Tips en wat te doen in Cahuita | Costa Rica

Cahuita (dat spreek je uit als Ka-wie-taa) is een klein dorpje aan de Caribische kust van Costa Rica, dat grenst aan Cahuita National Park. Als je besluit tijdens je Costa Rica reis Puerto Viejo te bezoeken, mag je Cahuita niet overslaan. Je ontkomt hier niet aan het dorpsgevoel, alleen al omdat iedereen op straat elkaar kent en uitbundig groet. De “koning van de Calypso”, artiest Walter Ferguson is geboren in Cahuita en woont er nog steeds. Hij is inmiddels de honderd gepasseerd, en Cahuita komt vaak in zijn nummers voorbij. Zijn tropische deuntjes met hartverwarmende teksten vormen een perfecte weergave van het sfeertje dat binnen het dorp hangt.

Tip: lees ook Costa Rica tips: 8x doen in Puerto Viejo de Talamanca

1. Bezoek Cahuita National Park

Cahuita National Park en het strand dat je direct oploopt na de ingang, Playa Blanca, zijn beide prachtig en gevuld met luiaarden, apen en tropische vogels. Je kunt ervoor kiezen de wandeling in Cahuita National Park (het hele rondje is ongeveer 8 km), samen met een lokale gids te doen. Deze kan jou meer vertellen over de flora en fauna in het park en heeft een scherp oog om jou alle vogels en andere dieren aan te wijzen. De gidsen lopen je al tegemoet bij de ingang van het park. Hier kun je ook als toegang een vrijwillige donatie betalen voor het behoud van het park. Je kunt er ook voor kiezen zonder gids te gaan; houd dan goed de bomen in de gaten, redelijk hoog hangen vaak luiaarden! 

wat te doen in Cahuita
two-toed sloths komen het meest voor in dit gebied

2. Plantain tart eten als snack

In kleine winkeltjes langs de weg of bij verkopers met bakfiets vind je pasteitjes met verschillende vullingen. Plantain tart is pastei gevuld met plantain. Plantain is een vrucht die erg lijkt op banaan maar een stuk steviger is en niet rauw te eten valt. Deze wordt daarom door de lokale bevolking gebakken (in de pan, oven of op de barbecue) en is een belangrijk onderdeel van hun dieet. “Pine” zijn pasteitjes gevuld met ananas en “Patty” is gevuld met stevig gekruid vlees. Een typisch Costa Ricaanse snack.

Cahuita National Park
Plantain tart

3. Ontbijten bij Café Coral

Café Coral is een super lekker lokaal restaurantje in het midden van Cahuita, op vijf minuten lopen van het Cahuita National Park. Hier kun je heerlijk ontbijten en lunchen. De gerechten zijn allemaal vegetarisch of vegan. De eigenaar legde me uit dat Costa Rica bekend staat om haar hoge kwaliteit koffie, maar dat lokaal eigenlijk niemand die koffie drinkt of schenkt. Het wordt allemaal naar het buitenland verscheept. Toen hij Café Coral startte, nam hij zich voor zijn klanten de beste kwaliteit koffie te schenken. Hij vond een boer die een gedeelte van zijn plantage voor lokale kopers reserveert. En daarom kan je nu bij Café Coral de lekkerste, Costa Ricaanse koffie drinken. Ideaal om jezelf op te laden voorafgaand aan een hike door het park!

Doen in Cahuita
Café Coral

4. Naar de zondagmarkt

Als je op een zondag Cahuita bezoekt is er ‘s ochtends (tot een uur of 9) de Farmers Market. Dit is een heel klein lokaal marktje, waar je groente en fruit kunt kopen. Je vindt de markt recht tegenover Café Coral.

Cahuita tips
Farmers Market

5. Snorkel tour bij het mooiste rif van Costa Rica

Aan Cahuita National Park ligt een groot rif, wat als het mooiste rif van Costa Rica beschouwd wordt. Als je dit al snorkelend wil bewonderen, kun je een tour boeken, zodat je per boot het rif kunt bereiken. De prijs voor de tour is 25 dollar. Op een dag dat het zonnig weer is, en het een tijdje niet geregend heeft is de zichtbaarheid onderwater het best. Na regenval zie je vrij weinig, het is dus niet aan te raden dan de tour te boeken. Je kunt na het snorkelen afgezet worden op het uiterste punt van Cahuita National Park en een wandeling terug maken. Costa Rica staat niet bekend om haar niet te evenaren koraalrif, toch hebben we hier een aantal pijlstaartroggen gespot en je ziet er zo nu en dan een haai.

Waar overnachten? Dit zijn mijn hotel tips!

Zoek je nog een leuke plek om te overnachten in Cahuita? Dit zijn twee leuke accommodaties. Verblijf zeker 1 of 2 nachtjes in Cahuita. Wij verbleven in:

Coral Hill Bungalows

hotel tips Cahuita
Coral Hill Bungalows

Een superfijn plekje in de jungle op loopafstand van het stadje Cahuita. Andere gasten beoordeelden Coral Hill Bungalows met een 9.6 gemiddeld. Echt een dikke aanrader dus! Let op: bij Coral Hill Bungalows dien je minimaal twee nachtjes te boeken. De prijs voor twee nachten is 143 euro

La Shamana Ecolodge

Cahuita hotels

Ook een fantastische optie is La Shamana Ecolodge. Hier word je wakker met het geluid van de brulapen en uitzicht op de bomen waar zo nu en dan een luiaard in opgekruld ligt. Wat een ervaring! La Shamana Ecolodge wordt beoordeeld met een 8.8. Je boekt hier een tweepersoonskamer voor 65 euro.

Reisblogs femke

Dit blog bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de auteur

client-photo-1
Femke Meeuwes
Het is mens eigen om te reizen op basis van tips van anderen. Natuurlijk is het een fantastisch onderdeel van reizen als je zelf spontaan op een bijzondere plek terechtkomt. Het ontdekken van nieuwe werelden geeft je zo’n sterk gevoel van vrijheid! Toch hoeven we niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden als we op reis zijn. Tips of aanraders van iemand zoals jij, die jouw bestemming al kent, kan de ervaring zelfs nog waardevoller maken. Nu ik een jaar op wereldreis ben met mijn vriend Yilmaz deel ik dan ook graag onze tips en ervaringen met jullie. Een reisblog is daarvoor perfect, als digitaal doorgeefluik, zodat jij ook van alle mooie plekjes hoort die wij zijn tegengekomen op deze wereld!

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.