Alles over Uyuni: Tour boeken, vervoer en tips

De zoutvlakte in Bolivia: Salar de Uyuni

Ok chicos! De zoutvlakte in Bolivia is één van de mooiste dingen die ik tijdens onze rondreis gezien heb! Op tijd van 3 dagen heb ik ‘maar’ 1200 foto’s gemaakt, dat zegt eigenlijk al genoeg. Salar de Uyuni is de grootste zoutvlakte ter wereld. Het is zo groot als een paar van onze Nederlandse provincies bij elkaar. Als je naar Bolivia gaat, dan mag je Uyuni AB-SO-LUUT niet overslaan, want naast de zoutvlakte is er zoveel meer te zien! Mijn eerste tip is om minimaal een driedaagse tour te boeken! Graag deel ik mijn Uyuni tips en informatie met je. Heb je daarna nog vragen? Laat hieronder een berichtje achter.

In dit blog lees je meer over:

Perspectief Foto Salar de Uyuni
Perspectief @ Salar de Uyuni

Hoe bereik je Uyuni?

Uyuni is op verschillende manieren en vanuit verschillende steden te bereiken.

Van La Paz naar Uyuni

Nachtbus – reistijd ruim 11 uur
Je kunt de nachtbus van Todo turismo nemen van La Paz naar Uyuni. Een ticket kost 250 Bob / €32 per persoon. Je vertrekt rond 21.00u ‘s avonds en komt rond 07.30u aan in Uyuni. Er zijn meerdere en goedkopere bussen die dagelijkse van La Paz naar Uyuni rijden en terug. Op deze website vind je nog verschillende aanbieder en de reistijden.

Semi- Cama: Stoelen die max. 140º omlaag kunnen. Cama stoelen kunnen tot 160º achteruit.

Vliegtuig – maximaal 4 uur
Een taxi naar het vliegveld El Alto in La Paz kost ongeveer €9 en duurt ongeveer 40 to 60 minuten. Vanuit La Paz vlieg je binnen 1 uurtje naar Uyuni. Amazonas en BoA hebben allebei directe vluchten van La Paz naar Uyuni (+/- €110 p.p. als je via hun website boekt). Check Skyscanner.nl voor andere maatschappijen, actuele prijzen en reistijden. Van Uyuni airport naar het centrum is het 5 minuten rijden. Zorg dat je vlucht in de ochtend rond 09.00u aankomt in Uyuni! Dan kun je diezelfde dag starten met de tour. Lukt dit niet, zorg er dan voor dat je de avond voor de start van de tour in Uyuni bent.

Van Potosi of Sucre naar Uyuni

Vanuit Potosi ga je met de bus naar Uyuni. Het is een rit van 4 uur en je betaalt ongeveer €7 voor een ticket. Via TicketsBolivia.com vind je al enkele aanbieders!

Vanuit Sucre kun je met de bus gaan of met het vliegtuig. De enige directe bus vanuit Sucre is 6 de Octubre. De bus vertrekt om 20.30u en komt om 05.30u ’s ochtends aan in Uyuni. Een ticket kost €10. Amazonas biedt een helaas geen directe vlucht aan tussen Sucre en Uyuni. Je vliegt voor €140 binnen 2,5 uur naar Uyuni.

Van San Pedro de Atacama (Chili) naar Uyuni

Als je in Chili bent en je wilt naar de zoutvlakte in Bolivia, boek dan vooral een tour vanuit San Pedro de Atacama. Vanuit Chili doe je de tour in omgekeerde volgorde als de toeristen die de tour vanuit Uyuni boeken. Deze tour is minder toeristisch omdat je op andere tijdstippen op de verschillende viewpoints aankomt. Vanuit Chili betaal je ongeveer €100 tot €135 voor een driedaagse tour!

Wat kost een tour?

Zodra je begint te Googelen naar Uyuni tours dan kom je al snel behoorlijke prijzen tegen. Van €200 tot ruim €400 voor een driedaagse tour. Schrik niet, de prijzen liggen gelukkig een stuk lager! Als je in Uyuni gaat vergelijken dan bieden de meeste tour operators hetzelfde aan voor ongeveer dezelfde prijs.

De genoemde prijzen kunnen inmiddels iets verhoogd zijn, maar geven een goede indicatie.

Dit zijn de prijzen (2020):

 • Tour van 1 dag: 300 Bs. per persoon (€39) met Spaanse gids
 • Tour van 1 dag: 550 Bs. per persoon (€72) met Engelse gids
 • Tour van 3 dagen 2 nachten met Spaanse gids: 850 Bs. tot 900 Bs. per persoon (€110 – €115)
 • Tour van 3 dagen 2 nachten met Engelse gids: 1200 Bs. tot 1250 Bs. per persoon (€155 – €160)
 • Tour van 4 dagen 3 nachten vanuit of naar Tupiza: 1350 Bs. tot 1700 Bs. per persoon (€188 – €213)
 • Privé tour 3 dagen 2 nachten met Spaanse gids: 4800 Bs (per auto en + $50 per dag voor een Engelse gids)

Een privé tour raad ik af! Een privé tour is namelijk niet zo privé als dat het klinkt. Je gaat gewoon naar dezelfde plekken en hostels als de groepen. Ook als je kiest voor een privé tour dat kom je steeds rond dezelfde tijd aan als alle andere toeristen. Bovendien is het best gezellig om de tour met andere mensen te doen!

Wil je een apartere ervaring? Zoals een wijnproeverij tijdens de tour of tijdens de zonsopkomst al op de zoutvlakten zijn? Bekijk dan eens de Uyuni Tours via Getyourguide.nl.

Toeslagen en entreegelden

Bovenop de bovenstaande prijzen komen nog wat toeslagen. Je betaalt 30 Bs. (€4) per persoon voor het “Cactus-eiland”. Ook als je een dagtour doet, dan betaal je deze toeslag. Als je een meerdaagse tour doet, dan betaal je 150 Bs. (€19) p.p. voor het national park. Een warme douche kost 10 Bs. per persoon. En dan nog de hotspring, die kost ook maar liefst 6 Bs. ofwel bijna €1. Ook gaven wij de driver Alberto 50 Bs. fooi. Bij sommige tour operators krijg je de slaapzakken gratis, anders kun je een slaapzak huren voor ongeveer 50 Bs. Een transfer naar Chili kost 70 Bs.

Wij betaalden in 2017 uiteindelijk 1086 Bs. (€133) per persoon voor een driedaagse tour met Spaanse gids incl. toeslagen en fooi.

En die Engelse gids?

Wij hebben gekozen voor de Spaanse gids en spreken zelf geen woord Spaans. Uiteindelijk is het allemaal goedgekomen. Doordat de Spaanse gids (ofwel de driver) veel contact heeft met toeristen, spreekt de gids toch wel wat Engels. Daarnaast spreekt de natuur eigenlijk voor zichzelf. Ook gaan er vaak andere toeristen mee die wel een woordje Spaans spreken.

Uyuni tour operators: welke kies je?!

Salty Desert Aventours
Wij kozen voor Salty Desert Aventours

In Uyuni zijn héél veel tour aanbieders! Ook vanuit Nederland kun je een Uyuni tour boeken. Alle tour operators komen in elk geval langs dezelfde mooie plekken. Het verschil zit hem in de accommodaties en de grootte van de groep waarmee je gaat. Ik heb even op TripAdvisor gekeken en heb vervolgens een aantal websites van de aanbieders bekeken. Quechua Connection is goed en is een van de weinige aanbieders waarbij je over de zoutvlakte kan fietsen!

Wij kozen voor Salty Desert Aventours. Lees hier onze ervaringen.

Salty Desert Aventours was destijds de nummer 2 op TripAdvisor. Ik heb met hun gemaild en zij gaven mij via mail ook direct een goede prijs (900 Bs. per persoon). Je gaat met max. 6 andere toeristen in één jeep. Zij overnachten bij de hotspring, waardoor je ’s avonds (op dag 2) al kan genieten van het warme water. Andere aanbieders gaan op dag 3 naar de hotspring en dan is het superdruk!

Daar boeken of van te voren?

Het kan allebei. Als je in het hoogseizoen reist (tussen juni en september) en een goede organisatie wilt, dan zou ik van te voren boeken. Onderhandelen per mail of via Whatsapp kan namelijk ook! Zeker als je op de dag van aankomst in Uyuni wilt beginnen met de tour, dan zou ik hem van te voren reserveren.

De meeste nachtbussen komen ’s ochtends vroeg rond 08.00u aan in Uyuni. De tours beginnen om 10.30u of 11.00u. Je hebt dan dus ruim 2 uur de tijd om een tour operator te vinden. Omdat er zoveel aanbieders zijn, moet het lukken om de tour pas in Uyuni te boeken én diezelfde dag nog te vertrekken. Houd er rekening mee dat de grotere en betere organisaties waarschijnlijk wel al vol zitten!

De beste reistijd voor Uyuni

Beste reistijd Uyuni
Uyuni in september!

Van juni t/m oktober is het droog en winter. Overdag is het aangenaam en kun je soms zelfs in alleen een t-shirt rondlopen. ’s Nachts koelt het enorm af en kan het héél erg vriezen (temperaturen van -20!). Wij waren er in september en overdag was het 15 tot 20 graden. ’s Nachts was het -5 graden ongeveer.

Een andere goede reistijd is van maart t/m april. Dat is de regenperiode en je krijgt dan prachtige spiegeleffecten doordat het water blijft staan op de zoutvlakte.

Uyuni beste reistijd
Uyuni in de regentijd. Ook super mooi.

Verschillende tours

Je kan verschillende Uyuni tours boeken:

 • Dag tour / Day trip zonder overnachting
 • Tour van 3 dagen 2 nachten vanuit Uyuni of San Pedro de Atacama ( tour 3 days/2 nights)
 • Tour van 4 dagen 3 nachten vanuit of naar Tupiza

Uyuni tour van 1 dag

Lees hier mijn uitgebreide blog over de Uyuni dagtour

Je kunt ook een dagtour maken naar de zoutvlaktes, maar dat is ZO zonde! Uyuni heeft zoveel meer te bieden. Maargoed een dagtour is eigenlijk hetzelfde als de eerste dag van je driedaagse tour, maar dan zonder overnachting. Je vertrekt rond 10.00- 10.30u uit Uyuni en gaat als eerste naar het Treinkerkhof. Daarna maak je een korte stop in een klein dorpje waar je lokale producten kan kopen. Vervolgens ga je naar de zoutvlakte! Zodra je klaar bent met foto’s maken, ga je naar de lunchplek. Een restaurant gemaakt van zout!

Uyuni zout restaurant en eten
Bij het zout restaurant

Na het eten ga je naar het mooiste gedeelte van de zoutvlakte! Je krijgt weer ruim de tijd om leuke foto’s te maken. Vervolgens rijdt je verder naar het “cactus eiland”, ook wel Isla Incahuasi of Inca Wasi genoemd (+30 Bs.). Op dit mini eiland groeien cactussen, tot wel 14 meter hoog. Het uitzicht is bizar mooi! Je sluit de dag af met één van de mooiste zonsondergangen die je ooit zult zien! Na de zonsondergang rijd je terug naar Uyuni. De dagtour eindigt rond 18.30u.

Uyuni zoutvlakte tour
Geen fotobewerking! Het is daar écht zo mooi!

Uyuni tour 3 dagen en 2 nachten

Lees hier mijn uitgebreide blog over deze driedaagse tour

Tijdens de tour van 3 dagen en 2 overnachtingen krijg je zoveel moois te zien! De eerste dag is hetzelfde als de dagtour zoals hierboven beschreven. De tweede dag van de Uyuni tour staat in het teken van laguna’s, flamingo’s en vulkanen. Je rijdt door de prachtige natuur en elke 45 minuten zie je het landschap veranderen. Naast flamingo’s hebben wij ook vossen, konijnen, vicunas en lama’s gezien!

Uyuni Lagoons
Laguna’s en Flamingo’s

Informatie over de hotels / accommodaties en het eten tijdens de tour vind je hier. De derde dag ga je naar de Salvador Dali desert, het groene meer (Laguna Verde) en als er tijd over is naar het zwarte meer. Verder ben je de derde dag vooral aan het terugrijden naar Uyuni. Je komt tussen 17.00u en 18.00u terug aan in Uyuni. Je kunt dan nog de nachtbus nemen naar La Paz of Sucre!

Van of naar Chili

Indien je via Uyuni naar Chili wilt gaan, dan kun je je op de derde dag laten afzetten bij de Chileense grens. De transfer kost 70 Bs. extra. Je gaat vervolgens per bus naar San Pedro de Atacama in Chili. Alles wordt goed voor je geregeld als je via Salty Desert Aventours boekt!

Je kunt de driedaagse tour ook vanuit San Pedro de Atacama in Chili doen. Je doet dan de tour in omgekeerde volgorde. Deze route is minder toeristisch, dus zeker een goede keuze!

Rood meer Uyuni - red lagoon
Dag 2 van de Uyuni tour: Prachtige natuur en een beetje wild-life!

Tour van 4 dagen 3 nachten vanuit Tupiza

Een andere optie is om de tour te doen vanuit Tupiza. Het voordeel hiervan is dat je de route ook in omgekeerde volgorde doet. Je start namelijk in Tupiza en gaat vervolgens naar Laguna Verder, de hotsprings en de geisers. Daarna bezoek je alle andere lagoons zoals op dag 2 van de standaard Uyuni tour. Op de laatste dag bekijk je de zonsopgang op de zoutvlakte in Bolivia! Daarna ga je naar Inca Wasi (het cactus-eiland), de zoutvlakte en uiteindelijk het Colchani en dan Uyuni. La Torre Tours Tupiza schijnt een goede en betaalbare organisatie te zijn. Je betaalt ongeveer 1350 Bs per persoon voor een 4 daagse tour met 5 personen (in plaats van 6) per jeep.

Tips om perspectief foto’s te maken

Mislukte perspectief foto Uyuni
Dit krijg je als je niet oefent! Mislukte perspectief foto’s in Uyuni…

Wij hebben héél veel mislukte perspectief foto’s. Ik wilde gewoon mijn Spiegelreflex camera gebruiken, maar dat bleek niet zo’n succes te zijn. Na 100 mislukte foto’s hebben we toch maar de gids/driver gevraagd om een foto te maken. Binnen 10 seconden hadden we een perfecte foto!

Uyuni zoutvlakte foto
Uyuni-tour-Bolivia-2021

De kunst is om de horizon gelijk te krijgen tussen jou en het ding of de persoon op de voorgrond. Op bovenstaande foto zie je duidelijk dat ik niet op dezelfde lijn sta als de Dino. Hierbij mijn tips om goede perspectief foto’s te maken:

 1. Oefen even van te voren!
 2. Gebruik een simpele smartphone zoals je iPhone of Samsung telefoon
 3. Ga op de grond liggen (ja echt!)
 4. Plaats kleine voorwerpen op een klein bergje zout, zodat het iets hoger staat
 5. Draai je telefoon nu om zodat de camera aan de onderkant zit
 6. Instrueer je model (beetje naar links, beetje naar rechts… Nee iets terug)
 7. Klik! Klaar

Hoe hoog ligt Uyuni (hoogteziekte)?

Hoogte Uyuni tour hoogteziekte
Op 4760 meter hoogte in Uyuni!

Salar de Uyuni ligt op ongeveer 4000 meter hoogte. Tijdens de tour bereik je een hoogte van zo’n 5000 meter. Voor onze Nederlandse longen is dat erg hoog. De lucht bevat minder zuurstof en hierdoor kun je last krijgen van hoogteziekte. Normaliter veranderen er vanaf 2500 meter hoogte dingen in je lichaam. Symptomen van hoogteziekte zijn kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid en niet goed kunnen slapen. Als je vanuit La Paz of Posoti komt, dan is je lichaam al gewend aan de hoogte. De kans dat je last krijgt van hoogtziekte is daarom kleiner. Tijdens de tour slaap je steeds op ongeveer 4300 meter hoogte als ik me niet vergis. Als je vanuit Santa Cruz of Sucre naar Uyuni gaat, dan is je lichaam nog niet gewend aan de hoogte. Blijf daarom een extra nachtje in Uyuni voordat je aan de tour begint. Dan kun je je lichaam laten wennen.

Hoe koud is het?

In september was het overdag goed te doen. We hebben zelfs in ons t-shirt rondgelopen op de zoutvlakte. Maar zodra de zon ondergaat… wordt het écht koud. Ook stond er een flink windje. Op sommige plekken kan het zelfs -20 graden zijn ’s nachts. Ik denk dat het bij ons max. -5 graden is geweest.

temperaturen in Uyuni
Blij met mijn winddichte jas en sjaal!

Waar laat je je backpack tijdens de tour?

Je backpack laat je bij de tour operator op kantoor achter. Zij hebben hier ruimte voor en alle reizigers laten hier de grote backpack achter. Je neemt een kleinere ‘day pack’ van +/- 30 liter mee. Een tip is wel om je backpack af te sluiten met een extra afsluitbare hoes. Deze vliegtuighoes van Decathlon is erg fijn en sowieso handig om te hebben in Bolivia en Peru.

Wat neem je mee tijdens de tour?

 • Een rugzak van 30 liter
 • Goede schoenen
 • Warme broek of spijkerbroek
 • T-shirt, truien (zodat je laagjes kan aandoen)
 • Thermo ondergoed
 • Een winddichte jas, muts, sjaal en handschoenen
 • Zwembroek/ bikini, slippers en een handdoek
 • Zonnebrandcreme + zonnebril
 • Camera (ik heb een Nikon D3300), GSM + opladers
 • Een powerbank, want er is bijna nergens stroom
 • Wij hadden onze eigen slaapzakjes
 • Een zaklamp
 • 2 Liter water per persoon
 • Zeker 200 Bs. cash geld per persoon
 • Toiletspullen, oordoppen!
 • Medicijnen (voor de hoogteziekte)
 • Snacks

Hotel tips Uyuni

Uyuni is niet zo groot en de meeste mensen overnachten hier maar één nacht. Langer is eigenlijk ook niet nodig, afhankelijk van hoe je het vervoer regelt. Hierbij mijn hotel tips:

Topper: Hotel Jardines de Uyuni

Dit is echt een degelijk hotel, misschien wel het beste in Uyuni. De kamers zijn mooi en schoon. Het restaurant is één van de best gewaardeerde restaurants in Uyuni. De prijs is wel redelijk hoog. Je betaalt hier €82 per nacht voor 2 personen. Dit hotel is beoordeeld met een 8+. Bekijk de actuele prijzen.

Heb je na dit blog nog vragen over Uyuni? Over het boeken van een tour of iets dergelijks? Stel je vraag hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Wij zijn in 2017 met Salty Desert mee geweest op tour (gewoon op eigen kosten en keuze). Dit artikel is in maart 2020 geupdate na weer contact te hebben gehad met Salty Desert. Een prima keuze dus om met hen te gaan!
reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hoi Evy,
  Dankjewel voor je uitgebreide verslag over salar de Uyuni. Heel veel nuttige tips! Wij willen er ook heen en de tour al van tevoren boeken. Heb jij in het Spaans gecommuniceerd met salty desert aventours? Op mijn mail in het Engels wordt niet gereageerd (trouwens ook niet door andere touroperators die ik via tripadvisor heb gevonden). Misschien een tip voor mij?

  Yolande

  Beantwoorden
  • He Yolande,

   Dankjewel! Ik heb Salty Desert gewoon in het Engels gemaild (heel to the point). Via het emailadres: uyunisaltydesert@hotmail.com. Probeer ze eens via Whatsapp te benaderen: +591 72370444

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi Evy,
  Ik zou ook graag het gebied rond San Pedro in Chili in de tour opnemen (schijnt erg mooi te zijn). Weet jij of dat kan en of het de moeite waard is deze omweg te maken? Ik reis na de tour naar La Paz dus ga niet verder Chili in.
  Of ik wil een 5 daagse tour vanuit Tupiza. Wat raad jij aan?

  Sylvie

  Beantwoorden
  • Hoi Sylvie,
   Het is moeilijk om je te adviseren omdat ik zelf niet vanuit Tupiza of San Pedro ben gekomen. Iedereen is uiteindelijke helemaal lyrisch over de Uyuni tour. Er zijn maar weinig mensen die deze tour 2x hebben gedaan, waarvan een keer vanuit Tupiza en een keer vanuit Uyuni. Tijdens de normale tour ga je sowieso richting de grens van Chili, het natuur gebied is prachtig. De tour vanuit Tupiza schijnt ook heel mooi te zijn en net iets minder toeristisch. Wat je ook kiest, je zult sowieso een fantastische ervaring krijgen, want ook de ‘standaard tour’ van 3 dagen is mega mooi!

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Mag je zout mee de grens over nemen? Ik ga vanuit hier naar peru, Argentinië voordat ik weer naar Nederland ga..

  Natasja

  Beantwoorden
  • Hoi Natasja,
   Dat weet ik eerlijk gezegd echt niet! Er is wel overal zout te koop, dus dat kun je wel meenemen.
   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *