Uyuni Hoogte en hoogteziekte

Hoe hoog ligt Uyuni?

De stad Uyuni ligt op ongeveer 3700 meter hoogte. Tijdens je rondreis door Bolivia krijg je sowieso te maken met verschillende hoogten. Sommige reizigers willen bijvoorbeeld in La Paz beginnen. La Paz ligt op 3600 meter hoogte. Als van van zeeniveau afkomt en direct doorreist naar een stad die op grote hoogte ligt, kun je last krijgen van hoogteziekte. Ik vertel je graag mijn ervaringen.

Hoogteziekte

Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof op hoogten boven de 2000-2500 meter. De lucht bevat minder zuurstof en daar moet je lichaam aan wennen. Meestal vanaf 2500 meter gaan er dingen veranderen in je lichaam. Je haalt dieper adem en maakt meer rode bloedcellen aan. Ga je nog hoger, bijvoorbeeld naar de 3000 meter dan gaat ook je hartslag omhoog. Als je last krijgt van hoogteziekte dan kun je de volgende klachten krijgen: kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid, slecht slapen en gebrek aan eetlust. Te snel stijgen naar grote hoogte kan zelfs gevaarlijk zijn! Geef je lichaam dus de tijd om te wennen aan de hoogte.

Hoe doe je dat?

Wanneer je reis in Bolivia begint, start dan in Santa Cruz. Deze stad ligt op zeeniveau en is dus een goed vertrekpunt. De leuke stad Sucre ligt op 2800 meter. Blijf hier minimaal twee dagen om je lichaam alvast te laten wennen aan de hoogte. Vanuit Sucre kun je doorreizen naar Potosi (of Uyuni). Potosi ligt op 4000 meter, dus erg hoog. Je kunt hier alsnog last krijgen van hoogteziekte. Als je hier twee dagen blijft om te acclimatiseren, dan is de kans kleiner dat je tijdens de Uyuni tour klachten krijgt.

Mijn ervaring

Wij bezochten Uyuni vanuit La Paz. La Paz ligt op ongeveer dezelfde hoogte als Uyuni. Wij zijn tijdens onze reis rustig gestegen. Soms hadden we wat hoofdpijn, maar dat was met een aspirine en coca thee zo weer weg!

Hoogte tijdens de Salar de Uyuni tour

Foto Salar de Uyuni
Salar de Uyuni op 3700 meter hoogte

Op de eerste dag van de Uyuni tour, blijf je rond de 3700 meter hoogte. De tweede en derde dag is anders en bereik je een hoogte van zo’n 4800 meter. Gelukkig hoef je niet veel te doen, behalve te genieten van de mooiste uitzichten. Op deze hoogte merk je dat alles veel moeite kost. Wanneer je loopt ben je snel buiten adem, maar dat was bij mij ook het enige. Tijdens de tour slaap je op ongeveer 4000 meter hoogte.

Doe je de Salar de Uyuni tour vanuit San Pedro de Atacama (2400) in Chili, dan doe je de tour dus andersom. Je stijgt dan best snel omdat je van 2400 naar zeker 4500 meter hoog gaat.

Uyuni Lagoons
Tweede dag ga je richting de 4800 meter!

Tips om hoogteziekte te voorkomen

  • Stijg niet te snel en zeker niet ineens van 0 naar 4000 meter hoogte
  • Drink veel water, meer dan normaal
  • Drink Coca thee (dat krijg je daar overal)
  • Neem aspirines mee
  • Voorkom grote lichamelijke inspanningen

Meer over Uyuni?

Nog vragen over Uyuni of hoogteziekte? Stel ze hier onder!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *