Tsjechië: 10x Hoogtepunten, bezienswaardigheden en tips

10x Highlights, zien en doen in Tsjechië

Tsjechië is een heel verrassende bestemming. Werkelijk iedereen kan op vakantie naar Tsjechië en enthousiast terug komen! Wij gingen op een 20-daagse roadtrip met onze twee kids van 9 en 6 jaar en ook wij waren verkocht. Het land is niet te groot, dus je bent geen uren onderweg om iets te zien. Bovendien is het land met je eigen auto heel gemakkelijk bereisbaar. De grote troef is volgens ons echter de veelzijdigheid van het land: of je nu houdt van de natuur, van actief bezig zijn, van city-trips, of van historie en cultuur, je vindt alles in Tsjechië op een relatief klein oppervlak.

De ene dag wandel je middenin de natuur tussen wonderlijke rotsformaties en de volgende dag ben je in één van de mooiste steden van Europa (Praag, volgens onze bescheiden mening). Om de volgende dag te gaan kajakken en later een immens kasteel te bezoeken en op zoek te gaan naar het kasteelspook (elk kasteel in Tsjechië heeft wel zijn eigen verhaal). In dit artikel som ik 10x leuke bezienswaardigheden of activiteiten op, die jij zeker niet mag missen als je naar Tsjechië gaat.

1. Beautiful Praag

Je camera draait overuren in Praag.

Behoeft deze prachtige stad eigenlijk nog een introductie? Wij vonden dit één van de mooiste hoofdsteden van Europa waar we al geweest zijn. Er is ontzettend veel te zien en te doen. Daarom kan je Praag zeker ook als aparte citytrip doen, zoals mijn man dat 15 jaar geleden ook deed. Ik moest helaas wachten tot onze rondreis om kennis te maken met de stad 😉

Volgende zaken mag je echt niet missen als je in Praag bent:

  • De oude stad: geweldig om gewoon door de straatjes te struinen.
  • Het historische stadsplein en de vele oude gebouwen rondom.
  • Probeer ook zeker het astronomische uurwerk te zien, samen met vele anderen!
  • Bezoek enkele van de vele kerken, en zet zeker de Tynkerk en de Sint-Bartholomeuskerk op je lijst.
  • Wandel over de Karelsbrug. Wellicht zal je deze brug verschillende keren nemen omdat deze de verschillende stadsdelen met elkaar verbindt, maar verwonder je toch maar eens over de schoonheid van deze brug en van alles rondom jou!
  • Check de Joodse wijk en ga er zeker souvenirs shoppen.
  • De Praagse burcht, de grootste burcht ter wereld! Eigenlijk bestaat de burcht uit het eigenlijke kasteel, met daaromheen een verzameling gebouwen en pleinen. Je kan verschillende routes lopen. Bij het begin moet je kiezen welke route je wil lopen en welke gebouwen je dus wil bezoeken. Met ons ticket konden wij het volgende bekijken:
    • Het kasteel zelf, waarvan de bouw in de Middeleeuwen is begonnen
    • Het Rosenbergpaleis, een verblijfplaats voor verarmde edelvrouwen
    • De Sint-Vithuskathedraal
    • De Sint-Jorisbasiliek
    • Het Gouden Straatje, de bekendste en misschien wel schattigste straat van Praag.
    • De burchttuinen! Deze zijn niet zo spectaculair als sommige andere tuinen, maar met kinderen wel tof, want dan kunnen ze even buiten rond rennen.
  • De Kleine Zijde, waar veel paleizen zijn omgebouwd tot ambassades én waar nog een mooie kerk staat
  • Met kinderen moét je gewoon ook de Hamleys speelgoedwinkel bezoeken, net als het Railway Restaurant. Fun verzekerd!

2. Cesky Krumlov, hoofdstad van Zuid-Bohemen

Na Praag zonder twijfel de mooiste stad in Tsjechië! Cesky Krumlov is echt een prachtig stadje met twee highlights, het centrale plein en het immense kasteel dat de stad domineert. Verder is het stadje verrassend goed bewaard gebleven als geheel en staat er weinig of geen lelijke hoogbouw of grauwe Sovjetarchitectuur.

Wij kozen het als verblijfsplaats voor maar liefst vijf nachten tijdens onze rondreis. Van hieruit bezochten we alle bezienswaardigheden in Zuid-Bohemen. Hoe dan ook, als je een roadtrip plant, kan je niet om CK heen. Ons advies: kom en ontdek het zelf!

3. Hluboka nad Vltavou en andere prachtige kastelen

Dit is een echt sprookjeskasteel.

Tsjechië barst echt van de kastelen. Sommige mensen beweren zelfs dat Tsjechië het land is met de meeste kastelen, maar dat wordt ook wel van andere landen beweerd. In ieder geval, je vindt er sprookjeskastelen, stoere Middeleeuwse burchten, en romantische ruïnes.

Volgende kastelen willen we graag eventjes apart vermelden:

  • Hluboka nad Vltavou, een echt sprookjeskasteel in een sprookjesachtige setting. Onze dochter van zes was er wég van en spreekt er nog over.
  • De Praagse burcht, eigenlijk meer een verzameling van prachtige gebouwen.
  • Het kasteel van Cesky Krumlov, een immens bouwwerk in het midden van een schattig stadje.
  • Cultuurlandschap Lednice-Valtice, met maar liefst twee barokke paleizen. Je kan je met een koetsje verplaatsen tussen de twee kastelen, een hit bij kids (en hun moeder).
  • Het sublieme Karlstejn-kasteel op 50 minuten rijden van Praag.
  • Jindrichuv Hradek, een kasteelcomplex met heel veel verschillende soorten rondleidingen. Hier mag je het ronde muziekpaviljoen in de tuin niet missen. In dit paviljoen werden sjieke feesten georganiseerd voor de adel. Omdat die wel hielden van een streepje muziek, had de kasteeleigenaar een heel orkest in dienst. Maar omdat dat ten eerste geen edelen waren en ten tweede was het paviljoentje niet groot genoeg, moesten zij in een ruimte onder het paviljoen zitten en daar muziek maken. In het midden van het paviljoen was er een klein gaatje, dat eigenlijk fungeerde als klankversterker, waardoor de prachtige muziek verspreid werd. Leuk weetje 🙂

Natuurlijk zijn er nog veel meer kastelen in Tsjechië, maar deze hebben we zelf bezocht en daarom hier opgenomen.

4. Telc, Holasovice en nog veel meer prachtige dorpjes en stadjes

Zo schattig, hier konden wij geen genoeg van krijgen!

Naast heel veel kastelen, barst Tsjechië ook van de schattige dorpjes en stadjes. Wij hebben in België/Nederland nog veel te dikwijls het idee dat vele landen in Oost-Europa wat grauw en grijs aan doen, maar dat is echt ver naast de waarheid.

Ja, er zijn zeker voorsteden in de grote (hoofd)steden waar appartementsgebouwen uit de Sovjettijd een beetje staan te verkommeren. Maar daar kan je dan weer fijn graffiti spotten 😉

Maar meer nog zijn er vele kleine, fijne dorpjes en stadjes, die in bonte pastelkleurtjes zijn geschilderd en waar je instant vrolijk van wordt. Ondanks het feit dat deze dorpjes misschien geen grote bezienswaardigheden hebben, kan je er gemakkelijk enkele uren doorbrengen en slenteren op het centrale plein en de straatjes errond. Wij vonden vooral Holasovice en Telc echte toppers, maar er zijn zeker nog fijne plekjes te vinden.

5. Rotssteden Adrspach en Prachovske Skaly

Indrukwekkend!

Naast kleurrijke stadjes en dorpjes, vind je ook andere ‘steden’ in Tsjechië, rotssteden meer bepaald! Dit zijn echte wonderen der natuur. De rotssteden vind je in het Reuzengebergte en het Boheems Paradijs, beiden gelegen in het Noorden van Tsjechië, grofweg boven Praag en de grens met Silezië-Polen.

Dé twee mooiste rotssteden zijn Adrspach en Prachovske Skaly, beiden indrukwekkend en beiden garant voor een dag middenin de natuur. De eerste rotsstad is enorm uitgestrekt en zie je al vanop een afstandje liggen, terwijl de tweede eigenlijk een veel kleiner oppervlak beslaat. Bij beide rotsformaties kan je wandelen en is er een pad van 3,5 km aangelegd, waarbij je ook moet klauteren en klimmen. Niet geschikt met baby’s en peuters dus, maar héél erg leuk vanaf dat je kinderen de lagere schoolleeftijd hebben en zelf durven klimmen. Het pad lijkt dus kort, maar je doet er wel eventjes over. Bovendien kan je in Adrspach het pad gemakkelijk verlengen en zelfs met een bootje tussen de rotsen varen. Erg leuk!

6. Joods Trebic

Trebic is UNESCO-werelderfgoed en het is de enige Joodse UNESCO-site buiten Israël. Enkel dat maakt dat je een bezoek aan dit stadje niet mag overslaan. Volgende monumenten moet je gewoon bezoeken:

  • St. Procopiusbasiliek
  • Joodse wijk met meer dan 100 huizen, 2 synagogen en een school. Je kan de synagogen bezoeken, net als het huis van Seligmann Bauer. Hier krijg je een idee van het leven van een Joods gezin in de 18de en 19de eeuw.
  • Joodse begraafplaats met 3000 (!) grafstenen, indrukwekkende getuigen van het Joods verleden van deze stad

Op dit moment is er geen Joodse aanwezigheid meer in de stad. De meeste Joden zijn helaas omgekomen in WOII en alle overlevenden trokken naar Israël. Ik was hiervan onder de indruk, omdat het duidelijk maakt hoezeer Joden vroeger, gewoon net als anderen, deel uitmaakten van het dagelijkse leven in een stad, en hoe wreed dat allemaal is weggevaagd. Het is bijna niet te bevatten dat een heel volk op amper vijf jaar tijd zo kan worden ‘uitgewist’ in Europa.

7. Moravische karst, vol met kloven en grotten

De Moravische Karst is een natuurgebied, dat bestaat uit karstbergen, kloven en meer dan 1000 grotten. Het is eigenlijk een klein park (92 km²), en de grotten zijn dé toeristische trekpleister. Er zijn vijf grotten open voor publiek. Vier van de vijf ervan liggen in de Noordelijke Karst en ons advies om je daarop te concentreren. Je kan namelijk drie grotten en één kloof mooi combineren tot een dagtocht.

Welke grotten/kloven bezochten wij?

  • De populairste grotten zijn de Punkva Caves ( Punkevni Jeskyne). Hoogtepunt is een tochtje op de ondergrondse rivier met een bootje, waarbij je op een gegeven moment bijna plat in het bootje moet gaan liggen, om onder overhangende rotsen door te kunnen.
  • Uiteindelijk kom je uit bij de Macocha-kloof, de diepste in Tsjechië. Opgelet: de grotten zijn zeer populair en reserveer je best tevoren. Om even te schetsen: er is een treintje dat je komt ophalen aan de parking en dat zit echt vol bij elke rit. Bij je ticket zit ook de kloof inbegrepen, want de grot mondt hierin uit.
  • De Katerinska Cave met zeer veel skeletten van holenberen.
  • De Balcarka Cave, met prachtige druipstenen in wonderlijke kleuren.

Helaas is fotograferen in alle grotten verboden tijdens ons bezoek, dus ik heb geen mooie foto’s van ons bezoek kunnen maken...

8. Verwennerij in een kuuroord

Pure verwennerij!

Nog een verrassing: Tsjechië is ook het land van de kuuroorden. Als je je betaalbaar wil laten verwennen, dan kan dit dus hier! Dit is eigenlijk een ideale afsluiter van een vakantie vol indrukken. Grofweg zijn er drie kuuroorden, die dicht bij elkaar liggen. Ze hebben elk hun eigen stijl en zullen dus ook een ander publiek aantrekken. Hieronder even wat meer uitleg.

Welk kuuroord kiezen?

  • Karlovy Vary (Karlsbad): Bekend als het sjiekste kuuroord van de drie. Profileert zich een beetje als kuuroord voor the rich and famous. Straalt ook wel grandeur uit. Mooi om doorheen te lopen, maar wij persoonlijk zouden dit niet helemaal als ‘ons’ plekje aanvoelen.
  • Marianske Lazne (Mariënbad): Toegankelijk voor iedereen, low-key entertainment. Ook zeer mooie badhuizen, maar allemaal net iets minder sjiek, en daardoor iets beter betaalbaar. Zelfs voor de backpacker heeft deze plek een fijne vibe.
  • Frantiskovy Lazne: Het minst bekende kuuroord van de drie. Hier is ook het minst te beleven van de drie. Als je met kinderen bent, is dit wel een leuke plek om te verblijven, omdat er hier ook een waterpark is. Onze kinderen zijn niet zo happy in een kuuroord, maar van een waterpark annex kuuroord worden ze dan weer wel blij. Iedereen tevreden dus.

9. Actief zijn in de natuur

Oneindig veel mogelijkheden voor activiteiten in de mooie natuur!

Ben je graag actief bezig? Dat kan perfect in Tsjechië! Je kan er prachtig wandelen natuurlijk, en kijk zeker ook naar onze tips nummer 5 en 7. Maar het is een absolute aanrader om nog extra activiteiten toe te voegen aan je vakantie. In Tsjechië ben je echt wel aan het juiste adres, want Tsjechen zijn zelf zijn ook echte buitenmensen en houden van buitenactiviteiten. Dat betekent dat de meeste plekken die qua natuurschoon de moeite waard zijn, toeristisch goed zijn ontwikkeld en leuke, veilige activiteiten aanbieden.

Welke activiteiten ondernamen wij?

  • Een absolute aanrader is een kanotrip in Zuid-Bohemen. Kanotrips worden meestal georganiseerd op de Vltava-rivier. Wij kozen voor twee trajecten die op elkaar aansloten, maar overnachtten tussenin gewoon in ons hotelletje. De ene dag vertrokken we in Vyssi Brod tot Nahorany (20 km en minimaal 4 uren), de tweede dag vertrokken we in Nahorany tot Cesky Krumlov (12 km en minimaal 3 uren). Wij boekten bij Ingetour.
  • Verder hebben wij ook nog een actieve dag beleefd aan het Lipno-meer. Hier hadden we tijd tekort, want we hebben geen enkele wateractiviteit kunnen doen. Daarom zou je hier ook gemakkelijk twee dagen kunnen doorbrengen. Wat wij deden:
    • Met de kabelbaan naar boven
    • Treetop Walkway, wandelen tussen boomtoppen dus
    • Downhill scooteren: zoals het woord het zegt, je raast met een scootertje van een berg af. Voorzichtigheid geboden en plezier gegarandeerd!
    • Klimpark tussen de bomen: wij houden van klimparken en proberen er op vakantie altijd eentje uit, indien daar gelegenheid toe is.
    • Met de bobslee naar beneden
    • Daarnaast kan je dus ook nog tal van activiteiten ondernemen op het meer zelf zoals SUP-pen en kajakken. Er is ook een waterpark. Wil je dit ook doen, trek dan een extra dag uit.
  • Tenslotte gingen we wandelen tussen de boomtoppen in de omgeving van Janske Lazne. Ook hier waren nog veel meer activiteiten te doen, maar wij kozen daarna voor een natuurwandeling. De activiteiten die hier werden aangeboden, waren: raften, de klimmuur uitproberen, downhill scooteren en een klimpark tussen de bomen. Het was opgezet op dezelfde manier als de activiteiten aan het Lipno-meer.

10. Geniet van een biertje!

Plzen, de geboortestad van de Pils

Ik vind het als Belgische wel heel erg moeilijk om toe te geven, maar ja: de stad Plzen, of Pilsen in het Duits, heeft zijn naam gegeven aan het pilsje. Terwijl wij prat gaan op onze Stella Artois en onze Jupiler, toch ook bekende pilsjes, blijft het een feit dat de naam afkomstig is van deze stad in Tsjechië 🙂

En jawel, Tsjechië is een echt bierland. Overal staat bier op het menu, Tsjechen zelf drinken dit ook gewoon bij hun maaltijd, liefst in een halve liter. Meer dan eens bleek de prijs voor frisdrank duurder op de kaart dan deze voor bier. Eén keertje was zelfs het water duurder, dus dat was een mooi excuus! Alhoewel ik zelf niet echt een bierdrinker ben, heb ik in Tsjechië toch een paar keer een lekker pils(je) gedronken. Mijn echtgenoot daarentegen kon zijn geluk niet op 🙂

Bezoek in Plzen zeker de Pils-brouwerij, waar de stad bekend om is. Je gaat mee op een begeleide tour, die ook in het Engels wordt gegeven. Deze duurt ongeveer 80 à 90 minuten en is ook leuk voor niet-bierliefhebbers.

Meer lezen over Tsjechië?

Op zoek naar andere informatie over Tsjechië? Bekijk hier al onze artikelen.

Ik hoop dat je na het lezen van deze tips en highlights enthousiast bent geworden over dit prachtige land. Mocht je nog vragen hebben over reizen naar Tsjechië, stel ze dan gerust hieronder, ik help je graag verder!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris en Pixabay
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *