Tips Nijmegen| bezienswaardigheden en overnachten
nijmegen bezienswaardigheden

Wat doen, zien en waar overnachten in Nijmegen?

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Dat wilde wij graag met eigen ogen zien, dus hebben wij Nijmegen bezocht. De oude sfeer proef je overal in de stad. Historische gebouwen, eeuwenoude pleinen, interessante musea en de oudste winkelstraat van Nederland; dit is er allemaal in Nijmegen. Duik in de geschiedenis of bezoek juist de hippe en nieuwere plekken in de stad. Ik geef je graag wat tips.

Wat te zien en te doen in Nijmegen?

De Mariënburgkapel

monumenten nijmegen

Wij zijn vanaf de parkeergarage via de Molenstraat en winkelcentrum de Molenpoort gewandeld richting de Mariënburgkapel. De kapel werd gebouwd in 1431 en was onderdeel van een klooster dat buiten de stadsmuren lag. Dit is een Rijksmonument. Deze kapel wordt ook wel het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis genoemd. Dat is niet voor niets: je kunt hier alles leren over de geschiedenis van Nijmegen. De kapel is vrij toegankelijk en is elke dag open, behalve op maandag.

Het Arsenaal en de Marikenstraat

gebouwen nijmegen

Na een bezoek aan de Mariënburgkapel wandel je via het prachtige Arsenaal naar een van de nieuwere winkelgebieden in Nijmegen in de Marikenstraat. Het Arsenaal 1824 is een opvallend mooi gebouw, misschien wel het mooiste van de stad, en is tevens een Rijksmonument. Er zit een modern en sfeervol Grand Café in waar je heerlijk kunt eten, zowel binnen als buiten. Ze hebben maar liefst 50 verschillende (speciaal)bieren, wijnen en cocktails, dus ook voor alleen een drankje is deze plek prima geschikt.

winkelen nijmegen

De Marikenstraat is een groot openlucht winkelcentrum met twee verdiepingen. Hier vindt je bekende merken. Neem wat tijd om hier te shoppen, maar niet te lang want er komen nog leukere plekken aan!

De Grote Markt en het Stadhuis

rijksmonumenten nijmegen

Wanneer je uit de Marikenstraat komt kun je via de Burchtstraat naar de Grote Markt lopen. Hier kom je nog vele leuke winkeltjes tegen! Onderweg kom je ook langs het stadhuis. Je raad het al: ook een Rijksmonument! Het stadhuis komt uit 1555 en wordt nu gebruikt als gemeentehuis. Sta even stil en kijk eens naar de mooie details in het gebouw, zoals het houtsnijwerk en de beelden.

tips nijmegen eten

Wandel daarna rustig verder naar de Grote Markt. Dit is het grootste plein van het centrum en je vind hier vele horecagelegenheden. Natuurlijk zitten er ook Rijksmonumenten op de Grote Markt, zoals bijvoorbeeld de Boterwaag. Dit gebouw diende in 1612 als vleeshal. Wij vonden dit het mooiste gebouw van de stad en hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hier te genieten van een heerlijke lunch.

cafes nijmegen

Kijk eens bij de Waag even om de hoek naar een bijzonder café genaamd Café In De Blaauwe Hand. Dit is een oudste café van Nijmegen. Het komt uit 1542 en was vroeger onderdeel van de oude Lakenfabriek. Werkmensen in de Lakenfabriek werkte veel in de kleur ‘indigo’ en kwamen na hun werk met blauwe handen in het café iets drinken.

De Stevenskerk

kerken nijmegen

Loop vanaf de Grote Markt onder het mooie poortje door en je ziet vanzelf de Stevenskerk. Het is de grootste kerk van de stad en is prachtig om te zien. De kerk komt uit de 13e eeuw je vind er oude graven. De kerk is gratis toegankelijk maar er wordt een bijdrage gevraagd van €2,- om de kerk in stand te houden.

Tip: In de straat sint Stevenskerkhof vindt je leuke brocante- en antiekwinkeltjes!

De Lange Hezelstraat

shoppen nijmegen

Deze straat is de oudste winkelstraat van Nederland en je ziet er talloze prachtige historische panden. Wij hebben de straat afgewandeld en hebben ondertussen nog wat leuke winkeltjes meegepikt. Wij vonden dit de leukste plek van de stad. Vergeet ook de Houtstraat en de Stikke Hezelstraat niet. Neem even de tijd om hier rond te lopen, je ziet zo veel leuke winkeltjes!

Waalkade

eten en drinken tips nijmegen

Wandel na het shoppen eenvoudig in een paar minuutjes naar de waalkade. Dit is een heerlijke plek met vele terrasjes. Wij hebben hier een drankje gedaan onder het genot van een prachtig uitzicht over de waal. Je kunt er ook een leuke boottocht maken. Tijdens een rondvaart van 1 uur geniet je van het prachtige uitzicht op de stad en het natuurgebied van de Ooijpolder. Bewonder de vele bruggen van Nijmegen en geniet van een onbeperkt aantal traditionele Hollandse pannenkoeken tijdens deze rondvaart.

Interessante musea in Nijmegen

1: Het Valkenhofpark en Museum het Valkhof

parken nijmegen

Aan de rand van de waalkade ligt het 40 hectare groot Valkenhofpark. In het park staat 2 ruïnes. Als eerste zie je de Sint Nicolaaskapel uit 1030. Deze kapel is een van de oudste nog bestaande stenen gebouwen van Nederland en was vroeger onderdeel van een burcht. De tweede ruïne is de Barbarossa-ruïne. Dit is een stukje van een paleis uit de 12e eeuw. Beide gebouwen zijn rijksmonumenten. Wandel door het Valkenhofpark naar het nabij gelegen museum het Valkhof. Hier leer je over de historie van het park.

2: De Bastei

museum nijmegen

Vlakbij museum het Valkhof ligt de Bastei en dit museum leert je over de geschiedenis en het ontstaan van de stad Nijmegen. Je vind er muurresten uit de Romeinse tijd en je leert over de natuur, de rivieren en het waterlandschap uit de regio. De entree kost €9,- maar heb je een museumkaart? Dan is de toegang gratis.

3: MuZIEum

Musea in nijmegen

Een heel bijzonder museum in de binnenstad van Nijmegen is het MuZIEum. Hier kun je ervaren hoe het is om blind te zijn. Je kunt in dit museum alle zintuigen gebruiken, behalve je ogen. Je kunt van alles horen, ruiken en voelen maar niets zien. Hoe doe je bijvoorbeeld je boodschappen? Het museum biedt werkgelegenheid aan blinden. Zij gaan met je mee als gids. Wanneer je online je ticket vooraf koopt via hun website, kosten deze €16,-. 

Het Kronenburgerpark

leuke pekken nijmegen

Tot slot zijn wij via de Waalkade naar het Kronenburgerpark gewandeld. Dit is een historisch park met een mooie vijver, veel grasvelden, bomen, een deel van de historische stadsmuur en de oude kruittoren uit de 15e eeuw. Wij hebben hier heerlijk in de schaduw gewandeld en waren echt even ontsnapt aan de stad. Wij zagen veel mensen hier zonnebaden en picknicken. Een heerlijke plek om even tot rust te komen.

Alternatief Nijmegen

alternatieve plek nijmegen

Wanneer je vanuit het Kronenburgerpark een dikke kilometer langs de waal wandelt, kom je uit bij een bijzondere plek. Je vind hier de voormalige honigfabriek. Dit is een hippe plek met verschillende culturele hotspots. Er zit o.a. een bierbrouwerij en een biologische bakkerij maar ook restaurants en een galerie voor jong en nieuw talent in schilderen, beeldhouwen, fotograferen en ontwerpen. Neem hier zeker eens een kijkje. Je vindt er ook mooie streetart.

streetart nijmegen

Ook in de binnenstad van Nijmegen zijn wij leuke streetart tegengekomen! De kunstenaars van ‘collectief verfbaar’ hebben op diverse plekken street art aangebracht met elk een verhaal over de geschiedenis van de stad. Je vind het bijvoorbeeld in het Ziegelhof, in de Vlaamsegas, in het Kerkegasje en in het Houthof en Vogelhofje.

Graffiti nijmegen

Wanneer je nog een kilometer doorwandelt kom je bij nog een bijzondere plek: De Vasim. Dit is een cultureel centrum van 9000 m2 en is gevestigd in de voormalige kunstzijdespinnerij. Hier vindt je verschillende kunstenaars met hun ateliers en een openlucht sportschool.

Tip: Kijk hier voor leuke wandelroutes langs de highlights van Nijmegen:

  1. Wandeling binnenstad
  2. Stadsgids Nijmegen

Parkeren in Nijmegen

Kom je niet met de trein maar met de auto naar Nijmegen? Kijk dan of je bij je hotel kunt parkeren. Wij hebben Nijmegen met de auto bezocht en hebben geparkeerd in de Keizer Karelgarage aan de rand van de oude binnenstad. Parkeren hier was vrij duur. Er zijn goedkopere opties bij een Transferium. Wanneer je Nijmegen in de avond bezoekt kun je vrijwel overal voor €0,50 per uur parkeren, dat scheelt ook enorm. Of kom natuurlijk gewoon met de trein!

Overnachten in Nijmegen

Onze tip: Guesthouse Vertoef ***

guesthouse nijmegen

Dit mooie guesthouse is een perfecte keuze als je de binnenstad wil bezichtigen. Het is gunstig gelegen op wandelafstand van het centrum. Je kunt voor €9,- per dag je auto parkeren en een fiets huren of al wandelend het centrum verkennen. Het hotel scoort een 8,2 en je boekt hier al een tweepersoonskamer voor €80,- per nacht in het hoogseizoen.

Luxer alternatief: Blue Inspired by Manna

hoteltips nijmegen

Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, koffiezetapparaat en een regendouche. Het is gelegen aan de rand van het stadscentrum vlakbij de Keizer Karelgarage. Het hotel wordt beoordeeld met een 9,0 en de locatie zelfs met een 9,4. Een kamer is iets duurder in het hoogseizoen, namelijk €125,- per nacht inclusief ontbijt.

Wat vinden jullie van Nijmegen? Laat hieronder een berichtje achter, dat vinden wij leuk.

Meer Nederland?

blogger Debbie

Dit artikel bevat affiliate links. fotocredits: Debbie Hameleers, Pixabay en booking.com. Wij hebben in dit artikel 100% onze eigen mening geschreven. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de auteur

client-photo-1
Debbie Hameleers
Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute en stel deze zelf samen. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.