Tips Giethoorn | Zien en doen en waar overnachten

Wat doen, zien en waar overnachten in Giethoorn?

Giethoorn wordt het Venetië van het Noorden genoemd. Dit komt door het grote aantal grachten en bruggetjes dat dit dorpje rijk is. Er liggen mooie huizen langs het water met rieten daken en mooi gemaaid gras. Het dorp is autovrij dus inwoners moeten met een kruiwagen hun spullen van en naar huis vervoeren. In plaats van auto’s voor de deur, liggen bootjes in het water. Dit unieke waterdorp is echt een bezoekje waard!

Wat te zien en te doen in Giethoorn?

Giethoorn zien en doen

Wandelen in Giethoorn

Er zijn verschillende wandelroutes in Giethoorn. Het leukste stukje is door de historische dorpskern. Je kunt hier eenvoudig wandelen door het Binnenpad te volgen. Je komt dan vanzelf langs de hoogtepunten van Giethoorn. Je wandelt langs de typische Gieterse huizen met rieten daken, leuke winkeltjes en terrasjes, over de smalle bruggetjes en langs het water. Wanneer je de korte wandelroute doet van 4,3 kilometer passeer je ook een aantal boerderijen, kerken en galerieën. Het is eenvoudig deze route te lopen want je hoeft alleen maar de gele pijlen op de paaltjes te volgen!

Varen in Giethoorn

varen giethoorn

De beste manier om Giethoorn te bezichtigen is natuurlijk vanaf het water. Je kunt een rondvaart maken op een van de veel rondvaartboten die dagelijks door de grachten varen. De meeste rondvaarten varen elk uur tussen 11:00 en 16:00. Je kunt kiezen voor 1 uur of 2 uur. Een 1 uur durende tocht vaart door de historische dorpskern van Giethoorn en over het meer `t Bovenwijde. Deze rondvaarten kosten €12,50 per persoon. Het verschil is dat bij de tocht van 2 uur nog een gedeelte van het nabijgelegen natuurpark “de Wieden” wordt meegenomen. Hierbij wordt uitgebreid vertelt over de flora en fauna en historie van dit prachtige gebied. Een rondvaart van 2 uur kost €19,50 per persoon.

giethoorn wandelen

Een andere leuke manier om Giethoorn te verkennen vanaf het water is door zelf met een bootje te varen. Je hebt geen vaarbewijs nodig. Wij deden dit ook pas voor de eerste keer en wij vonden het echt een leuke ervaring! Ook hier is er keuze tussen een 1 of 2 uur durende tocht. De 1 uur durende tocht is, net zoals bij de rondvaart, een rondje door de dorpsgracht en over het meer ’t Bovenwijde. Je krijgt een routekaart mee, maar omdat het een rondje is kun je eigenlijk niet verdwalen. Wij hebben een fluisterbootje gehuurd voor 1 uur. Dit kostte €20,- en we vonden het heel leuk. Je moet even de slag te pakken krijgen om het bootje te besturen, maar het is niet heel moeilijk. Er was ook een mogelijkheid een sloepje te huren. Deze is geschikt voor 4 personen of meer. Een sloepje kost €40,- per uur.

Wat bezoeken in Giethoorn

Wat kun je naast wandelen varen nog meer doen in Giethoorn? Er zijn diverse leuke plekken te bezoeken. Onze tips:

Bezoek een kaaswinkeltje

winkels giethoorn

In Giethoorn liggen een aantal leuke kaaswinkeltjes. Wij bezochten kaasmakerij Giethoorn, gelegen op het Binnenpad nummer 41. Ze hebben diverse soorten kaas met verassende ingrediënten zoals bijvoorbeeld wasabi en truffel. Het is mogelijk om een stukje te proeven. Ga hier zeker naartoe!

Bezoek Museumboerderij ’t Olde maat Uus

museum giethoorn

Aan de rand van het centrum van Giethoorn is een van de oude boerderijen ingericht als museum over de geschiedenis van Giethoorn. Wij begonnen ons bezoek aan Giethoorn hier en kregen een kijkje in het leven van vroeger door inwoners die dit nabootsen. Er is ook een museumwinkeltje. Je kunt het beste de audiotour doen die gratis wordt aangeboden. Het museum is open vanaf 11:00 en de entreeprijs is €7,50 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Bezoek Pottenbakkerij Rhoda

souvenirs giethoorn

Deze pottenbakkerij is gelegen aan de dorpsgracht op het Binnenpad nummer 41. Je kunt er leuke workshops doen en er is ook een leuk winkeltje met mooie producten van keramiek die zijn vervaardigt in de eigen werkplaats. Je vindt hier zeker een leuk cadeau of souvenir. In het hoogseizoen is de pottenbakkerij vanaf 10:00 open.

Eten en drinken in Giethoorn

Je kunt behoorlijk goed eten en drinken in Giethoorn. Lang de dorpsgracht zijn overal gezellige terrasjes voor een drankje en bij verschillende terrassen kun je meteen een bootje huren, handig! Een populair restaurants om te eten is De Sloothaak, gelegen op het Binnenpad 141. Dit restaurant behoort tot de Travellers ‘ Choice 2021 op Tripadvisor. Hier kun je ook bootjes huren. Een ander populair restaurant is ’t Achterhuus vlakbij het museum ’t Olde maat Uus. Op dinsdag en woensdag zijn ze gesloten maar de andere dagen gewoon geopend. Je kunt hier ook een rondvaart boeken. Het meest culinaire restaurant van Giethoorn is restaurant de Lindenhof met 2 Michelinsterren.

Je bezoek aan Giethoorn combineren met Nationaal Park Weerriben-Wieden

nationaal park giethoorn

De Weerribben en De Wieden vormen samen het grootste en mooiste laagveenmoerasgebied van Noordwest Europa. Dit prachtige moerasgebied is ideaal om te fietsen en te wandelen. Bezoek het Bezoekerscentrum de Wieden of het Buitencentrum de Weerribben voor informatie over wandel- en fietsroutes of bekijk het hier online.

Parkeren in Giethoorn

Het centrum van Giethoorn is autovrij. Dit betekent dat er aan de rand van Giethoorn geparkeerd kan worden. Er zijn een aantal grote gratis parkeerplaatsen. Een van de grootste parkeerplaatsen ligt aan de Wethouder Harm Molweg en een andere op het Eendrachtsplein, achter de Plus supermarkt. Vanaf deze parkeerplaatsen is het maar een klein stukje wandelen naar het centrum. Ideaal!

Overnachten in Giethoorn

Onze tip: Hotel Giethoorn***

hotels giethoorn

Dit hotel is gelegen op een toplocatie aan het water vlakbij het centrum. De kamers zijn modern want het is onlangs gerenoveerd. Er is en koelkastje aanwezig op de kamer. Het ontbijt is erg uitgebreid. Het hotel wordt beoordeeld met een 7,7 en een tweepersoonskamer kost €67,- inclusief ontbijt.

Andere keuze: B&B d’Olde Smidse ***

overnachten giethoorn

Deze B&B ligt vlakbij de grote gratis parkeerplaats bij de Plus supermarkt. Je kunt hier heerlijk verblijven in grote ruime kamers. Een tweepersoonskamer inclusief ontbijt kost €90,- en een vierpersoonskamer inclusief ontbijt €147,-. Dat is maar €36,75 per persoon per nacht. De B&B wordt beoordeeld door andere gasten met een 8,7. Een top deal dus!

Wat vinden jullie van Giethoorn? Laat hieronder een berichtje achter, dat vinden wij leuk.

Meer Nederland?

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay & Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *