Tips Weekendje Gent: Wat doen en zien, waar overnachten?

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Weekend Gent: wat zien, doen en waar overnachten in deze Vlaamse stad?

Gent is een mooie, gezellige Vlaamse stad. Doordat Brugge, Antwerpen en Brussel groter en bekender zijn, wordt Gent dikwijls overgeslagen. Onterecht, vinden we. Het centrum staat vol met cultureel erfgoed en is compact en gezellig, prima te doen te voet. Je vindt in Gent werkelijk alles: van fijne, kleine speciaalzaken, tot fantastische winkelstraten, eeuwenoude en moderne cultuur en geweldige restaurants en cafeetjes.

Een perfecte getaway voor een lang weekend! Wij gingen ernaartoe met ons gezin, maar Gent is ook perfect te bezoeken als koppel of met een vriendengroep. In de twee laatste gevallen zal je allicht meer kunnen meepikken van de vele cafeetjes, met hun speciale bieren! Hieronder geven we je de leukste tips qua bezienswaardigheden en activiteiten. Daarnaast krijg je van ons ook een aantal hotel tips.

Overnachten in Gent

Overnachten in Gent? Dat kan natuurlijk. Gent is niet de goedkoopste stad om te overnachten. Wijzelf hebben best wel wat gezocht en getwijfeld. Zagen we een minder prijzige accommodatie, dan lag deze niet gunstig tov het centrum, of was er geen parkeergelegenheid.

Wij hebben hieronder een selectie gemaakt, waarvan we vinden dat ze qua prijs-kwaliteit zeer goed scoren. Alle genoemde hotels liggen in het centrum, of er vlak naast.

Hartje Gent: Edgar Guesthouse

guesthouse gent belgie
gent hotel tips

Edgar Guesthouse is een kleinschalig hotel in het centrum van Gent. Je slaapt hier in een van de 6 frisse kamers, met elk een prachtig (eigen gemaakt en modern) interieur. Het ontbijt is heerlijk, en kan in je eigen bed opgegeten worden. Voor twee personen betaal je zo’n €116 per nacht, exclusief ontbijt. Gasten die hier verbleven zijn erg enthousiast over hun verblijf en beoordelen het guesthouse met een mooie 8,7!

hostel gent
Bed op een slaapzaal

Hier kan je niet terecht als je kinderen hebt. Dit hostel spreekt in de eerste plaats jonge mensen aan, maar is ook uitermate geschikt voor koppels, kortom voor iedereen die van Gent wil genieten. Dit hotel bevindt zich vlak naast de Sint-Michielsbrug, pal in het historisch centrum. Aan dit hostel vertrekken ook free walking tours (in Engels en Spaans), je kan er in het seizoen bovendien ook een kajak huren om de Leie te verkennen. Een bed in de dorm heb je al voor €31 per nacht, er zijn dorms in alle maten, van groot (en goedkoper) tot kleinere kamers met wat meer privacy (en ietsje duurder). Hostel Uppelink scoort een 8,7 op Booking.com!

Voor gezinnen: Getaway Studios Gent

hotel tips gent

Dit is één van de goedkoopste opties als je met kids wil overnachten in het historisch centrum. Daarnaast biedt het ook nog eens veel ruimte, ideaal voor gezinnen dus! Kraaknet en zeer nieuwe, ruime studios op een centrale locatie! Zeer vriendelijk personeel. Getaway Studios Gent is een zeer kindvriendelijk adresje, maar ook leuk om te overnachten als stelletje. Kamers vanaf €164 voor vier personen, vanaf €114 voor twee personen. Deze accommodatie scoort 8,4 op Booking.com.

Wat zien en doen in Gent

Gent is een prachtige stad. Er zijn namelijk tal van leuke plekjes en fijne musea. Hieronder geef ik je een aantal leuke tips voor een weekendje Gent. Natuurlijk is er nog veel meer te zien en al wandelend, zal je wellicht nog veel meer leuke plekken ontdekken!

1. Ontdek al wandelend het historische centrum

bezienswaardigheden gent

De Middeleeuwse stad Gent is een pareltje. De historische binnenstad heeft veel cultureel erfgoed, waardoor toeristen van overal ter wereld deze compacte stad bezoeken. Het centrum staat helaas nog steeds niet in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dat heeft vooral te maken met een aantal (lelijke) hoogbouwflats aan de rand van het historisch centrum. Men is druk bezig deze weg te halen.

Gent heeft haar Middeleeuwse uitstraling in het centrum voor een groot deel weten te behouden. Maar het is ook een erg levendige stad en niet alleen een verzameling mooie gebouwen. Die bieden nu plaats aan cafés, restaurants, winkeltjes en musea, waar het goed toeven is.

Er zijn ook een aantal leuke winkelstraten en overal vind je speciaalzaken, die, hoe kan het ook anders, vooral eten en drinken aanbieden. Je kan hier werkelijk overal genieten van het Bourgondische leven. Voor liefhebbers van chocolade, bier en jenever: voor elk wat wils.

wat doen in gent
Gave street-art!

Wij raden dan ook voor een eerste kennismaking een fikse wandeling aan, waar al dat moois zich vanzelf laat ontdekken. Combineer deze historische wandeling met een street-art wandeling, want Gent heeft heel veel mooie en leuke voorbeelden van graffiti-kunstwerken.

2. Beklim het belfort

bezienswaardigheden gent

Energie over? Beklim de 254 treden van de belforttoren en ontdek onderweg al klimmend de kunst van het klokken maken. Je sportieve prestatie wordt beloond met een adembenemend uitzicht over Gent en omstreken.

Sinds 1999 is het Belfort, samen met nog 55 overgebleven belforten in België en Frankrijk, erkend als UNESCO werelderfgoed.

3. Maak een rondvaart over de Leie en de Lieve

wat doen in gent
Met een bootje kan je de mooie gevels goed bewonderen!

Brugge wordt het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd, maar Gent heeft ook haar deel van romantische waterwegen. De rivier de Leie doorkruist Gent, en op een gegeven moment komen Leie en Schelde tezamen. Het is daar dat Gent ontstond. Later werd er een smal kanaal, de Lieve gegraven: met de hand, 18 jaar lang. Een rondvaart over de Leie en de Lieve, is dan ook een zeer populaire attractie.

In een boottocht van ongeveer veertig minuten zijn de meest mooie plekjes van Gent van een geheel andere zijde te bewonderen. Je kan dagelijks opstappen aan de Graslei. Je krijgt er veel en duidelijke uitleg bij. In het hoogseizoen komen daar nog vele aanbieders van rondvaarten bij, ja zelfs kajakken behoort dan tot de mogelijkheden! Een rondvaart is een perfecte aanvulling op een wandeling!

4. Gruwel in het Gravensteen

hoogtepunten gent

Deze enorme kasteelburcht is echt immens en we denken echt dat de Middeleeuwers zwaar onder de indruk waren van dit bouwwerk. Wij zijn het immers ook. Tonen wie de baas was, dat is wat Filips Van den Elzas wilde en dat toont deze burcht, gebouwd in 1180, duidelijk aan.

Je kan het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen bezoeken. Nadat het een grafelijke residentie was, kreeg het Gravensteen een wel heel luguber nieuw doel: hier zetelde de raad van Vlaanderen, zeg maar, de rechtbank van de late Middeleeuwen en nadien. Zij schrokken er niet voor terug om mensen te martelen en te folteren om hen te doen bekennen, en overal in het Gravensteen vind je dit thema terug.

Er is zelfs een ‘kabinet van de beul’… Maar al die gruwel wordt verpakt in een luchtig verhaal: een echte aanrader hier is de audio-guide. Ingesproken door een echte Gentenaar, grappig ook! Als je alles wil bekijken en beluisteren, ben je een paar uren zoet.

5. Bewonder het Lam Gods

wat zien in gent
De Sint Baafs kathedraal langs de buitenkant

Net zoals iedereen, moét je beslist een bezoek brengen aan de Sint-Baafskathedraal en daar geduldig in de rij gaan staan om het Lam Gods te bekijken.

Het Lam Gods werd geschilderd door de gebroeders Van Eyck en was af in 1432. Het is één van de beroemdste en belangrijkste schilderijen ooit geschilderd. De gebroeders Van Eyck behoorden tot de zogenaamde Vlaamse Primitieven en ze schilderden paneel na paneel vol, met dit meesterwerk als resultaat.

De kleuren zijn prachtig, de details ongelooflijk fijn aangebracht, de symboliek, daarvoor hebben we een audio-guide nodig. Des te beroemder werd het Lam Gods, toen er twee panelen werden gestolen, eentje met ‘Johannes De Doper’ en eentje met ‘De Rechtvaardige Rechters’. Deze diefstal groeit uit tot één van de meest tot de verbeelding sprekende kunstroven van de 20ste eeuw en tot op vandaag werd het paneel met ‘De Rechtvaardige Rechters’ niet teruggevonden. Een mysterie….maar dit doet geen afbreuk aan de ongelooflijke schoonheid van het schilderij.

Het Lam Gods werd gerestaureerd van 2012 tot 2024. Je kon het doek nog steeds blijven bezoeken, maar binnenkort is dit dus in volle glorie hersteld!

6. Bezoek minimaal één museum (en liefst nog eentje meer)

Musea te over in Gent. Voor elk wat wils ook trouwens. Ben je liefhebber van design: check het Design Museum Gent. Houd je van moderne kunst: snel naar het SMAK! Geïnteresseerd in het Gent, dat groot en rijk werd door de lakenindustrie: je vindt zeker je gading in het Industriemuseum. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in een beetje gekheid: bezoek zeker het Museum Dr Guislain, het eerste krankzinnigengesticht van België (1857). De Gentse arts Guislain was één van de eerste die mensen met een psychiatrische aandoening als patiënten zag, die een menswaardige behandeling dienden te krijgen.

Er is echter één museum, waar niemand meteen aan denkt om te bezoeken, maar wat echt wel een onwijs leuk museum is voor groot en klein: het huis van Alijn.

In dit gezellige gebouw, ooit het eerste kinderhospitaal van Gent, huist het museum van het dagelijks leven. Hier worden herinneringen over het dagelijks leven verzameld en gedeeld. Dat kan gaan over zeer lang geleden, tot niet eens zo lang. Zo kan je zomaar plots in de huiskamer van een gezin uit de jaren ’60 terecht komen. Aan elk detail is gedacht. Het doet je ook stilstaan bij hoe snel eigenlijk alles evolueert. Zo herinner ik mij nog het beroemde cassettebandje om muziek mee af te spelen; onze kids vonden dit hilarisch!

7. Proef de Gentse neuzekes en nog ander lekkers

Overal vind je chocolade!

Neuzekes zijn speciale snoepjes, zeg maar gerust serieuze snoepen, uit Gent. Een hele zak Neuzekes is wat veel van het goede, alhoewel ze effectief in zakken verkocht worden. Eén of twee moet je toch proberen: de buitenkant is hard, terwijl de binnenkant een soort gelei is. Omdat ze maar zo’n drie weken houdbaar zijn, worden ze niet geëxporteerd. Je vindt ze dus bijna alleen maar in België, en meer nog, in groten getale in Gent.

Nadien kan je nog steeds de smaak wegspoelen met een streekbiertje, een streekjenevertje, of koop wat chocolade… Je zal niet lang moeten zoeken achter een leuk cafeetje of winkeltje!

Eten in Gent

We hebben het hierboven al even aangegeven, wat is Gent nu helemaal zonder eten? Natuurlijk raden we je aan om zeker de frietjes, het bier en de chocolade te proberen. Hieronder een aantal leuke eetgelegenheden:

Edgar Kaasbar is een kaas walhalla. Gelegen in een karakeristiek oud woonhuis, kun je hier genieten van gerijpte kazen, typische streekkazen, fondue, raclette, warme kaas uit de oven met vijgen en noten of frambozen met balsamico-honing dressing. Een bijpassend wijntje of een bubbeltje maakt je bezoek compleet.

kaasbar gent
lunch tips gent

Ooost is een unieke locatie om te genieten van Oost-Vlaamse streekproducten. Er is een winkel met streekproducten, maar je kan er ook wat eten en drinken. Alles wat je bestelt, wordt lokaal gemaakt. Een coca-cola vind je dan ook niet terug op de drankkaart. Maar allerlei anders lekkers, dat wel!

Indian Curry House: Toegegeven, echt Gents is dit niet, maar wel erg lekker! Ooit begonnen als take-away, werden de curry’s enorm gesmaakt. Daarom besliste men dan maar een restaurant te open, met groot succes. Reserveren tevoren is aan te raden, anders heb je wellicht geen plekje! De curry’s worden aangepast aan ieders smaak: van pikant tot mild, je geeft het aan bij je bestelling en het komt dik in orde.

lekkere curry gent
Lekkere curry!

In Choc Gent is de specialist in lekker ontbijt, lunch en zoetigheden. In de namiddag kan je er ook terecht voor een afternoon tea. Het is een gezellig plekje, beroemd omdat de uitvinder van de enige, echte Brusselse wafel dit etablissement in 1839 heeft opgericht. Heel leuk en uitnodigend interieur!

Holy Guacamoly zegt het eigenlijk al zelf: hier kan je subliem lekker Mexican Style eten. Niet meteen in het centrum gelegen, dus je moet er een ommetje voor maken. Leuke plek!

Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit het aanbod! Als je wandelt, kom je vanzelf wel een paar fijne eetgelegenheden tegen. Dit vonden wij zelf echter zeer fijne of originele plekjes, waar wij en de kids genoten hebben!

Bereikbaarheid Gent

Met de tram door Gent

Allereerst een woordje over hoe je Gent het beste kan bereiken. Er zijn namelijk verschillende manieren. We zetten ze hieronder even op een rijtje.

Met de auto naar Gent

Gent ligt aan het kruispunt van de E17 en de E40 en is met de auto dus makkelijk bereikbaar. Kom je vanuit het centrum of Noorden van Nederland, dan kan je ofwel via de A4/A12 of de A16/E19/E17 komen. Kom je vanuit het Oosten van Nederland, dan neem je de A58/E19/E17 of de E34/E17. Je doet er zo’n twee uur over, vanuit centrum Nederland.

Het circulatieplan en de lage emissiezone

Kom je met de auto, dan is onderstaande informatie zeer belangrijk. Ten eerste is het zo dat de binnenstad van Gent geldt als lage emissiezone. Vervuilende voertuigen mogen hier dus niet binnen, of dienen een compensatie te betalen.

Checken of je voertuig de stad Gent binnen mag doe je hier. Opgelet: als je een buitenlandse nummerplaat hebt, dient je voertuig altijd geregistreerd te worden! Ook als dit niet vervuilend is. Anders riskeer je een boete. Je kan vooraf reeds registreren via deze website

In Gent zet men bovendien in op een autoloos/luw centrum. Eén en ander is vervat in een circulatieplan, waardoor heel wat straten éénrichtingsverkeer zijn geworden.

Vraag tevoren aan je hotel hoe je hen het beste bereikt. Indien je hotel geen parkeerplaats heeft, vraag hen dan welke parkeerplaats het dichtstbij is en hoe deze te bereiken. Meer info over parkeren in Gent, vind je hier

Met de trein naar Gent

Met twee spoorwegstations, namelijk Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort, kan je Gent zeker ook gemakkelijk bereiken met de trein. Vanuit België is het relatief eenvoudig om naar Gent te reizen, mits wat overstappen en wat geduld. Je checkt best de site van de NMBS, de Belgische Spoorwegen. Hier kan je ook online tickets kopen.

Vanuit Nederland ben je aangewezen op station Gent-Sint-Pieters. Zowel vanuit Amsterdam-Centraal als Rotterdam-Centraal vertrekken er op geregelde tijdstippen internationale treinen naar Gent-Sint-Pieters. Prijzen vergelijken en online aankopen kan via deze site. Opgepast, een enkeltje kost al snel €60 pp. Wel betaal je geen parkeerkosten in Gent zelf. Voor ons gezin was het gebruik van de auto goedkoper.

Vanuit bovengenoemd station rijdt er om de 10 minuten een tram naar de historische binnenstad, tram 1.

Met de bus naar Gent

Een laatste alternatief is met de bus naar Gent. Dit is een pak goedkoper dan de trein. Een retourtje heb je al voor €20 per persoon. Als je deze optie kiest, heb je ook geen gedoe met het zoeken van parkeerplaats voor je auto. Kortom, de bus is een volwaardig alternatief voor auto en trein. Deze website kan je gebruiken voor het zoeken naar en aankopen van bustickets.

De bussen komen veelal aan in Gent-Dampoort. Van hieruit is het 15 minuten stappen naar het centrum. Met het openbaar vervoer kom je er ook. Volgende bussen rijden frequent de stad in: 3, 17, 18, 38, 39 (halte Korenmarkt).

Tips Gent

hoogtepunten gent

Zo, dit waren mijn tips voor een bezoekje aan Gent. Gent is dan perfect voor een weekendje weg met je lief of vrienden. Wij bezochten Gent met onze kids/tieners en hebben er ook een heerlijk weekend gehad. Het was absoluut niet nodig om activiteiten voor kinderen op te nemen in het programma; er is genoeg te zien en te beleven, wat leuk is voor iedereen! Bovendien zijn er veel leuke adresjes om te eten of iets te drinken en dat is ook met kids altijd een hit!

Lees ook:

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder! Ga jij binnenkort ook naar Gent en heb jij nog leuke tips? Laat ze hieronder achter!

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Chris, Booking.com en Pixabay.
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Dag Chris,
  Mooi overzicht! Gent is een goede keuze om te bezoeken! Het is er meestal gezellig druk en er is altijd wel iets te doen 🙂

  Wim

  Beantwoorden
  • Dag Wim, dankjewel voor je reactie! Gent is inderdaad een leuke stad! groetjes Chris

   Chris Donkers

   Beantwoorden
 • Zeer mooie dingen te doen in Gent! Heb je ook enig idee voor een vervoersbedrijf hier die zo een stedentrip aanbiedt, dat je gelijk veel attracties en bezienswaardigheden kunt bezoeken in één dag, allemaal na elkaar? Ik vond online https://taxi222gent.be terug die dit zou aanbieden, ken jij er nog anderen of hier al van gehoord?

  alberto

  Beantwoorden
  • Dag Alberto,
   Gent is inderdaad zeer mooi! Ik heb nog niet van het bedrijf gehoord wat jij vermeldt. Nu moet ik zeggen dat het historisch centrum van Gent zeer compact is en dat dit te belopen is. Bovendien is een groot deel van Gent autoluw en dus niet zo evident te bereiken met auto/taxi. Een taxi is eigenlijk enkel interessant om van station Gent-Sint-Pieters naar het centrum van Gent te komen. Verder zou ik je aanraden alles te voet te doen: ook dan kan je heel veel bezienswaardigheden in één dag afstrepen.
   Groetjes,
   Chris

   Chris Donkers

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *