Tips voor het huren van een auto in Californië

Auto huren Californië: tips en ervaringen

De Verenigde Staten is hét land bij uitstek voor het maken van prachtige roadtrips. Een rondreis door de ‘Golden State’ Californië staat dan ook op de bucketlist van veel reizigers. Alles is hier aanwezig voor een geweldige vakantie: beroemde wereldsteden, prachtige en afwisselende natuur in de nationale parken, uitgestrekte stranden, de beste pretparken en een spectaculaire kustlijn. Hoe vind je een geschikte huurauto en waar moet je op letten? In dit blog deel ik graag mijn tips voor het huren van een auto in Californië!

Hoe is het om te rijden in Californië?

Wij vonden autorijden in Californië erg aangenaam! Er wordt aan de rechterkant van de weg gereden en de wegen zien er hetzelfde uit als bij ons. De maximumsnelheid op snelwegen is 70 mijl / 112 km per uur. Er zijn wel een aantal punten waar je even aan moet wennen. Zo worden alle afstanden in mijlen aangegeven en ook je snelheidsmeter is in mijlen. Je hebt het snel door en wanneer je een navigatie huurt kun je die vaak wel op kilometers instellen. De snelwegen in Amerika hebben vaak minimaal 4 banen. Omdat er veel auto’s in het land zijn is dit ook wel nodig. Ik raad je aan om uiterst rechts te blijven. Wij zijn gewend om dit te doen en alleen naar links te gaan om in te halen. In Amerika mag je, wanneer er meerdere banen zijn, op je baan blijven rijden. Daardoor kan het voorkomen dat je rechts wordt ingehaald. Wanneer je zo veel mogelijk rechts houdt heb je hier geen last van.

snelweg Californië
Rijden op de snelweg in Californië

Zorg er zeker voor dat je niet te hard rijdt of andere verkeersregels gaat overtreden. Zo kom je niet in aanraking met de politie. De boetes zijn namelijk niet mis!

Hoe zijn de wegen in Californië?

In Amerika rijden veel grote auto’s rond. De wegen zijn hier ook op gemaakt en zijn een stuk breder dan in Nederland of België. Het wegennetwerk is uitgebreid en de wegen zelf zijn goed onderhouden. Ook buiten de snelwegen zijn de wegen goed bereikbaar, goed onderhouden en is de bewegwijzering goed te begrijpen.

Rijden in steden en dorpen

In Californië ga je natuurlijk verschillende steden bezoeken. Grote steden zoals bijvoorbeeld Los Angeles of San Francisco hebben meerdere afslagen op de snelwegen. Je kunt vooraf uitzoeken welk afritnummer je precies moet nemen. Dit is makkelijk maar je kunt het ook prima ter plekke met de navigatie uitvinden. Bij grote steden wordt bij het afritbord ook aangegeven bij welke straat je in de stad uitkomt. Wat wij erg handig vonden, is dat de straatnaamborden meestal bevestigd zijn aan de verkeerslichten, zodat je heel goed kan zien bij welke straat je precies bent.

rijden over de Golden Gate Bridge
rijden in LA

In de steden kan het verkeer uiteraard wel erg druk zijn, met veel files. Zie je hier tegenop, boek dan een hotel dat makkelijk bereikbaar is en maak gebruik van het openbaar vervoer om de stad te bezoeken. Je kunt de auto ook inleveren vlakbij een grote stad en dan verder reizen met het openbaar vervoer. Vaak liggen de inleverlocaties van autoverhuurbedrijven op goed bereikbare plekken in de stad.

Het is natuurlijk wel erg makkelijk om je met je eigen wagen te verplaatsen doorheen de stad. Ook is het gewoon heel erg leuk om zelf over de Golden Gate Bridge of door de bochtjes van Lombard Street te kunnen rijden, of door Beverly Hills en de Hollywood Hills te cruisen!

Rijden in nationale parken

Voor een bezoek aan National Parks wil je wel graag je auto bij je hebben. Het geeft je een enorme vrijheid. Zo haal je het maximale uit je bezoek aan bijvoorbeeld Yosemite, Sequoia/Kings Canyon of Death Valley. De wegen naar de parken zijn vaak op zich ook al adembenemend. De routes naar de uitkijkpunten zijn erg mooi en het staat allemaal prima aangegeven.

rijden door Death Valley
Rijden door Death Valley National Park

Welke auto huren in Californië?

Elke auto is in principe geschikt! In Amerika zie je veel grote auto’s rondrijden, zoals SUV’s en pick-ups. Het is fijn en echt Amerikaans om zo een grote wagen te huren. Maar een kleine auto is ook prima geschikt en je kunt er overal mee komen!

Welke auto je dan best huurt, is een beetje afhankelijk van je eigen situatie en voorkeur. Reis je met meerdere personen en heb je veel bagage mee, dan heb je sowieso een grotere auto nodig. Je brengt tijdens een roadtrip in Californië een flink aantal uren in de auto door, dan is het fijn als je comfortabel kan zitten en veel ruimte hebt. Wij reisden al een aantal keer met 4 personen in Amerika, en wij kozen telkens voor een SUV (in de klasse ‘intermediate’ of ‘standard’).

huurauto Californië
onze huurauto, een SUV in de klasse ‘intermediate’

Dit vonden wij een goede keuze: veel plaats om te zitten, al onze bagage paste er ook prima in, en er was voldoende ruimte voor een extra koelbox op de achterbank. Daarnaast is het ook fijn om wat hoger te zitten. Wij vonden dit de meerprijs waard.

Wanneer je een auto boekt, boek je altijd een categorie auto, dus nooit een specifiek model of merk. Ter plaatse krijg je dan een auto toegewezen die in deze categorie valt.

Vrijwel alle auto’s zijn automaten.

Mijn tips:

 • Huur je auto bij een verhuurmaatschappij met genoeg inleverlocaties!
 • Let ook op de openingstijden van je verhuurmaatschappij. Als je de auto inlevert buiten de openingstijden, kan hiervoor een toeslag aangerekend worden.
 • Wil je je auto in de ene stad ophalen en in een andere stad terugbrengen? Dat kan, maar dan komt er vaak een ‘one-way’ toeslag bij. Houd hier rekening mee bij het boeken.
 • Let op of je een kilometer restrictie hebt of dat je een onbeperkt aantal mag rijden.
 • Zorg altijd voor een goede autoverzekering! Hierover vind je verder in dit artikel nog meer info.

De goedkoopste huurauto vinden

Boek je huurauto ruim van tevoren! Hoe langer je wacht met boeken, hoe hoger de dagprijs van de huurauto zal zijn. Leg bij voorkeur 3 tot 6 maanden voor je reis je huurauto al vast.

Zelf wil ik liefst altijd zo goedkoop mogelijk huren en ik vraag daarom steeds prijzen op bij de volgende aanbieders/vergelijkers:

EasyTerra.nl heeft in veel landen de goedkoopste auto’s. Met de meeste auto’s kun je onbeperkte kilometers rijden en verzekering is vaak inbegrepen. Er wordt duidelijk aangegeven wat wel en niet verzekerd is. Lees goed de voorwaarden voordat je boekt. EasyTerra is een vergelijker, kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders.

Rentalcars.com heeft biedt eveneens goedkope auto’s aan in Californië. De prijzen die je ziet zijn wel zonder verzekering en eventuele ‘one way’ toeslag. De verzekering kan je er tijdens het boekingsproces bij boeken. Bij het vergelijken zie je zowel het aanbod van grote internationale autoverhuurders als van populaire lokale verhuurders. Je hebt dus direct een goed beeld van het aanbod. Met de meeste auto’s kun je onbeperkte kilometers rijden. Lees goed de voorwaarden voordat je boekt.

Sunnycars.nl staat met stip op 1 als het om service draait. Je betaalt vaak wel iets meer voor je huurauto, maar je bent dan wel helemaal gerust. Alle huurauto’s die zij aanbieden zijn inclusief volledige dekking/verzekering. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou!

Kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto zelf maak je nog meer kosten.

Verzekeringen

Je kan best zo goed mogelijk verzekerd zijn bij het huren van een wagen in Californië! Mocht je schade aan de auto krijgen, of een lekke band, of betrokken geraken in een ongeluk, dan kan je voor grote verrassingen komen te staan wanneer je onvoldoende verzekerd bent. Een nadeel is wel dat verzekeringen best prijzig zijn.

Je kunt je auto direct verzekeren via Rentalcars of een andere verhuurder. Je kunt meestal kiezen tussen verschillende soorten dekkingen. Wil je op safe spelen? Huur je auto dan via Sunnycars, dan heb je sowieso een all-in verzekering.

Ik vond het zelf altijd ingewikkeld om uit te zoeken welke verzekeringen nu precies nodig of nuttig zijn. Daarom zet ik ze hier even op een rijtje:

 • Schadeverzekering (CDW/LDW/TP), schade aan of diefstal van de huurauto: deze is verplicht en standaard inbegrepen wanneer je vanuit NL/BE een auto huurt voor Californië.
 • WA-verzekering, aansprakelijkheid voor schade aan derden (materieel en fysiek), conform de wettelijke voorwaarden: deze is verplicht en standaard inbegrepen wanneer je vanuit NL/BE een auto huurt voor Californië.
 • Aanvullende WA-verzekering (LIS/SLI/ALI/EP): de wettelijke vastgestelde dekkingssom is erg laag in Californië. Deze biedt bijgevolg onvoldoende dekking in het geval van hoge claims door derden bv. na een ongeval. Veel verhuurders bieden dan ook een aanvullende verzekering aan. Ik raad aan om dergelijke verzekering zeker af te sluiten. Bij Sunnycars is deze al standaard inbegrepen.
 • Dekking glas-banden-bodem-dakschade: deze kan je bij sommige verhuurders aanvullend afsluiten. Bij Sunnycars is deze al standaard inbegrepen.
 • Road Assistance: een optionele verzekering voor het vervangen van een lekke band, indien je vergeten bent om te tanken of wanneer je je sleutels in de auto hebt laten zitten. Overweeg voor jezelf of je deze (dure) verzekering nodig vindt.
 • Je eigen reisverzekering omvat normaal gezien al een inzittendenverzekering (PAI) en een bagageverzekering (PEC), dus deze hoef je niet apart aan te kopen. Check de voorwaarden van je eigen reisverzekering.

Sluit de verzekeringen sowieso meteen af bij het reserveren van de auto. Bij het ophalen van de auto probeert de baliemedewerker je vaak nog een extra verzekering te verkopen, maar die heb je dan niet meer nodig.

de heuvels in San Francisco
Door de steile straten in San Francisco rijden is een leuke ervaring!

Eenrichtingstoeslag

Als je de auto ophaalt op een andere plek dan waar je hem inlevert, bijvoorbeeld als je vertrekt vanuit San Francisco en de auto weer inlevert in Los Angeles, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van de maatschappij. Let goed op bij het boeken of deze kosten al inbegrepen zijn.

Tolwegen en benzine

In sommige staten in de VS zijn tolwegen, in Californië zijn er bijvoorbeeld in de regio van San Francisco en Los Angeles wel een aantal. Hoe de betaling van de tol voor de huurauto geregeld is, hangt af van de verhuurmaatschappij. Bij de meeste maatschappijen zoals Hertz, Alamo, Budget en Avis hoef je niets te regelen aan de balie. Zij hebben een automatisch systeem in de auto’s voor tolheffing via kentekenplaatherkenning. De kosten voor de tol betaal je dan achteraf.

De benzineprijs in Amerika is goedkoper dan die van ons! In de periode mei – augustus 2023 stond de benzineprijs in Californië gemiddeld op $1,03 USD (ongeveer 0,93€) per liter.

Parkeerkosten

In de grote steden van Amerika moet je rekening houden met hoge parkeerkosten in het centrum van de stad, denk hierbij tussen de 15 en 60 dollar per dag. Er zijn overal wel plekken in de steden die gratis zijn, maar deze zijn heel snel vol. Een optie is om een hotel aan de rand van de stad te boeken met gratis parkeergelegenheid en dan met het openbaar vervoer de stad in te gaan.

Bij de nationale parken kun je vaak gratis parkeren aan de ingang als je gebruik wil gaan maken van de shuttlebussen in de parken. Een aanrader is om zelf met je auto door de parken te gaan! Bij de uitzichtpunten kun je gratis parkeren.

Via de verhuurder kan je een navigatiesysteem huren. Dit is wel weer een extra kost. Een andere mogelijkheid is gebruik maken van offline navigatiesystemen op je telefoon. Dan download je van te voren de kaarten die je nodig hebt. Een goede app is maps.me!

Extra bestuurder

De auto moet gehuurd worden met een creditcard op naam van de bestuurder. Als er nog een andere persoon met de auto wil rijden, moet dit worden aangegeven en zal je hiervoor bijkomende kosten moeten betalen. Bij sommige verhuurders zijn 1 of meerdere extra bestuurders al inbegrepen in de huurprijs.

In Californië is de ‘spouse’ (partner) automatisch een bevoegde bestuurder, hier moet je dus niet extra voor betalen!

Toeslag voor jonge bestuurders

In Amerika moet je 21 jaar of ouder zijn om een auto te huren. Ben je jonger dan 25, dan komt er wel een extra toeslag bij, de zogenaamde “under age fee”. Deze toeslag kan verschillen naargelang de verhuurder.

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby of peuter naar Californië? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kenbaar maken dat je een autostoeltje nodig hebt. De kosten voor het stoeltje betaal je ter plekke aan de verhuurder. Helaas houden de verhuurders niet altijd rekening met het verzoek om een autostoel. Wees er dus ook op bedacht dat er geen autostoel op voorraad is en dat je via een andere verhuurder de stoel moet regelen. Een andere optie is om zelf de autostoel mee te nemen (dit is gratis bij de meeste luchtvaartmaatschappijen) of om een goedkope stoel te kopen bij de eerste de beste babyzaak.

rijden in Yosemite NP
Onderweg in Yosemite National Park

Ophalen en terugbrengen van de huurauto

In de VS is het ophalen en terugbrengen van de huurauto heel goed geregeld. Meestal haal je de auto op bij de luchthaven van je bestemming. De meeste autoverhuurbedrijven bevinden zich op loopafstand van de luchthaven en sommige zitten zelfs in de terminal van de luchthaven. Eventueel wordt er een shuttle service aangeboden indien het verhuurbedrijf niet op loopafstand van de luchthaven is. Je kan je huurauto ook in de stad zelf ophalen, maar het is wel handig om vanaf de luchthaven direct vervoer naar je eerste accommodatie te hebben.

Verblijf je eerst enkele dagen in de stad waar je geland bent, dan kan je er ook voor kiezen om een taxi te nemen naar je eerste hotel en de auto pas enkele dagen later op te halen. Zo bespaar je enkele dagen autohuur en (vaak hoge) parkeerkosten.

Vergeet niet de auto weer vol te tanken als je hem weer inlevert. Doe je dat niet, dan rekent het verhuurbedrijf de kosten door, aan een hoge literprijs.

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking nog accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je boeking definitief is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvangt dan een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. Wanneer je als eerste door de douane komt ben je vrij snel bij de verhuurbedrijven, maar binnen no-time staat er een rij. Het is vrij populair om in Amerika een auto te huren. Als je wachtrijen zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Bij Sunnycars kun je ook kiezen voor een “fastlane huurauto”. Ideaal. Je kunt dan de wachtrij skippen en wordt direct geholpen!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Check bij het ophalen van de huurauto, voordat je gaat rijden, altijd of er schade is aan de auto, en maak hier foto’s van. Dan kunnen ze je nooit aansprakelijk stellen voor schade die er al was. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op het speciaal daarvoor formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand en bespaart je geld als ze de schade op je willen verhalen.

Heb je nog vragen over het huren van een auto in Californië? Stel ze gerust hieronder, ik help je graag verder.

Have fun en reis je vrij ,
Sabine

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Sabine, Unsplash, Pixabay
mama blogger reizen

Sabine Vermuyten

Verre reizen maken met mijn gezin is het liefste wat ik doe! Mijn motto ‘Travel is the only thing you buy that makes you richer’ zegt het helemaal: reiservaringen zorgen voor onvergetelijke herinneringen. Bij het uitstippelen van onze reizen zorg ik altijd voor een goede balans tussen zoveel mogelijk zien en doen en toch genoeg tijd hebben om van elke plek ten volle te kunnen genieten. Ik deel graag mijn tips met jou!

Meer over Sabine Vermuyten

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Beste,
  Het verhaal van de autoverhuur in Californië is zeer mooi geschreven. Toch wil ik graag nog is een bevestiging. Ik ga met mijn vrouw naar Californië. Klopt het dan dat wij beiden met de huurauto mogen rijden zonder een verzekering te nemen voor een extra bestuurder ? Bij de verhuurbedrijven is daar nergens info over te vinden.

  peter jacobs

  Beantwoorden
  • Hi Peter,
   Fijn dat te horen! Ik kan je bij deze bevestigen dat je geen aparte kosten/verzekering moet betalen voor je vrouw. Dit is volgens de wetgeving van de staat Californië (en bij uitbreiding ook nog in andere staten in de USA) reeds voorzien.
   Heel veel plezier in Californië!
   Groetjes,
   Sabine

   Sabine Vermuyten

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *