Tips voor het bezoeken van de Maya-stad Tikal

Maya-stad Tikal bezoeken: Tips en info

Tikal is misschien wel het gaafste stukje geschiedenis dat wij gezien hebben tijdens onze reizen. Het Nationale park Tikal bevindt zich in het departement Péten, vlakbij Flores, en bestaat uit tientallen oude Maya tempels en ruïnes. In deze blog geven wij je tips voor je bezoek aan Tikal en vertellen we over onze ervaringen.

Wat is Tikal?

Tussen 400 v.Chr en 900 n.Chr was Tikal een van de machtigste steden van de Maya beschaving in Midden-Amerika. Op het hoogtepunt (tussen 300 N.Chr en 850 n.Chr) woonden er ongeveer 100.000 mensen in Tikal en was het qua grootte vergelijkbaar met New York City. Na ongeveer 900 n.Chr werd de stad verlaten waarna het tot 1848 duurde voordat het werd herontdekt door Guatemalteekse ontdekkingsreizigers. Sinds 1979 staat Tikal op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Nu is ongeveer 20% van de oorspronkelijk stad uitgegraven. Doordat de jungle Tikal weer had ingenomen groeien er boomwortels over en door tempels, welke lastig te verwijderen zijn zonder de tempels ernstig te beschadigen.

Tips bezoek Tikal Guatemala

Hoe kom je bij Tikal?

Wij zijn vanuit Flores met een shuttlebus naar Tikal gereisd. Tikal ligt ongeveer 70 kilometer van Flores vandaan en het duurt ongeveer een uurtje om vanuit Flores bij Tikal te komen. Voor het vervoer en de tour met gids betaalden wij Q350 per persoon. Met de entreetickets kostte onze tour door Tikal dus Q600 per persoon (€70,-). Wij boekte het vervoer plus tour met gids bij Getaway Travels. Het ‘kantoor’ van Getaway Travels is in Flores. In Flores zijn nog meerdere andere goede travel agencies waar je vervoer plus tour kunt boeken of alleen het vervoer.

Uitzichtpunten Tikal Guatemala

Verblijven in Tikal

Je kunt in Flores verblijven en van daaruit Tikal bezoeken. Máár je kunt ook bij de ingang van Tikal verblijven. Dit vonden wij handiger voor de zonsopgang tour.

Wij verbleven bij: Jungle Lodge Tikal Hostal

De kamers van het Jungle Lodge Tikal Hostel zijn klein maar fijn én schoon. Je hebt geen eigen badkamer maar de gedeelde badkamer is mooi en ook erg schoon. ‘s-Nachts kun je de geluiden horen van de jungle, erg gaaf! Tevens kun je gebruik maken van de faciliteiten zoals het zwembad, restaurant en bar van het luxere Hotel Jungle Lodge Tikal. Een tweepersoonskamer kost €46,- per nacht. Andere gasten beoordelen Jungle Lodge Tikal Hostel met een 8.8.

Openingstijden en kosten Tikal

Het Tikal National Park is officieel geopend van 6.00 uur tot 18.00 uur. De entreeprijs is Q150 per persoon. Bij de entree moet je je officieel registreren en legitimeren. Vergeet je paspoort dus niet! Maar als je bij zonsopgang (voor 6.00 uur) of bij zonsondergang (na 18.00 uur) in het park wilt zijn moet je hier aparte entree voor betalen. Deze entree kost nog eens Q100 per persoon. Dit is zeker wel een aanrader, omdat het dan een stuk rustiger en minder heet is. Bovendien is het ontzettend gaaf om de zon te zien opkomen of ondergaan in de jungle. Buiten de openingstijden ben je tevens verplicht om met een gids het park in te gaan.

De ‘gewoneentree kan je kopen bij de ingang van Tikal. Een ticket voor zonsopgang moet je wél een dag van tevoren kopen. Dit kan bij de Banrural Bank in Flores of bij een touroperator. Ook hier heb je je paspoort voor nodig.

Entree tikal guatemala
Vanaf de ingang van Tikal is het nog ongeveer 20 minuten rijden naar de ‘echte entree’

De tempels in Tikal

De bekendste tempels van Tikal zijn Tempel I, Tempel II & Tempel IV. Maar daarnaast zijn er nog veel meer, kleinere, tempels en andere bouwwerken. Maar de meeste indruk maken toch echt de grote tempels. Tempel IV mag je beklimmen om zo, als je er dan bent, de zonsopgang of zonsondergang te zien. Tempel I & Tempel II staan recht tegenover elkaar op het centrale plein. Deze tempels lijken ook erg op elkaar. Tempel I mag je beklimmen, Tempel II niet. Beklimmen betekent trouwens via een aparte trap en niet via de treden van de tempel zelf. Rondom dit centrale plein staan de Acrópolis del Norte, del Sur & Central.

Welke tempels bezoeken Tikal Guatemala
Op het centrale plein staan twee vrij identieke tempels, Tempel I & Tempel II

Sunrise tour Tikal

Wij hebben de Sunrise tour gedaan door Tikal. Hiervoor moesten we dus het extra ticket kopen van Q100 per persoon voor de zonsopgang. De tickets hebben we een dag eerder gekocht bij de Banrural bank in Flores. Wij verbleven in Tikal, maar je kan ook vanaf Flores ‘s-ochtends héél vroeg naar Tikal met een shuttlebus. Dan vertrek je om 3.30 uur vanuit Flores en ben je om 4.30 uur bij Tikal.

Met de Sunrise tour loop je in het donker het park in. Het is bijzonder om de schimmen van de tempels te zien. Wij liepen naar Tempel IV, welke met 70 meter hoogte de grootste tempel van Tikal is. Na een trap van bijna 200 treden sta je bovenop Tempel IV en kan je de jungle wakker zien worden. Werkelijke magisch om dit mee te maken. Daarna liepen wij langs de andere tempels om te eindigen op het centrale plein met Tempel I & Tempel II.

In Tikal kun je geen eten of drinken kopen. Zorg dus dat je zelf voldoende eten en drinken meeneemt. Vergeet ook de zonnebrand en insectenspray niet en je zaklamp als je in het donker in het park bent

Tips zonsopgang bekijken Tikal Guatemala
Vanaf Tempel IV kun je de jungle wakker zien worden, een magische ervaring

Dat waren onze tips voor je bezoek aan Tikal. Wij vonden het bezoeken van Tikal een ontzettend gave ervaring en hopen dat jij met onze tips ook van Tikal gaat genieten.

Have fun en reis je vrij,
Carien

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Reisbloggers

Carien en Joost

Reizen is voor ons geluk! Dit ontdekten wij tijdens onze eerste reis naar Vietnam. Heerlijk eten, vriendelijke mensen, prachtige dieren en rust in de natuur maken ons ontzettend blij en dankbaar. Wanneer wij thuis zijn, zoeken wij altijd naar nieuwe bestemmingen en fijne plekjes. Wij helpen jou graag op weg!

Meer over Carien en Joost

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *