Auto huren (4×4) en rijden in Namibië: tips, ervaring en welke huurauto?

Auto huren en rijden in Namibië: tips en ervaringen

Voor een avontuurlijke roadtrip in Afrika is Namibië dé place to be. Je rijdt van hoogtepunt naar hoogtepunt door eindeloze woestijnlandschappen waar je vaak urenlang vrijwel niemand tegenkomt. Maar welke huurauto heb je nu precies nodig en waar moet je op letten bij het rijden in Namibië? Hoe zijn de wegen en is het er wel veilig? Ik deel in dit artikel graag mijn tips voor het huren van een auto en het rijden in dit prachtige land!

Hoe zijn de wegen en het verkeer in Namibië?

In Namibië wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Dat is in het begin wat raar, maar het went snel!

gravelweg Namibië
Een typische gravelweg in het Namibische landschap

Namibië heeft een uitgebreid wegennet dat voorzien is van wegnummers. De geasfalteerde hoofdwegen worden aangeduid met de letter ‘B’ en vormen de verbinding tussen de belangrijkste plaatsen. Hier mag je max. 120 km/u rijden.

Het overgrote gedeelte van de wegen (80-90%) bestaat echter uit onverharde gravel- en zandwegen. Deze worden aangeduid met de letter ‘C’ of ‘D’. Tijdens je rondreis zal je ongetwijfeld ook gebruik maken van deze wegen. De max. toegelaten snelheid is hier 80 km/u, maar uit ervaring weten we dat het meestal niet verstandig is om harder te rijden dan 50 à 60 km/u. Het is vaak een zanderige en stoffige bedoening, er zitten veel kuilen in het wegdek, en je moet oppassen voor opspattend grind en steentjes. Rijd je te hard en moet je plots uitwijken voor een diepe kuil of een dier dat oversteekt, dan is de kans groot dat je de auto beschadigt of zelfs over de kop gaat… Blijf dus altijd waakzaam!      

In de wildparken is de maximale toegelaten snelheid 50 km/u.

Onderweg naar Swakopmund
Onderweg naar Swakopmund, waar je urenlang rechtdoor rijdt door ‘het grote niets’

Wij vonden het echt heerlijk om in Namibië zelf rond te rijden! Je rijdt soms urenlang over een lange, rechte weg waar geen einde aan lijkt te komen en waar in de verste verte niets of niemand te bespeuren valt. Af en toe passeer je eens een tegenligger, van druk verkeer is dus absoluut geen sprake. Je moet wel continu op je hoede zijn voor overstekend wild, de dieren kunnen op de meest onverwachte momenten de weg oplopen.  

Als je je verplaatsingen gaat plannen, vertrouw dan niet teveel op de reistijden in Google Maps, want die zijn echt onderschat! Per geschat uur in Google Maps tel je best 20 minuten extra tijd bij.

Is het veilig om zelf te rijden in Namibië?

Dit is een vraag die iedereen die naar Namibië gaat zich wel zal stellen. Namibië staat bekend als een land dat veilig is om doorheen te reizen. Wij hebben ons alleszins nooit onveilig gevoeld tijdens onze rondreis! Je moet natuurlijk wel een beetje je gezond verstand gebruiken. Je kan best geen spullen laten rondslingeren in je wagen. In verband met criminaliteit (voornamelijk in de steden) houd je best de ramen gesloten en vergrendel je de portieren tijdens het rijden.

Verder is het absoluut af te raden om in het donker te rijden! Er is namelijk geen straatverlichting in Namibië. In het donker zie je de gaten in het wegdek niet, en ’s nachts zijn er veel wilde dieren actief die de weg kunnen oversteken. Veel verhuurbedrijven verbieden trouwens om met hun huurwagens in het donker te rijden.

overstekend wild
Opgelet voor overstekend wild!

De meeste huurauto’s zijn uitgerust met een tracker, waarmee de verhuurmaatschappij je kan volgen. Als je te lang stilstaat op een ‘rare’ plek, zullen zij alarm slaan. Dit vonden wij wel een geruststelling.

Algemene tips voor veilig autorijden in Namibië

  • Koop een lokale simkaart op het vliegveld, zodat je bij autopech hulp kan inroepen. Wij deden dit ook, maar zelfs met zo’n lokale simkaart hebben we gemerkt dat er niet overal bereik is… Een optie is om een satelliet telefoon te huren bij je auto. Zo kan je in geval van nood toch contact met iemand opnemen. Je kunt eventueel ook de app Airalo downloaden, daarmee kun je ook internationale simkaarten kopen zonder te hoeven wisselen van telefoon.
  • Zorg ervoor je altijd voldoende drinkwater in je auto hebt.
  • Neem tenminste 1 reserveband mee.
  • Tank wanneer je een benzinestation tegenkomt.
  • Controleer dagelijks je bandenspanning en het water- en oliepeil. Dit kan je ook bij een benzinestation laten doen tegen een kleine fooi.
  • Als je in een wildpark rijdt: volg nauwgezet de veiligheidsvoorschriften en verlaat je wagen enkel op plaatsen waar dat is toegestaan.

Welke auto huren in Namibië?

Met welk type auto reis je nu best door Namibië: een gewone auto, een SUV of een 4×4 (4WD)? Wel, een gewone personenauto is zeker niet de beste keuze. Zoals gezegd bestaat het wegennet voor 90% uit onverharde gravel- en zandwegen die soms van hele slechte kwaliteit zijn. Vooral in het regenseizoen vormt dit een probleem. Een 4×4 is dan echt een must! In het droge winterseizoen (onze zomer) volstaat een SUV die ook stevige banden en een hoge wegligging heeft en daardoor comfortabeler rijdt op de hobbelige wegen. Toch kiezen veel toeristen ook in het winterseizoen voor een robuuste 4×4.

Spitzkoppe
Onze huurauto

De afstanden die je aflegt in Namibië zijn behoorlijk groot, een rit van 5 à 6 uur naar je volgende bestemming is geen uitzondering. Een beetje comfort, onder de vorm van een ruime auto met een stevige wegligging, is dan wel fijn. 

Daarnaast heb je dankzij de hogere wegligging ook een beter zicht om wildlife te observeren, bijvoorbeeld tijdens je selfdrive in het Etosha National Park.

In Namibië kan je kiezen tussen een huurauto met of zonder tent op het dak. Kies zelf wat jou het meeste aanspreekt: op campings overnachten in je eigen tent, of verblijven in lodges/hotels. 

huurauto daktent
Een 4×4 met tent op het dak

Verder heb je dan ook nog de keuze tussen een Single Cab of Double Cab. Een Single Cab is geschikt voor 2 personen, een Double Cab heeft een achterbank en is daardoor geschikt voor 4/5 personen. 

Wij kozen voor een Toyota Hilux Double Cab omdat wij met vier personen reisden. De Toyoto Hilux is een heel populaire auto in Namibië en zie je dus vaak. De auto was vrij ruim, maar verwacht je niet aan een supercomfortabele wagen, het is en blijft een terreinwagen. Door alle kuilen en hobbels in de weg werden we meer dan eens helemaal door elkaar geschud 😊

De achterbak van je huurauto, waar je bagage inligt, verandert binnen de kortste keren in een zandbak. Neem grote vuilniszakken mee die je over je reistas/backpack trekt. Zo blijft tenminste de inhoud van je bagage zand- en stofvrij!

De goedkoopste huurauto vinden

Boek je huurauto ruim van tevoren! Hoe langer je wacht met boeken, hoe hoger de dagprijs van de huurauto zal zijn. Leg bij voorkeur minimaal 3 tot 6 maanden voor je reis je huurauto al vast. Wij boekten onze auto bijna een jaar op voorhand.

Zelf wil ik liefst altijd zo goedkoop mogelijk huren en ik vraag daarom steeds prijzen op bij de volgende aanbieders/vergelijkers:

EasyTerra.nl heeft in veel landen de goedkoopste auto’s. Met de meeste auto’s kun je onbeperkte kilometers rijden en je kan kiezen voor een uitgebreide verzekering. Er wordt duidelijk aangegeven wat wel en niet verzekerd is. Lees goed de voorwaarden voordat je boekt. EasyTerra is een vergelijker, kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders.

Rentalcars.com is ook een vergelijkingssite en biedt eveneens goedkope auto’s aan. De prijzen die je ziet zijn vaak echter enkel met basisverzekeringen. De uitgebreide verzekering kan je er tijdens het boekingsproces bij boeken. Bij het vergelijken zie je zowel het aanbod van grote internationale autoverhuurders als van populaire lokale verhuurders. Je hebt dus direct een goed beeld van het aanbod. Met de meeste auto’s kun je onbeperkte kilometers rijden. Lees goed de voorwaarden voordat je boekt.

Sunnycars.nl staat met stip op 1 als het om service draait. Je betaalt vaak wel iets meer voor je huurauto, maar je bent dan wel helemaal gerust. Alle huurauto’s die zij aanbieden zijn inclusief volledige dekking/verzekering. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou!

Namibia Nomads is een reisorganisatie waarmee je avontuurlijke én zelfstandige roadtrips mee kan maken. Wanneer je een 11-daagse reis boekt via Namibia Nomads (onderdeel van Travelbase) dan boek je sowieso een 4×4 auto met daktent, alle overnachtingen, kampeergerei en meer! Je reist gewoon ‘alleen’ dus niet met een groep of reisbegeleiding.

rijden in Etosha
rijden in Etosha National Park

Om je een idee te geven van de prijzen: voor een Toyota Hilux 4×4 double cab (= de auto die wij huurden, voor 4 personen) of een vergelijkbare 4×4 betaal je ongeveer 122-165€ per dag, inclusief uitgebreide verzekering (prijzen voor de maand juli).

Als je een auto met daktent wil huren, kan je niet terecht bij de reguliere verhuurmaatschappijen. Hiervoor moet je een specialist zoeken. Camperdays.nl is zo’n aanbieder, waar meteen ook alle campingspullen in de huurprijs inbegrepen zijn!

De kostprijs per dag bedraagt zo’n 150-185€ per dag (prijzen voor de maand juli). Let wel, in dit bedrag zijn enkel de basisverzekeringen inbegrepen!

Kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto zelf maak je nog meer kosten.

Verzekeringen

Je kan best zo goed mogelijk verzekerd zijn bij het huren van een wagen in Namibië. Mocht je schade aan de auto krijgen, of een lekke band, of betrokken geraken in een ongeluk, dan kan je voor grote verrassingen komen te staan wanneer je onvoldoende verzekerd bent. Een nadeel is wel dat verzekeringen best prijzig zijn.

Je kunt je auto direct verzekeren via Rentalcars of een andere verhuurder. Je kunt meestal kiezen tussen verschillende soorten dekkingen en inclusief of exclusief het afkopen van je eigen risico. Wil je op safe spelen? Huur je auto dan via Sunnycars, dan heb je sowieso een all-in verzekering.

Ik vind het zelf altijd ingewikkeld om uit te zoeken welke verzekeringen nu precies nodig of nuttig zijn. Daarom zet ik ze hier even op een rijtje:

  • Schadeverzekering (CDW), schade aan de huurauto: deze is standaard inbegrepen wanneer je auto huurt in Namibië. Let wel goed op je eigen risico. Je kan het eigen risico ook afkopen, hiervoor betaal je dan uiteraard meer. Wij namen een verzekering met volledige dekking van het eigen risico.
  • Diefstalverzekering (TP), diefstal van de huurauto: deze is standaard inbegrepen wanneer je een auto huurt in Namibië. Let wel goed op je eigen risico. Je kan het eigen risico ook afkopen, hiervoor betaal je dan uiteraard meer.
  • WA-verzekering, aansprakelijkheid voor schade aan derden (materieel en fysiek), conform de wettelijke voorwaarden: deze is verplicht en standaard inbegrepen wanneer je een auto huurt in Namibië.
  • Aanvullende WA-verzekering: sommige verhuurders bieden een aanvullende verzekering aan die de standaard dekking verhoogt. Bij Sunnycars is deze al standaard inbegrepen.
  • Dekking glas-banden-bodem-dakschade: deze kan je bij sommige verhuurders aanvullend afsluiten. Bij Sunnycars is deze al standaard inbegrepen. Het is aan te bevelen deze verzekering zeker te nemen! Je krijgt bijna gegarandeerd een lekke band bij het rijden door Namibië, en op de gravelwegen ontstaat er door opspattend grind en steentjes soms glasschade.
  • Road Assistance: een optionele verzekering voor bv sleepkosten of schade aan extra’s zoals de GPS of kinderzitjes. Overweeg voor jezelf of je deze verzekering nodig vindt.
  • Je eigen reisverzekering omvat normaal gezien al een inzittendenverzekering (PAI) en een bagageverzekering (PEC), dus deze hoef je niet apart aan te kopen. Check de voorwaarden van je eigen reisverzekering.

Sluit de verzekeringen sowieso meteen af bij het reserveren van de auto. Bij het ophalen van de auto probeert de baliemedewerker je vaak nog een extra verzekering te verkopen, maar die heb je dan niet meer nodig.

De meeste huurauto’s zijn uitgerust met een tracker die je rijgedrag en snelheid registreert. Heb je een ongeluk en blijkt dat je je niet aan de snelheidsregels hebt gehouden, dan ben je zelf aansprakelijk, verzekerd of niet!

Reservebanden

Kijk goed na dat er minstens 1 reserveband aanwezig is in de huurauto, beter nog is om er 2 bij je te hebben! Sommige verhuurbedrijven bieden je de mogelijkheid om een extra reserveband bij te boeken. Naar mijn mening is dit zeker geen overbodige luxe! Wij hebben zelf ‘maar’ één lekke band gereden, maar we hebben ook mensen gesproken die tijdens hun rondreis tot 3 lekke banden hebben gehad! 

Eenrichtingstoeslag

Als je de auto ophaalt op een andere plek dan waar je hem inlevert,  dan brengt de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt af van de maatschappij.

Grensoverschrijding

Als je de grens over wilt met je huurauto, bijvoorbeeld naar Botswana of Zuid-Afrika, dan betaal je hier ook extra voor. Geef bij het boeken van de huurauto duidelijk aan dat je een grens wil oversteken

Benzine

De benzineprijs in Namibië stond in de periode juli 2022 – oktober 2022 gemiddeld op 20,87 NAD (ongeveer 1,17€) per liter.

Parkeerkosten

Bij de meeste accommodaties kan je veilig en gratis parkeren. Op sommige toeristische plaatsen betaal je een vastgesteld bedrag om te kunnen parkeren. Bij restaurants en dergelijke zie je vaak parkeerwachters rondlopen. In ruil voor een kleine fooi letten zij dan op je wagen.

Via de verhuurder kan je een navigatiesysteem huren. Dit is wel weer een extra kost. Een andere mogelijkheid is gebruik maken van offline navigatiesystemen op je telefoon. Dan download je van te voren de kaarten die je nodig hebt bijvoorbeeld via Google Maps of maps.me. Wij hadden een GPS in onze huurwagen, maar we hebben die eigenlijk amper gebruikt.  

Extra bestuurder

De auto moet gehuurd worden met een creditcard op naam van de bestuurder. Als er nog een andere persoon met de auto wil rijden, moet dit worden aangegeven en zal je hiervoor bijkomende kosten moeten betalen. Bij sommige verhuurders zijn 1 of meerdere extra bestuurders al inbegrepen in de huurprijs.

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby of peuter naar Namibië? Dan heb je een autostoeltje/stoelverhoger nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kenbaar maken dat je een autostoeltje nodig hebt. De kosten voor het stoeltje betaal je ter plekke aan de verhuurder. Helaas houden de verhuurders niet altijd rekening met het verzoek om een autostoel. Wees er dus ook op bedacht dat er geen autostoel op voorraad is en dat je via een andere verhuurder de stoel moet regelen. Een andere optie is om zelf de autostoel mee te nemen (dit is gratis bij de meeste luchtvaartmaatschappijen).

Internationaal rijbewijs

Het is niet nodig om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Je rijbewijs van Nederland of België volstaat.

Tanken in Namibië

Solitaire
Bij het benzinestation in Solitaire

Er zijn weinig benzinestations in Namibië. Soms liggen ze zelfs honderden kilometers uit elkaar! Daarom kan je uit voorzorg best je tank volgooien telkens je een benzinestation tegenkomt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan! Rijd je met een 4×4 huurauto, dan heeft die vaak een dubbele tank. Zorg er dan voor dat beide tanks helemaal vol zijn. Je kan niet op alle plaatsen met je creditcard betalen, neem voor de zekerheid dus ook cash geld mee. Het is ook de gewoonte om aan de pompbedienden een kleine fooi te geven (bv. 5 -10 NAD).

Ophalen en terugbrengen van de huurauto

Meestal haal je de auto op bij de luchthaven. De meeste autoverhuurbedrijven bevinden zich in of vlakbij de terminal van de luchthaven. Je kan je huurauto ook in de stad zelf ophalen, maar het is wel handig om vanaf de luchthaven direct vervoer naar je eerste accommodatie te hebben.

Vergeet niet de auto weer vol te tanken als je hem weer inlevert. Doe je dat niet, dan rekent het verhuurbedrijf de kosten door, aan een hoge literprijs.

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking nog accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je boeking definitief is. Je krijgt hier meestal een e-mail over en ontvangt dan een voucher.

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. Wanneer je als eerste door de douane komt ben je vrij snel bij de verhuurbedrijven, maar binnen no-time staat er een rij. Als je wachtrijen zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Bij Sunnycars kun je ook kiezen voor een “fastlane huurauto”. Ideaal. Je kunt dan de wachtrij skippen en wordt direct geholpen!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Check bij het ophalen van de huurauto, voordat je gaat rijden, altijd of er schade is aan de auto, en maak hier foto’s van. Dan kunnen ze je nooit aansprakelijk stellen voor schade die er al was. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op het speciaal daarvoor bestemde formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand en bespaart je geld als ze de schade op je willen verhalen.

Heb jij vragen over autorijden of een auto huren in Namibië? Of wil je je eigen ervaringen delen met andere reizigers? Laat dan hieronder een reactie achter.

Have fun en reis je vrij ,
Sabine

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Sabine, Pixabay, Unsplash
mama blogger reizen

Sabine Vermuyten

Verre reizen maken met mijn gezin is het liefste wat ik doe! Mijn motto ‘Travel is the only thing you buy that makes you richer’ zegt het helemaal: reiservaringen zorgen voor onvergetelijke herinneringen. Bij het uitstippelen van onze reizen zorg ik altijd voor een goede balans tussen zoveel mogelijk zien en doen en toch genoeg tijd hebben om van elke plek ten volle te kunnen genieten. Ik deel graag mijn tips met jou!

Meer over Sabine Vermuyten

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *