Weekend Gent: wat zien, doen en waar overnachten in deze Vlaamse stad?
Gent is een mooie, Vlaamse stad. Doordat Brugge, Antwerpen en Brussel groter en bekender zijn, wordt er dikwijls niet aan Gent gedacht als bestemming. Onterecht, vinden we. Het centrum staat vol met cultureel erfgoed en is compact en gezellig, prima te doen te voet. Je vindt in Gent werkelijk alles: van fijne, kleine speciaalzaken, tot fantastische winkelstraten, eeuwenoude en moderne cultuur en geweldige restaurants en cafeetjes.
Een perfecte getaway voor een lang weekend! Wij gingen ernaartoe met onze kids van 12 en 10 jaar, maar Gent is ook perfect te bezoeken als koppel of met een vriendengroep. In de twee laatste gevallen zal je allicht meer kunnen meepikken van de vele cafeetjes, met hun speciale bieren! Hieronder geven we je de leukste tips qua bezienswaardigheden en activiteiten. Daarnaast krijg je van ons ook een aantal hotel tips.
Bereikbaarheid Gent
Allereerst een woordje over hoe je Gent het beste kan bereiken. Er zijn namelijk verschillende manieren. We zetten ze hieronder even op een rijtje.
Met de auto naar Gent
Gent ligt aan het kruispunt van de E17 en de E40 en is met de auto dus makkelijk bereikbaar. Kom je vanuit het centrum of Noorden van Nederland, dan kan je ofwel via de A4/A12 of de A16/E19/E17 komen. Kom je vanuit het Oosten van Nederland, dan neem je de A58/E19/E17 of de E34/E17. Je doet er zo’n twee uur over, vanuit centrum Nederland.
Het circulatieplan en de lage emissiezone
Excuseer? Inderdaad, met de auto komen kan wel degelijk goedkoper uitvallen, echter check eerst heel goed alvorens deze beslissing te nemen. Ten eerste is het zo dat de binnenstad van Gent geldt als lage emissiezone. Vervuilende voertuigen mogen hier dus niet binnen, of dienen een compensatie te betalen.
Checken of je voertuig de stad Gent binnen mag doe je hier. Opgelet: als je een buitenlandse nummerplaat hebt, dient je voertuig altijd geregistreerd te worden! Ook als dit niet vervuilend is. Anders riskeer je een boete. Je kan dit navragen bij je hotel, of vooraf reeds registreren via deze website
Daarnaast is het ook de bedoeling om koning auto zoveel mogelijk te weren uit het stadscentrum. Op zich zijn we voorstander hiervan, het komt niet alleen de luchtkwaliteit ten goede, maar het is ook veel leuker en veiliger slenteren in een autoloos/luw centrum. Eén en ander is vervat in een circulatieplan, waardoor heel wat straten éénrichtingsverkeer zijn geworden. Helaas zijn niet alle GPS-systemen hieraan aangepast. Ipv circulatie soms dus frustratie…
Een aantal tips: vraag tevoren aan je hotel hoe je hen het beste bereikt. Indien je hotel geen parkeerplaats heeft, vraag hen dan welke parkeerplaats het dichtstbij is en hoe deze te bereiken. Meer info over parkeren in Gent, vind je hier
Met de trein naar Gent
Met twee spoorwegstations, namelijk Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort, kan je Gent zeker ook gemakkelijk bereiken met de trein. Vanuit België is het relatief eenvoudig om naar Gent te reizen, mits wat overstappen (soms) en wat geduld. Je checkt best de site van de NMBS, de Belgische Spoorwegen. Hier kan je ook online tickets kopen.
Vanuit Nederland ben je aangewezen op station Gent-Sint-Pieters. Zowel vanuit Amsterdam-Centraal als Rotterdam-Centraal vertrekken er op geregelde tijdstippen internationale treinen naar Gent-Sint-Pieters. Prijzen vergelijken en online aankopen kan via deze site. Opgepast, een enkeltje kost al snel €60 pp, wat dus hoog kan oplopen. Wel betaal je geen parkeerkosten in Gent zelf, maar voor ons gezin was het gebruik van de auto goedkoper.
Vanuit bovengenoemd station rijdt er om de 10 minuten een tram naar de historische binnenstad, tram 1.
Met de bus naar Gent
Een laatste alternatief is met de bus naar Gent. Dit is een pak goedkoper dan de trein (die we echt wel zeer duur vinden). Een retourtje heb je al voor €20 per persoon. Als je deze optie kiest, heb je ook geen gedoe met het zoeken van parkeerplaats voor je auto. Kortom, de bus is een volwaardig alternatief voor auto en trein. Deze website kan je gebruiken voor het zoeken naar en aankopen van bustickets.
De bussen komen veelal aan in Gent-Dampoort. Van hieruit is het 15 minuten stappen naar het centrum. Met het openbaar vervoer kom je er ook. Volgende bussen rijden frequent de stad in: 3, 17, 18, 38, 39 (halte Korenmarkt).
Wat zien en doen in Gent
Gent is een prachtige stad. Er zijn namelijk tal van leuke plekjes en fijne musea. Hieronder geef ik je een aantal leuke tips voor een weekendje Gent. Natuurlijk is er nog veel meer te zien en al wandelend, zal je wellicht nog veel meer leuke plekken ontdekken!
1. Ontdek al wandelend het historische centrum
De Middeleeuwse stad Gent is een pareltje. De historische binnenstad heeft veel cultureel erfgoed, waardoor toeristen van overal ter wereld deze compacte stad bezoeken. Het centrum staat helaas nog steeds niet in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dat heeft vooral te maken met een aantal (lelijke) hoogbouwflats aan de rand van het historisch centrum. Men is druk bezig deze weg te halen.
Gent heeft haar Middeleeuwse uitstraling in het centrum voor een groot deel weten te behouden. Maar het is ook een erg levendige stad en niet alleen een verzameling mooie gebouwen. Die bieden nu plaats aan cafés, restaurants, winkeltjes en musea, waar het goed toeven is.
Er zijn ook een aantal leuke winkelstraten en overal vind je speciaalzaken, die, hoe kan het ook anders, vooral eten en drinken aanbieden. Je kan hier werkelijk overal genieten van het Bourgondische leven. Voor liefhebbers van chocolade, bier en jenever: voor elk wat wils.
Wij raden dan ook voor een eerste kennismaking een fikse wandeling aan, waar al dat moois zich vanzelf laat ontdekken. Combineer deze historische wandeling met een street-art wandeling, want Gent heeft heel veel mooie en leuke voorbeelden van graffiti-kunstwerken.
2. Beklim het belfort
Energie over? Of heb je erg sportieve kids? De belforttoren is maar liefst 83 meter hoog. Beklim de 366 treden en ontdek onderweg al klimmend de kunst van het klokken maken. Je vindt hier ook ‘klokke Roeland’, een klok die men luidde bij gevaar. Je sportieve prestatie wordt beloond met een adembenemend uitzicht over Brugge en omstreken.
Sinds 1999 is het Belfort, samen met nog 55 overgebleven belforten in België en Frankrijk, erkend als UNESCO werelderfgoed.
3. Maak een rondvaart over de Leie en de Lieve
Brugge wordt het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd, maar Gent heeft ook haar deel van romantische waterwegen. De rivier de Leie doorkruist Gent, en op een gegeven moment komen Leie en Schelde tezamen. Het is daar dat Gent ontstond. Later werd er een smal kanaal, de Lieve gegraven: met de hand, 18 jaar lang. Een rondvaart over de Leie en de Lieve, is dan ook een zeer populaire attractie.
In een boottocht van ongeveer veertig minuten zijn de meest mooie plekjes van Gent van een geheel andere zijde te bewonderen. Je kan dagelijks opstappen aan de Graslei. Je krijgt er veel en duidelijke uitleg bij. In het hoogseizoen komen daar nog vele aanbieders van rondvaarten bij, ja zelfs kajakken behoort dan tot de mogelijkheden! Een rondvaart is een perfecte aanvulling op een wandeling!
4. Gruwel in het Gravensteen
Deze enorme kasteelburcht is echt immens en we denken echt dat de Middeleeuwers zwaar onder de indruk waren van dit bouwwerk. Wij zijn het immers ook. Tonen wie de baas was, dat is wat Filips Van den Elzas wilde en dat toont deze burcht, gebouwd in 1180, duidelijk aan.
Je kan het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen bezoeken. Nadat het een grafelijke residentie was, kreeg het Gravensteen een wel heel luguber nieuw doel: hier zetelde de raad van Vlaanderen, zeg maar, de rechtbank van de late Middeleeuwen en nadien. Zij schrokken er niet voor terug om mensen te martelen en te folteren om hen te doen bekennen, en overal in het Gravensteen vind je dit thema terug.
Er is zelfs een ‘kabinet van de beul’… Maar al die gruwel wordt verpakt in een luchtig verhaal: een echte aanrader hier is de audio-guide. Ingesproken door een echte Gentenaar, grappig ook! Als je alles wil bekijken en beluisteren, ben je een paar uren zoet.
5. Bewonder het Lam Gods
Net zoals iedereen, moét je beslist een bezoek brengen aan de Sint-Baafskathedraal en daar geduldig in de rij gaan staan om het Lam Gods te bekijken.
Het Lam Gods werd geschilderd door de gebroeders Van Eyck en was af in 1432. Het is één van de beroemdste en belangrijkste schilderijen ooit geschilderd. De gebroeders Van Eyck behoorden tot de zogenaamde Vlaamse Primitieven en ze schilderden paneel na paneel vol, met dit meesterwerk als resultaat.
De kleuren zijn prachtig, de details ongelooflijk fijn aangebracht, de symboliek, daarvoor hebben we een audio-guide nodig. Des te beroemder werd het Lam Gods, toen er twee panelen werden gestolen, eentje met ‘Johannes De Doper’ en eentje met ‘De Rechtvaardige Rechters’. Deze diefstal groeit uit tot één van de meest tot de verbeelding sprekende kunstroven van de 20ste eeuw en tot op vandaag werd het paneel met ‘De Rechtvaardige Rechters’ niet teruggevonden. Een mysterie….
6. Bezoek minimaal één museum (en liefst nog eentje meer)
Musea te over in Gent. Voor elk wat wils ook trouwens. Ben je liefhebber van design: check het Design Museum Gent. Houd je van moderne kunst: snel naar het SMAK! Geïnteresseerd in het Gent, dat groot en rijk werd door de lakenindustrie: je vindt zeker je gading in het Industriemuseum. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in een beetje gekheid: bezoek zeker het Museum Dr Guislain, het eerste krankzinnigengesticht van België (1857). De Gentse arts Guislain was één van de eerste die mensen met een psychiatrische aandoening als patiënten zag, die een menswaardige behandeling dienden te krijgen.
Er is echter één museum, waar niemand meteen aan denkt om te bezoeken, maar wat echt wel een onwijs leuk museum is voor groot en klein: het huis van Alijn.
In dit gezellige gebouw, ooit het eerste kinderhospitaal van Gent, huist het museum van het dagelijks leven. Hier worden herinneringen over het dagelijks leven verzameld en gedeeld. Dat kan gaan over zeer lang geleden, tot niet eens zo lang. Zo kan je zomaar plots in de huiskamer van een gezin uit de jaren ’60 terecht komen. Aan elk detail is gedacht. Het doet je ook stilstaan bij hoe snel eigenlijk alles evolueert. Zo herinner ik mij nog het beroemde cassettebandje om muziek mee af te spelen; onze kids vonden dit hilarisch. Tja….
7. Proef de Gentse neuzekes
Neuzekes zijn speciale snoepjes, zeg maar gerust serieuze snoepen, uit Gent. Een hele zak Neuzekes is wat veel van het goede, alhoewel ze effectief in zakken verkocht worden. Eén of twee moet je toch proberen: de buitenkant is hard, terwijl de binnenkant een soort gelei is. Omdat ze maar zo’n drie weken houdbaar zijn, worden ze niet geëxporteerd. Je vindt ze dus bijna alleen maar in België, en meer nog, in groten getale in Gent. Wijzelf vinden de Neuzekes wat chemisch smaken en zijn geen fan, maar toegegeven, als je in Gent bent: uitproberen!
Nadien kan je nog steeds de smaak wegspoelen met een streekbiertje, een streekjenevertje, of koop wat chocolade… Je zal niet lang moeten zoeken achter een leuk cafeetje of winkeltje!
Eten in Gent
We hebben het hierboven al even aangegeven, wat is Gent nu helemaal zonder eten? Natuurlijk raden we je aan om zeker de frietjes, het bier en de chocolade te proberen. Hieronder een aantal leuke eetgelegenheden:
Groot Vleeshuis is een unieke locatie om te genieten van Oost-Vlaamse streekproducten. Alles wat je bestelt, wordt lokaal gemaakt. Een coca-cola vind je dan ook niet terug op de drankkaart. Dat alles in een prachtig kader, namelijk een oud Vleeshuis, waar tot in de 19de eeuw vlees werd verkocht!
Indian Curry House: Toegegeven, echt Gents is dit niet, maar wel erg lekker! Ooit begonnen als take-away, werden de curry’s enorm gesmaakt. Daarom besliste men dan maar een restaurant te open, met groot succes. Reserveren tevoren is aan te raden, anders heb je wellicht geen plekje! De curry’s worden aangepast aan ieders smaak: van pikant tot mild, je geeft het aan bij je bestelling en het komt dik in orde.
Max is de specialist in wafels en beignets. Het is een gezellig tearoom-wafelhuis, beroemd omdat de uitvinder van de enige, echte Brusselse wafel dit etablissement in 1839 heeft opgericht. Heel leuk en uitnodigend interieur!
Holy Guacamoly zegt het eigenlijk al zelf: hier kan je subliem lekker Mexican Style eten. Niet meteen in het centrum gelegen, dus je moet er een ommetje voor maken. Leuke plek!
Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit het aanbod! Als je wandelt, kom je vanzelf wel een paar fijne eetgelegenheden tegen. Dit vonden wij zelf echter zeer fijne of originele plekjes, waar wij en de kids genoten hebben!
Overnachten in Gent
Overnachten in Gent met kids? Dat kan natuurlijk. We moeten je waarschuwen: Gent is niet de goedkoopste stad om te overnachten. Wijzelf hebben best wel wat gezocht en getwijfeld. Zagen we een minder prijzige accommodatie, dan lag deze niet gunstig tov het centrum, of was er geen parkeergelegenheid.
Wij hebben hieronder een selectie gemaakt, waarvan we vinden dat ze qua prijs-kwaliteit zeer goed scoren. Alle genoemde hotels liggen in het centrum, of er vlak naast.
Goede prijs-kwaliteit: Monasterium Poortackere
Dit is een erg fijn hotel, wat 8,1 scoort op Booking.com. Je slaapt hier in een oud klooster en dit is doorgetrokken in het interieur. Het ontbijt is heerlijk, en wordt geserveerd in een wel erg aparte ruimte. De kamers zijn zeker groot genoeg! Voor twee personen betaal je vanaf €132 per nacht. Je kan hier ook je auto kwijt voor €15 per dag. En toch dicht tegen het historisch centrum. Je krijgt hier veel, voor relatief weinig geld!
Stijlvol: La Lys Rooms & Suites
Nog een erg fijne keuze is dit pareltje, gelegen in de binnenstad van Gent, op 300 meter van de Sint-Baafskathedraal. De kamers zijn onberispelijk schoon, en ruim, de bedden liggen lekker en de badkamer is echt àf! Dit hotel scoort een 8,7 op Booking.com en kamers voor vier personen boek je vanaf €152 per nacht, voor twee personen vanaf €123 per nacht, exclusief ontbijt. Boek La Lys Rooms & Suites hier
Voor volwassenen: Hostel Uppelink
Hier kan je niet terecht als je kinderen hebt. Dit hostel spreekt in de eerste plaats jonge mensen aan, maar is ook uitermate geschikt voor koppels, kortom voor iedereen die van Gent wil genieten. Dit hotel bevindt zich vlak naast de Sint-Michielsbrug, pal in het historisch centrum. Aan dit hostel vertrekken ook free walking tours (in Engels en Spaans), je kan er in het seizoen bovendien ook een kajak huren om de Leie te verkennen. Een bed in de dorm heb je al voor €33 per nacht, er zijn dorms in alle maten, van groot (en goedkoper) tot kleinere kamers met wat meer privacy (en ietsje duurder). Hostel Uppelink scoort een 8,7 op Booking.com!
Voor gezinnen: Getaway Studios Gent
Dit is één van de goedkoopste opties als je met kids wil overnachten in het historisch centrum. Daarnaast biedt het ook nog eens veel ruimte, ideaal voor gezinnen dus! Kraaknet en zeer nieuwe, ruime studios op een centrale locatie! Zeer vriendelijk personeel. Getaway Studios Gent is een zeer kindvriendelijk adresje, maar ook leuk om te overnachten als stelletje. Kamers vanaf €134 voor vier personen, vanaf €104 voor twee personen. Deze accommodatie scoort 8,5 op Booking.com.
Tips Gent
Zo, dit waren mijn tips voor een bezoekje aan Gent. In de eerste plaats kwamen we veel stelletjes en groepen tegen: Gent is dan ook perfect voor een weekendje weg met je lief of vrienden. Wij bezochten Gent met onze kids/tieners en hebben er een heerlijk weekend gehad. Het was absoluut niet nodig om activiteiten voor kinderen op te nemen in het programma; er is genoeg te zien en te beleven, wat leuk is voor iedereen! Bovendien zijn er veel leuke adresjes om te eten of iets te drinken en dat is ook met kids altijd een hit!
Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder!
Ga jij binnenkort ook naar Gent en heb jij nog leuke tips? Laat ze hieronder achter!
Dag Chris,
Mooi overzicht! Gent is een goede keuze om te bezoeken! Het is er meestal gezellig druk en er is altijd wel iets te doen 🙂
Wim
Dag Wim, dankjewel voor je reactie! Gent is inderdaad een leuke stad! groetjes Chris
Chris Donkers