Tips Département Nord – Frankrijk | Wat doen en zien, waar overnachten?

Département du Nord in Frankrijk: bezienswaardigheden en een accommodatie tip

Niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een weekendje weg, dat geef ik toe. Nadat we echter tijdens covid ons eigen land beter hadden leren kennen én appreciëren, wilden we ook korte weekend trips net over de grens doen, op maximaal drie uurtjes rijden.

Toen ik aan het kijken was om een verlengd weekendje te plannen, viel mijn oog in de eerste plaats op een prachtige overnachtingsplek: daar wilde ik wel verblijven. Een beetje in een impuls nam ik contact op, en ja hoor, in de periode dat we weg konden, was er nog een suite vrij! Pas daarna begon ik te kijken wat er eigenlijk in de buurt te zien en te doen was. Dat bleek dus nog verrassend veel. Hieronder geef ik alle tips voor een geslaagd weekendje!

Waar overnachten?

Onze overnachting in een notendop!

Zoals gezegd, wij hebben de ultieme overnachting beleefd in een heus kasteel!

Château d’en Haut ligt in Jenlain. Het kasteel is uitgeroepen tot patrimoine de France. Dat betekent dat het een beschermd monument is. De linkerzijde van het kasteel, de ingang met de immense duiventil, en de oude houten trap mogen qua uitzicht niet veranderen en moeten in dezelfde staat blijven.

Claire, de gastvrouw, runt dit kasteel sinds 2020. Het ontvangst is hartelijk en eigenlijk wordt alles voor je met liefde gedaan

Er zijn verschillende kamers beschikbaar die allemaal een eigen inrichting hebben. Zo is elke kamer in een themakleur ingericht en draagt de naam van een schilder of beeldhouwer uit Valenciennes. Op de dag van vandaag zijn er 5 kamers beschikbaar, waarvan 2 suites.

Wij logeerden in suite Watteau, een vierpersoonssuite, waarbij de kinderen een aparte kamer hebben, naast de ‘grote’ slaapkamer. Wel zo handig. Fijne bedden (heerlijk geslapen) en ruime kamers. Voor onze kamer lag nog een gemeenschappelijke ruimte, met de mogelijkheid tot koffie/thee zetten. Bovendien stond er een eigen, gevuld koelkastje.

De kamerprijzen variëren tussen de €95,- (2 personen) en €155,- (vier personen) per nacht. Het ontbijt is inbegrepen en krijg je ’s morgens opgediend in de eetkamer.

Lees hier meer over onze bijzondere overnachting!

Liever geen kasteel? Een ander, fijn hotel in Valenciennes (op 7,5km van Jenlain) met alles erop en eraan, is Hôtel Baudouin

Vervoer naar en in Département du Nord

Naar Département du Nord rijd je gewoon met je eigen auto. Wij wonen op 2 uurtjes rijden van onze gekozen accommodatie. We wonen in het uiterste noorden van België, op de grens met Nederland. Kom je dus uit het centrum van België, dan zal je korter onderweg zijn. Kom je uit Nederland, dan ben je langer onderweg, afhankelijk van waar je komt, tussen de 2 en de 4,5 uurtjes.

In dit laatste geval zou ik aanraden om dit Département te combineren met een ander Département en er een weekje of midweekje van te maken. Onze stelregel voor weekendjes (ook verlengde), is steeds dat we er maximaal drie uurtjes voor willen rijden. Natuurlijk is dit onze persoonlijke mening.

In Département du Nord deden wij alle uitstappen met de auto. Wij deden niet aan georganiseerde excursies, en dat is ook zeker niet nodig.

Doen en zien in Département du Nord

Deze regio heeft voor ieder wat wils. Je kunt naar een dierentuin, slagvelden bezoeken, wandelen in een bos of rond een stadje, of gewoon lekker eten en drinken! Hieronder wat wij in deze streek hebben gezien en gedaan.

1. Pairi Daiza, de mooiste dierentuin van Europa

Rijtijd: 50 minuten

De beste zoo van Europa

Verkozen tot beste zoo van Europa, en dat vinden wij echt helemaal terecht. Je komt hier voor de totaalbeleving. Ja, dit is een dierenpark, maar het is zo opgezet dat je eigenlijk van de ene in de andere wereld binnen wandelt. Op een dagje tijd zie je alle continenten en subcontinenten!

Je ziet er dus tal van dieren, maar ook nog eens tal van gebouwen. De bouwstijl van alle culturen zie je op één dag voorbijkomen. Zo slingeren er oerang-oetans rond typische longhouses, spot je olifanten bij Indische tempels, zie je tijgers bij een gebouw in Angkor Wat-stijl, luieren de panda’s bij Chinese tempels en klepperen er kraanvogels bij Japanese pagodes. En dan ben je nog maar enkel in Azië geweest 🙂 Daarnaast heb je ook nog Afrika, met een typisch huttendorp en een palendorp, Australië van de Aboriginals en de outback, en het ijzige noorden, met Noorse vissershuisjes en Canadese totempalen… Teveel om op te noemen en onbeschrijflijk mooi!

Deze dierentuin is gevestigd op de vroegere landgoederen van een abdij, en die is ook zo goed mogelijk geïntegreerd in het park: het aquarium is gevestigd in een statig herenhuis, de vleermuizen zitten in de ondergrondse crypte en ga zo maar door. Er zijn verschillende restaurants op dit immense domein; probeer zeker het Chinese restaurant, dit is echt om duimen en vingers af te likken. Gun jezelf dit pleziertje, ook tijdens een dagje dierentuin 🙂

Dieren en architectuur!

In Pairi Daiza zelf kan je ook overnachten, maar dit is absoluut niet vriendelijk voor de portemonnee: voor één nachtje met zijn vieren, ben je al snel €775 (not kidding) kwijt! Hierin is wel de inkom voor twee dagen inbegrepen, net als ontbijt en avondeten. Hiermee kunnen wij mits goed budgetteren een week op reis in het laagseizoen (vlucht, hotel en enkele excursies). Het feit dat wij Pairi Daiza niet in één dag gezien krijgen en dat we op het einde onze voetzolen versleten hebben van het slenteren, nemen we er dan graag bij. Komen we nog wel een keertje terug voor de rest!

2. de slagveldenroute in de Vallei van de Somme rijden

Rijtijd: 1 u 2 minuten

bezienswaardigheden somme

Geïnteresseerd in oorlogstoerisme? Wij wel! Manlief en zoonlief vinden zowel WOI als WOII heel interessante periodes uit de geschiedenis. Ikzelf vind het ook wel de moeite waard, maar voor mij is dat eerder omdat ik maar niet kan begrijpen waarom mensen dit elkaar kunnen aandoen, en omdat ik wil dat wat tijdens deze oorlogen gebeurd is, nooit vergeten wordt. Daarom sleep ik ook mijn kinderen ermee naartoe 🙂

Nu bleken de slagvelden van één van de bloederigste slagen uit WOI hier op een uurtje rijden te liggen. Omdat we bang waren nooit meer in deze streek te komen, gingen we dan ook een volle dag sightseeing doen in de Vallei van de Somme. Het toffe aan deze streek is de variatie: hier geen musea schouder aan schouder, maar allerlei verschillende bezienswaardigheden.

Onze dagtrip was dan ook zeer gevarieerd en volgende haltes deden wij in chronologische volgorde aan:

  • We begonnen met het Musée 1916 in Albert, om een goed overzicht te krijgen van de verschrikkelijke gebeurtenissen die zich in deze streek hebben afgespeeld. Fijn hier is dat het museum ook een overzichtsfilm biedt van wat er in de streek te zien is.
  • Vervolgens reden we naar de Lochnagarkrater. De Britten brachten hier in totaal bijna 25.000 kilo aan bommen tot ontploffing en luidden zo de Slag van de Somme in. Deze krater is beschermd gebied en mag niet opgevuld worden. Het is een indrukwekkend aanzicht, want enorm groot!
  • Omdat we ook de tegenpartij niet willen vergeten, bezoeken we het Duitse kerkhof van Fricourt. Hier liggen meer dan 17.000 Duitsers, om even stil van te worden. Dit is een deprimerend kerkhof, omdat alles hieraan letterlijk donkergrijs is.
  • Mooi in de Somme is dat alle culturen en nationaliteiten een plekje hebben gekregen. Van het Duitse kerkhof rijden we naar een heel mooie site: het Delville Wood South African National Monument. Prachtig complex, informatief museum, en een mooi, nieuw aangelegd bos errond, waar je nog één overlevende boom uit WOI vindt (de enige die na de gevechten nog recht stond) en sporen van loopgraven. Deze jongens gingen helemaal naar het andere einde van de wereld en velen liggen daar nu nog…
  • Ten slotte brengen we ook nog een bezoek aan Mémorial Terre-Neuvien, de Canadese site. Ook dit is wederom een prachtig park, met een museum, en weidse uitzichten over een (intact) slagveld. De loopgraven zijn hier nog beter bewaard gebleven en je kan hier helemaal tot aan de Duitse loopgraven wandelen.

Hier heb je een volle dag voor nodig, vertrek dus op tijd. Neem een picknick mee, onderweg is er weinig tot geen eetgelegenheid.

3. wandelen in het verrassende Le Quesnoy

Rijtijd: 10 minuten

bezienswaardigheden département du nord

Le Quesnoy, ik had er nog nooit van gehoord. Dit is een klein stadje van zo’n 5000 inwoners op 10 minuutjes van het kasteel. Het bezit een intacte omwalling uit de 17de eeuw, gebouwd door de geniale Vauban. Vandaag de dag bezoek je dit stadje dan ook om op en rond deze omwalling te wandelen. Daarbij combineer je historische bezienswaardigheden met natuur, veel natuur. Wij waren hier in het voorjaar en konden vele watervogels spotten die zich warmden in het eerste zonnetje, waaronder een fuut!

De wandeling is een luswandeling en is ongeveer 4 km lang. Zonder te stoppen, doe je er een uur over, maar het zou zonde zijn niet af en toe te genieten van de uitzichten, of even een extra ommetje te maken. Het stadje zelf is ook aangenaam om eventjes door te wandelen. Zoek een leuk terrasje uit na de wandeling.

4. Doornik bezoeken, het belfort beklimmen en de kerk bewonderen

Rijtijd: 45 minuten

Photo by Louis Colbee on Unsplash

Net zoals Pairi Daiza ligt Doornik niet in Frankrijk, maar in België. Het is echter maar drie kwartiertjes rijden naar deze mooie historische stad, en dat mag je niet overslaan! De volgende dingen moet je zeker zien en doen tijdens een dagje Doornik of Tournai (voor de Franstaligen):

  • Het gemeentehuis met haar bijzondere gerestaureerde kelder. Dit gebouw staat op de plek van een middeleeuwse abdij. Alhoewel de abdij boven de grond verdwenen is, is de middeleeuwse kelder blijven bestaan en helemaal opgeknapt.
  • Het belfort van Doornik, UNESCO-werelderfgoed. Dit belfort bestaat als sinds 1188 en is daarmee het oudste belfort in België. Je klimt langs 257 treden naar boven en ondertussen kom je langs tentoonstellingsruimtes en de klokken.
  • De werkelijk gigantische Notre Dame-kathedraal, een middeleeuws meesterwerk! Ook deze staat op de UNESCO-werelderfgoed-lijst. De afmetingen zijn gigantisch en je ziet dit gebouw dan ook al van ver: het domineert de stad. De kathedraal dateert al uit de 13de eeuw, maar is nog altijd geweldig om te zien.
  • Lekker eten en bier proeven natuurlijk, je bent in België! Doornik kent haar eigen bier, vraag dus zeker naar La Saint-Martin, gebaseerd op een recept uit de 11de eeuw.

5. Romeins verleden in Bavay

Rijtijd: 13 minuten

De oude Romeinen hebben werkelijk overal hun sporen nagelaten 🙂 Ze bezaten inderdaad een wereldrijk. Een restje daarvan werd teruggevonden in Bavay. Hier zijn een heleboel Romeinse resten opgegraven. Je kan er resten terugvinden van een hypocaustum (het Romeinse verwarmingssysteem), een cryptoportiek, het forum, een basilica, winkels rondom het forum en ommuringen. Natuurlijk kan dit niet de vergelijking doorstaan met het forum of het Colosseum in Rome, de bewaard gebleven gebouwen in Trier en nog andere belangrijke Romeinse vindplaatsen, maar het is leuk om hier eventjes door te lopen en je een beeld proberen te vormen van hoe het eruit gezien moet hebben. Ideaal te combineren met Le Quesnoy of het Forêt Mormal.

6. Wandelen in Forêt Mormal

Rijtijd: 25 minuten

Met een beetje geluk spot je deze!

Dit is het grootste bos van het Département du Nord. In dit bos bevindt zich ook een gezonde populatie herten. Uitvalsbasis voor een wandeling is het dorpje Locquignol, van hieruit vertrekt een mooie luswandeling, tijdens dewelke je kan proberen de hertjes te spotten!

7. Genieten van een bijzondere overnachtingsplek

Rijtijd: 0 minuten

Wat een pareltje!

Ik heb het hierboven al uitgebreid over onze overnachtingsplek gehad, maar ik kom er toch graag op terug, omdat dit eigenlijk stiekem toch ook een attractie is 🙂

Onze gastvrouw heeft ons namelijk een rondleiding gegeven doorheen het kasteel, en heeft ons heel wat verteld over de geschiedenis, de inrichting enzovoort. Ikzelf heb nadien nog een rondje gemaakt in het kasteel om even stil te staan bij alle details. ’s Morgens maakten we ook een uitgebreid rondje rond het kasteel. Dat is namelijk heel fotogeniek en gelegen in een prachtig park. Mocht je hier logeren, vergeet dan niet even stil te staan bij de magische plek zelf 🙂

Tips Département du Nord

Dit waren mijn tips voor een weekendje in Département du Nord, Frankrijk. Er bleek verrassend veel te zien en te doen, te veel voor een verlengd weekend eigenlijk!

Onze tieners van 14 en 12 jaar gingen ook mee. Voor hen speciaal hadden wij een dagje Paira Daiza gepland. Wijzelf vinden dit ook een prachtige dierentuin. Achteraf gezien was er echter nog genoeg te zien en te doen, wat zij ook konden appreciëren. Niemand van ons vieren heeft zich dan ook een minuut verveeld!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder! Heb jij nu ook zin gekregen om een weekendje in deze streek en in dit kasteel te verblijven? Laat me zeker iets weten!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *