Krugerpark Overnachten | Onze accommodaties en Private Game Reserve

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Tips! Overnachten Krugerpark

Ga je naar Zuid-Afrika, dan staat het Krugerpark vast op je lijstje. En terecht, want het Krugerpark is een van de mooiste en grootste safariparken ter wereld. Het Kruger National Park is de thuisbasis van de BIG 5 en nog zo’n 140 verschillende soorten zoogdieren, ontelbaar veel vogelsoorten en reptielen. Slechts één dag uittrekken voor dit wildpark is echt niet genoeg. Qua oppervlakte is het Krugerpark ongeveer de helft van Nederland, dus voor de ultieme safari experience trek je beter een aantal dagen voor het Kruger uit. Overnachten in het Krugerpark is een must wat mij betreft. Ik geef je graag wat accommodatie tips!

Hieronder zie je een kaart met de lodges in het Krugerpark en de toegangspoorten. Geel zijn de accommodaties die wij gekozen hebben. De witte strepen in het Krugerpark zijn de verharde wegen, de onverharde wegen staan niet op de kaart. Er zijn veel verschillende restcamps (lodges) in het Krugerpark. Het noordelijke deel van het Krugerpark staat overigens niet op deze kaart omdat er in het noorden minder dieren te zien zijn.

Kruger park Map lodges and restcamps
Oranje: Onze keuzes. Rood: toegangspoorten.
Blauw: Kruger rest camps

Krugerpark of private game reserve?

Zodra je begint te zoeken naar accommodaties in het Krugerpark, dan kom je al snel bij verschillende privé reservaten terecht. En die zijn niet bepaald goedkoop! Nu ik weet hoe het zit leg ik het je graag uit. Het Krugerpark bestaat simpel gezegd uit twee delen: het Kruger National Park en het Greater Kruger National Park. Het Kruger National Park (ofwel Krugerpark) wordt beheerd door de overheid. Alle lodges, de restaurants, activiteiten en prijzen in het park worden dus bepaald door de Zuid-Afrikaanse overheid. Het Greater Kruger National Park (GKNP) grenst direct aan het Krugerpark, meestal zonder hekken of begrenzing, maar is privé eigendom van mensen en/of bedrijven. Het Greater Kruger National Park wordt dan ook vaak een privé reservaat of private game reserve genoemd. De dieren lopen vrij rond en kunnen in zowel het Krugerpark als een privé reservaat zitten.

Voor en nadelen Private Game Reserve

 • Geen hordes toeristen, dus een echte privé experience
 • Jeeps mogen ‘off-road” rijden, je komt dichter bij de dieren
 • Tijdens een game drive (jeepsafari) kom je geen andere personenwagens tegen
 • Accommodaties zijn vaak luxer, kleinschaliger en service gerichter dan in het Krugerpark
 • Het is niet toegestaan om off-road te gaan met je eigen auto
 • Jeeps mogen de dieren niet volgen zodra de dieren uit het privé gebied lopen
safari krugerpark prive reservaat
Onze safari in het privé reservaat bleek écht heel privé ;-)!

Voor en nadelen Kruger National Park

 • Toegankelijk voor iedereen, ook zonder overnachting
 • Je mag niet off-road rijden en de jeeps ook niet (niemand niet)
 • Overnachten in het Krugerpark is vaak goedkoper dan in een private game reserve
 • De accommodaties in het Krugerpark zijn simpel en niet altijd goed onderhouden
 • Veel toeristen en auto’s, zeker in december, januari en juli en augustus
 • Het is groot en zit vol wild!

Tip! Boek minimaal 2 nachten in een private game reserve (Greater Kruger)en 2 overnachtingen in het Krugerpark (National park) zelf!

Accommodatie in een Private Game Reserve

Zodra je gaat zoeken naar een Private Game Lodge in het Greater Kruger Park, dan kom je alleen maar peperdure accommodaties tegen. Bijvoorbeeld Klasserie Drift, een game lodge in het privé natuurreservaat ‘Klaserie’. Helemaal fantastisch, maar wel meer dan €1000 per nacht! Niet echt betaalbaar voor een gemiddelde Nederlander. Na lang zoeken vond ik IsiLimela Game Lodge, gelegen in het BIG 5 Greater Kruger Park Balule Parsons Reserve.

Overnachten bij Isilimela Game Lodge

Game Lodge Balule Reserve
Superior kamer bij Isilimela Lodge

Wij wilden graag twee nachten verblijven in een private game reserve waar we ook de BIG 5 konden spotten. Wij kozen voor Isilimela Lodge en wat een geweldige keuze was dat! Zodra je de poorten van het privé reservaat binnenrijdt, begint je safari al! Eenmaal bij Isilimela Lodge, werden wij hartelijk verwelkomd door de Nederlandse eigenaren van de lodge. De accommodatie is ideaal voor twee personen of voor gezinnen met kinderen!

Alleen al de autorit naar deze accommodatie toe was een ware safari. Zodra wij de poorten van het Balule Parson park in reden stonden we oog in oog met een olifant! Daarna spotten we nog aapjes, impala’s, zebra’s en een koedoe. Echt super cool.

wildlife balule park
big five prive reservaten

Update! Prijzen zijn helaas erg gestegen! Klik hier voor goedkopere safari lodges in het Greater Kruger Park!

Een luxe chalet met airco en alles wat je nodig hebt, kost zo’n €300 per nacht incl. ontbijt, diner én 1 game drive voor twee personen (toen ik ging was de prijs maar €130 per nacht, excl. het eten en game drives!). Je krijgt nu dus wel een lekker ontbijt en goed diner erbij en een game drive (ook als je via Booking.com boekt). Een extra game drive kun je nog los boeken voor R550 / €30. Je rijdt dan met de eigenaren van IsiLimela door het privé park, opzoek naar de BIG 5 en andere dieren.

krugerpark zwembad
Pool with a Krugerview!

Normaal zijn wij op vakantie de hele dag op pad, maar bij Isilimela hebben wij ook wat tijd gereserveerd om te genieten van de mooie accommodatie en de prachtige uitzichten! Met temperaturen oplopend tot 38 graden in januari was het zwembad ook zeer uitnodigend.

Alternatieven in hetzelfde privé reservaat:

Hoe kom je er?

Wij zijn vanuit Graskop naar Isilimela Lodge gereden. Niet direct natuurlijk, wij zijn via de mooie Panorama route, van de ene accommodatie naar de andere gereden.

balule greater kruger park
balule prive reservaat kruger
Op weg naar Isilimela Lodge, al een groot avontuur!

Om naar Isilimela Lodge te gaan, moet je het park betreden via de Balule Parsons gate. Je moet hier 200 Rand per voertuig + 300 Rand per persoon betalen in cash om binnen te komen (een week geldig). Na de gate is het nog 30 tot 40 minuten rijden naar Isilimela. De weg is onverhard (veel kiezel en kuilen in de weg) en de lodge is makkelijk te vinden. Een 4×4 of hoge auto is niet noodzakelijk om Isilimela te bereiken, maar wel gewenst, sowieso voor Zuid-Afrika. Wij hadden geen 4-wheeldrive, maar wel een hogere auto gehuurd (Ford Ecosport, met hogere bodem). Voor ons waren die 40 minuten trouwens écht niet haalbaar :-). Wij kwamen steeds wildlife tegen, dus stopten om te kijken en foto’s te maken. Dat is juist waarom je hier naartoe gaat!

Bekijk hier of Isilimela Lodge nog beschikbaar is.

Overnachten in het Kruger Nationaal Park

Het is ook mogelijk om in het Krugerpark te slapen en dan bedoel ik het park dat door de overheid gemanaged wordt. Je slaapt dan bij zogenaamde restcamps (rustkampen). Wij kozen voor twee nachten in het park en verbleven één nacht bij Satara en één nacht bij Crocodile Bridge. De officiële website is Sanparks.

Wij kozen voor (1e nacht): Satara Restcamp

bungalow satara rest camp
Onze bungalow BD2N

Wij kozen voor Satara Restcamp omdat dit kamp bekend staat als het ‘cats camp‘. Er zouden veel katachtigen voorkomen rondom dit kamp. Voor ons een grote kans om leeuwen te zien en misschien wel cheetahs en luipaarden! Verder lag Satara gunstig t.o.v. Isilimela lodge, waar wij ook twee nachten hebben doorgebracht. Satara is een groter restcamp met veel faciliteiten zoals een zwembad, restaurant, winkel en tankstation.

Reserveer je bungalow ruim (maanden) van te voren!

Onze bungalow – R1934 / €95 per nacht

Wij hadden het type BD2N gekozen. Een bungalow met een eigen parkeerplaats, badkamer, airco, een keukentje, warm water en braai/bbq. De bungalows zijn van binnen erg simpel en redelijk schoon. De reuk was een beetje muf. Voor meer luxe kun je dus beter voor een lodge in een privé reservaat kiezen. Wij vonden de bungalow en de bedden prima voor één of twee nachtjes!

overnachten krugerpark bungalow
Onze bungalow van binnen.

Activiteiten en “game”

Wij hebben een sunrisedrive (safari) gedaan via Satara Rest Camp (R520 / €25 per persoon). Je staat vroeg op en zit al om 04.00u in een open jeep. De ranger vond ik verrassend leuk en enthousiast. Hij heeft echt zijn best gedaan om ons de BIG 5 te laten zien. Naar mijn mening ging hij toch delen van de rit off-road, dus op plekken waar je met een normale personenwagen niet mag komen.

Op weg naar Satara en tijdens de game drive hebben wij de volgende dieren gezien: veel olifanten, buffels, gnoes (wildebeest), giraffen, imapala’s, koedoes, zebra’s, wrattenzwijntjes, een hyena, gestreepte jackhals, twee leeuwen en veel vogels.

Bekijk hier de actuele prijzen. Ter indicatie (gaan jaarlijks iets omhoog):

Entree Krugerpark – R486 (€24 per persoon)
Kampeerplek Satara – vanaf R296 tot R455 (€15 en €23)
Bungalow Satara – vanaf R1554 tot R2100 (€76 tot €102)
Game drives Satara – vanaf R520 (€25 per persoon)
Game Walks – vanaf R803 (€39 per persoon)

Wij kozen voor (2e nacht): Crocodile Bridge Restcamp

crocodile bridge camp krugerpark
Onze BD3 Bungalow bij Crocodile Bridge Camp

Ons eerste restcamp, Satara Restcamp, lag in het midden van het Krugerpark. Onze tweede nacht wilden wij graag doorbrengen in het zuiden van het park. Enerzijds omdat dit route-technisch beter was i.v.m. onze volgende bestemming Swaziland. Anderzijds omdat in het zuiden van het Krugerpark meer regen valt, waardoor er meer wild te spotten is (maar ook meer toeristen en verkeer). Crocodile Bridge is een klein kamp en ligt direct bij een toegangspoort. Het kamp heeft een supermarkt, tankstation, gedeelde keuken en badkamerfaciliteiten.

Onze bungalow – vanaf R1934 / €95 per nacht

Wij hadden het type BD3 gekozen omdat de tweepersoonsbungalows al uitverkocht waren. Een bungalow met een eigen parkeerplaats, badkamer, airco, een keukentje, warm water en braai/bbq. Qua comfort en hygiene hetzelfde als Satara. Onze bungalow lag aan het hek waar ’s avonds de hyena’s, buffels en wrattenzijntjes langsliepen!

Bij Crocodile Bridge kun je ook in een tent slapen, wel zonder badkamer of wc! Lekker goedkoop vanaf R846 / €41 voor 2 personen. Wel geen airco en dat is met +/- 38 graden in januari bijna niet te doen! Je kunt gebruik maken van de gedeelde badkamers en keuken.

safari tent overnachten krugerpark
Ook leuk voor het ultieme safari-gevoel!

Activiteiten en “game”

Vanaf Satara zijn we naar Crocodile Bridge gereden. Onderweg hebben we heel veel dieren gezien. Daarnaast hebben wij rond 12.30u geluncht bij Lower Sabie Restcamp (ook erg mooi). Wij zijn om 08.00u bij Satara vertrokken en kwamen om 15.30u bij Crocodile Bridge aan. Indien je gewoon doorrijdt, dan doe je er 3 uur over. Om 16.30u begon onze (external) sunsetdrive via Crocodile Bridge Restcamp (R520 / €25 per persoon). Je moet je 15 minuten van te voren melden. Deze ranger vond ik wat minder leuk. Hij reed heen en weer over dezelfde weg – waar geen dieren waren – en deed niet super erg zijn best vond ik. Bij het boeken van de safari staat er (external) bij, dat betekent dat je deze game drive ook kan boeken wanneer je niet in het park verblijft.

Op weg naar Crocodile Bridge en tijdens de game drive hebben wij de volgende dieren gezien: olifanten, buffels, gnoes (wildebeest), giraffen, imapala’s, koedoes, zebra’s, wrattenzwijntjes, apen, een hyena, krokodil, twee neushoorns, zeven leeuwen en veel vogels. Met héél veel geluk zagen wij het luipaard vanaf grote afstand. Per toeval spraken wij vanuit onze eigen auto Lorrie en David aan. Zij zijn ervaren safari-gangers en hebben hun eigen Crocodile bridge safari lodge net buiten het Krugerpark.

overnachten krugerpark tips
Game drive via Crocodile Bridge RC. Foto rechtsonder: Lower Sabie restaurant!

Bekijk hier de actuele prijzen. Ter indicatie (gaan jaarlijks iets omhoog):

Entree Krugerpark – R486 (€24 per persoon)
Kampeerplek Crocodile Bridge RC – vanaf R349 tot R455 (€17 en €23)
Tent Crocodile Bridge RC – vanaf R846 (€41)
Bungalow Crocodile Bridge RC – vanaf R1934 (€102)
Game drives Crocodile Bridge RC – vanaf R520 (€25 per persoon)

Als ik nog één extra nacht had dan…

zou ik alles precies hetzelfde doen zoals ik nu ook gedaan heb. Maar zou ik ook een nachtje boeken bij Lower Sabie. Lower Sabie restcamp ligt tussen Satara en Crocodile Bridge in. De locatie is prachtig, aan de rivier en daarom is Lower Sabie ook erg populair. Het is het populairste restcamp – en daarom ben ik er juist weggebleven vanwege de hoeveelheid toeristen – maar de omgeving is echt mooi!
Als je meer rust wilt inbouwen in je totale rondreis, dan zou ik nog een extra nachtje bij Isilimela Lodge blijven!

Als je goedkoper wilt overnachten dan…

moet je kamperen in het Krugerpark – in je eigen kamper of tent. Een andere optie is niet in het Krugerpark slapen en dat is eigenlijk géén optie. Bovendien moet je steeds entreegeld betalen zodra je het Krugerpark betreedt. Een goede uitvalsbasis buiten het Krugerpark is Rustique in Graskop (€49 per nacht). Andere goede plekken zijn Hazyview, Marloth park, of Komatipoort.

Meer weten over het Krugerpark? Lees hier al mijn tips en praktische informatie! Krugerpark te ver uit de richting maar je wil wel graag The Big Five spotten? Lees dan alles over Pilanesberg National Park, op slechts 2,5 uur rijden vanaf Johannesburg! Of bekijk hier onze complete route door Zuid-Afrika.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Dit blog is voor het laatst geupdate in januari 2024.
reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • hoi Evy, leuke info via je post .. super
  ben reisje naar KP aan het plannen en zou boeken via booking.com …
  Nu komt mijn vraag .. als ik een lodge in een private game reserve boek. Zijn de safari’s dan inbegrepen? of kan je ze ter plaatse boeken?

  Dominique

  Beantwoorden
  • Hoi Dominique,
   Bij de meeste lodges zit het niet bij de prijs inbegrepen. Na het boeken zou ik even contact opnemen met de accommodatie om een safari te boeken. Dit moet je namelijk meestal van te voren aangeven.
   Bij isilimela Lodge kost een safari in het prive reservaat 500 Rand. De safari duurt 3 uur en begint ’s ochtends heel vroeg.
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy, ik ben nu aan het kijken voor een accommodatie en zie dat isilimela Lodge ook €440 per nacht kost? Hoe kan dit binnen een jaar zoveel veranderen? Op de eerste foto staat: Game drive included maar daar staat verder geen informatie over. Weet jij meer?

  Jerney

  Beantwoorden
  • Hey Jerney,
   Ja klopt, echt vervelend. De prijzen zijn inderdaad superhoog nu. Er zitten andere eigenaren in en ik denk ook dat ze meer reserveringen hebben en daardoor de prijs omhoog hebben gegooid. De prijs van €440 is all inclusive, dus met eten, drinken en een game drive. Voor zover ik weet hebben de nieuwe eigenaren een eigen open voertuig waarmee ze de game drives doen in het park. Dit zal zeker een mooie ervaring zijn.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy!

  Wat een leuke site heb je gemaakt! Ik vroeg me af of je ook een game kunt boeken zonder te logeren in het Private Game Reserve. Dat je dus vanuit het gewone Krugerpark een tocht maakt in het privé gedeelte.

  Groeten
  Mirjam Snel

  Mirjam

  Beantwoorden
  • Hi Mirjam,

   Dankjewel! Ja er zijn organisaties die in prive parken rijden. Het is alleen niet zo dat je dit dan doet vanuit het Krugerpark. Meestal verblijf je dan buiten het Krugerpark, bijvoorveeld in Hazyview, Hoedspruit of Marloth Park. Tambuzi Safaris rijdt in het Maseke Game Reserve (volgens mij onderdeel van het Balule). Je betaalt dan ongeveer €50 p.p. voor een drive van 3 uurtjes (en dat is best veel).

   Maar het is dus zeker mogelijk!
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy,
  Ik heb nog wel een vraag. Ik las dat je €25 per persoon voor een dagkaart moet betalen. Als je meerdere dagen gaat, koop je dan meerdere dagkaarten? Of hoeft dat maar eenmalig?

  Groeten
  Mirjam Snel

  Mirjam

  Beantwoorden
  • He Mirjam,
   Het is een dagkaart, dus officieel geldig voor 1 dag. Als je bijvoorbeeld op dag 1 het park in gaat en dan blijft slapen en op dag 2 het park verlaat (eventueel pas na een hele dag rondtouren), dan betaal je 1x. Wil je 2 nachten blijven slapen in het park, dan betaal je ook 2x een dagkaart. Die kun je dan van te voren bestellen, of betaal je bij de receptie van de accommodatie.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hey Evy
  Ik ben druk bezig met het plannen van onze reis voor juli 2023. Mijn man en ik reizen met onze dochters van 12 en 14j oud.
  Op het (voorlopig) programma: Johannesburg (1n) – Graskop (1n) – Krugerpark (4n voorzien, maar nog aan het uitkijken voor deel privé-lodge en deel Krugerpark zelf) – Swaziland (1n) – St Lucia (2n) – vlucht Durban nr Port Elizabeth – Addo (2n) – Knysna (1n) – Heidelberg (1n) – Hermanus (1n) – Kaapstad (3n)
  Behalve de vliegtickets België – Zuid Afrika ligt er nog niets vast.
  Graag jouw mening over volgende zaken:
  – Ik vraag me af of de reis niet wat gejaagd gaat zijn, zeker wanneer de reisafstand vrij groot is en we maar 1n slapen.
  – Is Swaziland de moeite waard? Is Addo de moeite, na Krugerpark? Ons hele gezin is echt dol op dieren, maar ik vraag me af of 4 dagen Kruger niet wat veel van hetzelfde is. (Al klinkt dat nu ontzettend verwend)
  – Ik heb alle privé-lodges bekeken die je vermeldt in Krugerpark en vaak zijn er chalets/tenten voor 2 personen. Ik ga ze allemaal eens mailen met de vraag of 4 personen ook mogelijk is… De prijzen lopen daar echt wel op, he. Maar als ik je teksten zo lees, is het allemaal meer dan de moeite.

  Alvast bedankt om even je mening te geven over onze plannen!

  Kristien

  Beantwoorden
  • Hi Kristien,
   Leuk, zo’n avontuurlijke reis voor de kids! In Zuid-Afrika zit je veel in de auto, dat is nu eenmaal zo. Kies daarom voor een comfortabele (grote auto) en voor leuke accommodaties om te verblijven. Swaziland 1 nacht is wat kort, dan heb je echt maar heel weinig tijd daar. Ik zou of 2 nachten verblijven of Swaziland overslaan en dan 3 nachten in St Lucia doen. Wij konden geen genoeg krijgen van de safari’s, het is zo leuk! Het blijft gewoon bijzonder om wilde dieren te spotten en soms moet je echt behoorlijk (lang) zoeken. Dus 4 dagen Kruger is helemaal prima.

   Of Addo de moeite is, is lastig te zeggen. Ik denk dat je al heel veel olifanten gaat zien in het Krugerpark en eventueel ook in St Lucia (dat Hluwhluwe park, heel tof ook). Ik heb Addo + tuinroute sowieso niet gereden, dus ik kan niet goed vergelijken.

   Wat je ook kan doen is meer mijn route volgen en dan van Durban naar Kaapstad vliegen. Pak je daar een huurauto en rijd je eerst voor 1 nacht naar Hermanus (eventueel als het Walvissenseizoen is… anders overslaan?) en dan verblijf je nog wat langer in Kaapstad. Bijv:

   Johannesburg (1n) – Graskop (1n) – Krugerpark (4n voorzien, maar nog aan het uitkijken voor deel privé-lodge en deel Krugerpark zelf) – Swaziland (2n) – St Lucia (3-4n) – Drakensbergen (2-3n) vlucht Durban naar Kaapstad, maar direct door naar Hermanus (1n) – Kaapstad (4n)

   Evy van Kan

   Beantwoorden
  • oja, sommige van die prive lodges hebben zogenaamde “connecting rooms”, dus dan zit er enkel een deur tussen. In het Kruger national park moeten wel lodges voor 4 personen te boeken zijn!?

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Wij hadden een absolute topervaring in private reserve @Sunset Game Lodge, net buiten Krugerpark, van Toni en Vincent. Ik heb megaluxe safari’s gedaan maar nog nooit zo’n mooie en authentieke ervaring gehad als bij hen: bushwalks, zij organiseerden safari’s in Krugerpark met top game drivers, alle hassle rond het reizen ondervingen ze met tips en boekingen, heerlijk gezond en vers eten met een goed glas wijn, echt een verademing om bij hen gast te zijn. Tip: boek de buiten lodges – hebben tentdoek ramen dan hoor de bush goed, ’s morgens buiten douchen terwijl de giraffes door de ’tuin’ lopen – heerlijk!!

  Conny Dorrestijn

  Beantwoorden
  • Conny, super bedankt voor deze tip! En wat fijn dat je het zo geweldig hebt gehad.
   Heb je voor mij meer info over de safari’s? Kosten, welk privé reservaat enzo? Dan kan ik hem in dit artikel als tip toevoegen! Zou je mij dit kunnen mailen? evy@reisjevrij.nl.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hi Evy, super leuk blog! Voor mijn reis in Kruger Park heb ik eerst ook 2 nachten in het Private Game Reserve geboekt en willen we daarna naar het National Kruger Park en ook beginnen in Satara rest camp. Nu is mij nog beetje onduidelijk hoe het werkt met de gates. Is het zo dat je vanuit de Private game reserve naar een gate rijdt van het National Kruger Park en daar dan dus een toegangskaartje voor moet hebben? Ik hoor het graag, alvast bedankt!

  Merel

  Beantwoorden
  • Hi Merel,
   Thanks! Je rijdt inderdaad eerst ‘uit’ zo’n private game reserve en moet dan gewoon via de normale ingang het Nationale park binnen.
   Je moet hiervoor entree betalen voor het nationaal park. Dat geldt per dag, dus als je 1 nacht blijft, betaal je 2 dagen.
   Wanneer je de overnachtingen gaat boeken via Sanparks, kun je eventueel direct de “Conservation fees” meebetalen, maar je kunt het ook ter plaatse doen.
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hey Evy

  Superinteressante website en tips heb je; waarvoor dank!!
  Wij zijn een koppel en zijn onze reis naar Zuid-Afrika aan het plannen in juli 2023
  Het is onze laatste reis voor kindjes wss, dus we willen een mooie combo tussen dieren, rust, avontuur etc. We zijn geen echte wandelaars/hikers, maar variëren graag tussen genieten van het weer (beetje bang voor juli -winter in Afrika) , van lekker eten, city vibes , en dan natuur en dieren.
  We vliegen op Kaapstad en hebben momenteel de volgende route in gedachte:

  aankomst op een zaterdagavond laat in Kaapstad – Kaapstad (4 nachten)- Swellendam (1n) -Plettenbergbaai (1n) – Keurboomstrand/Stormsrivier (1n) – namiddagvlucht naar Durban (daar overnachten) – StLucia (2n) – Eswatini (1n? of 2n?) – Kruger (4 nachten? 2 prive-2overheid niet te lang?) – Graskop (1n) – Johannesburg (1n) – Drakensbergen (1/2nachten?), moeten we deze laatste nog doen, moeilijke keuze…

  Vooral de keuze voor 1/2 nachten Swaziland + hoeveel nachten Kruger (en waar logeren) + drakensbergen nog doen vinden we heel erg moeilijk. Het begint ook wat te dringen met alle boekingen, dus ik zit een beetje met handen in het haar. Heb jij tips?

  Heel erg bedankt!
  Groetjes
  Nathalie

  nathalie dierinck

  Beantwoorden
  • Hi Nathalie,

   Het ziet er uit alsof jullie heel veel willen zien en doen in een te korte tijd. Hoeveel tijd hebben jullie precies?
   Heb je onze reisroutes ook gezien? Wat mensen meestal doen als ze kort de tijd hebben is of kiezen voor de Tuinroute of kiezen voor de ‘safari’ route met Krugerpark, St Lucia enzo. Persoonlijk zou ik zeker voor de safari route gaan.
   In St Lucia heb je zeker 3 nachten nodig en Eswatini zou ik ook 2 nachten adviseren. Zelf vond ik Drakensbergen wel erg mooi, maar 2 nachten daar was nog te kort eigenlijk om goed te kunnen genieten. Al hebben wij daar wel heel gaaf geziplined!
   Krugerpark 4 nachten zoals jij voorsteld, is perfect en zeker niet te veel. 4 Dagen Kaapstad is ook perfect!

   Wat ik zou doen (denk ik): Kaapstad 4 nachten, 1 nacht Stellenbosch -> Vliegen naar Durban (1 nacht of direct doorrijden als je vroeg aankomt) -> Drakenbergen – St Lucia – Eswatini – Krugerpark – Graskop – Johannesburg. Eigenlijk is dat ‘onze route’ maar dan andersom.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Ik ben een gezinsreis met onze tienerkinderen aan het plannen. We gaan in onze zomer(eind juli) 3 weken, dus daar de winter. Daarom ga ik niet naar Kaapstad (temperatuur).
  Ik heb nu op de planning:
  1n Johannesburg (Soweto)
  3n Graskop (Panoramaroute en evt activiteiten)
  3n Kruger (1ste nacht private lodge, dan Olifants dan Satara)
  1n Witrivier
  2n Eswatini (fietsen??)
  5n St Lucia (nijlpaarden + strand + wildpark etc)
  dan heb ik nog 5 nachten over. Ben bang dat Drakensbergen te koud zijn in augustus? Misschien nog iets van kust? Of sowieso geen strandweer?
  Hoe op een relaxte manier terug naar Johannesburg (we vliegen pas laat in de avond, dus de laatste dag is er ruimte voor een reis)
  Graag tips!! Bedankt!!

  meike

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *