Op reis gaan met een jonge baby doe je zo!
Jarenlang gingen wij met z’n tweeën op vakantie. We maakten mooie verre reizen, maar konden ook genieten van korte citytripjes. Toen ik in verwachting raakte, wist ik dat ik het reizen niet wilde opgeven. Bovendien lijkt het mij geweldig om met mijn kleintje de wereld over te reizen. Op vakantie gaan met een jonge baby is écht anders. Je moet aan veel dingen denken en bepaalde voorbereidingen treffen. Toch is het krijgen van een kindje echt geen reden om altijd thuis te blijven. Ik geef je graag wat tips voor je eerste vakantie of reis met een baby!
In dit artikel vind je een antwoord op de volgende vragen:
- Waar rekening mee houden met het kiezen van je bestemming?
- Leuke vakantielanden voor een rondreis met baby
- Lange autoreis met baby tips
- Vliegvakantie met baby tips
- Waar op letten bij accommodaties?
- Wat neem je mee?
- Babyvoeding, luiers enzo
- Bescherming tegen de zon, zand, muggen en insecten
Op vakantie met je baby: even omdenken
Op vakantie gaan met een baby vergt behoorlijk wat voorbereiding en denkwerk. Je wilt alles goed regelen en natuurlijk ook niets belangrijks vergeten. Wat je allemaal moet meenemen, daar kom ik later op terug.
Vroeger maakte je wilde vakantieplannen, maar met baby moet je deze plannen even laten varen. Zoals je wellicht al gemerkt hebt, is ‘dingen plannen‘ sinds je de baby hebt al een stuk moeilijker geworden. Voordat je het weet gooit een vieze poepluier of onverwachte huilbui jouw planning door de war. Je moet dus echt effe omdenken, dan geniet je zeker weten meer van je vakantie! En achja, die bezienswaardigheden waren toch niet zo spannend ;-).
Nu wij op reis gaan met baby, plannen wij vaak maar 1 activiteit per dag. Zo voorkom je teleurstellingen en kun je je toch makkelijk houden aan het ‘ritme’ van je baby.
Leuke bestemmingen
Het voordeel van een (jonge) baby is dat hij nog relatief veel slaapt en niet opeens kan wegkuipen of lopen. Ik ben van mening dat je met de juiste voorbereiding bijna elk land (waar geen enge infectieziekten voorkomen) kunt bezoeken met baby. Natuurlijk is het fijn om te beginnen met een weekendje weg. Blijf dichtbij huis zoals Luxemburg, de Belgische Ardennen of Oostenrijk.
Toen wij voor het eerst op vakantie gingen, was onze baby Xavi pas 2 maanden oud! Het was een lang weekend Luxemburg en toen Xavi 3 maanden oud was, zijn we met de auto naar Oostenrijk gereden. Onze eerste vliegvakantie was twee maanden later. We gingen naar Malta en ons kindje is dan 4,5 maand.
Waar rekening mee houden bij het kiezen van je bestemming?
Natuurlijk zijn er dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je je bestemming kiest. Bijvoorbeeld:
- Heb je reisvaccinaties nodig en welke ziektes komen voor in het land? Sommige vaccinaties mogen pas zodra je baby 1 jaar oud is!
- Is het niet extreem warm of koud op de bestemming?
- Hoe is de hygiene in dat land en de voorzieningen zoals een dokter of ziekenhuis?
- Kun je je makkelijk verplaatsen op de bestemming, of zijn de afstanden erg groot?
Zo kun je landen waar malaria, zika of dengue voorkomt beter even overslaan, net zoals een strandvakantie waarbij de temperaturen oplopen tot 40 graden. Hygiëne heb je grotendeels zelf in de hand, door goede accommodaties te kiezen en hygienisch met jezelf en voedsel om te gaan. Als je een rondreis gaat maken, let er dan op dat de reisafstanden niet te lang zijn. Waar wij vroeger gerust 12 uur in een bus of trein zaten, is dat met baby een minder goed idee.
Heb je een reisverzekering? Vergeet je baby dan niet op de polis te zetten. Kinderen zijn vaak niet automatisch meeverzekerd. Na de geboorte meld je je baby voor alles en nog wat aan, maar je reis- en annuleringsverzekering vergeet je snel.
Rondreis met een baby, leuk landen:
De volgende landen of gebieden zijn baby-proof en zeer geschikt om een rondreis te maken. Afstanden zijn goed te doen en het klimaat is (afhankelijk van de reisperiode) goed.
- Italië en vooral de eilanden Sicilië en Sardinië
- Slovenië
- Kroatië
- Malta
- Schotland
- USA – voornamelijk Florida
- Canada
- Natuurlijk kan een citytripje in Europa altijd!
Op vakantie met de auto, trein of vliegtuig?
Er is nog best een verschil met hoe je gaat: de auto, trein of het vliegtuig.
Met de auto
Met de auto op vakantie gaan is super fijn! Je kunt bijna altijd stoppen als je wilt. En je kunt, als je een grote auto hebt, lekker veel bagage meenemen! Onze eerste twee vakanties waren autovakanties, waaronder eentje naar Oostenrijk: een rit van 12 uur inclusief stops. Ik kan je drie waardevolle tips geven!
Tip 1: Sluit een pechhulp verzekering af met Europa-dekking!
Tijdens onze eerste autovakantie met baby kregen wij namelijk autopech (terwijl het 34 graden was). Echt niet relaxed! We hadden geen pechhulp verzekering met Europa-dekking, dus we hebben het vervangend vervoer etc. zelf moeten regelen en betalen.
Tip 2: Schaf een ‘autostoeltje‘ aan waarin je baby kan liggen!
Omdat het een lange rit was, vond ik het een prettig idee als Xavi kon liggen. We hebben daarom de Jade van Maxi Cosi aangeschaft. Je hebt hiervoor ook een base nodig zodat hij in de Isofix geklikt kan worden. De Jade reiswieg is geschikt voor baby’s tot 6 maanden en de reiswieg kan ook als kinderwagen gebruikt worden! Met deze mobiele muziekmobiel is je baby helemaal blij!
Tip 3: Boek een overnachting in een doorreis hotel als je reis langer duurt dan 7 uur.
Je moet sowieso om de 2 tot 3 uur even stoppen als je met je baby reist. Je kunt hem dan even voeden en plat leggen (zeker als je hem in een normaal autostoeltje laat zitten). Persoonlijk vond ik de reis naar Oostenrijk wel erg lang (ook zonder het autopech avontuur). Wanneer je langer dan 7 uur moet rijden – tussenstops niet meegeteld – dan zou ik zeker een doorreishotel boeken (met beschikbaar babybedje) langs de snelweg!
Met de bus of trein
Op vakantie gaan met de trein of bus heb ik nog niet gedaan, maar met de trein lijkt mij zeker een optie. Je hebt allebei je handen vrij en kunt ook even met je baby opstaan. Een nadeel is, ook als je met de bus reist, dat het wat ongemakkelijker kan zijn als je baby het op krijsen zet.
Met het vliegtuig
Elke ouder ziet er tegenop om te vliegen met een baby, maar achja, een baby huilt nu eenmaal wel eens. Sorry! Een voordeel van vliegen is dat je baby op jouw schoot kan totdat hij 2 jaar is. Bij de meeste maatschappijen vliegt je baby gratis mee, soms betaal je een kleine toeslag. Mijn ervaring is ook dat de vluchten reuze meevallen, zeker de kortere afstandsvluchten tot een uurtje op 3-4.
Een reiswieg, autostoeltje of buggy mag je gratis meenemen bij de meeste maatschappijen!
Voor langere vluchten kun je ervoor kiezen om een extra stoel te reserveren voor je baby. Je kunt hem dan in het autostoeltje zetten dat je meeneemt als handbagage.
De autostoel bij huurauto’s: huren of kopen?
Als je dus met het vliegtuig gaat, dan mag je voor je baby een autostoeltje meenemen. Bij kinderen jonger dan 9 maanden is de Maxi Cosi groep 0 autostoel ideaal. Hierin vervoer je ze gewoon en dit autostoeltje neem je makkelijk mee. Als ze wat ouder zijn, doorgroeien naar groep 1 autostoeltjes, en echt zitten, dan wordt het een ander verhaal. Deze autostoeltjes neem je niet zo gemakkelijk mee tijdens een fly&drive vakantie. Een vriendin tipte mij de Maxi Cosi Nomad autostoel! Dit is een inklapbare, lichtgewicht autostoel voor kindjes tot +/- 18 kilo (tot 4 jaar)! Deze autostoel neem je dus makkelijk mee!
Wanneer je een autostoeltje moet huren via een autoverhuurder, dan zitten hier enkele nadelen aan vast:
- Ze kunnen je nooit garanderen dat ze er eentje beschikbaar hebben,
- Je weet niet wat de kwaliteit is van het stoeltje,
- Het kost vaak €10 per dag om een autostoeltje te huren, met een max. van €100 per huurperiode
Gaan jullie dus vaker met het vliegtuig op vakantie en huren jullie vervolgens een auto? Dan is de Maxi Cosi Nomad een verstandige investering die je na 2-3x vakantie er al uit hebt! Ook handig voor in de taxi! Iets goedkoper is deze opvouwbare URABN KANGA autostoel.
Lees hier meer over autostoeltjes op vakantie en mijn tips hierover!
Kindvriendelijk verblijf & Accommodatie
Ook je accommodatie moet baby-proof zijn. Hostels zijn voorgoed verleden tijd. Hotels en appartementen boek ik nog steeds via Booking.com. Waar je op moet letten is of je uberhaupt je baby mee mag nemen én of er een babybedje beschikbaar is. Deze informatie vind je op de pagina van het hotel, onderaan in de voorwaarden. Vaak zie je dat een babybedje op aanvraag (gratis) beschikbaar is. Neem hiervoor altijd even contact op met het hotel, of neem je eigen campingbedje mee.
Een appartement geeft net wat meer vrijheid en flexibiliteit. Je kunt dan bijvoorbeeld zelf koken en hebt meestal alle huishoudelijke apparaten zoals een waterkoker, magnetron en koelkast bij de hand. Handig om bijvoorbeeld de voeding van je baby in klaar te maken of te bewaren. Op een hotelkamer vind je deze faciliteiten doorgaans niet.
Verder is het belangrijk om te kijken of de accommodatie veilig is, denk aan een zwembad, beveiligde stopcontacten en trappen.
Lees hier meer over kindvriendelijke accommodaties.
Wat neem je allemaal mee op vakantie?
Je zou het bijna vergeten, maar je baby heeft een eigen paspoort of ID nodig! Verder is het handig om de volgende spullen mee te nemen:
- Kleding
- UV Zwemkleding & zwemluiers, zwemband
- Zonnehoedje, bril en zonnebrandcreme
- Paar luiers en billendoekjes (koop op vakantie een pak)
- Babyshampoo en zeep
- Haarborsteltje
- Vitamine D (en K)
- Nagelsetje
- Hydrofiele doeken
- Speelkleed of dekentje waar je de baby op kan leggen
- Speelgoed
- Medicijnen
- Indien anders dan borstvoeding: kunstvoeding
- Flessen, spenen, kolfapparaat, lepeltjes, eventueel flessenwarmer en thermosfles
- Opvouwbare Buggy of kinderwagen
- Eventueel het autostoeltje + onderstel kinderwagen (en adapters)
- Speentje, knuffeltje, boekje
- Slaapzak of laken
- Lichtgewicht campingbedje indien niet aanwezig
- Babyfoon en oplader
- Draagzak of draagdoek
Bekijk hier een complete paklijst voor de baby!
Je baby dragen
Hoe je met je baby of peuter op pad gaat is ook nog iets om over na te denken. Een kinderwagen of Maxi Cosi is fijn om bij je te hebben, maar is zeker niet praktisch wanneer je wilt gaan hiken of rondwandelen in een stad met allemaal kinderkopjes. Je ziet mij al op verschillende foto’s met een draagzak of draagdoek en dat kan ik je echt aanbevelen. Ik heb de Tula Explore Coast en deze is te gebruiken voor newborns met maatje 56 t/m kindjes met maat 86/92!
Babyvoeding, luiers enzo
Geef je borstvoeding? Dan heb je gelukkig altijd voeding bij je! Neem eventueel een kolf en flesje mee als je net zoals ik liever niet openbaar borstvoeding geeft. Geef je kunstvoeding, dan kun je ervoor kiezen om genoeg voeding voor je baby mee te nemen op vakantie. Maar je kunt natuurlijk ook daar alles kopen, in het vakantieland worden ook baby’s geboren die melk drinken en groentehapjes eten. Houd er wel rekening mee dat je baby mogelijk aan de nieuwe voeding moet wennen en bijvoorbeeld meer last krijgt van krampjes of diarree. Gebruik eventueel Spa water uit de supermarkt om de flesjes mee te maken of kook het water eerst voordat je het flesje maakt.
Wij zijn ook naar Kroatië geweest met onze ‘baby’ van 11 maanden. Hij at toen al met de pot mee. Meestal gingen wij uit eten en dan at hij bijvoorbeeld: brood, risotto, friet, aardappeltjes, pasta, en de groenten uit ons gerecht.
Ook luiers kun je voor de eerste twee dagen meenemen en vervolgens op vakantie kopen!
Bescherming tegen de zon, zand, muggen en insecten
Je hebt je vast afgevraagd hoe je je kindje kunt beschermen tegen muggen en andere insecten. DEET gebruik ik liever niet, maar er zijn wel kindvriendelijke varianten die je bijvoorbeeld op de kleding kan sprayen. Deze stickers heb ik in Kroatië gebruikt en ze werkten goed! Daarnaast vroeg ik me af hoe je met een baby van een paar maanden naar het strand gaat, zonder dat je baby in de felle zon ligt en zand in zijn/haar oogjes krijgt.
Het Deryan campingbedje (2KG) is de oplossing
Ik heb het Deryan campingbedje gekocht (Baby Luxe versie 2021). Dit is een 4-in-1 oplossing en bescherming tegen muggen, insecten, zon en zand en bovendien een slaapplekje voor je baby overal ter wereld.
Het Deryan campingbedje is precies wat ik zocht! Je zet het bedje in 2 seconden op (want het klapt zelf uit elkaar). Je klapt het bedje – na het kijken van het instructiefilmpje – ook weer in 1 minuut in elkaar. Het is dan een klein pakketje dat niet veel ruimte en gewicht in beslag neemt.
Onder het lakentje is een zelfopblaasbaar matrasje, dus je kindje ligt toch wel comfortabel. Verder kun je het bedje helemaal dichtritsen waardoor je kindje beschermd wordt tegen insecten en het biedt bescherming tegen de zon (factor 50). Zet het tentje NOOIT in de volle zon! Dan wordt het veel te warm in het tentje / bedje! Je kunt dit campingbedje eenvoudig meenemen naar het strand, zwembad of een hotel!
Bekijk hier de pagina met alle tips voor reizende ouders!
Dat waren mijn tips voor een fijne eerste vakantie met je baby! Heb jij nog vragen of heb je zelf nog tips voor andere reizende mama’s en papa’s? Laat hieronder een berichtje achter.
Oh wat een goede tips zeg! Wij gaan volgende week naar Mallorca met zijn 3’en (eerste keer), gelukkig is dat niet zo lang vliegen. Zo benieuwd hoe het gaat 🙂
Groetjes,
Julia
Vlucht volgen