Tips Opaalkust in Frankrijk: Wat doen en bezienswaardigheden

Opaalkust en omgeving Frankrijk: bezienswaardigheden en wat doen?

Onze kinderen zijn ondertussen flinke tieners. Tijdens de twee maanden zomervakantie zitten ze liever niet te wachten tot ze met hun ouders op reis kunnen gaan. Nee, terwijl die ouders nog hard werken en pas halverwege de zomer vakantie kunnen nemen, vertrokken onze kinderen al meteen op een jeugdkamp.

Plots hadden we met zijn tweetjes een weekendje zonder kids! We hoefden niet lang na te denken en trokken er samen op uit. Een beetje last-minute besloten we naar de Opaalkust in Frankrijk te gaan. Voor ons nog een onbekende bestemming, maar wat was dit een prachtig stukje Frankrijk met heerlijk eten.

Er is enorm veel te zien en te doen aan de Opaalkust en ook een stukje verder, in het Hinterland. We waren verrast door de verscheidenheid en delen hier graag de belangrijkste bezienswaardigheden met jullie.

Waar overnachten?

Onze vakantie was helemaal top, doordat ons verblijf ook echt af was. Wij kregen de kans om in een prachtig gebouw van meer dan 200 jaar oud te overnachten!

overnachten opaalkust
au-petit-tambour-d

Au petit Tambour ligt in Autingues. Dit is een piepklein dorpje dat op een goede 27 km van de prachtige Opaalkust ligt langs de ene kant en langs de andere kant op een 23 km van het onbekende Saint Omer.

De locatie zelf is niet toeristisch en heerlijk rustig. Het charmehotel ligt pal op het platteland, maar er zijn voldoende eetgelegenheden en dergelijke in de buurt.

charmehotel opaalkust
Het herenhuis

Dit charme-hotel wordt gerund door Agnes, een heel erg fijne gastvrouw, die alles doet om het je naar de zin te maken. Er zijn verschillende kamers beschikbaar die allemaal een eigen inrichting hebben. Zo heeft elke kamer zijn eigenheid qua kleur en inrichting. Op de website kan je eenvoudig zien welke kamer het beste bij je past. Wij logeerden in chambre Flandre, een zeer toepasselijke kamer :).

De kamerprijzen variëren tussen de €65,- (2 personen) en €95,- (vier personen) per nacht. Het ontbijt is hierbij inbegrepen en krijg je ’s morgens opgediend in de eetkamer in het herenhuis, of bij goed weer in de rozentuin.

Lees hier meer over onze bijzondere overnachting!

Liever overnachten aan de Opaalkust zelf? Een fijn hotel in Wimereux met werkelijk alles erop en eraan, is L’inattendu Wimereux.

Vervoer naar en in de streek van de Opaalkust

Naar de Opaalkust en het prachtige hinterland rijd je gewoon met je eigen auto. Wij wonen op 2 uurtjes en 45 minuten rijden van onze gekozen accommodatie. We wonen in het uiterste noorden van België, op de grens met Nederland. Kom je dus uit het centrum van België, dan zal je korter onderweg zijn. Kom je uit Nederland, dan ben je langer onderweg, afhankelijk van waar je komt, tussen de 3 en de 5 uurtjes.

In het laatste geval zou ik aanraden om niet voor het weekend heen en weer te rijden, dat zijn wel heel veel uren in de auto. Maak er een weekje of midweek van. Wat je ook zou kunnen doen, is deze bestemming opnemen in een langere rondreis door Frankrijk. De Loirestreek, Bretagne, Normandië en ook de Dordogne meer zuidelijk, kan je prima met een stop van een paar dagen aan de Opaalkust. Onze stelregel voor weekendjes (ook verlengde), is steeds dat we er maximaal drie uurtjes voor willen rijden. Natuurlijk is dit onze persoonlijke mening.

Aan de Opaalkust deden wij alle uitstappen met de auto. Wij deden niet aan georganiseerde excursies, en dat is ook zeker niet nodig.

Wat zien en doen aan de Opaalkust en het Hinterland

Plan met bezienswaardigheden opaalkust
Onze overnachting en de verschillende bezienswaardigheden op de kaart!

Er zijn tal van leuke dingen om te zien en te doen, zowel aan de Opaalkust als het Hinterland er vlak achter. Elke streek heeft wel zijn eigenheid: in de ene kom je om te wandelen, in de andere om erfgoed uit Wereldoorlog II te bezoeken.

Leuke dingen om te doen en te zien aan de Opaalkust

Hier smul je van heerlijk zeebanket, kan je eindeloos wandelen en leuke dorpjes/stadjes bezoeken!

1. Wandelen langs de prachtige kust

Cap Blanc Nez opaalkust
Cap Blanc-Nez

Rijtijd: 40 minuten (enkele reis)

 • Wandelen op Cap-Gris-Nez en het dorpje Wissant.
 • Nog meer wandelen op en rond Cap-Blanc-Nez en genieten van het uitzicht op de machtige krijtrotsen aan de Franse kant, de zee en het Verenigd Koninkrijk aan de overkant.
 • Op en rond deze kapen kan je nog veel meer wandelen. Voor meer inspiratie en wandelroutes, kan je het Maison du Site des Deux-Caps (toeristische dienst) bezoeken. Neem hier een paar wandelkaarten mee en je bent dagen zoet! Als je hier toch bent, bezoek dan ook Batterie Todt, op 200 meter wandelen van de toeristische dienst.

2. Bezoek Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-mer opaalkust bezienswaardigheden
De indrukwekkende koepel van de kerk

Rijtijd: 40 minuten (enkele reis)

 • Bezoek de bovenstad en de benedenstad en bekijk ook de mooie haven!
 • In Boulogne-sur-Mer moet je zeker de crypte van de kerk bezoeken, een bijzondere ervaring (ook voor niet-gelovigen).
 • Verwonder je over het zeeleven in het prachtige aquarium Nausicaa in hetzelfde Boulogne-sur-Mer. Ook leuk zonder kinderen!

3. Maak een dagtocht en verken de zuidelijke Opaalkust

Le Touquet Opaalkust
Strandhuisjes in Le Touquet

Rijtijd: 1 uur rijden naar Berck-Plage

Maak een iets verdere dagtocht en combineer:

 • Zeehondjes kijken in Berck-Plage
 • Een zeebanket en een wandeling langs de prachtige herenhuizen in Le Touquet
 • En tot slot een rondje langs de verdedigingswerken van Montreuil-sur-Mer (dat ondertussen in het binnenland ligt).

Leuke dingen om te doen en te zien in het binnenland

Hier ga je naartoe voor het verrassend historisch rijke Saint-Omer en musea over Wereldoorlog II.

4. Bezoek één van de zeer interessante musea over Wereldoorlog II

Le Blockhaus in Eperlecques

Rijtijd: 25 à 30 minuten (enkele reis)

 • In Eperlecques vind je Le Blockhaus, een werkelijk gigantisch (kapot) bouwwerk dat bedoeld was als eerste lanceerbasis voor de gevreesde V1 en V2-bommen. Je krijgt hier echt een interessante uitleg over een ‘vergeten’ onderwerp uit deze oorlog. Uitleg is ook in het Nederlands en onderweg wandel je zowel langs het bouwwerk, als door een bos, waar nog een veel groter verhaal verteld wordt over de vele (dwang)arbeiders die hier werkten, woonden en leefden.
 • Je kan ook La Coupole bezoeken in Wizernes. De gigantische koepel steekt boven het groene bladerdak uit en vormde een andere basis, vanwaar de V2-bommen zouden gelanceerd worden. Ook hier weer een interessante uitleg, met veel aandacht voor de gevangenen die hier vanuit een concentratiekamp gedwongen moesten komen werken. Fijn is dat La Coupole niet enkel een museum over de V2 is, maar dat er ook een planetarium aan verbonden is. Hier krijg je meer uitleg over ons heelal, en ook over de stappen die de mensheid al heeft gezet in het verkennen van dat heelal.

5. Check de bezienswaardigheden van het verrassende Saint Omer

Saint Omer
Een stadje met een dorpse uitstraling

Saint-Omer heeft, naast een historisch centrum, een sublieme gotische kathedraal, die je echt moet bewonderd hebben. Daarnaast ligt een groot deel van de schoonheid van dit stadje er net buiten, aan de rand. Een echte highlight, UNESCO-werelderfgoed en amper bekend: de moerassen rond Saint Omer, waar al sinds eeuwen gewoond, gewerkt en geleefd wordt! Op de moerassen zijn drijvende groentebedden ontstaan en postbodes brengen er de post rond met een boot! Je kan zelf een rondleiding met boot boeken door dit wondere stukje natuur, waar heel veel geschiedenis achter schuil gaat. Er zijn verschillende aanbieders, allemaal goed aangeschreven!

Tips Opaalkust

bezienswaardigheden opaalkust
Uitwaaien!

Dit waren mijn tips voor een verlengd weekendje aan de Opaalkust. Zoals je kan merken, zijn de bezienswaardigheden zeer veelzijdig, voor elk wat wils.

Heb je nog vragen? Wil jij nog iets toevoegen of heb jij nog verdere tips? Ze zijn van harte welkom!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris & Pixabay
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *