Tips Den Haag: Bezienswaardigheden en overnachten

Wat doen, wat zien en waar overnachten in Den Haag?

Den Haag is dé stad van het Koninklijk huis en onze politiek, ook wel de Hofstad genoemd. Bezoek paleis noordeinde, het Vredespaleis, het Binnenhof en zelfs de Eerste en Tweede kamer. Los van dit is Den Haag ook gewoon heel gezellig en je vind er bijzondere museums. Erg leuk is de boulevard in het stadsdeel Scheveningen. Den Haag is een combinatie van cultuur, ontspanning, zee en strand. Perfect voor een vakantie in eigen land!

Wat te zien en te doen in Den Haag?

Escher in Het Paleis

escher den haag
mooie kroonluchter in Escher in Het paleis

In het voormalige winterpaleis van koningin Emma is een permanente tentoonstelling gevestigd van de kunstenaar M.C. Escher. Er zijn ruim 500 kunstwerken te zien waaronder de bekende Dag en Nacht met de hollandse vogels en ‘Klimmen en Dalen’ met de oneindige lus trappen. Ook is er een interactief gedeelte waarin je wordt uitgedaagd te kijken als Escher. De tweede etage is veranderd in een interactieve wereld voor de presentatie: ‘Kijken als Escher’ met optische illusies. Je denkt beweging te zien die er niet is; het zogenaamde gezichtsbedrog. Wij vonden dit erg leuk en hebben hier een halve dag doorgebracht. Voor kinderen zijn er speurtochten beschikbaar. Het museum is gesloten op maandagen. De rest van de week is het open van 11:00 tot 17:00. De entreeprijs is €10,- en er zijn kortingen voor kinderen, scholieren, CJP pashouders en groepen. De museumkaart is hier niet geldig helaas.

Koop hier je entreeticket vooraf.

Je kunt ook kiezen voor een voordelig combinatieticket waarbij je voordelig Escher in Het Paleis bezoekt samen met nog een topattractie. Deze kaarten zijn alleen te koop aan de kassa. Je kunt kiezen voor Panorama Mesdag (€18,-), Beelden aan Zee (€19,-) en Madurodam (€22,25). Beide attracties moeten op dezelfde dag bezocht worden. Bekijk hier meer.

Adres: Lange Voorhout 74 in Den Haag. Vanaf Den Haag Centraal neem je tram 9 (halte Korte Voorhout) of tram 17 (halte Kneuterdijk) of je wandelt er vanaf het station of parkeerplaats Malieveld in 10 minuutjes naartoe. Je kunt ook de Toerist Tram nemen.

Paleis Noordeinde

paleizen den haag
Dit is het werkpaleis van de Koning en ligt midden in het centrum van de stad, aan Noordeinde; een van de mooiste winkelstraten. Paleis Noordeinde doet ook dienst als kantoor voor de medewerkers van het Koninklijk Huis en tevens als ontvangstruimte voor binnen- en buitenlandse gasten. Hier hebben diverse Koninklijke trouwerijen plaatsgevonden waaronder die van prins Constantijn en prinses Laurentien. Wilhelmina en Juliana zijn in dit paleis geboren en er hebben leden van het Koninklijk Huis opgebaard gelegen na hun dood waaronder prins Claus. Bij het paleis horen ook de mooi aangelegde tuin en de Koninklijke Stallen. Paleis Noordeinde over het algemeen niet toegankelijk maar tegenwoordig wordt het een aantal dagen in de maand Augustus opengesteld voor publiek. Je kunt dan een 2 uur durende rondleiding boeken voor maar €6,-. Wij hebben het niet van binnen bezocht, maar wel van buiten gezien. Dat is al heel bijzonder! Links van Paleis Noordeinde op nr. 66 bevindt zich het voormalige woonhuis van koning Willem- Alexander. Hier heeft hij gewoond tot aan zijn huwelijk met Maxima.

Adres: Noordeinde 68 in Den Haag. Neem tram 17 naar halte Kneuterdijk of wandel er naartoe in een kwartiertje van parkeerplaats Malieveld of het centraal station en in 10 minuutjes vanaf Escher in Het Paleis of Panorama Mesdag. Je kunt ook de Toerist Tram nemen.

Het Binnenhof, de Ridderzaal en de Tweede Kamer

binnenhof den haag tips
Een politieke plek midden in het centrum van Den Haag. Wij vonden het reuze interessant om naartoe te gaan. Het Torentje is een van de bekendste werkplekken van Nederland. Dit is namelijk het kantoor van de minister president. Het ligt mooi aan de Hofvijver en is al te zien vanaf de binnenplaats die je zo kunt betreden. De Ridderzaal is de plek waar de troonrede wordt opgelezen door onze Koning op Prinsjesdag. Ook worden hier regelmatig buitenlandse staatshoofden ontvangen. De Tweede kamer mag je tijdens de rondleiding ook zien.

Om de Ridderzaal en de Tweede Kamer te kunnen zien moet je een rondleiding boeken. Wij hebben dit gedaan en vonden dit zeer de moeite waard en erg leuk om een keer te zien. Je kunt dit boeken bij ProDemos en je kunt kiezen uit verschillende tours waarbij je bij de meest uitgebreide een bezoek brengt aan de Eerst Kamer, de Tweede Kamer én de Ridderzaal. Deze rondleiding duurt 90 minuten en kost €11,-. Op dagen dat de Eerste en Tweede kamer gesloten zijn biedt ProDemos een Binnenhof Tour aan die ook zeer leuk is! Kijk hier voor de rondleidingen.

Let op! Voor een bezoek aan de Tweede Kamer geldt een aanmeld- en identificatieplicht. Zonder aanmelding en geldig ID-bewijs kun je de Tweede Kamer niet bezoeken.

Adres: Lange Poten 4. Tram 2, 6 en 15 stoppen bij halte Spui / Centrum, tram 17 naar halte Kneuterdijk. Vanuit parkeerplaats Malieveld, het centraal station, Paleis Noordeinde en Escher in Het Paleis wandel je in 10 minuten naar het Binnenhof. Je kunt ook de Toerist Tram nemen.

Het Mauritshuis

kunst museums den haag
Aan het Binnenhof ligt het Mauritshuis. Dit museum toont een wereldberoemde overheidscollectie van meer dan 800 stukken van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Er zijn meesterwerken te zien van onder anderen Rembrandt en Vermeer. Het absolute hoogtepunt voor ons was ‘Het Meisje met de Parel’. Het Mauritshuis is de meest populaire attractie in Den Haag volgens Tripadvisor. Wij zijn het hier helemaal mee eens. Het museum is elke dag geopend van b. Op maandagen is het pas vanaf 13:00 geopend en op donderdagen tot 20:00. De toegangsprijs is €15,50 en er zijn kortingen voor kinderen, scholieren ,CJP pashouders en groepen. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Adres: Plein 29 in Den Haag. Tram 1, 9, 16 en 17 stoppen bij halte Spui / Centrum of Kneuterdijk. Vanuit parkeerplaats Malieveld, het centraal station, Paleis Noordeinde en Escher in Het Paleis wandel je in 10 minuten naar het Binnenhof. Je kunt ook de Toerist Tram nemen.

Panorama Mesdag

Dit panorama is het grootste schilderij van Nederland. Je kunt 360 graden in het rond kijken naar dit enorme schilderij. De afmetingen zijn 120 x 14 meter. Panorama Mesdag is een van de oudste nog bestaande panorama’s ter wereld en is een uniek cultuurhistorisch monument. Het is een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Panorama Mesdag is elke dag geopend van 10.00-17.00 uur maar is gesloten op  Eerste Kerstdag en op Nieuwjaardag. De entreeprijs is €12,50 of koop een voordelig combinatieticket waarbij je voordelig Panorama Mesdag bezoekt samen met nog een topattractie zoals Escher in Het Paleis, Madurodam of Beelden aan Zee. Bekijk hier de combinatieprijzen. Er zijn kortingen voor kinderen, scholieren ,CJP pashouders en groepen. Museumkaarthouders hebben gratis toegang. 

Je kunt je ticket ook al hier vooraf kopen. 

Adres: Zeestraat 65 in Den Haag. Bus 22, 24 en 28 en tram 1 stoppen bij halte Mauritskade, op loopafstand van het Panorama. Vanuit het centraal station, parkeerplaats Malieveld, het Binnenhof of Escher in Het Paleis wandel je er in een kwartiertje naartoe en vanaf Paleis Noordeinde in 10 minuutjes. Je kunt ook de Toerist Tram nemen.

Het Vredespaleis

bezienswaardigheden den haag
Het Vredespaleis bestaat uit het Permanent Hof, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en de Haagse academie voor Internationaal Recht. De bibliotheek van het Vredespaleis is een zeer prestigieuze bibliotheek die wordt gebruikt door juristen, wetenschappers en Rechten studenten van over de hele wereld. Maar een paar dagen per jaar kun je het Vredespaleis van binnen bezoeken. Je kunt dan een 45 minuten durende rondleiding boeken voor €11,-. Er zijn geen kortingsregelingen voor kinderen of studenten. Tickets kun je alleen via hun eigen website kopen.

Let op: Je moet een geldig ID kaart of paspoort vertonen.

Adres: Carnegieplein 2 in Den Haag. Bus 28 en tram 1 stoppen bij halte Vredespaleis. Vanuit het Malieveld of Escher in Het Paleis wandel je er in een 20-25 minuten naartoe en vanaf Panorama Mesdag in 10 minuutjes. Je kunt ook de Toerist Tram nemen.

Het Kunstmuseum

In dit museum kun je topstukken bekijken van onder anderen Picasso, Monet en Mondriaan. Dit museum heeft de grootste collectie schilderijen van Mondriaan met als hoogtepunt de welbekende ‘victory boogie woogie’. Ook is er een bijzondere stoel en jurk van Mondriaan te zien. Het museum is open van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00. Een entreeticket kost €16,-. Er zijn kortingen voor kinderen, scholieren ,CJP pashouders en groepen. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Adres: Stadhouderslaan 41 in Den Haag. Tram 16 en bus 24 brengen je in 20 minuten vanaf het centraal station naar het museum. Je kunt ook de Toerist Tram nemen.

Madurodam

attracties den haag
Het station in Valkenburg in miniatuur in Madurodam

Madurodam is natuurlijk wereldberoemd in Nederland! Wie kent het niet? Madurodam, een stad vol miniaturen, doe-dingen en attracties. In 2 uur tijd kun je heel Nederland zien en beleven. Er zijn 338 miniaturen te zien met een schaal van 1:25. De laatste jaren is Madurodam opgeknapt en veel interactiever geworden. Erg leuk is dat je voor 10 cent een marsje kunt kopen in de marsfabriek en je klompjes kunt laten maken. Ook kun je bij de DJ Tafel je eigen beats mixen, of leer vliegen als een piloot op Schiphol. Probeer je eigen gewicht in kaas op te tillen. Leuk voor jong en oud! Madurodam is elke dag geopend, minimaal van 11:00 tot 17:00. Kijk op hun website voor uitgebreidere openingstijden. Een entreekaartje kost €19,50 bij de kassa en €17,50 online. Koop je kaartje voordelig hier.

Adres: George Maduroplein 1 in Den Haag. Vanaf het centraal station of het centrum van den Haag neem je tram 9 naar Madurodam. De rit duurt maar 10 minuutjes. Madurodam ligt halverwege centrum Den haag en de zee in Scheveningen. Je kunt ook de Toerist Tram nemen.

Parkeren in Den Haag

vervoer den haag
Kom je niet met de trein maar met de auto naar Den Haag? Kijk dan of je bij je hotel kunt parkeren. Is dit niet het geval, dan zijn er een aantal opties om goedkoop te parkeren. Als eerste parkeergarage Helicon. Reserveer je parkeerplek en parkeer een hele dag op loopafstand van het Malieveld voor maar € 7,50. Op het Malieveld zelf kun je op zaterdagen 7 uur parkeren voor €7,-. In Scheveningen parkeer je het beste bij Berkenbosch Blokstraat in het centrum. Je betaalt hier € 2,50 per uur en € 15,- per 24 uur. Of kijk voor P+R opties in de buurt.

Leuke tips om Den Haag te verkennen

Tours den haag

1: Fietstour langs de hoogtepunten

Met een gids fiets je 3 uur lang door Den Haag en leer over de bezienswaardigheden en en cultuur van Den Haag. Deze tour kost €25,- inclusief fietshuur en gids.

2: Highlights tour Den Haag

Wil je liever iets korter onderweg zijn of houd je niet van fietsen, dan is deze highlights tour een aanrader. Met een gids wandel je 1,5 uur door Den Haag langs de highlights van de stad. Deze tour kost €16,-.

3: Het ontdekkingsspel

Met deze app leer je spelenderwijs de stad kennen. Leuk voor jong en oud. Je ontdekt Den Haag rustig wandelend door de stad terwijl je terwijl je 12 raadsels oplost. Elk antwoord is verborgen op een nieuwe locatie. De app kost eenmalig €24,- en kun je hier bestellen.

Tip: de Holland Pas. Wil je meerdere attracties bezoeken in Den Haag? Of in combinatie met Amsterdam en Rotterdam? Bekijk dan eerst of deze Holland Pas voor jou voordeel biedt. Er is al een pas voor €45,- die je gratis toegang geeft tot 1 zogenaamde ‘gouden’ en 2 ‘zilveren’ locaties. Dit is in Den Haag geldig voor Madurodam, het Mauritshuis, Escher in Het Paleis en Panorama Mesdag.

Overnachten in Den Haag

Je kunt ervoor kiezen om in Den Haag te overnachten of in Scheveningen. Kies je dan een hotel met eigen parkeerplaats of midden in het centrum en kom je per openbaar vervoer? Hier onze beste tips. 

Hoteltip: Hotel ibis Den Haag City Centre

hoteltips den haag
Dit 3* Ibis hotel ligt in het hart van Den Haag op 450 meter van het Binnenhof. Je kunt te voet de hele stad verkennen. Een 2 persoonskamer kost €75,-. Dit hotel is de nummer 1 accommodatie in Den Haag op Tripadvisor en wordt op booking.com beoordeeld met een 8,3 en de locatie zelfs met een 9,2.

Goedkoper alternatief: The Hague Teleport Hotel

hotel parkeren den haag
Dit 3* hotel ligt iets verder uit het centrum, op 2 kilometer van het Binnenhof. Het hotel is van goede kwaliteit en de prijs is vanaf €65,- per nacht. Een groot voordeel van het hotel is dat het een eigen parkeerplaats heeft waar je gratis kunt parkeren.

Wil je in Scheveningen overnachten? Bekijk dan hier onze tips!

Je kunt Scheveningen en Den Haag prima combineren. Neem tram 9 om in een kwartiertje tussen Den Haag centrum of centraal station en Scheveningen te reizen. Je kunt ook de Toerist Tram nemen.

Wat vinden jullie van Den Haag? Laat hieronder een berichtje achter, dat vinden wij leuk.

Meer Nederland?

blogger Debbie

Dit artikel bevat affiliate links. fotocredits: Debbie Hameleers, Pixabay en booking.com. Wij hebben in dit artikel 100% onze eigen mening geschreven. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de auteur

client-photo-1
Debbie Hameleers
Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute en stel deze zelf samen. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.