Ultieme paklijst vakantie met dreumes of peuter + checklist

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Paklijst vakantie met dreumes en peuter: wat neem je mee?

Je kindje is baby af en inmiddels een avontuurlijke dreumes, of zelfs al een peuter. Misschien ga je voor het eerst op vakantie en vind je het fijn om de ervaring van een andere moeder te lezen. Lees dan snel verder ;-). Misschien ben je al vaker op vakantie geweest met je kindje, maar vind je het fijn om een checklist te hebben zodat je niets vergeet. Ook dan kun je hier veel info vinden! Heb je last van inpakstress? Ik heb een checklist voor je opgesteld en geef je graag nog wat tips met extra producten die ik handig vond op vakantie! Hierbij mijn paklijst voor een vakantie met dreumes en peuter (ik heb ze allebei). De linkjes naar de producten in dit artikel, zijn ook de producten of merken die ik zelf gebruik. Zelf heb ik deze paklijst gebruikt voor onze vakanties naar Kroatië, Rhodos en enkele weekendjes weg.

Mijn dreumes en peuter

inpakken vakantie dreumes
vakantie met dreumes en peuter
Links in Kroatië (2,5 jaar en 11 maanden) en rechts in Rhodos (3 jaar en 1 jaar)

Eerst vind ik het leuk om je even voor te stellen aan mijn reizende duo: peuter Xavi en dreumes Bent. Op het moment van schrijven zijn zij 3,5 jaar en bijna 2 (nu dus nog 1 jaar en een echte dreumes). Met Xavi zijn wij vaak op vakantie geweest toen hij nog een baby was. Onze jongste, Bent, heeft wat minder reiservaring (o.a. door de corona pandemie) maar is inmiddels in Kroatië, Griekenland en op de glamping in Nederland geweest. En we mogen ook Marokko aan het lijstje toevoegen.

Vakantie paklijst voor jonge kinderen

Ik geef je een zo compleet mogelijke inpaklijst, maar sommige items hebben ze misschien al bij de accommodatie of heb je niet nodig omdat je wel of geen fles/borstvoeding meer geeft. Onthoud ook dat de meeste spullen overal ter wereld te koop zijn! Overal worden namelijk kindjes geboren en zij worden ook groot. Als je langer dan een week gaat, kun je luiers, billendoekjes en eventueel voeding ook op je vakantiebestemming kopen. Dat scheelt weer ruimte in je koffer!

First things first: waar stop je het in?

Wanneer je gaat reizen met kinderen, neem je automatisch een heleboel extra dingen mee. Toch probeer ik altijd zo min mogelijk mee te nemen. Tot nu toe nemen wij voor een vakantie van 10 dagen tot 2 weken één groot lichtgewicht koffer mee + een backpack van 60 tot 70 liter. Verder één rugzak van 30L als handbabage. Onze weekendtas kunnen we helemaal opvouwen en nemen we mee in de koffer. Handig voor een stranddag.

lichtste koffer
packing cubes backpack
vakantie baby tas inpakken

Verder vind ik deze flightbag van de Decathlon écht super handig! Hij dient eigenlijk als afsluitbare beschermhoes voor je backpack, maar sinds wij reizen met kinderen stoppen wij hier bijvoorbeeld de inklapbare autostoeltjes in!

Georganiseerd op reis met deze packing cubes

handig inpakken
inpakken met kinderen
packing cubes voor koffer

Op vakantie gaan en inpakken voor een heel gezin zorgt bij mij altijd voor de nodige chaos… vooral in de koffer of de backpack. Zeker als blijkt dat hetgeen dat je nodig hebt, toch onderin de koffer zit. Een uitkomst tegen deze chaos zijn de packing cubes van Sunflake! Mega handig wanneer je een rondreis gaat maken met kinderen en dus een aantal keren je koffer opnieuw moet inpakken. In Marokko heb ik per bestemming een grotere cube gevuld met kleding voor 2 volwassen en 2 kids! Maak bijvoorbeeld kledingsets voor 2 dagen en stop dat in één packing cube, dan hoef je maar 1 pakketje te openen. Maak een ‘zwem-pakket’ met alle zwemspullen, of geef elk gezinslid zijn/haar eigen kleur packing cubes! Nogmaals, handig!

Past het allemaal?

bagage reizen met kinderen
kofferbak koffer vakantie

Probeer dus zo min mogelijk mee te nemen zodat je sowieso je handen leeg hebt én het allemaal in een (huur)auto past. Wij hebben vaak ook nog een buggy bij ons, dus daar heeft één ouder de handen aan vol. Op de foto zie je een kleine huurauto (Nissan Micra) waar ons grote koffer en onze backpack perfect in passen. De buggy vervoeren wij in de huurauto tussen de achterbank en de stoelen voorin. Een rugzak of extra handbagage past meestal nog op de achterbank tussen de kindjes in, of anders op de vloer van de passagiersstoel. Past precies!

The essentials

  • Paspoort + kopie
  • Reisbescheiden zoals tickets, visum, eventuele toestemmingsverklaring van de andere ouder
  • Foto’s van je kindje
  • Eventueel een reisvaccinatiepaspoort

Je zou het bijna vergeten, maar je kind heeft een eigen paspoort of ID nodig! Ook als je naar België gaat. Vraag dus tijdig een paspoort of ID aan voor je kind, anders heb je sowieso een probleem op de luchthaven. Check verder altijd of je een visum of nodig hebt om het land binnen te komen.

Neem foto’s mee (die zullen vast op je mobiele telefoon staan) waarmee je kunt laten zien hoe je baby doorgegroeid is naar een dreumes of peuter. Zodoende voorkom je problemen bij de douane.

Niet om in te pakken, maar heb je een reisverzekering? Vergeet je baby / kind dan niet op de polis te zetten. Kinderen zijn vaak niet automatisch meeverzekerd. Na de geboorte meld je je baby voor alles en nog wat aan, maar je reis- en annuleringsverzekering vergeet je snel.

Kleding (per week)

dreumes vakantie inpaklijst
peuter vakantie wat meenemen
Tijdens een strandvakantie heb je minder kleding nodig, dan tijdens een gevarieerdere reis

Hoeveel en welke kleding je precies mee moet nemen hangt natuurlijk ook een beetje af van je bestemming én accommodatie. Heb je een wasmachine tot je beschikking? Dan kun je ervoor kiezen om minder mee te nemen en eens een wasje te draaien! Sowieso handig bij ‘ongelukjes’. Ik ga uit van een warmere reisbestemming voor deze inpaklijst.

  • 3 rompertjes korte mouw of hemdjes en 7 onderbroekjes indien zindelijk
  • 1 rompertje lange mouw (kan ook als pyjama dienen)
  • 4 T-shirts
  • 4 tanktops
  • 3 jurkjes + maillot
  • 2 truitjes lange mouw (of vestjes)
  • 4 korte broekjes / rokjes
  • 2 lange broekjes
  • 1 pyjama

Wat voor kleding je precies moet meenemen ligt natuurlijk ook aan je bestemming. Is het er warm en gaan jullie veel zwemmen? Dan zal je kindje veel in badkleding zijn en verder luchtige kleding dragen. Ga je naar een koudere bestemming, neem dan meer warme kleding mee. Natuurlijk kun je schoenen ook thuis laten als je dreumes nog niet loopt.

Tip! Laat je kindje in Nederland alvast wennen aan de zonnebril!

Ga je vliegen? Onze peuter heeft op deze dag meestal de ‘dikkere’ kleding aan zoals een lange broek, vestje en zijn sneakers.

Zwemmen

Water en zand doen het altijd goed bij onze kinderen. Met een schepje en emmertje kunnen zij zich uren vermaken. Behalve de zwemkleding heb je nog een aantal accessoires nodig. Onze jongste verbrandt altijd erg snel en dan vind ik UV-werende zwemkleding erg fijn. Die kun je kopen bij de Hema of de Decathlon (fijne T-shirts).

Welke zwembandjes?

De zwembandjes van Nabaiji, verkrijgbaar bij de Decathlon, zijn erg fijn en zien er leuk uit! Mijn kindje draagt op de foto de zwembandjes van Intex (vanaf 3 jaar en 18kg, maar hij was 2 jaar op dat moment en weegt nu nog steeds geen 18kg!). Ik heb deze bandjes gekocht omdat hij met de zwembandjes van Beco, voor 0 tot 2 jaar heel gemakkelijk onderwater ging. Goed om te weten is dat je dreumes in eerste instantie niet zal drijven met zwembandjes om. Ze gaan makkelijk kopje onder. Ze moeten de zwembandjes echt leren gebruiken. Mijn tweede kindje kan wel makkelijk blijven drijven met de bandjes van Beco en weegt ruim 13KG. Het verschilt dus een beetje per kind.

rhodos strand kinderen
zwembandjes kinderen

Wat stop je in de zwemtas voor je kindjes?

Nog een product waar ik helemaal fan van ben: de SlipStop waterschoentjes. Het lijken net sokjes, maar ze zijn stevig en hebben een anti-slip zool. Aangezien alle kindjes altijd rennen bij een zwembad, vind ik deze schoentjes een uitkomst! Daarnaast zijn ze heel fijn voor op het strand, want er komt niet zo gemakkelijk zand in. En ze zijn fijn voor onder de douche of in bad op vakantie. Ook een badponcho is erg praktisch, omdat een peuter die het koud heeft zelf geen handdoek kan omslaan. Een schepje en emmertje kopen we meestal op locatie.

waterschoentjes dreumes
badponcho peuter

Speelgoed

Speelgoed hebben wij zeker nodig op vakantie! Wij plannen ook tijdens onze rondreizen ‘speelmomenten’ in, soms in een lokale speeltuin, maar ook vaker even een uurtje in de accommodatie. Andere momenten waarbij entertainment erg handig is: tijdens het reizen (vliegen of de auto), in het restaurant en in de accommodatie. Ik kies meestal plat, klein en lichtgewicht speelgoed. Bijvoorbeeld:

  • kleine multifunctionele in elkaar stapelbare bakjes (altijd goed voor water en zand)
  • magnetisch tekenbord voor al je kunstwerken, of een magnetenboek om iemand aan te kleden
  • 2 kleine voorleesboekjes met meerdere verhaaltjes erin, interactieve boekjes
  • kleine autootjes die je overal tussen kan stoppen (wij hebben 2 jongens..)
  • tablet en eventueel een tablethouder en organizer voor in de auto
  • kleine potjes klei, Play-Doh te krijgen bij de Wibra, Kruitvat en Intertoys
  • voldoende plek over? Neem een picknick/speel kleed mee

Wij kopen meestal ook wat nieuw (klein) speelgoed op vakantie. Een leuk cadeautje wanneer je kindjes lief zijn en nieuw speelgoed is ook interessanter. Zorg ook dat je vooraf wat filmpjes download op de tablet indien je deze mee neemt.

Slapen en bedritueel

peuter slapen vakantie
kidsproof overnachten twente

Controleer van te voren of je accommodatie een babybedje ter beschikking heeft. Als je met de auto op vakantie gaat, dan kun je eventueel je eigen campingbedje meenemen, matrasje of een bedhekje zodat je geen babybed nodig hebt. Ga je met het vliegtuig, dan is een groot campingbedje niet handig. Ik kocht daarom het Deryan campingbedje voor onze baby, maar voor onze dreumes heb ik dit nooit meer nodig gehad. Ik kies altijd hotels waar een campingbedje of babybedje is. Er is ook een Deryan tentje voor peuters.

  • 2 speentjes + speenkoord
  • 1 of 2 voorleesboekjes
  • favoriete knuffeltje
  • babyfoon + oplader
  • nachtlampje
  • Ducktape

Als het even in de koffer past, dan neem ik altijd een eigen setje beddengoed mee voor de kids. In het buitenland gebruiken ze vaak lakens i.p.v. hoeslakens en deze gaan vaak los. Een hoeslaken vind ik dan prettig. Ook testte ik deze anti-muggenstickers! Die hielpen goed! Ik plakte de stickers aan de buitenzijde van het campingbedje. Maken jullie thuis gebruik van een vast slaapritueel? Zorg er dan voor dat je alle benodigde spullen hiervoor meeneemt op vakantie.

Je ziet ook Ducktape en vuilniszakken op deze paklijst staan! Dit is niet om je peuter de mond te snoeren als hij niet wil slapen op vakantie, maar wel handig als je iets wilt afplakken of ophangen. Thuis hebben we rolluiken en op vakantie vaak niet. Om de kamer wat meer te verduisteren, neem ik ducktape mee zodat ik een handdoek of iets dergelijks kan ophangen voor het raam. Ook is Ducktape handig om bijvoorbeeld stopcontacten (tijdelijk) mee af te plakken.

Vervoeren

draagzak peuter
maxi cosi nomad
Ik heb de Tula Explore draagzak en een inklapbare autostoel

Tip! Neem altijd een draagzak mee!

Loopt je dreumes al? Fijn! Maar vast geen hele lange afstanden. Zelfs onze peuter van 3 jaar vindt het nog fijn om gedragen te worden of in de buggy te zitten. Het is fijn om een kinderwagen of buggy bij je te hebben, maar dit is niet altijd even praktisch wanneer je wilt gaan hiken. Ik ben helemaal fan van je dragen! Ik kocht de Tula Explore Coast en deze is te gebruiken voor newborns vanaf maatje 56 t/m kindjes met maat 86/92 – en ik gebruik hem dus nog voor onze 3-jarig maat 98! Er zijn nog uitgebreidere rugdragers voor peuters en jonge kids. Hier heb ik geen ervaring mee.

Buggy of kinderwagen?

buggy op vakantie

Ik kies altijd voor een buggy! Sommige gebieden zijn kinderwagenvriendelijk en sommige ook echt niet (denk aan het strand of steden met smalle straten). In Malta is kinderwagen niet handig. Achteraf gezien zou een buggy veel handiger geweest zijn. Ik heb de Maclaren buggy en ben er heel blij mee! De de MINI By Easywalker Buggy GO is een goede buggy wanneer je deze ook wil meenemen in het vliegtuig.

Lees hier mijn tips voor autostoelen voor reizende ouders! Of mijn musthave reisproducten voor baby en kind!

Eten en benodigdheden

Geef je nog borstvoeding of flesvoeding aan je dreumes? Lees dan ook even deze paklijst voor baby’s. Een voordeel is dat de meeste dreumessen koeienmelk mogen drinken en deze melk is overal ter wereld verkrijgbaar. Zodra je dreumes geen fles meer krijgt en uit een open beker kan drinken, scheelt het weer wat ruimte in je koffer. Ook is het handig als je dreumes al vroegtijdig leert ‘eten wat de pot schaft’. Wat moet je nog meenemen?

Eten op vakantie?

kinderen eten op vakantie
dreumes eten vakantie

In Kroatië was onze baby 11 maanden oud en hij at al volledig mee met ons. Wij hebben voor onze dreumes en peuter nooit eten meegenomen. Op vakantie betekent dit vaak 2 weken lang vrij ongezond eten: brood, frietjes, pasta, pizza, risotto… groenten? Die worden op vakantie eigenlijk nooit opgegeten, zeker niet in de restaurants. Qua vezels probeer ik dat te compenseren met lekker vers fruit.

Verzorging

  • Luiers voor 2 dagen
  • 1 pak billendoekjes
  • Shampoo + douchegel (mini’s)
  • Bodycreme
  • Haarborstel
  • Oprolbaar verschoonmatje
  • 4 hydrofiele doeken
  • 2 washandjes
  • Nagelschaartje of vijl
  • Luiertas (of rugzak)
  • Luierzakjes
  • Tandenborstel en tandpasta
  • Reiswasmiddel (of 3 waspods)
  • Universele badstop
  • Reiswaslijn

Luiers koop ik altijd op vakantie. Hetzelfde geldt voor billendoekjes en snoetenpoetsers. Qua verzorging hoef je natuurlijk niet alles mee te nemen.

Medicatie en zo

  • Thermometer
  • Medicijnen die je kindje nodig heeft
  • Sudo creme of billencreme
  • Zetpillen
  • Babyneusspray
  • SOS Armbandje met telefoonnummer
  • Pilletjes tegen wagenziekte
  • Dentinox bij doorkomende tandjes
  • ORS voor kids
  • Pleisters en gaasjes
  • Insectenbeetmiddel
  • Tekenpincet
  • Waterpokken hulpmiddel
  • Klamboe (bij veel muggen)

Wist je dat als je kindje waterpokken heeft en in de besmettelijke fase zit, niet mag vliegen? Op de kinderopvang braken de waterpokken uit zo’n 2 weken voor onze vakantie. Billenknijpen! Ze hebben het niet gevat, maar ik had voor de zekerheid wel een hulpmiddel voor waterpokken gekocht.

Download hier de complete paklijst en checklist!

Inpaktips

Inmiddels zijn we al behoorlijk wat reisjes, vakanties en weekendjes weg verder! Al doende leert men, en zo ook hoe je het beste kan inpakken! Voor langere vakanties nemen wij vaak een koffer en een backpack mee, voor korte weekendjes weg een handige weekendtas (of twee). En dan inpakken?

  • Schaf een paar sets packing cubes aan! Bijvoorbeeld 1 set per persoon, ieder z’n kleurtje.
  • Maak setjes van kleding die je makkelijk kan combineren.
  • Rol kleding in de packing cubes, dan past er meer in. Bovendien is het zo super overzichtelijk. Je kan bijvoorbeeld ook kleding voor 1 dag / 2 dagen voor het hele gezin in 1 cube doen! Je kan ook een cube gebruiken voor de zwemspullen!
  • Gebruik sokjes een een paar luiers als opvulmiddel voor de loze ruimtes op te vullen.

Wat gaat mee in de handbagage?

Je moet er altijd rekening mee houden dat je koffer vertraagd is of kwijt raakt. Stop daarom altijd wat reserve spullen in je handbagage, zeker items die jouw kind nodig heeft en niet makkelijk op de plaats van bestemming te koop zijn. Denk aan medicatie.

  • The essentials (paspoort) + eventuele medicatie / reispilletjes / zonnebrandcreme
  • Luiers, luierdoekjes en zakje
  • Setje reserve kleding
  • Speelgoed, tablet
  • Iets te snacken + water + slabber
  • Eventueel een pyjama en slaapzak (bij nachtvlucht) + speen, lievelingsknuffel
  • Draagzak

Dat was mijn uitgebreide paklijst voor vakantie met dreumes en/of peuter! Heb jij nog vragen of heb je zelf nog tips voor andere reizende mama’s en papa’s? Laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *