Tips Leiden: Wat zien en doen?

Wat doen, zien en waar overnachten in Leiden?

Leiden wordt gezien als een groot openluchtmuseum. Het is een historische stad met bijna 300 monumenten. Wij houden van oude steden en hebben ons daarom prima vermaakt in Leiden.

Wat is er te zien en te doen in Leiden en welke monumenten zijn het mooist?

De Lakenhal

museums leiden

Deze oude lakenhal doet nu dienst als Stedelijk museum. Het is gevestigd in het originele gebouw van de lakenindustrie die in de 16e eeuw de grootste van Europa was. Het gebouw is prachtig om te zien maar van binnen is het museum ook de moeite waard. Je ziet hier werken van oude Hollandse meesters als Rembrandt van Rijn en Jan Steen.

Rembrandt van Rijn

rembrandt in leiden

Rembrandt is geboren in het centrum van Leiden en hij is nog steeds aanwezig in de stad. Naast de werken die te zien zijn in de Lakenhal is er ook een standbeeld geplaatst op zijn geboorteplek in de Weddesteeg. De oude woning is er helaas niet meer. Wil je meer weten over Rembrandt in Leiden? Bij de VVV is een bijzondere ‘in de voetsporen van Rembrandt wandeling’ te koop voor €2,95. De route leidt je langs bijzondere plekken in zijn leven.

De Leidse Burcht

monumenten leiden

De burcht is heel mooi en leuk om te beklimmen. Hij komt uit de 10e eeuw en is daarmee een van de oudste burchten van Nederland. Hij is goed bewaard gebleven en ziet er mooi uit. Vanaf boven heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving. Er ligt ook een mooie brasserie aan de voet van de burcht.

De Hooglandse kerk en de Pieterskerk

kerken leiden

Vanaf de Burcht zie je deze prachtige gotische Hooglandse kerk al liggen. Achter de Hooglandse kerk vind je de straat ‘Hooglandse Kerkgracht’. In deze straat liggen nostalgische gebouwen en het is één van de mooiste straten van Leiden. De Pieterskerk is de oudste kerk van Leiden. Tegen een kleine gift kun je de kerk van binnen bewonderen. Hier zie je het graf van de oude meester Jan Steen.

Molenmuseum De Valk

molen leiden

De molen van Molenmuseum de Valk komt uit 1785. Het is de enige overgebleven molenaarswoning. Dit is nu een museum. Je kunt een kijkje nemen in het leven van een molenaar en je kunt er meel kopen omdat de molen nog steeds zijn werk doet. Molenmuseum De Valk is op dinsdag t/m zondag open en de entree is €5,-.

De Morspoort

gebouwen leiden

Leiden had ooit 10 stadspoorten om de stad te beschermen. Op dit moment zijn er nog 2 over. De mooiste is de Morspoort. Prachtig!

Grachten en rondvaarten door Leiden

grachten rondvaart leiden

Leiden heeft veel grachten en waterwegen. Rapenburg is de mooiste gracht van Leiden en ook heel bijzonder. Koning Willem-Alexander en vroegere Koningin Beatrix hadden hier in hun studententijd een studentenwoning. Beatrix op nummer 45 en Willem-Alexander op nummer 116. Je kunt leuke rondvaarten maken over de grachten. Dit kun je boeken bij verschillende rederijen op de Beestenmarkt of bij de VVV.

De Beestenmarkt

restaurants leiden

Dit is het centrale plein van Leiden en er zitten leuke horecagelegenheden. Het plein dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger beesten werden verhandeld. Om de handel te openen werd er gebeld met de grote bel die nu nog steeds te zien is op huisnummer 10. Het bekendste restaurant op de beestenmarkt is pannenkoekenhuis ‘de Schaapsbel’. Het restaurant bestaat al sinds 1986 en er zijn regelmatig beroemdheden geweest, waaronder de Nederlandse koninklijke familie toen ze in Leiden woonden. Hier krijg je bijzondere pannenkoeken en ze smaken heerlijk! Echt een aanrader.

Leidse Hofjes

Hofjes leiden

Ook Leiden is een echte hofjesstad. Vroeger waren er vele hofjes, vandaag de dag zijn er nog 35. Dat zijn er nog bijzonder veel. Wij vinden de hofjes altijd erg sfeervol en willen er altijd wel eentje bezoeken. Ze zijn vrij toegankelijk maar houd wel rekening met de, vaak oudere, bewoners. Het oudste hofje is het St. Annahofje uit 1492. Bij de VVV is een stadswandeling te koop voor €3,50 die je langs de 12 mooiste hofjes van de stad leidt.

Hortus Botanicus

universiteit leiden

Dit is de oudste botanische tuin van Nederland. Het heeft een kruidentuin uit het jaar 1594 toen de universiteit werd geopend. Het werd vooral gebruikt om geneeskrachtige planten te bestuderen. Wanneer je Hortus Botanicus in het weekend bezoekt, kunt je gratis een bezoek brengen aan de oude sterrewacht. Deze is al vanaf 1633 onderdeel van de Universiteit. Hortus is geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 16:00. Een entreekaartje kost €8 en is gratis te bezoeken met de museumjaarkaart. Studenten betalen €2,50. De sterrewacht is alleen in het weekend open.

Leuke musea in Leiden

musea leiden

  • Rijksmuseum voor Oudheden

Dit museum heeft de grootste archeologische collectie van Nederland waaronder stukken van de oude Grieken en de oude Egyptenaren. Er zijn 1400 Egyptische voorwerpen te zien waaronder mummies en er staat zelfs een Egyptische tempel. Het is centraal gelegen aan de Rapenburg. De entreeprijs is €12,50 voor volwassenen en €6,- voor kinderen en studenten.

  • Museum Corpus

Met dit museum spelen we een beetje vals. Het ligt namelijk niet in Leiden, maar in het nabijgelegen Oegstgeest. Maak een ‘reis door de mens’ in CORPUS en kom in 55 minuten alles te weten over het menselijk lichaam. Wat gebeurd er als je niest? en waar precies op je tong proef je suiker en zout? Het museum is open van dinsdag t/m zondag tot 17:00 en de toegangsprijs is 18,95.

Shoppen in Leiden

shoppen leiden

De Breestraat en de Haarlemmerstraat zijn de grootste winkelstraten van Leiden met de grote ketens en veel kledingwinkels. Ertussenin vind je tal van historische straatjes met leuke winkeltjes

Tip: kijk hier eens voor leuke winkelroutes. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘Vintageroute’ die je meeneemt naar de 8 leukste vintage winkels van de stad.

De omgeving verkennen

De omgeving van Leiden is prachtig. Je reist eenvoudig naar andere steden of geniet van de directe omgeving met deze mooie boottocht over de Kagerplassen. Of combineer de Kagerplassen met de wereldberoemde keukenhof voor €34,50 met deze excursie! Je entreeticket is al inbegrepen.

Overnachten in Leiden

Onze tip: City Hotel Rembrandt ***

hoteltips leiden

Dit hotel ligt in het hart van Leiden en is op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Het is een fijn hotel en wordt beoordeeld met een 8,1 en de locatie met een 9,2. Een tweepersoonskamer kost €95,-.

Andere keuze: Boutique Hotel d’Oude Morsch

overnachten in leiden

Dit mooie boetiekhotel ligt aan de Morspoort en dus in hartje Leiden. Het is een heel mooi hotel. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. Het wordt fantastisch beoordeeld met een 9,1. Een tweepersoonskamer kost €120,- per nacht.

 

Wat vinden jullie van Leiden? Laat hieronder een berichtje achter, dat vinden wij leuk.

Meer Nederland?

blogger Debbie

Dit artikel bevat affiliate links. fotocredits: Debbie Hameleers, Pixabay en booking.com. Wij hebben in dit artikel 100% onze eigen mening geschreven. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de auteur

client-photo-1
Debbie Hameleers
Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute en stel deze zelf samen. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.