Krugerpark Overnachten | Onze accommodaties en Private Game Reserve
Krugerpark overnachten lodges

Tips! Overnachten Krugerpark

Ga je naar Zuid-Afrika, dan staat het Krugerpark vast op je lijstje. En terecht, want het Krugerpark is een van de mooiste en grootste safariparken ter wereld. Het Kruger National Park is de thuisbasis van de BIG 5 en nog zo’n 140 verschillende soorten zoogdieren, ontelbaar veel vogelsoorten en reptielen. Slechts één dag uittrekken voor dit wildpark is echt niet genoeg. Qua oppervlakte is het Krugerpark ongeveer de helft van Nederland, dus voor de ultieme safari experience trek je beter een aantal dagen voor het Kruger uit. Overnachten in het Krugerpark is een must wat mij betreft. Ik geef je graag wat accommodatie tips!

Hieronder zie je een kaart met de lodges in het Krugerpark en de toegangspoorten. Geel zijn de accommodaties die wij gekozen hebben. De witte strepen in het Krugerpark zijn de verharde wegen, de onverharde wegen staan niet op de kaart. Er zijn veel verschillende restcamps (lodges) in het Krugerpark. Het noordelijke deel van het Krugerpark staat overigens niet op deze kaart omdat er in het noorden minder dieren te zien zijn.

Kruger park Map lodges and restcamps
Oranje: Onze keuzes. Rood: toegangspoorten.
Blauw: Kruger rest camps

Krugerpark of private game reserve?

Zodra je begint te zoeken naar accommodaties in het Krugerpark, dan kom je al snel bij verschillende privé reservaten terecht. En die zijn niet bepaald goedkoop! Nu ik weet hoe het zit leg ik het je graag uit. Het Krugerpark bestaat simpel gezegd uit twee delen: het Kruger National Park en het Greater Kruger National Park. Het Kruger National Park (ofwel Krugerpark) wordt beheerd door de overheid. Alle lodges, de restaurants, activiteiten en prijzen in het park worden dus bepaald door de Zuid-Afrikaanse overheid. Het Greater Kruger National Park (GKNP) grenst direct aan het Krugerpark, meestal zonder hekken of begrenzing, maar is privé eigendom van mensen en/of bedrijven. Het Greater Kruger National Park wordt dan ook vaak een privé reservaat of private game reserve genoemd. De dieren lopen vrij rond en kunnen in zowel het Krugerpark als een privé reservaat zitten.

Voor en nadelen Private Game Reserve

 • Geen hordes toeristen, dus een echte privé experience
 • Jeeps mogen ‘off-road” rijden, je komt dichter bij de dieren
 • Tijdens een game drive (jeepsafari) kom je geen andere personenwagens tegen
 • Accommodaties zijn vaak luxer, kleinschaliger en service gerichter dan in het Krugerpark
 • Het is niet toegestaan om off-road te gaan met je eigen auto
 • Jeeps mogen de dieren niet volgen zodra de dieren uit het privé gebied lopen
Safaris in privé reservaat Kruger
Onze safari in het privé reservaat bleek écht heel privé ;-)!

Voor en nadelen Kruger National Park

 • Toegankelijk voor iedereen, ook zonder overnachting
 • Je mag niet off-road rijden en de jeeps ook niet (niemand niet)
 • Overnachten in het Krugerpark is vaak goedkoper dan in een private game reserve
 • De accommodaties in het Krugerpark zijn simpel en niet altijd goed onderhouden
 • Veel toeristen en auto’s, zeker in december, januari en juli en augustus
 • Het is groot en zit vol wild!

Tip! Boek minimaal 2 nachten in een private game reserve en 2 in het Krugerpark zelf!

Accommodatie in een Private Game Reserve

Zodra je gaat zoeken naar een Private Game Lodge in het Greater Kruger Park, dan kom je alleen maar peperdure accommodaties tegen. Bijvoorbeeld nThambo Tree Camp, een game lodge in het privé natuurreservaat ‘Klaserie’. Helemaal fantastisch, maar wel €475 per nacht! Niet echt betaalbaar voor een gemiddelde Nederlander. Na lang zoeken vond ik IsiLimela Game Lodge, gelegen in het BIG 5 Greater Kruger Park Balule Parsons Reserve.

Overnachten bij Isilimela Game Lodge

Game Lodge Balule Reserve
Superior kamer bij Isilimela Lodge

Wij wilden graag twee nachten verblijven in een private game reserve waar we ook de BIG 5 konden spotten. Wij kozen voor Isilimela Lodge en wat een geweldige keuze was dat! Alleen al de autorit naar deze accommodatie toe was een ware safari. Zodra wij de poorten van het Balule Parson park in reden stonden we oog in oog met een olifant! Daarna spotten we nog aapjes, impala’s, zebra’s en een koedoe. Echt super cool.

Balule prive reservaat kruger
Op weg naar Isilimela Lodge, al een groot avontuur!
Wildlife in Balule park
Enkele dieren die wij tegen kwamen op weg naar de Game Lodge!

Eenmaal bij Isilimela Lodge, werden wij hartelijk verwelkomd door de Nederlandse eigenaren van de lodge. De accommodatie is ideaal voor twee personen of voor gezinnen met kinderen!

Update! Prijzen zijn helaas wat gestegen! Klik hier voor goedkopere safari lodges in het Greater Kruger Park!

Een luxe chalet met airco en alles wat je nodig hebt, kost zo’n €250 per nacht incl ontbijt en game drive voor twee personen (toen ik ging was de prijs maar €130 per nacht, excl. game drive!). Je krijgt nu dus wel een game drive door het Maseke privé reservaat voor de prijs van €250. Je rijdt dan met de eigenaren van IsiLimela door het privé park, opzoek naar de BIG 5 en andere dieren.

Normaal zijn wij op vakantie de hele dag op pad, maar bij Isilimela hebben wij ook wat tijd gereserveerd om te genieten van de mooie accommodatie en de prachtige uitzichten! Met temperaturen oplopend tot 38 graden in januari was het zwembad ook zeer uitnodigend.

Zwembad Krugerpark
Pool with a Krugerview!

Alternatieven in hetzelfde privé reservaat:

Hoe kom je er?

Wij zijn vanuit Graskop naar Isilimela Lodge gereden. Niet direct natuurlijk, wij zijn via de mooie Panorama route, van de ene accommodatie naar de andere gereden.

Om naar Isilimela Lodge te gaan, moet je het park betreden via de Balule Parsons gate. Je moet hier 100 Rand per voertuig + 70 Rand per persoon betalen in cash om binnen te komen (een week geldig). Na de gate is het nog 30 tot 40 minuten rijden naar Isilimela. De weg is onverhard (veel kiezel en kuilen in de weg) en de lodge is makkelijk te vinden. Een 4×4 of hoge auto is niet noodzakelijk om Isilimela te bereiken, maar wel gewenst, sowieso voor Zuid-Afrika. Wij hadden geen 4-wheeldrive, maar wel een hogere auto gehuurd (Ford Ecosport, met hogere bodem). Voor ons waren die 40 minuten trouwens écht niet haalbaar :-). Wij kwamen steeds wildlife tegen, dus stopten om te kijken en foto’s te maken. Dat is juist waarom je hier naartoe gaat!

Bekijk hier of Isilimela Lodge nog beschikbaar is.

Overnachten in het Kruger Nationaal Park

Het is ook mogelijk om in het Krugerpark te slapen en dan bedoel ik het park dat door de overheid gemanaged wordt. Je slaapt dan bij zogenaamde restcamps (rustkampen). Wij kozen voor twee nachten in het park en verbleven één nacht bij Satara en één nacht bij Crocodile Bridge. De officiële website is Sanparks.

Wij kozen voor (1e nacht): Satara Restcamp

Satara restcamp BD2N Bungalow
Onze bungalow BD2N

Wij kozen voor Satara Restcamp omdat dit kamp bekend staat als het ‘cats camp‘. Er zouden veel katachtigen voorkomen rondom dit kamp. Voor ons een grote kans om leeuwen te zien en misschien wel cheetahs en luipaarden! Verder lag Satara gunstig t.o.v. Isilimela lodge, waar wij ook twee nachten hebben doorgebracht. Satara is een groter restcamp met veel faciliteiten zoals een zwembad, restaurant, winkel en tankstation.

Reserveer je bungalow ruim (maanden) van te voren!

Onze bungalow – R1560 / €105 per nacht

Wij hadden het type BD2N gekozen. Een bungalow met een eigen parkeerplaats, badkamer, airco, een keukentje, warm water en braai/bbq. De bungalows zijn van binnen erg simpel en redelijk schoon. De reuk was een beetje muf. Voor meer luxe kun je dus beter voor een lodge in een privé reservaat kiezen. Wij vonden de bungalow en de bedden prima voor één of twee nachtjes!

Satara Bungalow BD2N
Onze bungalow van binnen.

Activiteiten en “game”

Wij hebben een sunrisedrive (safari) gedaan via Satara Rest Camp (R325 / €22 per persoon). Je staat vroeg op en zit al om 04.00u in een open jeep. De ranger vond ik verrassend leuk en enthousiast. Hij heeft echt zijn best gedaan om ons de BIG 5 te laten zien. Naar mijn mening ging hij toch delen van de rit off-road, dus op plekken waar je met een normale personenwagen niet mag komen.

Op weg naar Satara en tijdens de game drive hebben wij de volgende dieren gezien: veel olifanten, buffels, gnoes (wildebeest), giraffen, imapala’s, koedoes, zebra’s, wrattenzwijntjes, een hyena, gestreepte jackhals, twee leeuwen en veel vogels.

Bekijk hier de actuele prijzen. Ter indicatie:

Entree Krugerpark – R372 (€23 per persoon)
Kampeerplek Satara – vanaf R250 tot R380 (€16 en €24)
Bungalow Satara – vanaf R1272 tot R1800 (€86 tot €112)
Game drives Satara – vanaf R270 tot R346 (€16 en €23 per persoon)
Game Walks – vanaf R454 (€28 per persoon)

Wij kozen voor (2e nacht): Crocodile Bridge Restcamp

Crocodile Bridge restcamp Kruger park Bungalow BD3
Onze BD3 Bungalow bij Crocodile Bridge Camp

Ons eerste restcamp, Satara Restcamp, lag in het midden van het Krugerpark. Onze tweede nacht wilden wij graag doorbrengen in het zuiden van het park. Enerzijds omdat dit route-technisch beter was i.v.m. onze volgende bestemming Swaziland. Anderzijds omdat in het zuiden van het Krugerpark meer regen valt, waardoor er meer wild te spotten is (maar ook meer toeristen en verkeer). Crocodile Bridge is een klein kamp en ligt direct bij een toegangspoort. Het kamp heeft een supermarkt, tankstation, gedeelde keuken en badkamerfaciliteiten.

Onze bungalow – vanaf R1450 / €100 per nacht

Wij hadden het type BD3 gekozen omdat de tweepersoonsbungalows al uitverkocht waren. Een bungalow met een eigen parkeerplaats, badkamer, airco, een keukentje, warm water en braai/bbq. Qua comfort en hygiene hetzelfde als Satara. Onze bungalow lag aan het hek waar ‘s avonds de hyena’s, buffels en wrattenzijntjes langsliepen!

Bij Crocodile Bridge kun je ook in een tent slapen, wel zonder badkamer of wc! Lekker goedkoop vanaf R640 / €44 voor 2 personen. Wel geen airco en dat is met +/- 38 graden in januari bijna niet te doen! Je kunt gebruik maken van de gedeelde badkamers en keuken.

Tent Krugerpark Crocodile bridge camp
Ook leuk voor het ultieme safari-gevoel!

Activiteiten en “game”

Vanaf Satara zijn we naar Crocodile Bridge gereden. Onderweg hebben we heel veel dieren gezien. Daarnaast hebben wij rond 12.30u geluncht bij Lower Sabie Restcamp (ook erg mooi). Wij zijn om 08.00u bij Satara vertrokken en kwamen om 15.30u bij Crocodile Bridge aan. Indien je gewoon doorrijdt, dan doe je er 3 uur over. Om 16.30u begon onze sunsetdrive via Crocodile Bridge Restcamp (R325 / €22 per persoon). Je moet je 15 minuten van te voren melden. Deze ranger vond ik wat minder leuk. Hij reed heen en weer over dezelfde weg – waar geen dieren waren – en deed niet super erg zijn best vond ik.

Op weg naar Crocodile Bridge en tijdens de game drive hebben wij de volgende dieren gezien: olifanten, buffels, gnoes (wildebeest), giraffen, imapala’s, koedoes, zebra’s, wrattenzwijntjes, apen, een hyena, krokodil, twee neushoorns, zeven leeuwen en veel vogels. Met héél veel geluk zagen wij het luipaard vanaf grote afstand. Per toeval spraken wij vanuit onze eigen auto Lorrie en David aan. Zij zijn ervaren safari-gangers en hebben hun eigen Crocodile bridge safari lodge net buiten het Krugerpark.

Game & wild zuiden krugerpark
Game drive via Crocodile Bridge RC. Foto rechtsonder: Lower Sabie restaurant!

Bekijk hier de actuele prijzen. Ter indicatie:

Entree Krugerpark – R372 (€23 per persoon)
Kampeerplek Crocodile Bridge RC – vanaf R288 tot R380 (€20 en €24)
Tent Crocodile Bridge RC – vanaf R692 (€44)
Bungalow Crocodile Bridge RC – vanaf R1564 tot R1660 (€100 tot €105)
Game drives Crocodile Bridge RC – vanaf R270 tot R446 (€16 en €29 per persoon)

Als ik nog één extra nacht had dan…

zou ik alles precies hetzelfde doen zoals ik nu ook gedaan heb. Maar zou ik ook een nachtje boeken bij Lower Sabie. Lower Sabie restcamp ligt tussen Satara en Crocodile Bridge in. De locatie is prachtig, aan de rivier en daarom is Lower Sabie ook erg populair. Het is het populairste restcamp – en daarom ben ik er juist weggebleven vanwege de hoeveelheid toeristen – maar de omgeving is echt mooi!
Als je meer rust wilt inbouwen in je totale rondreis, dan zou ik nog een extra nachtje bij Isilimela Lodge blijven!

Als je goedkoper wilt overnachten dan…

moet je kamperen in het Krugerpark – in je eigen kamper of tent. Een andere optie is niet in het Krugerpark slapen en dat is eigenlijk géén optie. Bovendien moet je steeds entreegeld betalen zodra je het Krugerpark betreedt. Een goede uitvalsbasis buiten het Krugerpark is Daans place in Graskop (€34 per nacht). Andere goede plekken zijn Hazyview, Marloth park, of Komatipoort.

Meer weten over het Krugerpark? Lees hier al mijn tips en praktische informatie! Krugerpark te ver uit de richting maar je wil wel graag The Big Five spotten? Lees dan alles over Pilanesberg National Park, op slechts 2,5 uur rijden vanaf Johannesburg! Of bekijk hier onze complete route door Zuid-Afrika.

evy-reisjevrij-reisblog

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de auteur

client-photo-1
Evy van Kan
In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Reacties en vragen

Dominique
21 juli 2018
hoi Evy, leuke info via je post .. super ben reisje naar KP aan het plannen en zou boeken via booking.com ... Nu komt mijn vraag .. als ik een lodge in een private game reserve boek. Zijn de safari's dan inbegrepen? of kan je ze ter plaatse boeken?
Evy van Kan
22 juli 2018
Hoi Dominique, Bij de meeste lodges zit het niet bij de prijs inbegrepen. Na het boeken zou ik even contact opnemen met de accommodatie om een safari te boeken. Dit moet je namelijk meestal van te voren aangeven. Bij isilimela Lodge kost een safari in het prive reservaat 500 Rand. De safari duurt 3 uur en begint 's ochtends heel vroeg. Groetjes, Evy
Jerney
16 oktober 2019
Hoi Evy, ik ben nu aan het kijken voor een accommodatie en zie dat isilimela Lodge ook €440 per nacht kost? Hoe kan dit binnen een jaar zoveel veranderen? Op de eerste foto staat: Game drive included maar daar staat verder geen informatie over. Weet jij meer?
Evy van Kan
16 oktober 2019
Hey Jerney, Ja klopt, echt vervelend. De prijzen zijn inderdaad superhoog nu. Er zitten andere eigenaren in en ik denk ook dat ze meer reserveringen hebben en daardoor de prijs omhoog hebben gegooid. De prijs van €440 is all inclusive, dus met eten, drinken en een game drive. Voor zover ik weet hebben de nieuwe eigenaren een eigen open voertuig waarmee ze de game drives doen in het park. Dit zal zeker een mooie ervaring zijn. Groetjes, Evy
Mirjam
8 februari 2020
Hoi Evy! Wat een leuke site heb je gemaakt! Ik vroeg me af of je ook een game kunt boeken zonder te logeren in het Private Game Reserve. Dat je dus vanuit het gewone Krugerpark een tocht maakt in het privé gedeelte. Groeten Mirjam Snel
Evy van Kan
11 februari 2020
Hi Mirjam, Dankjewel! Ja er zijn organisaties die in prive parken rijden. Het is alleen niet zo dat je dit dan doet vanuit het Krugerpark. Meestal verblijf je dan buiten het Krugerpark, bijvoorveeld in Hazyview, Hoedspruit of Marloth Park. Tambuzi Safaris rijdt in het Maseke Game Reserve (volgens mij onderdeel van het Balule). Je betaalt dan ongeveer €50 p.p. voor een drive van 3 uurtjes (en dat is best veel). Maar het is dus zeker mogelijk! Groetjes, Evy
Mirjam
11 februari 2020
Hoi Evy, Ik heb nog wel een vraag. Ik las dat je €25 per persoon voor een dagkaart moet betalen. Als je meerdere dagen gaat, koop je dan meerdere dagkaarten? Of hoeft dat maar eenmalig? Groeten Mirjam Snel
Evy van Kan
12 februari 2020
He Mirjam, Het is een dagkaart, dus officieel geldig voor 1 dag. Als je bijvoorbeeld op dag 1 het park in gaat en dan blijft slapen en op dag 2 het park verlaat (eventueel pas na een hele dag rondtouren), dan betaal je 1x. Wil je 2 nachten blijven slapen in het park, dan betaal je ook 2x een dagkaart. Die kun je dan van te voren bestellen, of betaal je bij de receptie van de accommodatie. Groetjes, Evy

Stel hier je vraag of geef een reactie.