Tips Weekendje Heidelberg: Wat doen en zien, waar overnachten?

Weekend Heidelberg: wat zien, doen en waar overnachten in deze mooie Duitse stad?

Heidelberg is een prachtige, romantische stad. Deze stad heeft het allemaal: een zonnig klimaat, een fantastisch mooi bewaard historisch centrum, een leuke ligging aan de Neckar, én een kasteel om ‘u’ tegen te zeggen. Voeg daarbij de mooie, groene omgeving met vele wandelmogelijkheden, volop eetgelegenheden en terrasjes en een bruisende studentensfeer dankzij de aanwezigheid van de oudste universiteit van Duitsland, en je hebt de ideale bestemming te pakken.

Ik ging met mijn dochter van 14 jaar naar Heidelberg en het was voor ons allebei liefde op het eerste zicht 😉. We verbleven vier nachten in Heidelberg en hadden 3,5 dagen ter beschikking. Deze hebben we goed gebruikt, want Heidelberg kent heel wat mooie bezienswaardigheden. Hieronder geef ik je tips wat te zien en wat te doen in Heidelberg, zodat ook jouw trip naar deze mooie stad een succes wordt!

Wil je weten hoe je al deze bezienswaardigheden in je stedentrip naar Heidelberg kan inpassen? Lees dan ons artikel met een dagplanning voor 3 tot 4 dagen in Heidelberg.

Overnachten in Heidelberg

Tijdens een bezoek aan Heidelberg is het het allerleukste om in het historische centrum van Heidelberg te verblijven. Je loopt dan zo je hotel uit en alle bezienswaardigheden en leuke restaurants en barretjes zijn op wandelafstand.

Wij verbleven vier nachten in het fantastische Hotel Holländer Hof, een prachtig historisch pand. Het pand kijkt uit op de rivier de Neckar en je zit op enkele meters afstand van de Karl Theodorbrug en de Marktplatz. Een betere ligging kan je je niet wensen.

overnachten heidelberg

Enkele eeuwen geleden was hier al een verblijfplaats voor Nederlandse handelaars, vandaar de naam. Het hotel heeft een statige, klassiek Duitse uitstraling. Het personeel is ontzettend vriendelijk en staat je bij alles met raad en daad bij. Tot slot krijg je ’s morgens een fantastisch ontbijtbuffet voorgeschoteld. Wij hebben hier telkens heel lekker en gevarieerd ontbeten. Dit hotel is zonder twijfel een erg goede keuze!

Wat zien en doen in Heidelberg

Hieronder mijn top 10 tips voor bezienswaardigheden en activiteiten.

Ben je van plan om meerdere bezienswaardigheden te bezoeken? De HeidelbergCard is dan wellicht een goede optie voor jou. Je krijgt dan een aantal gratis toegangen en kortingen. Deze kaart is verkrijgbaar voor 1, 2 of 4 dagen.

1. De nummer 1 attractie in Heidelberg: het imposante kasteel

Dit is de bekendste bezienswaardigheid van Heidelberg en de tweede meest bezochte historische bezienswaardigheid van heel Duitsland, na Neuschwanstein!

wat zien in heidelberg
hoogtepunten heidelberg

Toegegeven, dit immense Schloss op de heuvels, is dan ook een prachtig zicht. De wortels van dit kasteel gaan terug tot in de Middeleeuwen. Het huidige uitzicht kreeg het kasteel echter in de eerste helft van de 17de eeuw. Keurvorst Frederik I van de Pfalz startte in 1601 met de verbouwingen en deze duurden meer dan 20 jaar. Na hem volgende nog verschillende machtige keurvorsten, die van het kasteel een centrum van kunst en wetenschap maakten.

Helaas werd dit kasteel geplunderd tijdens de Negenjarige Oorlog met Frankrijk (1688-1697) en vervielen delen ervan tot een ruïne. Het kasteel werd verlaten en begon verder te vervallen. Tot in de 19de eeuw dit kasteel werd herontdekt door de romantiek. De romantiek was een kunststroming die in de 19de eeuw heel wat aanhang had in Duitsland. Schilders, dichters, schrijvers, musici…. Velen voelden zich aangetrokken door het romantische karakter van kasteelruïnes en door de gotische ridderkastelen uit de Middeleeuwen.

kasteel heidelberg
wat doen in heidelberg

De eerste toeristen volgden al snel. Er werd gekozen om de ruïne niet te herbouwen, wel om deze in stand te houden. De dag van vandaag kan je met de bergbaan naar het kasteel, of je kan wandelen. Op de terreinen zelf kan je delen van het kasteel en de ruïnes bezichtigen. Ook zijn er uitgestrekte tuinen, een apothekersmuseum en het grootste wijnvat ter wereld te bezichtigen. Sla dit laatste zeker niet over!

2. Neem de bergbaan naar het hoogste punt van de stad, de Königstuhl

Ik heb het kort hierboven al vermeld: Heidelberg beschikt ook over een bergbaan. De bergbaan bestaat uit twee gedeeltes. Je hebt het onderste, heel moderne deel. Dit vertrekt in de Altstadt aan de Kornmarkt. In enkele minuten brengt deze bergbaan je naar station Schloss, waar je moet uitstappen, wil je het kasteel bezoeken. Wil je helemaal naar boven, blijf dan zitten tot Station Molkenkur.

Hier zit je trip met de onderste, moderne bergbaan erop. Vervolgens stap je over op in station Molkenkur naar de Obere Bergbahn. Dit is een oud houten trammetje, dat heel wat minder mensen kan bevatten dan het moderne stuk, maar het is oh zo leuk. Je kruipt omhoog tegen een onwaarschijnlijk steile helling.

activiteiten heidelberg
De obere Bergbahn

Helemaal bovenaan stap je uit bij Station Königstuhl, 550 meter boven de stad van Heidelberg gelegen. Hier heb je verschillende opties om te doen. Je kan er iets drinken en eten mét uitzicht. Voor kleine kinderen is er het sprookjesparadijs. Ook kan je er een natuurleerpad wandelen met kinderen. Daarnaast is er een valkerij op de top, met beperkte openingsuren.

wandelen heidelberg
De Himmelsleiter, prachtige wandeling!

Volwassenen hebben verschillende mogelijkheden om mooie wandelingen te maken! Je kan kiezen tussen korte en langere rondwandelingen of een wandeling die terug voert naar Heidelberg-stad. Deze wandelingen staan allemaal goed aangegeven. Wij kozen om terug te wandelen naar Heidelberg. Deze wandeling heet de Himmelsleiter. Het eerste deel voert door een dicht woud langs kleine, ongelijke trappetjes naar beneden. Uiteindelijk kom je dan aan bij het kasteel van Heidelberg. Via de tuinen en de prachtige terrassen van het kasteel die de ganse dag gratis te betreden zijn, kan je dan langs verschillende wegen het laatste stukje naar de stad terug lopen. Ofwel neem je opnieuw de trappen naar beneden, ofwel neem je een wandelweg naar beneden.

3. Bezoek het apothekersmuseum

apothekemuseum heidelberg
De gevel van het Apotheekmuseum

Ben je in het Schloss van Heidelberg, bezoek dat ook zeker het Deutsche Apothekemuseum, dat in een bewaard deel van het kasteel is ondergebracht. Je vindt hier prachtig bewaarde apotheekinterieurs van 100den jaren oud. Ook staan er allerlei bijzondere apothekersspullen. Heel leuk vond ik het gedeelte met meer uitleg over welke kruiden en extracten (van dieren) men destijds dacht dat allerlei kwalen konden worden opgelost. Al weet ik nog steeds niet precies waar de eenhoorn (de tand van een narwal) precies voor diende.

4. Lekker slenteren in de Altstadt

bezienswaardigheden heidelberg
wat doen in heidelberg

Heidelberg is een heel erg mooie en oude stad. Al die prachtige gekleurde gevels, gebouwen, pleintjes, standbeelden, straatjes…. Het vormt een prachtig geheel. Heidelberg is relatief ongeschonden uit WOII gekomen, in tegenstelling tot heel veel andere Duitse steden, die geheel of gedeeltelijk verwoest zijn geraakt. Daar moest heel veel worden heropgebouwd, en werd er soms gekozen voor moderne ontwerpen. Het stadszicht lijkt daardoor een minder harmonieus geheel.

oude stad heidelberg

Hoe anders is het in Heidelberg! Al rondwandelend verdraai je je nek om al die prachtige panden te bekijken! Alles ‘hoort’ ook gewoon samen. Voeg daar vrolijke pastelkleurtjes aan toe, een centrum dat autoluw (en op sommige plekken autovrij) is, het ontbreken van hoogbouw en moderne gebouwen, en het zou zomaar kunnen dat je niet in de 20ste eeuw, maar de 17de eeuw bent beland. Ja, Heidelberg is een schoonheid!

Liever met een gids op pad, die je heel veel kan vertellen over de geschiedenis van Heidelberg? Kijk dan eens naar het aanbod op ❤ Heidelberg

5. De Heilige Geestkerk en de Jezuïetenkerk

De Heilige Geestkerk bevindt zich op de Marktplatz en is een bezoekje waard. Deze kerk stamt al uit de 14de eeuw. Langs binnen is de kerk vrij sober ingericht. Wel hangt er een groot modern kruis, dat heel mooi de lichtinval ‘vangt’. Bijzonder is dat deze kerk jarenlang een ‘verdeelde’ kerk was. In de 15de eeuw kreeg de reformatie voet aan de grond in Duitsland. Zo ook in Heidelberg. Een groot deel van de inwoners werd protestant, maar een deel bleef katholiek. Beiden gebruikten de Heilige Geestkerk voor hun vieringen. Ze vonden er niks beter op om een echte opdeling met een muur te maken in de kerk. Het grootste deel, het schip, voor de protestanten, en het kleinste deel, maar wel met het altaar, voor de katholieken.

kerk heidelberg
Het interieur van de Heilige Geestkerk

Dit is zo doorgegaan tot in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Toen kwam een geestelijke op het idee dat een verdeelde kerk toch wel wat vreemd was en liet hij de muur slopen.

De Jezuïetenkerk is van veel latere datum: pas in de 18de eeuw werd deze kerk gebouwd. Zij was nauw verbonden met de universiteit: vele Jezuïeten gaven ook les aan de unief. Ze is opgetrokken in barokstijl en is langs de buitenkant echt heel mooi. Langs de binnenkant wacht een verrassing: barok betekent meestal grote, donkere schilderijen, donker marmer en donker hout, maar deze kerk is zeer licht! Nog steeds is dit de kerk voor de katholieken in Heidelberg. Beide kerken zijn een bezoekje van binnen waard.

bezienswaardigheden heidelberg
wat te zien heidelberg
Buiten- en binnenkant van de Jezuïetenkerk

6. In het spoor van de studenten in de Studentengevangenis

Wie Heidelberg zegt, zegt studenten! Heidelberg is namelijk een echte universiteitsstad. De universiteit werd al gesticht in 1386 en is de oudste universiteit van Duitsland. Ze is ook prestigieus: 56 Nobelprijswinnaars hebben één of andere band met Heidelberg.

Heel bijzonder is de studentengevangenis. Tussen 1780 en 1914 werd deze effectief gebruikt en talloze studenten hebben er één of meerdere nachten in ‘vast’ gezeten. Vergrijpen waarvoor je vast kon komen te zitten: openbare dronkenschap, te luidruchtig zijn, en uithalen van allerlei kattenkwaad. Op den duur werd het voor studenten een doel op zich om minstens één keer in hun studententijd zoveel kattenkwaad uit te halen dat ze werden gesnapt en een paar nachten in de studentengevangenis moesten doorbrengen. Tekeningen en opschriften op de muur moesten duidelijk maken dat ze hier hadden gezeten. Een van de vroegste voorbeelden van graffiti! Wij vonden dit heel erg bijzonder, want hadden in andere steden nog nooit van dergelijke gevangenis gehoord. Volgens ons dus uniek voor Heidelberg!

7. Doe een terrasje op de Marktplatz

marktplatz heidelberg
bezienswaardigheden heidelberg
Mooie, oude gevels aan de Marktplatz

Eén van de leukste en meest centrale pleinen in Heidelberg is de Marktplatz. Dit plein stamt al uit de Middeleeuwen en is eigenlijk altijd al de markt geweest, in de schaduw van de Heilige Geestkerk. Er staan erg voorname gebouwen langs dit plein, onder andere het stadhuis. Mede daarom is dit een leuk plein om een drankje te doen op één van de vele terrasjes!

Bezienswaardigheden Heidelberg
Het historische Hotel zum Ritter op de Marktplatz

8. Wandel de Alte Brücke of de Karl Theodorbrug over

bezienswaardigheden heidelberg
alte brücke heidelberg

Heidelberg ligt aan de rivier de Neckar (waar je ook een boottocht op kan maken, daarover later meer). Al 100den jaren lag er aan de overkant van de rivier ook een dorp. Lange tijd waren Heidelberg en dit dorp gescheiden. In 1788 werd de eerste stenen brug gebouwd, de Karl Theodorbrug, die beide zijden met elkaar verbond. De brug wordt ook de Alte Brücke genoemd.

Vanop de brug heb je prachtig zicht op de toegangspoort tot Heidelberg. Loop je de brug over, dan kan je aan de overkant rechtstreeks op de Philosophenweg komen, vanwaar je werkelijk schitterende uitzichten hebt op de stad en het kasteel. Aanrader!

9. Loop de Philosophenweg tijdens Golden Hour

Ik heb het in het puntje hiervoor aangehaald, als je de Alte Brücke oversteekt, dan kan je doorsteken naar de Philosophenweg. Nee, deze weg heeft niks te maken met filosofen die hier gewandeld zouden hebben, al filosoferend over het leven 😉.

uitzichtpunt heidelberg
philosophenweg heidelberg

Wel is het een historische weg. Vanaf het moment dat de stenen brug Heidelberg met de overkant verbond, gingen de studenten van de universiteit van Heidelberg op hun vrije momenten daar wandelen. Aan de overkant bevonden zich echter ook wijngaarden en landbouwgrond en in het begin wandelden de studenten hier kriskras door.

Dus begonnen deze boeren met het aanleggen van muurtjes. Deze muurtjes beveiligden hun gronden langs de ene kant en langs de andere kant vormden deze muurtjes samen een bredere wandelweg. De studenten wandelden vanaf dan langs deze weg. De Philosophenweg was geboren, want in die tijdsperiode werden de studenten gedurende de eerste jaren van hun studie ‘filosofen’ genoemd.

philosophenweg heidelberg
Prachtig toch?

Deze weg gaat eerst steil omhoog en éénmaal boven heb je werkelijk waanzinnige uitzichten op Heidelberg en het kasteel. Je wandelt door het groen en komt allerlei exotische bomen en planten tegen, die je niet zou verwachten in Heidelberg. De route is zo’n 3 kilometer lang en hij is magisch tijdens het gouden uurtje. Prachtige foto’s gegarandeerd!

10. Maak een boottocht op de Neckar

hop off hop on boot heidelberg
boottour heidelberg
De omgeving van Heidelberg vanop het water gezien!

Heidelberg ligt aan de mooie Neckar-rivier. Dit is een zijrivier van de Rijn en hij slingert zich 100den kilometers doorheen pittoreske landschappen. Hij is onlosmakelijk verbonden met Heidelberg. Het is dan ook leuk om een boottocht op de Neckar te maken vertrekkende vanuit Heidelberg.

Hiervoor heb je verschillende opties. Je kan kiezen voor een korte rondvaart (50 minuten) met een schip op zonne-energie. Verder kan je kiezen voor langere rondvaarten, hop off-hop on rondvaarten, waardoor je er een dagje uit van kan maken en verschillende dorpjes kan bezoeken, of een ontbijt-of dinerrondvaart. Een mooie toevoeging aan je city-trip Heidelberg!

Onze rondvaart was een hop off-hop on formule met de Weisse Flotte. Er zijn veel aanbieders en veel formules. Andere aanraders zijn de boottour van een klein uurtje en de ontbijtcruise, waar je geniet van een ontbijt en 3 uren onderweg bent.

Eten in Heidelberg

Tja, wat is een stedentrip zonder lekker eten? In Heidelberg heb je echt keuze zat wat betreft eetgelegenheden en cafeetjes. Of je nu Duits, Italiaans of Koreaans wil eten, of je nu een Aperol of een stevig biertje wil drinken: het kan hier allemaal. Hieronder een aantal leuke tips.

Traditioneel Duits eten met een moderne twist, doe je bij Wirtshaus zum Nepomuk. Dit restaurant ligt vlak naast het hotel Holländer Hof en de Karl Theodorbrug en heeft dus nog een mooi uitzicht ook. Het is erg leuk om hier buiten te eten op het sfeervolle terras. De gerechten hier zijn kwalitatief zeer goed en klassiek Duits. Dit is een populair restaurant, dus vooraf reserveren is echt aan te raden.

waar eten heidelberg
Klassiek Duitse Maultaschen eten bij Zum Nepomuk

Zin in fantastische sapjes, superlekkere en versie smoothie bowls, allemaal klaar gemaakt met verse producten? Dan moet je bij Earth Bowls zijn. Zij maken echt de lekkerste creaties en de manier waarop het gepresteerd wordt, is ook top. Hier eten, betekent een explosie aan kleuren en smaken. Wij zijn fan!

waar eten heidelberg
waar eteb heidelberg

In de Hauptstrasse, de lange, autovrije winkelstraat, kan je op verschillende plekken heerlijk ijs eten. Je vindt er allerlei ijscreaties, die je niet bij ons vindt. Wat dacht je van ijsspaghetti? Probeer zeker ook de ijsbekers met vers fruit.

waar eten heidelberg
waar eten heidelberg

Last but not least een leuke tip om een lekker souvenir mee naar huis te nemen. Koop voor je familie, vrienden, geliefden, een Studentenkuss. De Studentenkuss werd uitgevonden door Café Knösel, dat al sinds 1863 bestaat tot op de dag van vandaag. Ook toen liepen er al vele studenten rond in Heidelberg. Die studenten hadden wel interesse in de plaatselijke meisjes. Op dat moment was het niet zo goed denkbaar dat een student gewoon op een meisje af stapte.

Dus vond de bakker van Café Knösel een lekkere chocolade lekkernij uit, de Studentenkuss. Door deze te kopen en te overhandigen aan een meisje, liet je als student weten dat je wel interesse had, zonder dat dit kwaad kon. Of hoe chocolade de jongens en meisjes in Heidelberg dichter bij elkaar bracht 😉

Bereikbaarheid Heidelberg

Heidelberg ligt in het noordwesten van Baden-Württemberg in Duitsland. Hoe bereik je Heidelberg het beste? Je hebt verschillende opties.

Met de auto naar Heidelberg

Heidelberg ligt op een kleine 500 kilometer van Utrecht. Vanuit Antwerpen in België bedraagt de afstand ongeveer een 450 km. Het verkeer in Duitsland is filegevoelig.

Mijn tip is om 6 uur te rekenen als je met de auto gaat vanuit bovenstaande vertrekplaatsen. Ik deed er op de heen-en terugweg telkens 6 uur over en niet 5 uur 20 minuten, zoals de GPS oorspronkelijk aangaf.

Parkeren in Heidelberg

Als je met de auto komt, dan heb je natuurlijk parkeerplaats nodig. Het handigste is om een hotel en een parkeerplaats in het centrum te zoeken. Zo moet je niet te ver zeulen met je koffers en kan je je wagen heel de tijd laten staan.

Gratis parkeerplaats vinden is zo goed als onmogelijk. Parkeerplaats op straat is zeer moeilijk te vinden en je moet dan om de zoveel tijd terug naar de parkeerautomaat. Je beste keuze zijn de vele beschikbare parkeergarages.

Wil je centraal parkeren, dan zijn volgende parkeergarages echte aanraders:

  • P12 Kornmarkt / Schloss
  • P13 Karlsplatz / Rathaus

De parkeergarages in Heidelberg zijn niet goedkoop. Hotel Holländer Hof heeft een samenwerking met P12 Kornmarkt, waardoor ze een fikse korting kunnen aanbieden!

Met de trein naar Heidelberg

Je kan ook met de trein naar Heidelberg. Via NS International kan je tevoren treintickets boeken. Hier geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper. Je maakt een tussenstop in Frankfurt en de reis duurt ongeveer 5,5 uur. Dit is dus niet langer dan afreizen met de auto.

Tips Heidelberg

bezienswaardigheden heidelberg

Zo, dit waren mijn tips voor Heidelberg. Ik ging op city-trip met mijn dochter, maar deze stad is eigenlijk voor iedereen perfect!

Heidelberg is een bestemming die je het hele jaar kan bezoeken. In Heidelberg heerst een microklimaat en er hangt een mediterrane sfeer. Je vindt er ook echt palmbomen en andere planten van rond het Middellandse Zee-gebied. De zomers zijn dan ook lekker warm en de dagen lang. Door de vele studenten hangt hier heel het jaar door een fijne sfeer. In de winter is de stad ook een bezoek waard en dan vooral in de kerstperiode, waarbij de stad wordt omgetoverd tot een grote kerstmarkt met prachtige kerstverlichting.

Omdat je toch wel wat uren in de auto of trein moet zitten om in Heidelberg te komen en omdat er genoeg te ondernemen is, raden we een minimumverblijf van vier nachten aan.

Tot slot kan je een bezoek aan Heidelberg ook opnemen in een langere vakantie. Wat dacht je bijvoorbeeld van de combi Heidelberg en het Zwarte Woud, dat maar een uurtje zuidelijker ligt?

Heb je nog vragen? Ga jij binnenkort ook naar Heidelberg of heb jij nog leuke tips? Laat ze hieronder achter!

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Onze trip kwam tot stand in samenwerking met Heidelberg Marketing GmbH. Foto credits: Chris
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *