Tips Friesland | De Elfsteden

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Tips Friesland; Elfsteden

Friesland is volgens veel Nederlanders de mooiste provincie van ons land. Friesland is vooral bekend van de Friese meren en de Elfstedentocht. Wij bezochten 3 van deze steden en zijn verliefd geworden op Friesland! De steden die we bezochten zijn Sneek, Bolsward en Hindelopen. Alle 3 heel divers maar alle 3 even mooi!

Sneek

tips sneek

Sneek was in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland en dat is te zien aan de mooie gebouwen. Sneek is naast de Elfstedentocht ook bekend van de Sneekweek. Dit is een groot zeilevenement en vindt plaats in augustus. Wat vonden wij leuk in Sneek?

De Waterpoort

bezienswaardigheden sneek

Er waren vroeger verschillende stadspoorten en waterpoorten om de stad te beschermen. Een van deze waterpoorten, uit 1613, staat er nog. Wat is hij mooi! Rondom deze waterpoort zijn er verschillende terrassen en restaurants die er gezellig uitzien.

Het stadhuis

gebouwen sneek

Ook het stadshuis vonden wij erg mooi om te zien! Ook dit is een oud gebouw uit het jaar 1550.
In 1925 is het gebouw gerestaureerd en het ziet er fantastisch uit.

Fries scheepvaartmuseum

Dit museum gaat over de historie van de Friese scheepvaart tussen de 17de en de 20ste eeuw. Daarnaast leer je er ook over de historie van de stad Sneek en haar tradities zoals skûtsjesilen, de Sneekweek en de Elfstedentocht. Het museum is open van 10:00 of 12:00 tot 17:00 uur, afhankelijk van het seizoen en een entreeticket kost €9,50 voor volwassenen en €4,50 voor kinderen inclusief gratis audiotour.

Bolsward

Bolsward ligt vlak bij Sneek, zodoende gingen wij hier een kijkje nemen. Het lijkt een doorsnee Fries dorpje maar ook hier kun je mooie dingen zien. Wij hadden zeker geen spijt! We zagen monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

De Broerekerk

bolsward kerk

Deze kerk werd gebouwd in de 13de eeuw. De kerk is in 1980 afgebrand en werd daarna opengesteld als ruïne. De ruïne is er nu nog steeds en sinds 2006 is er een glazen dak op geplaatst. Het is heel bijzonder!

Het stadhuis

bolsward gebouwen

Dit stadhuis is een van de mooiste stadhuizen die we gezien hebben en komt uit 1617. Helaas werd er aan gerestaureerd en konden we hem niet in volle glorie zien. Naast het stadhuis zit het museum ‘De oudheidkamer’ met diverse voorwerpen uit de geschiedenis van Bolsward. Je kunt deze kamer bezoeken op vrijdagen.

Huur een sloepje

bolsward varen

Op de website van sloepverhuur Bolsward kun je een sloepje huren om Bolsward vanaf het water te leren kennen. Je kunt een sloep huren vanaf €25 per uur. Je kunt kiezen uit 7 verschillende vaarroutes die tussen de 1,5 uur en een volledige dag duren. Daarnaast kun je kiezen om een schipper te huren of zelf te varen. Hiervoor hoef je geen vaarbewijs te hebben. Wij hebben dit in Giethoorn gedaan en vonden het heel leuk!

Hindeloopen

varen hindeloopen

Hindelopen is een typisch Fries dorpje en de kleinste van de Elfsteden. Hindeloopen is in 2015 verkozen tot een van de mooiste dorpen van Europa door de Japan Association of Travel Agents (JATA).

De smalle straatjes van Hindeloopen

winkels hindeloopen

Wij hebben vooral genoten van het wandelen door het dorpje. Wij vonden het heel nostalgisch uitzien. Het heeft een knus centrum vol met leuke winkeltjes en smalle straatjes met bruggetjes. Je ziet oude gebouwen uit de 17e en 18e eeuw en het lijkt alsof je in het verleden terecht bent gekomen.

De haven

jachthaven hindeloopen

Erg leuk is de jachthaven. Hier zagen wij boten komen en gaan en hebben we heerlijk langs het water genoten van een drankje op een terrasje. Hindeloopen heeft een open verbinding met het IJsselmeer en dat maakt dit dorpje populair onder bootvaarders. Vanaf de haven wandel je zo naar het oude centrum van Hindeloopen.

Het eerste Friese schaatsmuseum

museums hindeloopen

Gelegen in het hart van Hindeloopen in een mooi oud pand ligt dit bijzondere museum. Je kunt hier diverse soorten schaatsen bekijken die meegedaan hebben aan de Elfstedentocht. Ook leer je over de geschiedenis van de Elfstedentocht. Het museum is dagelijks geopend vanaf 10:00 tot 18:00 uur en een entreekaartje kost €6.

Varen in en rondom Hindeloopen

bootje huren hindeloopen

Hindeloopen is enorm geschikt om vanaf het water te verkennen. Je kunt een sloepje huren en die mag je varen zonder vaarbewijs. Je kunt dan andere Friese dorpen bezoeken zoals Workum, Sneek, Bolsward en Stavoren. Leuk in de zomer!

Overnachten in Friesland

Waar overnachten in Friesland? Hierbij een paar aanraders!

Onze tip in Sneek: B&B Stadslogement By Peek ***

hoteltips sneek

Deze B&B ligt in het centrum van Sneek en is gevestigd in 2 authentieke pakhuizen uit 1841. De B&B bestaat uit appartementen voor 3 en 4 personen. Elk appartement is ruim en modern en is voorzien van een eigen badkamer met een regendouche, een keuken en een apart eetgedeelte en zithoek. Een appartement voor 2 personen kost €108 per nacht en voor 4 personen betaal je €178 per nacht. Deze B&B wordt fantastisch beoordeeld met een 8,8.

Onze tip in Bolsward: Hotel het Weeshuis ***

hoteltips friesland

Dit 3* hotel ligt in het centrum van Bolsward en is gevestigd in een monumentaal pand en voormalig weeshuis. Tijdens het ontbijt worden eitjes van eigen kippen geserveerd. Er zijn kamers voor 2 personen en voor 4 personen. Het hotel wordt beoordeeld met een 9. Voor een tweepersoonskamer betaal je €104 per nacht en voor 4 personen betaal je €164.

Onze tip in Hindeloopen: Atelier B&B ‘Sinnestriel’ ***

overnachten hindeloopen

Wat een knusse B&B is dit! Gelegen op 350 meter van de jachthaven in Hindeloopen ligt het ook nog op een toplocatie. Het is gevestigd in een gebouw uit 1905 en heel nostalgisch en knus ingericht. Deze B&B scoort een 9,4 en een tweepersoonskamer is er al vanaf €95 inclusief ontbijt.

Meer Nederland?

Wat vinden jullie van Friesland? Laat hieronder een berichtje achter, dat vinden wij leuk.

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay & Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *