Tsjechië, vakantie met kinderen: tips voor een leuke familievakantie

Waarom Tsjechië een perfecte bestemming is met het hele gezin!

Tsjechië is een geweldige bestemming om in de zomer met je gezin te ontdekken. Het land heeft werkelijk alles in huis om zowel groot als klein te boeien. Het is gemakkelijk bereikbaar, het is prima bereisbaar, de afstanden zijn helemaal niet lang. Qua klimaat en qua niveau van ontwikkeling is het eigenlijk hetzelfde als bij ons. Daarnaast is er zowel afwisseling qua bezienswaardigheden dat je elke dag wel iets anders kan gaan doen of zien.

Kortom, voor iedereen die eens een andere bestemming zoekt dan Frankrijk of Duitsland, is Tsjechië misschien wel een eerste goede stap. Hieronder leggen we uit waarom!

Je rijdt hier zo met je eigen auto naartoe

Naar Tsjechië rijd je gemakkelijk met de eigen auto en in het land zijn natuur en cultuur nooit ver weg

Echt, (bijna) iedereen kan op vakantie naar Tsjechië, gewoon omdat je er zo gemakkelijk geraakt! Het zuiden van Frankrijk, waar elk jaar heel veel gezinnen naartoe trekken, is veel verder rijden, zo’n 12 uren. Je rijdt met je eigen auto in dik 8 uurtjes naar Plzen, een logische eerste stop van je rondreis.

Je bespaart jezelf trouwens zo een vliegticket en een huurauto. Bovendien rijd je met je eigen auto, en dat is ook het leukste voor je kids. Ze hebben gewoon hun vertrouwde kinderstoel, en als je schermpjes in de auto hebt, duurt de rit misschien wel lang, maar toch niet zoooo lang.

Wij deden ook andere spelletjes, zoals raden uit welk land de andere auto’s op de snelweg zouden komen, die we voorbij reden. Nog populair bij ons is de woordslang maken. Je begint met een willekeurig dier (dat doen we meestal) of een willekeurige plek op deze wereld (hiervoor moeten ze al enige kennis hebben van landen, steden, dorpen….). De volgende maakt met de laatste letter van het eerste woord een nieuw woord en zo ga je door. Nog andere spelletjes zijn ‘ik zie, ik zie…..wat jij niet ziet’ of ‘wie het eerst een gele auto ziet, wie het eerst 5 koeien telt,….. die mag de ander kietelen 🙂 ‘. Zo houden wij ze toch altijd een tijdje bezig zonder dat ze naar een schermpje staren.

Bekijk onze afwisselende reisroute waarbij je alle hoogtepunten in Tsjechië ontdekt (met je gezin)!

Een vakantie in Tsjechië is mogelijk met elk budget

Wil je een rotsstad bezoeken, dan betaal je zo’n 10 euro voor vier personen!

Het mooie aan Tsjechië is dat je voor erg weinig geld op reis kan. In het vorige puntje zeiden we al dat je gewoon met je eigen auto naar Tsjechië rijdt, en dus geen vliegticket of huurauto moet reserveren. Tot nu toe is Duitsland ook nog altijd tolvrij. In Tsjechië moet je wel degelijk een tolvignet hebben. Dit is helemaal niet duur: voor 10 dagen betaal je omgerekend zo’n €12,5, voor 1 maand €18.

Inkom is in Tsjechië ook overal erg goedkoop: je betaalt meestal maar enkele euro’s inkom voor een kasteel en kinderen betalen nog minder. Heel dikwijls kan je een familieticket kopen, voor ons 2 volwassenen + 2 kinderen, maar erg fijn is dat er in Tsjechië ook dikwijls familietickets voorzien zijn voor andere gezinssamenstellingen (2 volw + 1 kind, 2 volw + 3 kind, ….). Als je een Treetop Walkway of de Punkva grotten wil bezoeken, dan moet je rekenen op €35 met een gezin van vier personen. Rotssteden zijn dan weer spotgoedkoop: voor Prachovske Skaly betaalden wij omgerekend €10 met zijn vieren. Stadjes en dorpjes kosten helemaal niks!

Het goedkoopste in Tsjechië vonden wij echter niet de inkom, maar het eten! Wij konden dikwijls gaan uit eten voor een bedrag waar we in België net zelf een maaltijd van konden op tafel zetten. In Moravië aten wij elke avond in een wildrestaurant en onze rekening bleef, inclusief drankjes, steeds onder de €40. Wij kozen ook dikwijls de lokale restaurants uit en zo kwam het ook dat we geregeld maar een euro of vijf kwijt waren pp.!

Ten slotte kan je het qua hotelovernachtingen in Tsjechië ontzettend luxe maken, en de prijzen van West-Europa betalen. Maar je kan zeker ook nog deals vinden, waar je met zijn vieren voor minder dan €100 overnacht. Wij wisselden accommodaties rond de €75 af met accommodaties rond de €110 per nacht en dit was meteen onze grootste kostenpost van deze reis.

De mooie dierentuinen in Brno en Plzen

Ook de zoo in Praag is een bezoek waard

Wij hebben niks extra voor kinderen toegevoegd aan onze reis. Dit omdat wij reeds heel wat leuke dingen ondernamen voor groot én klein: kanoën, klimmen, Treetop Walkway, door de grotten met een bootje, klauteren in rotssteden….

Wil je er echt een kindervakantie van maken, las dan een dagje in de dierentuin in. Wij hoorden zelf heel positieve commentaren over de dierentuinen in Plzen en Brno. Kinderen zijn op een bepaalde leeftijd echt helemaal gefascineerd door dieren. Dat neemt af in de hogere jaren van de basisschool. Eénmaal ze 11 jaar en ouder worden, vinden ze er niet zoveel meer aan. Dat hebben wij wat onderschat, wij dachten dat het wauw-gevoel iets langer zou aanhouden, maar dat is bij ons niet zo. Onze kinderen hadden toen eigenlijk de perfecte leeftijd, namelijk 9 en 6 jaar.

Wel vinden onze kinderen het nog steeds supergaaf om door ruige natuur te struinen. Ze vinden het ook superspannend om op een plek te zijn die helemaal anders is dan thuis. Zo gingen ze in de jungle van Mexico amper vooruit omdat ze hoopten om de zoveel centimeter een dier te spotten 😉

Kijk hier voor overnachtingsmogelijkheden in Plzen en hier voor accommodatie in Brno.

Dwalen door kleurrijke stadjes

Telc by night

Een dorp of een stadje bezoeken in Tsjechië in de zomermaanden is een feestje 🙂 Ten eerste een dikke pluim voor de organisatie van de parkeerplaatsen in en rond de dorpen en stadjes. Overal, maar werkelijk overal in Tsjechië, vonden wij (gratis) parkeerplaats dicht bij het centrum, zonder dat je er eerst een verkeerschaos moest trotseren en we als overspannen ouders uit de auto kwamen.

Het was eerder: we zijn gearriveerd aan het stadje, we rijden tot aan het centrum en vinden meteen een goede, nette parking. Daarna liepen we meestal letterlijk 100 meter en we stonden in het centrum. Een dikke pluim dus voor het inzicht in parkeerplekken en de goede bereikbaarheid.

En dan de dorpjes en stadjes zelf! Natuurlijk ga je ernaartoe om de mooie gebouwen te bekijken, maar eigenlijk beseffen we achteraf dat het niet dat was waarom we de stadjes zo mooi vonden, al maakte dat er natuurlijk deel van uit. Het was het geheel! In elke dorpje, op elk pleintje in een stadje was er wel iets te doen. Oude ambachten werden gedemonstreerd, een Middeleeuwse markt werd georganiseerd, smeden waren vrolijk aan het werk op de pleinen… kortom, de stadjes en dorpjes leken zo weggelopen uit het verleden, maar ze leefden en bruisten dat het een lieve lust was. En wij waren dikwijls de enige buitenlandse toeristen, zodus het is niet zo dat er een heel toeristisch circus werd opgezet, of dat gevoel hadden wij althans niet. Voor onze kinderen waren al die oude ambachten, marktjes en Middeleeuwse feesten één groot feest!

Kanotrip en heel veel andere activiteiten op het water

Geweldig eindpunt van de kanotrip, Cesky Krumlov

Tsjechen zijn echte buitenmensen. In eender welk seizoen zijn er wel buitenactiviteiten. In de zomer zijn de meren en de rivieren populaire trekpleisters voor de inwoners zelf. Ze kajakken, kanoën, SUP-pen, zeilen….. erop los. Overal in Tsjechië vind je bij rivieren en meren goed toegankelijke infrastructuur: op vlak van buitenactiviteiten is het land goed ontwikkeld.

Heel fijn ook is dat een deel van de aangeboden activiteiten perfect met kinderen te doen zijn. Denk bij kajakken en kanoën niet automatische aan wilde rivieren met om de vijf meter een stroomversnelling. Nee, er zijn genoeg kalme rivieren, waar je ook kan peddelen met de mooie natuur om je heen. Wij gingen kanoën op de Vltava-rivier in Zuid-Bohemen. Je vindt deze kalme rivier in de buurt van het geweldig leuke stadje Cesky Krumlov. We peddelden twee dagen achter elkaar, de eerste dag zo’n zes uur (dit had eigenlijk vier uur moeten zijn, maar ja, leuke stops enzo…) en de tweede dag zo’n vier uur. Toegegeven, na deze twee dagen waren wij echt moe en namen we een dagje rust. Je kan perfect 2 à 3 uurtjes kanoën op één dag en daarbij één van de mooiste stukjes natuur in Zuid-Bohemen aan je voorbij zien glijden.

Wij gingen telkens met één volwassenen, één kind in een kano. Er zijn ook vierpersoonskano’s zagen we. Onze zoon vond dat zo tof dat hij er jaren later nog over sprak. Hij heeft zich inmiddels ingeschreven in een jeugdkamp dat, jawel, een tweedaagse kano-tocht op de Vltava-rivier in Tsjechië gaat doen :). Zo zie je maar, kinderen nemen meer mee van die ervaringen dan je als ouder soms op het eerste zicht denkt.

Cesky Krumlov is een heerlijke uitvalsbasis om Zuid-Bohemen te verkennen. Je kan hier veel meer ondernemen dan enkel een kanotrip. Heb je interesse om hier te verblijven, bekijk dan ons blog met een aantal overnachtingsmogelijkheden op een rijtje.

Ravotten in de bossen en op de bergen

Dit puntje hangt eigenlijk samen met het vorige puntje, namelijk de vele buitenactiviteiten die Tsjechen zelf graag ondernemen. Zo hebben zij de natuur in eigen land toegankelijk gemaakt voor iedereen. Tsjechië bezit nog heel wat bos, en bergen.

In de omgeving van het Lipnomeer vind je een activiteitenpark. Zij bieden niet enkel activiteiten aan op het meer, maar ook in de omgeving van het meer, in de bossen en de bergen. Downhill scooteren, bobsleeën, klauteren in een boomklimpark, een Treetop Walkway….het kan er allemaal. En niet alleen daar, maar op heel veel andere plekken in Tsjechië vind je zo’n activiteitenparken. Zo vonden wij er ook eentje in Janske Lazne, maar er zijn zeker nog heel wat andere parken te vinden. Dat zou teveel van het goede zijn 🙂

Dit is heel leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Fijn in Tsjechië is ook dat zelfs relatief kleine kids (denk aan begin basisschool, of grotere kleuters) ook al bepaalde zaken mogen uitproberen. Zo zijn bepaalde routes op het klimpark zeker toegankelijk. Men kijkt ook naar aanwezige ervaring én naar goed ouderlijk toezicht, en niet alleen naar leeftijd en lengte. Zo kwam het dat onze dochter ook de uitdagendere routes in het klimpark mocht proberen. Al was dat laatste eerder een uitdaging voor mijzelf 🙂

Zuid-Bohemen, het Boheems Paradijs en het Reuzengebergte zijn stuk voor stuk mooie stukjes natuur met bergen en bossen.

Elk kasteel en elke grot heeft een verhaal

Jindrichuv Hradek, een pareltje

Nog nooit heb ik zoveel kasteellegendes, heksen, spoken, wreedaardige heersers, en boosaardige schoonmoeders tegen gekomen, als in Tsjechië. Werkelijk elk kasteel heeft zijn eigen ‘spook’ of ‘geest’ en overal zit er wel een spannend verhaal achter. Wat de kinderen natuurlijk maar al te graag horen. In de meeste kastelen moet je verplicht een rondleiding nemen (inbegrepen in de prijs) en dikwijls waren wij de enige toeristen in de Engelstalige rondleiding (geen meerkost). Wij vertaalden al die legendes voor onze kinderen en de gidsen wachtten ook altijd geduldig tot we klaar waren.

Onze kinderen waren zo mee in de verhalen, dat ze ineens van alles begonnen te ‘zien’. Hetzelfde verhaal met grotten: rond de Punkva caves en de Macocha-kloof hangt een heel verhaal.

Ja, de Tsjechen weten dus zelfs een kasteel boeiend te maken voor kids.

Ook mooi weer in de zomer

Stralend weer tijdens ons bezoek aan Hluboka nad Vlatou

Ik kan hier heel kort over zijn, maar toch is dit heel belangrijk voor een geslaagde vakantie: Tsjechië heeft mooi weer in de zomer. In de lente en herfst kan het er grauw zijn, of regenen, maar wij hadden 20 dagen mooi weer. De temperatuur is wat vergelijkbaar met België/Nederland. Het betekent ook dat je nooit garantie hebt op alleen maar mooi weer.

Maar al bij al is het weer fijn in de zomer, en misschien ook wel fijn voor je kinderen. Ze kennen dit weer en ze zijn eraan gewend. Je moet bij aankomst niet acclimatiseren en wennen aan andere temperaturen. De vochtigheidsgraad is ook gelijklopend, dus ook daar moet je je geen zorgen over maken. Ja, je moet genoeg drinken, maar zoals we dat in ons eigen land gewend zijn.

Je kan ook op de middag gewoon je activiteiten verder zetten, en hoeft niet te schuilen voor te felle zon of dergelijke, zoals in sommige Zuiderse landen zeker wel het geval is (Spanje, Kroatië …. bijvoorbeeld). Je blijft dus ook in je gewone ritme.

Kortom: voor Tsjechië kan je gewoon pakken zoals je thuis zou rondlopen op dat moment. Je moet je geen zorgen maken over grote verschillen met ons eigen land. Gemakkelijk toch, met kinderen?

Tips gezinsvakantie

Zo, dit waren onze tips voor een geslaagde gezinsvakantie in Tsjechië. Hiermee heb ik hopelijk een antwoord gegeven op waarom ik dit een goede bestemming vind voor gezinnen met kinderen. Voor ons was het een eye-opener qua reizen: de zomers bestonden voor ons meestal uit twee weken met de auto naar Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Italië. Door naar Tsjechië te gaan, konden we plots drie weken op reis in augustus met hetzelfde budget. Daarnaast werden we enthousiast over Oost-Europa! Daarna volgden nog heel wat andere landen in dit deel van Europa… En zo ging langzaam onze wereld open en kregen we ook zin om verre reizen te maken.

Lees hier al onze artikelen over Tsjechië!

Hopelijk hebben wij jou ook enthousiast gemaakt! Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, laat dan even een berichtje hieronder. Ik help je graag verder.

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris & Pixabay
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *