Tips Elzas in Frankrijk | Wat doen en zien, de mooiste bezienswaardigheden

De Elzas in Frankrijk: 10x toffe bezienswaardigheden en activiteiten

Wij maakten in de herfst een Elzas (en Vogezen)-rondreis met onze tieners van 14 en 11 jaar. Ettelijke jaren eerder brachten wij ook al eens een midweek in de Elzas door, maar dan op een andere plek. Dit is een prachtig seizoen om deze streek te verkennen. Er is namelijk heel veel natuur in de vorm van bossen, en deze hebben prachtige herfstkleuren. Het doet een beetje denken aan de foto’s die je dikwijls van New England ziet, maar dan lekker dicht bij huis. Behalve veel bossen en wandelmogelijkheden, is er ook erg veel te zien in de Elzas: steden, dorpen, kastelen, noem maar op, je vindt het hier. Dat was ook de reden dat wij teruggingen; we waren nog lang niet uitgekeken! Hieronder geven we de, volgens onze mening, 10x tofste bezienswaardigheden van deze omgeving weer.

Je vindt al deze hoogtepunten terug in onze Elzas en Vogezen roadtrip voor 10 tot 12 dagen!

Vervoer naar en in de Elzas

1. Naar de Elzas

Wij reden naar de Elzas met onze eigen auto. De rit duurde voor ons zo’n zes uren, dat is vanaf de grens Nederland/België. Kom je van verder in Nederland, reken dan al snel een paar uurtjes meer. Kom je vanuit het centrum van België, dan kan je hier een uurtje (of meer) aftellen.

Dat maakt dan ook dat de Elzas vanuit het centrum van België te bezoeken is tijdens een verlengd weekend of midweek. Kom je uit Nederland (midden of noord)? Dan zouden wij je aanraden om geen uren te rijden voor een verlengd weekend of een midweek, maar hier een echte vakantie van een dikke week of 10 dagen van te maken. Je bent immers al snel 8 uren onderweg.

Met het vliegtuig kan je ook rechtstreeks naar de Elzas vliegen, mocht je dat willen. Er is een vliegveld nabij Straatsburg. Dit is ook logisch, gezien het Europees parlement gevestigd is in deze stad en deze dus toegankelijk moet zijn voor Europese functionarissen. De vluchten zijn echter nogal aan de prijs; wij vonden geen vluchten onder de €130 (retour) voor een vluchttijd van amper 1 uur 15 minuten. Met de auto ben je in dit geval goedkoper, zeker als je met meerdere personen reist. Als je op de heen- én terugrit tankt, ben je hetzelfde bedrag kwijt. Tel daar nog een kleine €30 tol bij, en wij zijn voor €160 voor vier personen heen en terug gereisd. Slechts ietsje meer dan de prijs van één vliegticket retour. Reis je alleen, dan is dit wel het overwegen waard.

Met de trein kan je ook naar Straatsburg. Deze reis duurt niet zo lang, dankzij hypersnelle treinen. Op amper zes uurtjes sta je in deze prachtige stad. Ook hier weer een kanttekening: treinkaartjes zijn niet bepaald goedkoop te noemen. In vele gevallen komen ze duurder uit dan een vliegticket. Wel is het een milieuvriendelijker alternatief voor de auto of het vliegtuig.

2. In de Elzas

Dan ben je in de Elzas, hoe verplaats je je dan? Wij moesten ons hier geen zorgen om maken, want we waren in de Elzas met de eigen auto. Er liggen wel wat bezienswaardigheden buiten de steden. Ofwel liggen ze in dorpen, maar meer nog liggen ze gewoon op het platteland. Met de auto kan je al deze bezienswaardigheden goed bereiken.

In de steden wordt je niet gehinderd met de wagen. Colmar is klein, je kan met de wagen binnen rijden en op een (betalende) parking dichtbij het centrum gaan staan. Van daaruit verken je Colmar te voet. Voor Straatsburg zoek je een (betalende) parking aan de rand van historisch Straatsburg en ook hier ga je te voet verder. Het is dan 10 minuutjes tot het centrum. We vonden geen enkele gratis parking, maar betalend parkeren was niet duur (respectievelijk €3 voor een halve en €9 voor een hele dag).

Kom je niet met de eigen wagen, dan is een huurauto echt wel noodzakelijk om deze streek goed te kunnen verkennen. Ben je eerder voor de natuur in de Elzas, en niet zozeer voor het afvinken van hoogtepunten, dan is een wandel-of fietsvakantie ook altijd een goed idee! De Elzasser Wijnroute is met de fiets een leuke, sportieve én lekkere vakantie, die je perfect kan combineren met een city-trip Straatsburg.

Doen en zien in Elzas

Hieronder hebben wij de 10x leukste activiteiten en bezienswaardigheden op een rijtje gezet, die wij hebben ondernomen in de Elzas. Deze zijn in willekeurige volgorde weergegeven, en geven onze persoonlijke voorkeur weer. Doordat wij als familie naar de Elzas zijn gereisd, is er voor elk wat wils opgenomen in dit lijstje!

kaartje bezienswaardigheden elzas

Ben je van plan om heel wat bezienswaardigheden te bezoeken in de Elzas? Schaf je dan vooraf een Pass’Alsace aan. Deze is in verschillende formules verkrijgbaar, van 24u-pas tot 5-dagenpas. Ter plekke heb je dan bijna geen inkom meer te betalen. Wel zo fijn!

1. Straatsburg, Europese hoofdstad met stijl

straatsburg hoogtepunten
straatsburg bezienswaardigheden
straatsburg kerk

Straatsburg is een heel gezellige stad met een bewogen geschiedenis. Afwisselend was het in Frans en Duitse handen, en alhoewel de stad nu in Frankrijk ligt, vind je nog veel Duitse invloeden (de kerstmarkt, de winkeltjes, de keuken…). Vroeger speelde de stad ook een belangrijke rol als stad die tolerant was naar alle godsdiensten toe.

Omwille van die eeuwenlange, open geest én het feit dat Straatsburg op de grens Frankrijk-Duitsland ligt, werd deze stad uitgekozen als dé stad waar het Europese parlement zetelt. Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is hier gevestigd. Tezamen met Brussel (waar de Europese commissie zetelt), is het de hoofdstad van Europa.

Je vindt hier een Middeleeuwse wijk terug, een prachtige kathedraal (UNESCO-werelderfgoed), maar ook de gebouwen van de Europese instellingen en 19de-eeuwse huizen in Art Nouveau-stijl. Daarnaast zijn er een aantal goede musea én zijn er een aantal goede winkelstraten. Mede door de afwisseling, heeft deze stad veel te bieden voor een city-trip!

Bekijk Straatsburg vanaf het water tijdens een 1 u 15 minuten durende boottocht (Nederlands gesproken commentaar). Combineer daarna met een fietstochtje via One-City Tours. Beiden zijn gratis boekbaar met de Pass’Alsace.

2. Het prachtige vakwerk in Colmar

colmar elzas
colmar bezienswaardigheden

Colmar is wat ons betreft het mooiste stadje in de Elzas! Waar Straatsburg de grootste stad is en internationaal bekend, is dit stadje nog niet zo bekend. Straatsburg kent een fijn, schattig stuk met mooie vakwerkhuisjes; maar is toch vooral een stad, waar je allerlei verschillende bouwstijlen vindt, en dat maakt deze stad heel interessant.

Colmar is helemaal anders. Als je de Elzas bezoekt, en je hebt beperkt de tijd, bezoek dan Straatsburg met zijn internationale karakter en Colmar, dan heb je een prima beeld van hoe de dorpjes eruit zien. Bijna alle gebouwen in dit stadje dateren uit de 15de en 16de eeuw en in Colmar wandelen is een stap terug in de tijd.

Doen in Colmar:

 • Dwaal door de smalle straatjes
 • Bezoek één van de kerken, er is zowel een katholieke als een protestantse kerk 
 • Geniet van een terrasje in La Petite Venise, een bijzonder pittoresk stukje van Colmar
 • Bekijk één van de prachtige huizen langs binnen, in Maison Pfister
 • Bewonder het dak van het Koïfhus
 • Proef een Pretzel in de Marché Couvert, de overdekte markt waar elke dag een 20-tal kraampjes staan

Wist je dat Colmar model stond voor het dorpje uit de film ‘Belle en het Beest’?

3. Ronddwalen in Château Haut-Koenigsbourg

chateau de haut-koenigsbourg
Zo groot dat het niet op de foto gaat!

Er zijn heel veel kastelen en ruïnes in de Elzas. Je bent dagen zoet met het klimmen en klauteren naar en langs de kasteelruïnes. Als je één kasteel moet kiezen, kies dan voor het iconische château Haut-Koenigsbourg. Dit kasteel ligt op een heuveltop en is van veraf te zien.

Dit kasteel bestaat al negen eeuwen, en heeft al vele stormen doorstaan. Toch werd het op een gegeven moment vernield en wat toen overbleef, was een ruïne. Dat bleef zo tot in het begin van de 20ste eeuw. Op dat moment was de Elzas in Duitse handen en vond de Duitse keizer dat hij dit kasteel terug moest laten restaureren. 

En dat gebeurde ook. Wat je op de dag van vandaag kan bekijken, is de gerestaureerde Middeleeuwse burcht, met een aantal fantasieën van het begin van de 20ste eeuw. Toch vormt het een leuk geheel.

4. Indrukwekkende legercollectie in MM Park, La Wantzenau

MM park

Wellicht verwacht je niet meteen een legermuseum in de streek van de wijn, maar eigenlijk is dit niet zo onlogisch. De Elzas is steeds fel bevochten gebied geweest tussen Frankrijk en Duitsland. In 1870 was er een oorlog tussen Frankrijk en Duitsland, waarbij Frankrijk verpletterend verslagen werd door de Duitsers. Die lijfden de Elzas in, en dit bleef Duits gebied tot 1918. Toen verloor Duitsland Wereldoorlog I en moest het de Elzas opnieuw afgeven aan Frankrijk.

In 1940 waren ze dat natuurlijk nog niet vergeten en opnieuw bezetten ze de Elzas en dit werd opnieuw Duits gebied. In 1944 werd dit gebied ‘bevrijd’. Het MM Park is begonnen als een hobby van enkele plaatselijke mensen. Zij knapten legervoertuigen, die daar achtergebleven waren, op. De hobby liep uit de hand, en het resultaat is een gigantisch legermuseum met tanks, wapens en kostuums uit de periode van Wereldoorlog II.

Je ziet hier niet alleen Duitse en Franse tanks en voertuigen, maar ook Amerikaanse, Canadese, Russische, zelfs Belgische voertuigen… 

Dit is een museum voor mensen die geïnteresseerd zijn in de tanks, wapens en voertuigen die in Wereldoorlog II gebruikt werden. Het museum is niet zo interessant voor mensen die meer willen weten over de achtergrond van Wereldoorlog II.

5. Het verleden beleven in Ecomusée Alsace

ecomusée alsace

Alsof je nog niet genoeg lieflijke dorpjes en vakwerkstadjes tegen komt in de Elzas: je kan ook echt het verleden gaan herbeleven in dit openluchtmuseum. Hier zie je hoe het leven was in een Elzasser dorp in het begin van de 20ste eeuw. Je vindt hier meer dan 70 gebouwen, bijeen gebracht vanuit de hele Elzas. 

Echt leuk is dit openluchtmuseum vooral omdat je er kan deelnemen aan verschillende workshops (kennis van de Franse taal aangeraden), een rit met paard en kar kan maken, of een speciale gelegenheid kan meepikken. Deze laatste zijn er trouwens geregeld: wij waren er in de herfstvakantie en er waren speciale Halloween-workshops en griezelavonden.

6. Wijn proeven langs de ‘Route des vins’

route des vins

De hoogtepunten van de Elzas kan je eigenlijk in een kleine week zien. Het is echter zoveel fijner om de tijd te kunnen nemen en in plaats van de ene naar de andere stad te rijden, de vele wijndorpjes te verkennen. Als je van mooie, landelijke dorpjes houdt, en van een wijntje op tijd en stond, rijd dan de ‘Route des vins’ en stop zo vaak je maar wil!

Deze route begint in het Noorden van de Elzas, in het dorpje Marlenheim. Dit dorpje ligt op dezelfde hoogte als Straatsburg en na je bezoek aan deze stad kan je dus aan deze route beginnen. Vervolgens gaat het zuidwaarts en passeert deze route vele pittoreske dorpen, tot aan het eindpunt, in Thann. Dit laatste dorp ligt op dezelfde hoogte als Mulhouse, waar het ecomusée Alsace gevestigd is.

Toffe stops zijn:

 • Obernai
 • Barr
 • Ribeauville
 • Riquewihr
 • Colmar
 • Guebwiller

In al deze dorpen zijn er mogelijkheden om wijn te proeven. Vele bezienswaardigheden liggen op de route, of net ernaast. Zo ligt château de Haut-Koenigsbourg aan deze route. Sélestat, ook een leuk stadje, ligt op 10 minuutjes rijden. Kortom, als je de ‘Route des vins’ rijdt of fietst, kom je bijna vanzelf langs de vele bezienswaardigheden van de Elzas.

7. De vele uitzichten en wandelmogelijkheden van de Route des Crètes

route des crètes
Dit kom je zomaar tegen onderweg!

In deze lijst komen vooral culturele en historische bezienswaardigheden aan bod, maar dat wil niet zeggen dat de natuur niet mooi is in de Elzas, integendeel! De Elzas (en de Vogezen) zijn prachtig! Veel bos, veel mogelijkheden voor korte en langere wandelingen. In de herfst zijn de bossen ook nog eens prachtig gekleurd, wij hebben ervan genoten. 

Je kan ook perfect een natuurvakantie plannen in de Elzas-Vogezen, met hier en daar een vleugje cultuur en het dus omgekeerd aanpakken van hoe wij het planden. Als je dat wil doen, dan raden we je aan om vooral de Route des Crêtes te rijden. Op en langs deze route vind je vele wandelmogelijkheden. Neem dan zeker de hoogste berg berg van de Vogezen mee, de Grand Ballon. Daarnaast is de wandeling naar de Hohneck ook de moeite waard. Ook Le Lac Blanc is de moeite waard, voor de hoeveelheid aan activiteiten die je hier bij goed weer kan ondernemen. Wij hebben dit overgeslagen, omdat wij hier begin november waren.

De Route des Crêtes loopt parallel aan het zuidelijke deel van de Route des Vins, van Sélestat over Colmar naar Mulhouse. Het is dus perfect mogelijk de Route des Vins te rijden, en uitstappen te ondernemen naar het natuurschoon van de Route des Crêtes, of omgekeerd. Je mist dan wel Straatsburg (in het noorden), dit zou ik nog toevoegen.

8. Combineer met Europapark in Duitsland

europapark
europapark kinderen

Oké, Europapark ligt niet in de Elzas, het ligt zelfs niet in Frankrijk. Dit grootste pretpark van Europa ligt net over de grens met Duitsland, in de uitlopers van het Zwarte Woud. Vanuit het zuiden van de Elzas is het nog geen uurtje rijden naar dit GE-WEL-DIGE park. Bezoek je de Elzas met oudere kinderen of tieners, neem dan Europapark op in je rondreis! 

Je moet je er wel bij neerleggen dat je maar een deeltje van het park kan zien op één dag. Wij hadden tevoren uitgezocht op het plan welke attracties we wilden zien. Alle attracties liggen in themagebieden of landen. Als je weet wat je wil doen, dan kan je een route uitstippelen, en je zo beperken tot een aantal landen. 

Wij hebben op één dag de themagebieden Duitsland, Frankrijk, Italië, Scandinavië, Ijsland, Nederland, Zwitserland en Luxemburg bezocht en zo net iets meer dan de helft van het park gezien. In deze landen lagen zeker wel de snellere, uitdagendere attracties, dus we hebben alles gedaan wat we wilden. Je kan reserveren voor bepaalde attracties (via Virtual Line), wij vonden dit heel erg omslachtig en moeilijk te plannen, dus we hebben gewoon overal aangeschoven. Dat ging ook, de maximum wachttijden in de Halloween-periode bedroegen 45 minuten.

9. Met kinderen: Montagne des Singes

Montagne des singes

Dit is vooral een tip voor gezinnen met kinderen! De Montagne des Singes is de thuisbasis van zo’n 200 Berberapen. In eigen land zijn ze bedreigd en op deze bosrijke berg in de Elzas hebben zij een tweede thuis gevonden. Zij leven er in semi-vrijheid, maar worden wel gevoerd en gemonitord uiteraard.

Wij dachten dat we echt ons best zouden moeten doen om apen te spotten, maar dat bleek niet het geval. Apen staken de wandelwegen over, overal zie je voederpunten, waar de apen zich tegoed doen aan fruit, kortom apen spotten is hier wel heel gemakkelijk. Er zijn geen hekken en je kan hun complexe sociale structuur van dichtbij bekijken. 

Dit is een erg leuk uitje met kinderen en perfect te combineren op één dag met een bezoek aan het château de Haut-Koeningsbourg en de volerie des aigles, een kasteel waar roofvogelshows worden gehouden. Je kan hier met de Pass’Alsace gratis naar binnen!

10. Culinair genieten

Toegegeven, nummer 10 is niet echt een bezienswaardigheid, maar het maakt wel deel uit van een geslaagde vakantie: lekker eten. Dat kan je in de Elzas in overvloed. Het fijne is dat de keuken een mengeling is van Duitse en Franse gerechten. Zo kan je de ene dag met gemak smullen van wijngaardslakken en de volgende dag een zuurkoolschotel bestellen. Uiteraard hoef je het niet zo gek te maken, als net beschreven, maar wij vinden de variatie in gerechten een groot pluspunt van deze streek! Heel fijn ook: uit eten gaan is hier niet zo duur als in Nederland/België. Dikwijls heb je een goed gevuld bord voor €15. Fijne prijzen voor West-Europa.

Wil jij ook al deze bezienswaardigheden bezoeken, dan is een Pass’Alsace heel erg handig om te hebben. Hier vind je ons artikel hierover terug!

Ga jij binnenkort ook naar de Elzas? Laat me weten wat je van deze bezienswaardigheden vindt en of je nog aanvullende tips hebt!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *