Tips Kanchanaburi | Wat doen en zien, de leukste bezienswaardigheden en activiteiten

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Kachanaburi: 10x fijne bezienswaardigheden en activiteiten

Thailand, wat een heerlijk vakantieland! Wij maakten met ons gezin een lange rondreis, die uiteen viel in twee delen. Eerst huurden we een auto en maakten we een roadtrip van Bangkok naar Chiang Rai in drie weken. Vervolgens gingen we nog twee weken genieten van natuur en strand in het zuiden. Daarbij verbleven we ook drie dagen en nachten in Kanchanaburi en omgeving.

Hier vind je een prachtige stukje Thailand terug. De stad Kanchanaburi is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Deze ligt ten westen van Bangkok, op zo’n drie uurtjes rijden. Perfect in te passen in je reisroute dus! In de stad Kanchanaburi is heel wat te zien, kleurrijke tempels en een indrukwekkend oorlogsverleden. Daarnaast zijn er tal van leuke uitstappen in de groene omgeving te maken, naar nationale parken en overblijfselen uit de WOII.

Als je een verblijf plant in Kanchanaburi, wil je natuurlijk ook lekker kunnen slapen! Waar je het beste overnacht, kan je lezen in ons blog met hotel tips voor Kanchanaburi.

Hieronder geven we de, volgens onze mening, 10x tofste bezienswaardigheden en activiteiten in en om Kanchanaburi weer.

Hoe kom je er?

vliegtuig thailand

Thailand bereik je het beste door naar de hoofdstad Bangkok te vliegen. Een vlucht met één tussenstop duurt gemiddeld tussen 14 tot 18 uur afhankelijk van de luchthaven en je vlucht. Zorg dat je voldoende overstaptijd hebt! Tegenwoordig is een betaalbare vlucht vinden een uitdaging. Wij boekten onze tickets maar liefst 11 maanden tevoren (in september en wij vertrokken tweede helft juli). We vlogen met SAUDIA Airlines en betaalden €600,- per persoon (inclusief stoelen en ruimbagage). Deze vlucht vonden we door te zoeken op Kayak Flights.

Na de landing in Bangkok kan je eerst eventjes acclimatiseren en dan met het openbaar vervoer of een huurauto in drie uurtjes naar de stad Kanchanaburi rijden.

Wij kozen voor een huurauto. Wij huurden via Rentalcars bij Drive Car Rental op de luchthaven van Bangkok een Nissan X-Trail 4WD met grote kofferruimte en ruime zitplaatsen voor een gezin met tieners. Dit kostte ons 700€ voor 16 dagen autohuur.

Indien je met het openbaar vervoer naar Kanchanaburi afreist, heb je alsnog ter plekke vervoer nodig voor de bezienswaardigheden en activiteiten die niet in de stad zelf liggen. Dit kan door tourtjes te boeken via je hotel, of door ter plekke alsnog voor enkele dagen vervoer te regelen.

Doen en zien in Kanchanaburi

Hieronder hebben wij de 10x activiteiten en bezienswaardigheden op een rijtje gezet, die je kan ondernemen in en om Kanchanaburi. De meeste van deze activiteiten en bezienswaardigheden hebben we zelf gedaan/gezien. Anderen werden in deze lijst opgenomen, omdat we hier heel veel positieve reviews van kregen van anderen. Dit lijstje is opgesteld in willekeurige volgorde, maar één ding is zeker: tijdens jouw verblijf in Kanchanaburi hoef je je geen seconde te vervelen!

Geen zin om alles apart te regelen? Via GetyourGuide kan je gemakkelijk een aantal kant-en-klare dagtrips boeken!

1. Brug over de Rivier Kwai

wat te zien kanchanaburi

WOII: Japan begint aan zijn opmars door Zuidoost-Azië. Om een betere bevoorrading en een verbinding met India te krijgen, besluiten ze tot de aanleg van de Birma-spoorlijn – ook wel bekend als de dodenspoorlijn of Death Railway.

60.000 krijgsgevangenen of POW’s (prisoners of war) werden gebruikt als slaven. Deze POWs (Prisoners of War). Hieronder bevonden zich vooral Britten, Australiërs en Nederlanders.

Door ziekte, te weinig eten en de slechte behandeling heeft de aanleg van de spoorlijn het leven gekost aan zo’n 15.000 krijgsgevangen en 100.000 burgers. In en rond Kanchanaburi kan je nog veel sites bezoeken die verband houden met deze trieste bladzijde uit de geschiedenis.

De Bridge over the River Kwai is eigenlijk het symbool van de Birma-spoorlijn. Tot op de dag van vandaag is deze in gebruik en je kan er ook gewoon overheen wandelen als er geen trein aan komt.

2. Treinrit over de dodenspoorlijn

bezienswaardigheden kanchanaburi

Wist je dat je ook nog een stukje kan mee rijden op de dodenspoorlijn? Hiervoor stap je op in Kanchanaburi. De trein, vertrekt drie keer per dag, om ± 05:57, 10:35 en 16:19, en rijdt in zo’n twee uur naar de eindhalte Nam Tok. Onderweg rijd je over de Bridge over the River Kwai en heb je de meest prachtige uitzichten. Bovendien zijn er twee stops die de moeite waard zijn.

De eerste is bij het Tham Krasae Bridge Station. Vanaf hier kun je wandelen over het spoor bij het Wampo Viaduct, een origineel houten stuk spoorlijn. Van hieruit kan je ook de Tham Krasae Cave bezoeken. Met de trein van Kanchanaburi Treinstation van 10:35, ben je rond 11:40 bij dit station. Om 13:15 en 15:58 uur vertrekt de trein terug.

Je kan ook blijven zitten tot de eindhalte Nam Tok. Hier kun je dan de nabijgelegen Sai Yok Noi Waterfall bezoeken. Met de trein van 10:35 vanuit Kanchanaburi, ben je om 12:20 uur aan bij Nam Tok. Zorg dat je de trein van 15:15 terug naar Kanchanaburi neemt, de laatste trein van die dag!

3. Erawan watervallen

hoogtepunten kanchanaburi
erawan watervallen

Dit park is 550 vierkante kilometer groot, maar er is eigenlijk maar een klein deeltje wat echt toegankelijk is voor publiek. In de rest van het park gaat de natuur haar gangetje. Het toegankelijke gedeelte is gelijk een adembenemend mooi gedeelte!

Je bezoekt namelijk de watervallen van Erawan, die eigenlijk bestaan uit zeven verschillende niveaus, met elk een prachtig kristalheldere poel met vissen. Langs de zeven verschillende niveaus is een wandelpad aangelegd, dat ongeveer 1,5 km omhoog voert. De eerste drie niveaus zijn goed te doen voor iedereen, vanaf dan is het een eerder avontuurlijke tocht: je klautert over bruggetjes en trappetjes en rotsblokken naar steeds weer prachtige poeltjes. Elk niveau heeft verschillende rotspartijen, watervalletjes en poeltjes. En nu het leuke: in elk niveau mag je zwemmen. De visjes die aan je tenen sabbelen, krijg je er gratis bij!

erawan watervallen thailand

Wandel eerst door naar het hoogste niveau, 7, of tot hoe hoog jij wil gaan. De meeste mensen gaan maar tot niveau 3. Vanaf niveau 3 is het dan ook veel rustiger. Tegen dat je aan de onderste niveaus aan komt, zijn de meeste gasten alweer weg.

4. Overnachten op een drijvend jungle raft

Je kan de provincie Kanchanaburi eigenlijk niet verlaten zonder dat je een overnachting op een drijvend jungle raft hebt geboekt. Deze drijvende rafts vind je in Sai Yok Nationaal park, temidden van prachtige jungle en zijn één met de natuur. Een must als je in Thailand bent! Verblijf hier één nachtje of meer als je de tijd hebt en eens lekker wil relaxen.

Je bereikt deze drijvende jungle rafts door naar de Phu Ta Kien pier te rijden/je te laten brengen. Zorg dat je hier in checkt tussen 14.00 en 18.00, telkens op het hele uur. Hierbuiten varen er geen boten!

Wij verbleven hier zelf één nachtje in onderstaande accommodatie. Daarnaast geef ik je nog een superleuke tip!

Mijn hotel tip: River Kwai Jungle Rafts

jungle raft kanchanaburi

Wauw, dit is prachtig. Hier wakker worden op de rivier, met het langzaam optrekken van de mist en het ontwaken van de natuur: dit wil jij toch niet missen. De River Kwai Jungle Rafts worden beheerd door de Mon-stam, die op het vasteland in het dorpje erachter woont. Je kan dit dorpje ook bezoeken.

In je verblijf van één nacht is het diner op de eerste avond en het ontbijt de volgende morgen inbegrepen, net zoals de boottransfer van en naar de rafts. Daarnaast kan je er nog een aantal gratis activiteiten ondernemen: river floating, het Mon-dorpje bezoeken, maar je kan ook gaan bamboe raften of een dansvoorstelling bekijken. Wij deden alles en vonden het allemaal super. Een overnachting kost je €104 per nacht en per raft. Verwacht geen luxe en zelfs geen elektriciteit op je raft, maar geniet!

Luxe jungle raft: The float house River Kwai

overnachten drijvend raft kanchanaburi

Gelegen in de bocht net voor de River Kwai Jungle rafts, is dit een iets luxere en duurdere accommodatie. Een nachtje op een raft, inclusief ontbijt, kost je €153 per nacht en per raft. Maar daarvoor krijg je wel een prachtige ervaring terug.

5. Hellfire Pass Memorial

bezienswaardigheden kanchanaburi
wat te doen kanchanaburi
Wandeling bij Hellfire Pass

Het landschap waarin de dodenspoorlijn werd aangelegd, is bergachtig, waardoor 99% van het zware werk met de hand is verricht. Hellfire Pass was een onderdeel van de Birma-spoorlijn waarbij dwars door een bergketen gehakt moest worden. De krijgsgevangen hier hadden het bijzonder zwaar en werkten dag en nacht, tot wel 18 uur aan één stuk met blote handen. De tol was bijzonder zwaar hier: maar 300 op 1000 POW’s overleefden hier.

Vandaag de dag kan dit deel van de spoorlijn niet meer gebruikt worden. Wel is er een prachtig en indrukwekkend Memorial opgericht met getuigenissen van voormalige POW’s waarbij je even moet slikken. Achter het Memorial begint vervolgens de wandeling over de oude spoorlijn door idyllische natuur. Gek om te bedenken dat dit eens het meest dodelijkste stuk van de spoorlijn was, als je te midden van de jungle staat en de vogels onbezorgd hoort fluiten.

6. Thailand-Burma Railway Museum

begraafplaats kanchanaburi

Dit museum vertelt in woord en beeld, en in getuigenissen van de POW’s over de aanleg van de dodenspoorlijn, en vooral het menselijke leed dat ermee gepaard ging. Indien je Hellfire Pass bezoekt of bezocht hebt, dan krijg je wel voor een groot stuk dubbele info. Daarom zou ik ook aanraden om één van de twee musea eruit te kiezen.

Bij Hellfire Pass kun je nog een mooie wandeling maken over de vroegere stukken van de spoorlijn door de natuur. Bij het Thailand-Burma Railway museum kan je achteraf een rondje lopen over de erebegraafplaats Don Rak, waar 5.000 voormalige krijgsgevangenen begraven liggen, waaronder 1.800 Nederlanders.

7. Bezoek één van de tempels

kanchanaburi hoogtepunten

Naast historische sites uit WOII en mooie natuur, kent ook Kanchanaburi wel zijn aandeel tempels! Leuk om te bezoeken is de Wat Tham Seua, een gigantisch tempelcomplex tussen de rijstvelden op een 15 minuten van de stad Kanchanaburi. Ook erg bijzonder is de Wat Ban Tham, een kleurrijke drakentempel. Hierbij hoort ook een grot met een spectaculaire afdaling en een 200 m hoog viewpoint. Wij bezochten ook de Chinese Wihan Phra Phothisat Kuan Im, vlak naast de brug over de Kwai Rivier.

8. Ethische olifantenopvang: Somboon Legacy Foundation

Moeder en zoon in Mae Wang bij Chai Lai Orchid

Er is heel wat te doen over de olifanten in Thailand, en de manier waarop toeristen én Thai hiermee omgaan. Je ziet in Thailand nog olifanten die toeristen op hun rug moeten vervoeren, of die in een olifantenopvang een ‘show’ moeten opvoeren voor de aanwezigen. Wat jammer, want de weg en de training die zo’n olifant krijgt om dit te moeten doen, is niet oké!

Toch zijn er meer en meer initiatieven, gelukkig maar, die erop gericht zijn om op een ethische, respectvolle manier te genieten van olifanten. Dit noemen we een ethische olifantenopvang. Hier mag je doorgaans enkel deze majestueuze reuzen observeren in hun habitat, met hen door de jungle wandelen op hun tempo en soms ook mee helpen om het eten klaar te maken voor deze dieren.

In Kanchanaburi is de Somboon Legacy Foundation een Nederlands én diervriendelijk project. Dit is dan ook dé plek om op een leuke, gezonde en ethisch verantwoorde manier in contact te komen met olifanten!

9. Sai Yok Noi Waterfall

wat te zien kanchanaburi
sai yok noi waterval kanchanaburi

Ik heb het hiervoor al even aangehaald, je kan met de trein nog een stukje over de dodenspoorlijn rijden. De eindhalte is Nam Tok en het loont de moeite hier uit te stappen omdat je hier in de buurt een mooi stukje natuur vindt, dat nog niet eens zo toeristisch is! De Sai Yok Noi waterval is een prachtige waterval op slechts twee kilometer afstand van de eindhalte Nam Tok. Pak een tuktuk en vergeet je zwemkleding niet!

10. Geniet van het Thaïse eten

thaïs eten

Dit is natuurlijk een open deur intrappen, want overal in Thailand kan je heerlijk eten! Dat is natuurlijk ook in Kanchanaburi het geval! Een speciale vermelding krijgt hier het Good Times Restaurant, horende bij het Good Times Resort. Erg lekker eten, snel bereid en lekkere cocktails hebben ze hier! Een spotgoedkoop restaurant, populair bij locals en met razendsnelle bediening is Zeb Zeb. Voor een smoothie, brownie of cheesecake zit je goed bij 10 O’ Clock Cafe.

Benieuwd geworden hoe je Kanchanaburi kan inpassen in je reisroute? Lees dan onze reisroute van Bangkok naar Chiang Rai in drie weken.

Ga jij binnenkort ook naar Thailand en wil je graag Kanchanaburi bezoeken? Laat me weten wat je van deze bezienswaardigheden en activiteiten vindt en of je nog aanvullende tips hebt!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris, booking.com & Pixabay
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *