Tips Extremadura in Spanje | Wat doen en zien, waar overnachten?

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Extremadura in Spanje: bezienswaardigheden en een accommodatie tip

Wij maakten deze zomer een grote Spanje-rondreis met onze tieners van 14 en 11 jaar. Daarbij kwamen we langs heel veel bekende highlights. We mochten het prachtige Alhambra, de immense Mezquita, gezellig (en warm) Sevilla, het Real Madrid-stadium, de Caminito del Rey en nog veel meer afstrepen van onze bucket-list. Langs de andere kant bezochten we ook het onbekende Spanje voor een paar dagen, en dat heeft ons positief verrast! In dit blog hebben we het over de onbekende (en ondergewaardeerde) Extremadura in Midden-Spanje. Je vindt hier een mengeling van prachtige natuur en kleine stadjes en dorpjes. Hieronder geven we de belangrijkste bezienswaardigheden van deze omgeving weer, inclusief een leuke overnachtingstip.

Fijn geprijsde vliegtickets vind je op Skyscanner, een goede prijsvergelijker!

Vervoer naar en in de Extremadura

Zelf de Extremadura bezoeken, doe je met een auto. Wij vlogen op Malaga, en reden met onze huurauto na de highlights in Andalusië via de Extremadura naar de omgeving van Madrid.

In Extremadura zelf bleven wij vijf nachtjes op één adresje. Deze streek heeft echter veel te bieden en je kan hier gemakkelijk een dikke week verblijven. Wij waren er in de zomer, maar de streek trekt vooral toeristen in het voorjaar, als heel veel trekvogels hier neerstreken op hun trektocht.

Dit land verken je het beste met een huurauto! Dit geeft je maximale vrijheid. Wijzelf hebben heel goede ervaringen met Booking.com / Rentalcars.com en Sunny Cars.

Wij deden niet aan georganiseerde excursies, al kan je wel degelijk een aantal excursies ondernemen, met name in Monfraguë National Park. Hier kan je begeleide safari’s boeken in een deel van het nationaal park, en ook in een aangrenzend privé-reservaat. Op eigen houtje kan je ook echter prima wandelen én hopen gieren spotten.

Doen en zien in Extremadura

De regio Extremadura heeft voor ieder wat wils. Je kunt er prima oude steden bezoeken, Romeinse overblijfselen bewonderen, genieten van de mooie natuur en de nationale parken, wandelen of gewoon lekker eten en drinken!

Lees hier meer over onze bijzondere overnachting!

1. Trujillo: oneindige mogelijkheden om een stadswandeling te maken

Trujillo verkennen
de magnifieke bovenstad!

Rijtijd: 0 minuten

Trujillo in Spanje is een gezellige, compacte stad. De stad is eigenlijk wat in drie gedeeld: het ‘moderne’ centrum, met behalve een handvol kerken, geen echte bezienswaardigheden, de benedenstad en de bovenstad! De laatste twee zijn de moeite waard.

De benedenstad heeft een heel aantal mooie gebouwen en kerken. Het bezit ook de immense Plaza Mayor, een plein dat echt wel uit zijn voegen is gebarsten, omdat het stadje zelf nog geen 10.000 inwoners bezit. Het zegt wel wat over het belang van de stad in het verleden. Trujillo werd een belangrijke plek in de 16de eeuw, want het is de geboorteplaats van Francisco Pizarro, die het Inca-rijk in Peru veroverde. En van Francisco de Orellana, de ontdekker van het Amazonebekken. De stad werd rijk, doordat de broertjes Pizarro veel rijkdommen naar huis stuurden.

Ten slotte bereik je de bovenstad en dit is eigenlijk de werkelijke parel van Trujillo. De bovenstad ligt op een granieten heuvel van een goede 560 meter boven de zeespiegel. Als je komt aanrijden, ‘rijst’ de stad echt op uit het omringende landschap, met de bovenstad en haar kasteel duidelijk zichtbaar. Een magnifiek aanzicht, maar ook als je erin rondloopt, verdwaal je in het ene steegje na het andere, vol met kerken en paleizen.

Er zijn een aantal musea en kerken die je kan bezoeken. Wij kozen ervoor om een aantal kerken te bezoeken en de musea links te laten liggen (vooral voor de kinderen). In twee kerken konden wij helemaal naar boven klimmen, en het uitzicht over de vlakte is geweldig.

Wat wij jammer vonden aan Trujillo was het feit dat de bovenstad heel goed was onderhouden, maar dat de benedenstad prachtige gebouwen bezat, die helaas niet zo goed werden onderhouden. De bovenstad die geklasseerd is als werelderfgoed, wordt duidelijk beter onderhouden door de overheid. De benedenstad, ook rond en op de Plaza Mayor, moet het voornamelijk hebben van privé-investeerders. Toch is dit een prachtige stad om te bezoeken, en te verblijven.

Wij bezochten zowel de bovenstad als de benedenstad, en liepen ook de stadsmuren langs binnen en langs buiten om.

2. het klooster van Guadeloupe bezichtigen

De binnenplaats van het klooster

Rijtijd: 1 u 8 minuten

Geïnteresseerd in kloosters? Benieuwd waar Columbus er in sloeg om de Spaanse Katholieke koningen warm te maken voor zijn reis naar ‘India’, wat uiteindelijk zou leiden tot de ontdekking van Amerika? Dit klooster is nauw verbonden met de geschiedenis van Spanje, met de herovering van Spanje op de Moren in de Middeleeuwen en met de ontdekking van Amerika.

De Maagd van Guadeloupe wordt er vereerd, al eeuwenlang. Het kloostercomplex is rijk, heel rijk. De verschillende koningen bedachten het met giften, rijkdommen uit Amerika werden opgestuurd, kortom het is geen wonder dat het zo’n rijkversierd en enorm complex is. We kregen het eigenlijk niet op de foto.

In 1993 werd het om zijn historisch belang uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. De kerk is vrij te bezoeken, voor het klooster zelf moet je verplicht een rondleiding nemen. Hiermee zie je slechts een aantal zalen op het gelijkvloers én bovendien is de rondleiding Spaanstalig, er wordt niet echt moeite gedaan om in een paar zinnen een Engelse samenvatting te geven. Nu is dat wel een dingetje in Spanje, andere talen spreken 🙂 Wens je het klooster te bezoeken, zoek dan eerst de openingstijden op, want deze verschillen van seizoen tot seizoen. Wij bezochten het klooster op een zondagavond rond 17.00, de laatste rondleiding van die dag.

3. Romeinse overblijfselen bewonderen in Mérida

de tempel van Diana in Merida

Rijtijd: 54 minuten

Bijna iedereen kent Mérida, een miljoenenstad in Yucatan in Mexico. Maar dat Mérida is vernoemd naar een plaatsje in Spanje, dat lang daarvoor Mérida heette, juist het plaatsje uit deze blog!

Deze stad ligt in het Zuiden van de Extremadura en het is een stad met zo’n 60.000 inwoners. Wil je je in Spanje ook in het voetspoor van de Romeinen wagen? Ben je gefascineerd door het oude Rome, en kan je er geen genoeg van krijgen om ook in andere landen tempels, amfitheaters en theaters te bezoeken? Dan moet jij naar Mérida! Nergens anders in Spanje is het Romeinse verleden zo duidelijk aanwezig. Meerdere monumenten staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst, wij vonden volgende monumenten meer dan de moeite van een bezoekje waard: het Romeinse theater, het amfitheater, de tempel van Diana, de Romeinse brug (indrukwekkend), en het aquaduct de los Milagros. Het alcazaba aan de Romeinse brug is ook een stop waard.

Tip: Probeer vroeg te komen en bezoek eerst het Museo Nacional de Arte Romano, om een goede indruk te krijgen. Je kan voor elk monument aparte inkom betalen, of je kan een combiticket nemen.

4. Caceres, ooievaarshoofdstad van Spanje bezoeken

Rijtijd: 34 minuten

Caceres is een stad dichtbij Trujillo met een goede 96.000 inwoners. Deze stad moet één van de meest ondergewaardeerde steden in Spanje zijn, denken wij. De historische kern is vrij groot te noemen en is prachtig en volledig bewaard gebleven. Je kan de kerken en de vele paleizen bezoeken en er zijn vele panden waar restaurants en cafés in zijn gevestigd.

De stad kwam tot bloei in de 15de en 16de eeuw en dat is ook de periode waaruit de historische kern stamt. Zij profiteerden van een grote economische bloei door de reconquista in eigen land en de ontdekking van Amerika. Daarna was de stad niet belangrijk meer, niet belangrijk genoeg om oude gebouwen af te breken en nieuwe en blitse gebouwen in de plaats te zetten. Een geluk bij een ongeluk dus: doordat de stad ‘verarmde’ en niet meer belangrijk was, behield het zijn historische kern.

Wij kwamen hier best veel Spaanse toeristen tegen, in tegenstelling tot de rest van Extremadura. Hieruit leiden we af dat de stad stukje bij beetje ‘herontdekt’ wordt en terecht. De historische kern staat in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoed-lijst. Andere toeristen kwamen wij hier niet tegen. Het viel ons op dat de historische kern hier veel beter werd onderhouden dan in Trujillo, terwijl dit toch een stad in een stad is. Ook heeft men hier veel meer moeite gedaan om musea te openen in de verschillende panden, en om privé-investeerders aan te trekken. Dit is een heel aantrekkelijk stadje om gewoon wat rond te wandelen, je neus achterna, en binnen te gaan waar je zin hebt.

5. Gieren spotten en nog veel meer in Monfragüe National Park

Met de verrekijker!

Rijtijd: 51 minuten

Wil je een flinke dosis natuur in je vakantie in Extremadura? Dat kan, bezoek Monfragüe National Park! Dit park combineert korte wandelingen met langere wandelingenuitzichtpunten voor het spotten van vogels (gieren!) met de mogelijkheid om hier een georganiseerde safari te maken, op zoek naar nog meer vogels en herten! Dit park laat zich niet in één dag bezichtigen, dus heb je langer de tijd, dan raden we je aan om hier minimaal twee dagen in door te brengen. Je kan beide dagen een andere wandelroute uitkiezen, die langs uitzichtpunten leidt, of je kan de ene dag wandelen, de andere dag op safari. De toegang tot het nationaal park is gratis, voor een safari betaal je al snel €40 pp voor drie tot vier uur safari.

Wij kwamen eigenlijk zonder hoge verwachtingen naar het park. Onze ervaring is dat, als we specifiek op zoek gaan naar dieren, we ze niet vinden, en dat, als we niet op zoek zijn, we heel veel dieren spotten. We hadden dus een beetje schrik teleurgesteld te worden en geen gieren te zien. Man, wij konden er niet verder naast zitten! Wij hebben tientallen gieren gezien, dichtbij en verder af, inclusief een laag overvliegende gier, die landde op de rots vlak voor ons! Wat een geweldige ervaring, die helemaal gratis was voor ons!

Overnachten in Extremadura: onze hotel tip!

Overnachten in Extremadura? Dat kan natuurlijk! Wil je alle bovenstaande bezienswaardigheden zien, reken dan toch op vijf nachten en vier volle dagen. Wij logeerden in Trujillo en konden dus om het even wanneer een wandeling ondernemen in dit stadje, wat we ook gedaan hebben. Daardoor konden wij de rest van het programma in relaxt tempo afwerken. Trujillo ligt goed centraal ten opzichte van de bezienswaardigheden en wij verbleven op een topadres!

Wij kozen voor: El Baciyelmo

Dit verblijf wordt gerund door een Nederlands echtpaar: Karla & Herman. Zij kochten in 2005 een ruïne in hartje Trujillo en renoveerden het met veel liefde tot de prachtige plek die het vandaag is.

Er zijn verschillende studio’s beschikbaar die allemaal een eigen inrichting hebben. Deze beschikken over een eigen badkamer, kitchenette en heerlijke airco, een must in de zomer in Spanje. Er is ook een familiestudio: daarbij huur je eigenlijk twee studio’s op dezelfde verdieping, die je verder met niemand deelt.De bedden liggen fijn en de kamers zijn heerlijk ruim! De kamerprijzen variëren tussen de €66,- (2 personen) en €136,- (vier personen) per nacht.

Het verblijf heeft nog twee hele grote pluspunten: de tuin, een groene oase in het dorre Extremadura en het koele zwembad! Gasten geven El Baciyelmo een 9,9 op Booking.com en dat is terecht!

Tips Extremadura

Dit waren mijn tips voor een bezoekje aan Extremadura. Wij bezochten deze streek in Midden-Spanje als onderdeel van een grote Spanje-rondreis. Onze tieners van 14 en 11 jaar gingen ook mee, en het was een uitdaging om deze vakantie voor iedereen boeiend te maken. Doordat Extremadura ook veel natuurschoon heeft, en het heerlijk relaxen was in onze studio en de prachtige tuinen, hebben onze kinderen zich geen minuut verveeld.

Wij verbleven vijf nachten in Extremadura, en dit was een rustpunt in een vrij drukke reis. We hebben alle bovenstaande bezienswaardigheden en activiteiten zelf uitgeprobeerd.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder! Ga jij binnenkort ook naar Extremadura en heb jij nog leuke tips? Laat ze hieronder achter!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris en Booking.com
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *