Hero background

Hero background

Tsjechië

Tsjechië

Een vakantie naar Tsjechië is altijd een goed idee, of je nu van kastelen, natuur of actief bezig zijn houdt! Het is een nog niet zo bekende bestemming voor Nederlanders/Belgen, maar er is veel te zien en te doen. Met gemak breng je er drie weken zomervakantie door, om te beseffen dat je nog lang niet alles gedaan/gezien hebt. De hoofdstad Praag kent iedereen en kan je in elk seizoen bezoeken. Het is een geweldige stad voor een city-trip, om te combineren met een streepje natuur in het Noorden, of gewoon, als onderdeel van je rondreis! Tsjechië verrast ook door de natuur, het is een erg groen land, en daar worden wij blij van. Als je op zoek bent naar een budgetrondreis voor je zomervakantie, dan is Tsjechië wat ons betreft een aanrader!

Handig om te weten

Onze reisroutes door Tsjechië

Alle reisblogs en tips over Tsjechië

Reizen naar Tsjechië

Tsjechië, nog een beetje een onbekend land voor Nederlanders en Belgen. Zij die er wél geweest zijn, zijn doorgaans laaiend enthousiast. Er zijn zelfs mensen die nadien telkens terugkeren om een andere streek te ontdekken. En dat kan ook in Tsjechië erg goed! Wij hebben zelf heel erg positieve ervaringen met reizen door Tsjechië en dit land smaakt naar meer.

Een heel erg fijne bonus is dat Tsjechië gemakkelijk met de auto te bereiken is, en je dus geen vlucht of huurauto moet boeken. Dit spaart je geld uit. Tsjechië zelf is ook een fijne budgetbestemming, waar je maar kleine bedragen betaalt voor dat toffe kasteelbezoek (meestal een paar €), of dat lekkere eten (je kan prima wild eten voor amper 10 €). Een reis naar dit land doet dus geen pijn in de portemonnee.

Wondermooi Praag

Ja, dit is één van de parels van Europa. De hoofdstad van Tsjechië kan een bestemming op zich zijn. Je vult gemakkelijk drie à vier dagen met een city-trip in deze historische stad vol prachtige gebouwen, kerken en burchten. Je vindt hier ook voldoende accommodatie, restaurants, barretjes en vermaak. Dit is duidelijk geen grijze, grauwe betonnen stad, maar overduidelijk een bruisende en hippe grootstad! Hiermee is Praag de enige echte grote stad in Tsjechië, en het is leuk om deze op te nemen in je rondreis, omdat dit echt zorgt voor afwisseling.

Groen, groener, groenst

Tsjechië verrast met haar natuur! Maar weinig mensen weten dat dit land zo groen is en dat je niet ver moet reizen om een dag actief te zijn in de natuur. Heel fijn is dat de Tsjechen zelf ook echte buitenmensen zijn: daardoor hebben ze ook een prima infrastructuur qua wandelpaden, klimparken, kajakmogelijkheden, en vele andere buiten-activiteiten. De natuur wordt zo in Tsjechië zeer toegankelijk gemaakt. De mooiste natuur vind je in het Reuzengebergte en Boheems Zwitserland, met heuse rotssteden. Daarnaast is het ook in het Boheems Paradijs en de streek rond het Lipno-meer en nationaal park Sumava heerlijk vertoeven. Ten slotte stippen we Moravië nog aan, waar je kan wandelen tussen eindeloze wijnvelden (en proeven natuurlijk!).

Kleine stadjes, grote kastelen

Kleine stadjes met gezellige marktpleintjes, je vindt ze overal in Tsjechië, maar vooral in Zuid-Bohemen en Moravië. Heel leuk om te bezoeken en te genieten van alles wat er op de kleurrijke pleintjes gebeurt. Tsjechië is in de zomer heel levendig: de kans is dus groot dat je in de zomer op een pleintje in een piepklein stadje zomaar op een Middeleeuws feest stoot.

Daarnaast is Tsjechië ook groots in zijn kastelen, die je werkelijk overal in het land vindt. Rijd je naar een stadje, dan kom je wel een kasteel tegen. Rijd je naar een stukje natuur, dan kom je weer een ander kasteel tegen. Fijn is dat de Tsjechen erg trots zijn op hun erfgoed, en dat vele kastelen dus goed bewaard, of mooi gerestaureerd en onderhouden worden.

Actief met kids

Tsjechië biedt een leuke vakantie voor iedereen. Maar we willen in het bijzonder aanstippen dat dit land erg leuk is voor een vakantie met kinderen. Dat komt door de grote afwisseling die het land biedt. Maar dat komt vooral ook doordat de natuur zo toegankelijk wordt gemaakt voor kinderen. Boomkroonpaden, downhill steppen, mountainbiken door de natuur, kajaktours, SUP-pen, klimparken in de bossen, werkelijk overal waar een streepje groen te vinden is, vind je dergelijke activiteiten. Vanaf de lagere schoolleeftijd is Tsjechië een ware speeltuin voor kinderen én hun ouders!

Hoe kun je het beste reizen?

Zelf geven wij 100% de voorkeur aan zelfstandig reizen met een eigen auto of huurauto! Dat geeft je heel veel vrijheid en in een land als Tsjechië is het erg handig, gezien niet alles even goed bereikbaar is met het openbaar vervoer!

Interessante buurlanden voor een roadtrip Europa

Met gemak kan je drie weken doorbrengen in Tsjechië en nog niet uitgekeken zijn. Maar je kan ook een deel van Tsjechië combineren met andere landen. Zo combineer je met gemak Praag, Boheems Zwitserland, en het Reuzengebergte in Tsjechië, met Wroclaw in Polen en Dresden en Sachsen in Duitsland. Of je kan gaan voor het onbekende en de streek Moravië in Tsjechië combineren met Slovakije. Mogelijkheden te over!