een boottocht over de Mekong rivier. Nog een aanrader: het museum House of Opium. Hier krijg je een goed beeld van de opiumhandel, de impact ervan op dit gebied en wat er gebeurde na het verbieden van het verbouwen van de papaver.

6. Khun Korn waterval

bezienswaardigheden chiang rai waterval
De junglewandeling naar de waterval is prachtig!

Chiang Rai is, net zoals de provincie Chiang Mai, erg bergachtig en gezegend met veel jungle. Wat beide provincies nog gemeen hebben, zijn de tientallen spectaculaire watervallen. De mooiste en best toegankelijke, is de Khun Korn Waterval op 45 minuten rijden van de stad Chiang Rai.

Je moet nog zo’n half uurtje wandelen tussen waar je kan parkeren/afgezet wordt en de waterval. Dit is een erg mooie wandeling door de jungle. De waterval is ruim 70 meter hoog en stort met een luid gedonder en geraas naar beneden. Je hoort deze dan ook al, als je aan het wandelen bent. Eénmaal aangekomen, kan je hem bewonderen. Zwemmen kan je echter niet het gehele jaar door doen, dit kan gevaarlijk zijn. Laat je zeker even adviseren en doe niks wat de locals je afraden. De toegang is gratis.

7. Bergstammen bezoeken

bergstammen chiang rai

Dichtbij Chiang Rai bezochten wij de Union of Hill Tribes, waar meer dan 200 leden van 5 verschillende stammen leven. Wij hadden een dubbel gevoel na dit bezoek. Er zijn hier namelijk, naast vier andere stammen, ook longneck-Karen, terwijl deze normaal gezien in Myanmar en de grensstreek leven. Het was ons niet duidelijk of deze stam uit vrije wil in deze ‘voorbeelddorpen’ is komen wonen of niet, omdat het eigenlijk vluchtelingen uit Myanmar zijn. Omdat we hen financieel wilden steunen, kochten we heel wat souvenirs bij hen. Hopelijk komt dit geld dan ook enkel hen ten goede.

Wil je een meer authentieke ervaring, dan moet je dieper de provincie Chiang Rai in trekken. Je vindt hier zeker nog niet-toeristische dorpen, onder andere van de kleurrijke Akha-stam. Net als in Chiang Mai kan je hier jungle trekkings van één of meerdere dagen maken, waarbij je ook bergstamdorpjes ziet onderweg.

8. Loop een rondje door Chiang Rai met de Night Bazaar en de Avondmarkt

bezienswaardigheden chiang rai klokkentoren
De klokkentoren

Met al die bezienswaardigheden in de omgeving zou je nog vergeten dat Chiang Rai zelf een gezellig stadje is, met veel mogelijkheden tot shoppen en lekker eten. Bezienswaardig zijn:

  • De sierlijk vergulde klokkentoren die dienst doet als rond punt. Elke avond is hier een geluids-en lichtshow. En hierbij moet het verkeer geconcentreerd blijven 🙂 typisch Thailand!
  • Thanalai Street of Walking Street Chiang Rai: elke zaterdag wordt deze straat omgetoverd tot een verkeersvrije zone. Je vindt hier stalletjes met textiel, houtsnijwerk, lokaal eten,…kortom een feestje. De markt is enkel op zaterdag van 15.00 tot 22.00.
  • Op andere dagen mag een bezoekje aan de Chiang Rai Night Bazaar niet ontbreken. Dit is een beetje gelijkaardig aan de Walking Street, met het grote verschil dat deze elke dag plaats vindt, ietsje kleiner is, en meer gericht op toeristen.

9. Mae Fah Luang Gardens en Doi Tung

wat te zien chiang rai Mae Fah Luang Gardens
Zelfs tulpen kunnen hier bloeien!

De Gouden Driehoek, het grensgebied tussen Thailand, Myanmar en Laos, was zoals hierboven aangegeven, berucht om de handel in opium. Wetteloosheid en geweld heersten. Koning Bhumibol besloot hier komaf mee te maken en opium verbouwen werd verboden. De handel erin werd plat gelegd. Om de lokale inwoners, dikwijls leden van een bergstam, toch een inkomen te geven, werden verschillende projecten opgestart. Deze hadden tot doel de inwoners te leren om de landbouwgronden te gebruiken voor het kweken van bloemen en planten in plaats van opium. Deze projecten zijn nauw verbonden met het Thaise koningshuis.

De Mae Fah Luang Garden is zo’n project, waar je nu heerlijk kan rondlopen door de perfect onderhouden bloementuinen. Hier staat ook een Royal Villa, waar in de winter verbleven werd. Nieuw is de spectaculaire Doi Tung Tree Top Walk waar je tussen de boomtoppen kunt lopen. De entree voor de tuinen en de villa bedraagt 90 THB elk. De tree top walk is wat duurder, zo’n 200 THB.

10. Geniet van het Thaise eten

thais eten
Thaise Khao Soy

Dit is natuurlijk een open deur intrappen, want overal in Thailand kan je heerlijk eten, zo ook in Chiang Rai! Een speciale vermelding krijgen natuurlijk de Walking Street Chiang Rai en de Chiang Rai Night Bazaar, waar je uitstekend street food kan uitproberen. Wil je naar de bakker, dan raden we BaanChivitMai aan. Hun winst wordt gebruikt voor een goed doel, het ondersteunen van kwetsbare kinderen uit bergstamdorpen. Barrab is een populair Thais restaurant nabij de klokkentoren, met veel lekkere Thaise gerechten.

Benieuwd geworden hoe je Chiang Rai kan inpassen in je reisroute? Lees dan onze reisroute van Bangkok naar Chiang Rai in drie weken.

Ga jij binnenkort ook naar Thailand en wil je graag Chiang Rai bezoeken? Laat me weten wat je van deze bezienswaardigheden en activiteiten vindt en of je nog aanvullende tips hebt!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris, Booking.com & Pixabay
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *