Toeristenvisum aanvragen voor Rusland: Tips en ervaringen

Toeristenvisum aanvragen voor Rusland: Tips en ervaringen

Wil je Rusland bezoeken? Dan heb je hiervoor een visum nodig. Dit visum moet je vooraf aanvragen. Het is namelijk niet mogelijk om zonder in het bezit te zijn van een geldig visum naar Rusland te reizen. Graag deel ik mijn ervaring met het aanvragen van het toeristenvisum en geef ik een aantal tips.

Verschillende visums Rusland

Er zijn verschillende soorten visums aan te vragen voor een bezoek aan Rusland. Een standaard toeristenvisum is voldoende om als inwoner van Nederland een kort bezoek te brengen aan Rusland voor toeristische doeleinden. Je hebt diverse documenten nodig om je visum aan te vragen, daarover lees je hieronder meer. Een van die documenten is een officiële uitnodiging die aangeeft hoeveel dagen je verblijft in Rusland. Je krijgt een visum voor precies deze periode. Je mag dan het land bezoeken, in hotels verblijven, rondreizen en excursies doen. Je reisperiode mag maximaal 30 dagen zijn.

Dan zijn er ook nog verschillende soorten toeristenvisums, namelijk een zogenaamde single-entry, double-entry of multiple-entry. Een single-entry visum geeft je het recht om eenmalig Rusland in te reizen in de periode waarin je visum geldig is. Een double-entry visum geeft je het recht om één of twee keer Rusland in te reizen binnen de periode waarin je visum geldig is. Een Mutiple-entry kun je als Nederlandse toerist niet aanvragen. Dit kan wel bij het aanvragen van een business visum, maar hiervoor heb je dan ook een andere uitnodiging nodig.

Let op: Je kunt het gewenste visum maximaal 3 maanden van tevoren aanvragen!

Rusland Visum toerist

Wat heb je nodig voor het aanvragen van het visum?

Voor het aanvragen van een toeristenvisum heb je een aantal zaken nodig:

  • Een kleurenpasfoto die aan alle wettelijke eisen voldoet.
  • Je paspoort, geen kopie. Er moeten minimaal 2 naast elkaar gelegen pagina’s leeg zijn. Hier komt je visum namelijk in.
  • Een officiële uitnodiging. Deze uitnodiging kun je vaak, tegen betaling, verkrijgen via je geboekte accommodatie. Je kunt de uitnodiging ook verkrijgen, tegen betaling, bij een visumbureau.
  • Een Engelstalige verklaring van je zorgverzekering waarin staat dat je gedurende je periode in Rusland verzekert bent voor ziektekosten. Deze kun je aanvragen bij je zorgverzekering.
  • Het aanvraagformulier. Wil je alles zelf regelen? Dan kun je dit invullen op de website van de Russische overheid in Nederland. Dit is in het Engels en vrij ingewikkeld. Wil je gebruik maken van een visumbureau? Vul dan het aanvraagformulier in van het betreffende bureau.

Start dus met het verzamelen van deze documenten. Zodra je deze in je bezit hebt, kun je de aanvraag indienen.

Moskou Visum

Het indienen van je visumaanvraag

Het visum aanvragen kan best ingewikkeld zijn. Je moet zelf voor alle bovenstaande documenten zorgen en je moet twee keer op afspraak naar de ambassade in Den Haag reizen. De eerste keer om je documenten af te geven, de tweede keer om je documenten inclusief je visum op te halen. De verwerkingstijd van je visum is namelijk minimaal 7 werkdagen. De kosten voor het visum zijn €65,- per visum. Dit bestaat uit €35,- consulaire belasting en €30,- administratiekosten. Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan de officiële uitnodiging. Gemiddeld kost deze uitnodiging €25,- via een hotel. De totale kosten zijn dan €90,- exclusief de reisjes naar Den Haag.

Maak gebruik van een visumbureau

Het is veel eenvoudiger om gebruik te maken van een bemiddelingsbureau, een zogenaamd visumbureau. Wil je hulp en instructies bij het aanvragen van je toeristenvisum en de benodigde documenten? Dan verwijs ik je graag naar E-visums.nl. Je kunt de aanvraag helemaal in het Nederlands en online invullen. Daarnaast bieden ze je hulp aan bij vragen. Ze zijn dagelijks telefonisch en per e-mail bereikbaar. Op hun pagina over het Russische toeristenvisum vind je een uitgebreide toelichting over de vereisten en de voorwaarden van het visum. E-visums.nl verzorgt verder je hele aanvraag. Je hoeft daarvoor dus niet naar Den Haag te reizen. Je moet wel zelf je pasfoto, paspoort, de verklaring van de zorgverzekering en de officiële uitnodiging aanleveren. Heb je geen uitnodiging? Ook dit kan E-visums.nl tegen betaling voor je verzorgen.

Betaling en factuur

De prijs voor een single-entry toeristenvisum via E-visums.nl is €104,95. Wanneer je visum klaar is, wordt deze naar je toegestuurd. Je kunt zelf de gewenste verzendmethode kiezen, bijvoorbeeld per post of per koerier. Betalen aan E-visums.nl kan heel veilig via Ideal of overboeking. Je kiest zelf hoe je het wil doen. Deze manier van je visum aanvragen kost je iets meer, maar het scheelt je enorm in tijd, je krijgt hulp in het Nederlands en je loopt geen risico dat je visum niet goed geregeld wordt.

Heb je nog vragen over het aanvragen van een visum? Stel ze hieronder, ik help je graag!

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *