Tips weekend Waals-Brabant: bezienswaardigheden en overnachtingstips

Weekend Waals-Brabant in Wallonië: wat zien, doen en waar overnachten?

Waals-Brabant in Wallonië is een perfecte getaway voor een lang weekend! Deze provincie in België is nog niet zo bekend bij Nederlanders en Belgen. Zij trekken toch meestal naar de Vlaamse steden voor cultuur en musea of juist naar de Ardennen voor de natuur. Wat als ik je nu vertel dat Waals-Brabant je dit ook allemaal kan bieden op een compacte oppervlakte? Voeg daarbij nog lekker eten en één van de beste wellness-hotels van België, en je hebt alle ingrediënten voor een heerlijk weekendje weg! Ons weekend werd mede mogelijk gemaakt door VISITWallonia.be.

Hieronder geef ik je de leukste tips qua bezienswaardigheden en activiteiten, gebaseerd op ons eigen weekend. Daarnaast krijg je ook een aantal hotel tips van me.

Bereikbaarheid en vervoer in Waals-Brabant

Allereerst een woordje over hoe je Waals-Brabant het beste kan bereiken. Daarnaast vind je ook wat extra info over wandelen en fietsen in deze prachtige provincie.

Met de auto naar Waals-Brabant

Waals-Brabant ligt net ten Zuiden van Brussel. Je bereikt deze provincie vanuit Nederland het gemakkelijkste met de auto door de snelweg te nemen naar Antwerpen. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden naargelang uit welke streek je komt. Kom je uit Zeeland, dan neem je best de A12 richting Antwerpen. Kom je vanuit het centrum of het Noorden van Nederland, dan neem je de E19 richting Antwerpen. Vanuit Antwerpen volg je dan de E19 verder tot aan Brussel. Vanuit Brussel neem je dan de E411 richting Namen en Aarlen. Woon je in Nederlands Limburg, dan kan je de E25 en vervolgens E42 nemen. Je moet dan niet langs Antwerpen of Brussel. Vanuit Amsterdam is het zo’n 2 uur 30 minuten rijden, erg goed te doen dus!

Wandelen in Waals-Brabant

wandelen Waals-Brabant
Met zo’n uitzicht vanuit je hotelkamer, wil je wel wandelen!

Je bereikt deze provincie dan wel het gemakkelijkste met de auto en het is ter plekke ook erg handig om een auto bij de hand te hebben. Zo combineer je immers gemakkelijk verschillende bezienswaardigheden op één dag. Als er ons echter één ding opgevallen is, is het dat deze provincie heel groen is, en uitnodigt tot wandelen. Het fijne is dat er zoveel mogelijkheden zijn, en dat je deze goed kan combineren met een andere activiteit. Hieronder een aantal voorbeelden:

Fietsen in Waals-Brabant

Wat voor wandelen geldt, geldt ook voor fietsen. Veel van de wandelroutes op Destination Brabant-Wallon kunnen ook met de fiets worden afgelegd. Het landschap in deze provincie is glooiend, en hier en daar heuvelachtig, maar zeer goed te fietsen. Iedereen kan hier op de fiets!

Wat zien en doen in Waals-Brabant

Waals-Brabant is een prachtige, groene provincie. Er zijn tal van dingen te doen: wandelen, fietsen, jezelf laten verwennen tijdens een relax weekend, dwalen door de prachtige, groene natuur, fijne musea bezoeken, cultuur snuiven….. Te veel om op te noemen. Hieronder geef ik je een aantal leuke tips voor een weekendje Waals-Brabant. Natuurlijk is er nog veel meer te zien en als je er bent, zal je ongetwijfeld nog meer leuke plekken ontdekken!

Onderstaande plekken hebben wij zelf bezocht tijdens ons weekendje weg.

1. Ontdek studentenstad Louvain-la-Neuve

accommodatie waals-brabant
overnachten waals-brabant
Louvain-la-Neuve ontdek je vanuit dit fijne stadshotel!

Louvain-la-Neuve is een stad die in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd opgetrokken en is daarmee de jongste stad van België. De stad is dan ook een mooi voorbeeld van stadsplanning, waarbij de stedelijke architectuur een mooi geheel vormt.

Louvain-la-Neuve is een stad die werd gebouwd als antwoord op het Vlaamse Leuven. Tot het einde van de jaren ’60 was de universiteit van Leuven immers niet Nederlandstalig. Toen er werd besloten om deze universiteit Vlaamstalig te maken, moest er natuurlijk ook een oplossing komen voor de vele Franstalige studenten. Dat werd Louvain-la-Neuve. Nog steeds is dit een studentenstad, waarbij de universiteit centraal staat. Studenten moeten natuurlijk eten en drinken, en dat kan je dan ook erg goed in Louvain-la-Neuve: je vindt er tal van leuke eetgelegenheden en cafeetjes en bovenal, een erg gezellige sfeer.

Die sfeer wordt versterkt doordat Louvain-la-Neuve eigenlijk één grote voetgangerszone is. Je parkeert je auto in de ondergrondse parkings (jawel, onder de stad). Van hieruit neem je gewoon de lift naar de stad, die zo compact is, dat hij helemaal te belopen is.

Toen wij er waren, in de maand juli, was een deel van de binnenstad van Louvain-la-Neuve omgetoverd in een strand, compleet met speeltuin, strandbarretjes en strandstoelen. Dit is erg gezellig en gewoon gratis! Louvain La Plage vindt elk jaar in juli plaats. Leuk om je bezoek dan te plannen en bijkomend is het dan hier minder druk, omdat de meeste studenten naar huis zijn.

2. Kruip in de huid van Kuifje in het Hergé museum

hergé museum België
Vanuit Louvain-la-Neuve wandel je zo naar de wondere wereld van Kuifje!

Ben je in Louvain-la-Neuve, dan mag je zeker een bezoek aan het Hergé museum niet overslaan! Dit ligt aan de rand van de stad en is al wandelend in minder dan vijf minuten bereikbaar vanuit het centrum. België is een echt stripland: denk maar aan Suske en Wiske, Jommeke, De Rode Ridder, maar dus ook Kuifje. Deze stripfiguur werd bedacht door Hergé, een pseudoniem voor de Brusselaar Georges Prosper Remi Remi. Kuifje zag het levenslicht in 1929, dus bijna 100 jaar geleden. Hergé bedacht ook andere stripreeksen, waarvan Kwik en Flupke de bekendste (en grappigste) is. Daarnaast tekende hij ook advertenties, reclameposters en nog veel meer.

Het museum is enerzijds gewijd aan de figuur van Hergé en het belang dat hij had voor de Europese striptekenkunst. Hij is immers internationaal doorgebroken en werd gevraagd op strip conventies in de States, samen met de bedenker van de Marvels! Langs de andere kant wordt er ook gefocust op de strip Kuifje, en dan voornamelijk op waar Hergé zijn inspiratie vandaan haalde voor de knotsgekke personage, de wonderlijke uitvindingen en de kleurrijke verhalen.

strip België
bezienswaardigheden louvain-la-neuve
Tekeningen en nagebouwde uitvindingen…

Dit museum is erg leuk voor stripliefhebbers, maar ook gewoon voor iedereen die is opgegroeid met Belgische strips, zoals ik!

3. Bezoek het Memorial van Waterloo

waterloo bezienswaardigheden
Het moderne en interactieve ‘Memorial 1815’

Ah, waar te beginnen? Dit is echt een topper van een bezienswaardigheid, ik ben fan. Het Memorial van Waterloo is een site, die bestaat uit verschillende bezienswaardigheden. Allemaal staan ze in het teken van een beslissend moment in de Europese geschiedenis. Op 18 juni 1815 vond hier de Slag bij Waterloo plaats. Deze slag betekende de definitieve ondergang van Napoleon.

Wat ging eraan vooraf?

slag van waterloo wat zien en doen
Wij vonden nog een verdwaalde militair uit 1815 😉

Aan deze slag ging een heftige periode in de geschiedenis vooraf. In 1789 vond in Frankrijk de Franse Revolutie plaats. Deze had als slogan ‘Vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid’. Het idee was zeker goed en er werd gereageerd op het luxeleventje dat de koning had, en de bittere armoede waarin het volk leefde. De rest van Europa was hier niet zo blij mee: zij waren immers bang dat dit ook bij hen zou gebeuren en dat de koning (en adel) dus de macht zouden moeten gaan delen. En misschien ook wel de rijkdom.

So far, so good. Snel werd de Revolutie echter gekaapt door radicalen en deze leidde tot enorm veel bloedvergieten. De guillotine is niet voor niets een uitvinding van het Frankrijk van die tijd. In al die chaos zag een jonge generaal zijn kans schoon om een staatsgreep te plegen in 1799. Napoleon dus. De absolute macht van de koning en de chaos na de revolutie werden gevolgd door iemand die opnieuw de macht naar zich toe trok en zich zelfs uitriep tot keizer in 1804. In eigen land voerde Napoleon tal van hervormingen door, zijn buitenlandse politiek was er één van veldslagen en oorlogen. De ene nog bloediger dan de andere.

Natuurlijk kon dat niet blijven duren en Napoleon, en dus Frankrijk, kwam in een open oorlog met andere Europese staten. Dit leidde in 1814 tot de verovering van Parijs en Napoleon werd gedwongen af te treden. Hij werd verbannen naar Elba. Nog geen jaar later ontsnapte hij en greep hij opnieuw de macht in Frankrijk.

De slag bij Waterloo

bezienswaardigheden waterloo belgië
Detail van het panorama van Waterloo

Het feit dat Napoleon ontsnapt was en opnieuw de macht had gegrepen in Frankrijk, was een brug te ver voor de Europese Staten. Napoleon liet er ook geen gras over groeien en bracht een groot leger op de been. Er waren nog veel medestanders in Frankrijk. Ook in Europa begon men troepen te verzamelen. Engeland en Pruisen zouden uiteindelijk een grote troepenmacht op de been brengen, waar ook andere nationaliteiten in mee vochten, waaronder belangrijke aantallen Nederlanders en Belgen, toen nog in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder koning Willem I.

Uiteindelijk kwam het tot verschillende slagen, bij Ligny, Quatre-Bras en Waterloo. De Fransen werden verslagen en Napoleon werd opnieuw gedwongen om af te treden. Ditmaal werd hij verbannen naar Sint-Helena. Dit maakte terugkeren niet zo gemakkelijk en hij stierf dan ook in ballingschap. De slag is zeer belangrijk omdat het het einde markeert van een reeks oorlogen tussen Frankrijk ‘en de rest van Europa’. Daarnaast betekent het ook het begin van de absolute bloeiperiode van het Britse rijk. Zij kwamen als grote overwinnaar uit de bus.

De bezienswaardigheden op de site

Slag van Waterloo bezienswaardigheden
De heuvel met de leeuw, opgetrokken door de Nederlanders

Vandaag de dag is er nog steeds veel te zien in Waterloo. Eén ticket geeft toegang tot de volgende sites:

  • Het Memoriaal 1815: Hier herbeleef je de Slag van Waterloo. Ik leerde erg veel over wat eraan vooraf ging, zoals je hierboven kan lezen :). Daarnaast zie je heel veel wat met de Slag te maken heeft: welke uniformen droegen ze, welke wapens gebruikten ze enzovoort. Dit museum heeft onlangs een make-over gekregen en is een echt modern, interactief museum, compleet met 3D-film, leuke opstellingen…. Zelfs al ben je niet meteen een liefhebber van militaire veldslagen, dit memorial zal je weten te boeien.
  • Het panorama: Dit is een groot rond gebouw dat speciaal ontworpen is voor een groot doek. Dit doek is indrukwekkend te noemen: het heeft een omtrek van 110 meter en is 12 meter hoog. In het midden is een platform van waaruit je heel dit doek kan bekijken. De geluidseffecten laten het lijken alsof je je midden in de strijd bevindt.
  • De Leeuw van Waterloo: Nederland opgelet! Dit is een 40 meter hoog monument dat koning Willem I liet oprichten op de plek waar zijn zoon gewond raakte in de slag. De Leeuw staat helemaal bovenaan op een kunstmatige heuvel. Deze kan je opklimmen, hiervoor moet je 226 treden omhoog (en dus ook weer omlaag). Van boven heb je een machtig uitzicht over het gehele slagveld.
  • De Hoeve van Hougoumont: Dit is een historische hoeve uit 1815, die verdedigd werd door de Engelsen. De Fransen probeerden deze plek tevergeefs in te nemen door een hele reeks aanvallen uit te voeren. Wat volgde, was een bloedbad en deze hoeve was dan ook de gewelddadigste plek van de hele slag. Vandaag kan je de hoeve nog bezoeken en een filmspektakel bekijken in de schuur.
waterloo belgië
waterloo waals-brabant
De Hoeve van Hougoumont

Wij waren alle twee erg geboeid door deze site en dat maakte dat wij dik vier uren hier hebben doorgebracht!

4. Laat jezelf verwennen tijdens een wellnessweekend

wellness-hotel België
verwenweekend België
Lekker relaxen!

Na al dat gegruwel en dat militair geweld, is het wel even tijd voor ontspanning! Waals-Brabant herbergt één van de beste spa’s van België in Terhulpen en dan meer bepaald in wellness-hotel Dolce La Hulpe. Hier kom je niet zomaar om te overnachten, dit zou zonde zijn. Als je hier overnacht, moét je het binnenzwembad en de sauna bezoeken. Elke dag dat je hier verblijft, kan je 1 uur gebruik maken van deze faciliteiten. Je kan het uur reserveren bij het inchecken, maar later tijdens je verblijf kan dit ook nog.

Daarnaast kan je je ook lekker laten behandelen in de spa. Zij bieden een heel gamma van behandelingen aan, van massages van lichaam of gezicht, tot gezichtsbehandelingen, body scrubs, aromatherapie en nog veel meer. Wedden dat je hier als herboren uit komt?

Ben je lekker gepamperd, dan kan je de omgeving gaan verkennen! Het hotel ligt namelijk middenin de bossen en is omgeven door een reusachtig groen domein, waar je zalig kan wandelen en fietsen. Fietsen kan je huren bij het hotel. Enkel van het uitzicht van je kamer word je al blij!

5. Bewonder de romantische ruïnes van Villers-la-Ville

hoogtepunten waals-brabant
abdij villers-la-ville belgië
Prachtige vergezichten…..

Ik was erg onder de indruk van de site van Waterloo en van de hoeveelheid bezienswaardigheden en de uitgestrektheid van het slagveld. Toen ik de ruïnes van de Abdij van Villers-la-Ville bezocht, was ik opnieuw onder de indruk.

Ditmaal van de immense ruïnes die nu nog resten van een abdij die al 900 jaar oud. De stichting van de abdij vindt plaats in 1146. Men begint meteen enthousiast te bouwen, eerst in Romaanse, later in Gotische stijl. Monniken stromen toen en op het hoogtepunt leven er wel 100 monniken en 300 lekenbroeders. In diezelfde periode begint men ook allerlei gronden te verwerven, ook op andere plekken. Men bouwt hoeves, die de abdij van eten voorzien.

Een briljante start dus. Daarna volgt een moeilijke periode met minder monniken, maar ook met overvallen op de abdij in de 16de eeuw. In de 18de eeuw is er dan opnieuw een bloeiperiode tot de Fransen daar een einde aan maken in 1794. De abdij wordt vernield, geplunderd en nadien wordt deze verkocht. Hetzelfde geldt voor alle andere eigendommen die de abdij had.

De abdij vervalt tot ruïne en wordt in de 19de eeuw ‘herontdekt’ tijdens de romantiek. Toegegeven, de resten van de abdij, te midden van het groen, sommige delen overwoekerd, zijn ook vandaag nog erg romantisch.

Je wandelt hier tussen het indrukwekkende verleden rond en leert ondertussen over het leven in de abdij, maar je geniet ook van de mooie uitzichten en doorkijkjes. Verkijk je niet: de ruïnes zijn immens en er is veel te ontdekken. Je bent hier met gemak enkele uren zoet. Combineer dit met een mooie wandeling en een hapje en een drankje in de Brasserie. Hopelijk geraak ook jij geïnspireerd door mijn foto’s!

bezienswaardigheden belgië
ruïnes abdij villers-la-ville belgië
En romantische ruïnes en tuinen!

6. Bezoek het kasteeldomein van Terhulpen

wat te zien waals-brabant
bezienswaardigheden waals-brabant
studio folon

Niet zo bekend, maar fijn om te bezoeken als je logeert in Dolce la Hulpe: het kasteeldomein van Terhulpen. Op dit domein kan je erg goed wandelen! De kasteeltuinen zelf zijn zeer de moeite. Je vindt hier allerlei soorten bomen, struiken en planten. Daarnaast zijn er ook verschillende waterpartijen, waar je watervogels kan spotten. Er zijn drie wandelingen van 5 km uitgezet, die je het domein in al haar pracht laten bewonderen!

Tegelijk bevindt zich op dit domein ook de Stichting Folon. Deze is gevestigd in de kasteelhoeve, die zelf erg de moeite is langs de buitenkant. In de Stichting Folon stelt kunstenaar Folon meer dan 500 werken tentoon. Indien je dit wenst te bezoeken, is het het beste dat je wat ingelezen bent over de kunstenaar en over het type kunst wat hij maakt.

7. Lekker uit eten

eten belgië
bieren belgië

Last, but not least: lekker eten en drinken. Zoals bijna overal in België, zal je hier geen honger en dorst lijden. Overal zijn leuke restaurants en brasseries. Naast elke bezienswaardigheden vind je wel een brasserie, die ongeveer even groot is als de bezienswaardigheid zelf (ok, een beetje overdreven). Je kan echt overal met een gerust hart gaan zitten en iets van de menu-of drankkaart bestellen, slecht kan je het hier niet treffen.

Ikzelf vond de restaurants en cafeetjes in Louvain-la-Neuve erg leuk, met een speciale vermelding voor La Popotte Belge (eten) en de Beer bar. Daarnaast was het BBQ buffet in het hotel Dolce La Hulpe indrukwekkend én lekker.

Overnachten in Waals-Brabant

Wij verbleven tijdens ons weekendje in twee verschillende hotels. De eerste nacht verbleven we in een stadshotel in Louvain-la-Neuve, vanwaar we zo te voet de stad konden verkennen en de dag nadien te voet het Hergé Museum konden bezoeken.

De tweede nacht verbleven wij in het wellness-hotel Dolce La Hulpe in Terhulpen, een hotel middenin het groen. Ik raad beide hotels aan voor een verblijf en vind het prima dat wij deze in één weekendje hebben gecombineerd!

Martin’s Hotel Louvain-la-Neuve

overnachten waals-brabant

Dit is een erg fijn stadshotel. Men heeft hier een ondergrondse parking, waar je je auto kan stallen voor €22 per dag. Vervolgens neem je de lift naar boven en je komt uit aan de receptie. Erg handig. Als je het hotel uit loopt, sta je binnen 20 meter op het centrale plein, waar ook Louvain La Plage plaats vindt. In de zijstraten van dit plein vind je -tig restaurants en cafeetjes. Centraler overnachten dan dit kan eigenlijk niet volgens mij!

De kamers zelf zijn prima, ruim genoeg en voorzien van alle comfort. De bedden lagen lekker. Het ontbijtbuffet is heerlijk en inbegrepen in de prijs van €136 per nacht voor een tweepersoonskamer. Je krijgt hier veel, voor relatief weinig geld!

Dolce La Hulpe, Terhulpen

hotel waals-brabant

Nog een erg fijne keuze is dit pareltje, gelegen op een bosrijk domein met veel wandel-en fietspaden. Ik heb het hierboven al meerdere malen vernoemd: naar dit hotel moet je komen als je helemaal toe bent aan een relax-en verwenweekend. Het hotel heeft een binnenzwembad, een sauna, en tal van spa-behandelingen.

De kamers zijn onberispelijk schoon, en ruim, de bedden liggen lekker, meer moet dat niet zijn. Het restaurant is erg lekker: wij waren er op zaterdagavond en mochten genieten van het BBQ buffet, maar ook de menukaart zag er erg lekker uit! Ook het ontbijtbuffet ’s morgens is erg uitgebreid en echt uitstekend.

Boek je een verblijf in dit hotel, dan hoef je in principe een heel weekend het domein niet af. Ik wilde echter graag Waals-Brabant ontdekken en één nachtje was ook prima! Kamers voor twee personen boek je vanaf €191 per nacht, inclusief ontbijt en 45 minuten toegang tot zwembad en sauna.

Tips Waals-Brabant

Zo, dit waren mijn tips voor een bezoekje aan Waals-Brabant. Wij gingen hier met zijn tweetjes naartoe, maar dit is ook een perfecte bestemming voor gezinnen of vriendengroepen. Het aanbod aan activiteiten en bezienswaardigheden is zo divers, dat iedereen hier wel zijn gading vindt. Bovendien kan je zelf bepalen hoe je dit weekend in vult: wil je vooral rust, wil je actief zijn in de natuur of wil je zoveel mogelijk bezienswaardigheden zien? Het kan allemaal in deze provincie en dat vinden wij toch bijzonder. Wij hebben er een heerlijk weekend gehad en komen zeker nog eens terug!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder!

Ga jij binnenkort ook naar Waals-Brabant en heb jij nog leuke tips? Laat ze hieronder achter!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Graag dank ik Visit Wallonia voor de samenwerking. Mijn mening over de ervaring en service in dit artikel zijn 100% van mezelf. Foto credits: Chris
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *