Vakantie naar Sint Maarten: 9 dingen die je moet weten

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Veelgestelde vragen over Sint Maarten

Sint Maarten is misschien niet het populairste Caribische eiland, maar is toch zeker de moeite waard! Heel anders dan bijvoorbeeld Curaçao. Vanwege mijn werk ben ik verhuisd naar dit eiland en weet ik er alles van! Ik heb een aantal vragen die ik vaak krijg op een rijtje gezet en beantwoord in dit blog, zodat je goed voorbereid op reis kunt gaan.

Vraag 1: Welke valuta wordt er gebruikt?

philipsburg bezoeken sint maarten

Het is wat ingewikkeld: wordt er nu met Guldens, Dollars of Euro’s betaald op het eiland? In principe is de Gulden aan de Nederlandse kant het officiële betaalmiddel, en de Euro aan de Franse kant. Aan de Nederlandse kant kun je echter ook met Dollars betalen en dit is het meest gebruikelijk. De menukaarten en andere prijzen zijn vaak in Dollars aangegeven, dus dat scheelt omrekenen naar Gulden. Wanneer je geld opneemt bij de geldautomaat kun je vaak kiezen tussen Guldens of Dollars. Ook aan de Franse kant kun je met zowel Guldens, Dollars als Euro terecht, je hebt alleen steeds te maken met een wisselkoers. Die kan soms gunstiger zijn en soms ongunstiger. Ik zou aan de Franse kant zoveel mogelijk met je Nederlandse betaalpas betalen en voor de Nederlandse kant Dollars meenemen vanuit Nederland. Pinnen aan de Nederlandse kant met je Nederlandse betaalpas kost namelijk NAf 7,50 per opname. Ook kun je overal met je creditcard betalen.

reistips sint maarten eiland

Een voorbeeld: soms wordt de koers €1=$1 aangehouden. Betaal dan in Dollars, want omgerekend ben je dan minder in Euro’s kwijt!

Vraag 2: Hoe duur is Sint Maarten?

leuke tips sint maarten

Sint Maarten is best een prijzig eiland. Dit komt voornamelijk omdat bijna alle producten geïmporteerd moeten worden. Vooral gezonde producten zoals groenten en fruit zijn duur. Alcohol en sigaretten zijn juist weer goedkoop, omdat er geen accijns op geheven wordt.

Toch kun je je vakantie zo duur maken als je zelf wilt. Restaurants zijn er in verschillende prijsklassen te vinden. Vooral aan de Franse kant heb je een aantal goede, dure restaurants, maar over het hele eiland vind je ook de kleine lokale tentjes waar de prijzen lager zijn. Over het algemeen denk ik dat het gemiddelde restaurant ongeveer net zo duur is als in Nederland.

Om een idee te geven: een hamburger met patat bij een restaurant kost omgerekend rond de €15, cocktails zijn rond de €6, een biertje rond €2 en een take-away broodje rond de €5. Ook heb je hier ‘gewoon’ een McDonald’s, Domino’s Pizza, Burger King en KFC zitten. Autohuur kost rond de €40-€50 per dag. Benzine is niet duur: ongeveer €0,90 per liter.

Hotels zijn er ook in verschillende prijsklassen. Er zijn superluxe resorts te vinden, maar ook kleinschaligere hotels of AirBnB’s.

duiken op sint maarten

Tot slot kunnen verschillende activiteiten de vakantie duur maken. Er is veel te doen op het eiland! Je kunt er bijvoorbeeld goed duiken (rond de $120 voor 2 duiken), een boottocht maken (vanaf $80) of een jetski huren (vanaf €60 per half uur). Bij de meeste strandtenten kun je een parasol en ligbedje huren. Over het algemeen betaal je voor een parasol en twee bedjes rond de €20 voor de hele dag. Bij sommige strandtenten is dit gratis zodra je wat eten of drinken bestelt.

Vraag 3: Welke stopcontacten zijn er?

Aan de Nederlandse kant worden de Amerikaanse stopcontacten gebruikt, zoals die op de foto hieronder. Een reisstekker is dus noodzakelijk wanneer je aan de Nederlandse kant verblijft! Ook belangrijk om te weten: in plaats van 220 Volt ontvang je hier 110 Volt. Dit betekent dat bijvoorbeeld je telefoon langzamer zal opladen, maar ook dat bepaalde apparaten zoals een föhn niet goed zullen werken. Laat dat soort apparaten dus gerust thuis.

veelgestelde vragen cuba stopcontact

Aan de Franse kant vind je de Europees Nederlandse stopcontacten en 220 Volt.

Vraag 4: Is er internet of WiFi?

vragen sint maarten wifi

WiFi en internet zijn goed geregeld op Sint Maarten. Ieder restaurant, bar of accommodatie biedt wel gratis WiFi aan en ook zijn er hotspots in bijvoorbeeld de hoofdstad Philipsburg zodat je daar overal en altijd internet hebt. Ook kun je gemakkelijk een simkaartje kopen en daar geld opwaarderen voor 3G internet. Dit is vrij prijzig (ongeveer $30 dollar voor 30 dagen internet) vergeleken met Nederland, en gezien je eigenlijk overal wel WiFi hebt, onnodig.

Vraag 5: Wat is de beste reistijd voor Sint Maarten?

beste reistijd sint maarten eiland

Het orkaanseizoen – en daardoor laagseizoen- loopt van juni tot november. Het wordt dan ook afgeraden om in die periode te reizen vanwege het risico op orkanen (en dan vooral in de maanden september en oktober). Hoewel het de afgelopen jaren (sinds 2017, toen Irma het eiland verwoestte) rustig is geweest, is het risico er altijd. Naast orkanen kunnen er ook tropische stormen voorkomen. Een voordeel in die periode is wel dat het overal lekker rustig is! Deze periode is ook de warme en droge periode. Het normaal zo groene eiland wordt daardoor dor en bruin. Vanaf november regent het vaker (maar wel korte, stevige buien) en wordt alles weer groen! De temperatuur ligt gedurende het hele jaar tussen de 25 en 34 graden. Het kan er flink waaien, maar soms is dit juist wel lekker!

Gezien de orkanen, het groen op het eiland en de aangename temperatuur is de beste reistijd dus tussen november en mei, maar dan is het wel drukker en toeristischer. Er komen voornamelijk Amerikaanse toeristen, die met een cruiseschip aanmeren. Er zijn echter genoeg stranden te vinden die een stuk rustiger zijn.

Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de tickets! Buiten de vakanties liggen de prijzen rond de €500 voor een retourticket.

Vraag 6: Kun je gewoon naar de Franse kant rijden?

grens sint maarten saint martin

Ja! Sint Maarten bestaat uit een Nederlands en een Frans deel. Zoals hierboven al beschreven zijn er wel wat verschillen tussen deze delen, zoals de valuta en stopcontacten. De grenzen zijn echter gewoon open. Er zijn een aantal grensovergangen die je kunt nemen. Er staan welkomstborden en vlaggen, maar er is geen grenscontrole. Je kunt dus ook prima verblijven aan de Franse kant!

Vraag 7: Aan welke kant verblijven op Sint Maarten?

Zoals je nu weet is er een Franse en Nederlandse kant op Sint Maarten, en kun je gewoon vrij rondrijden. Aan welke kant kun je nu het beste verblijven? Eigenlijk maakt dat niet uit! Het eiland is klein, dus je rijdt overal zo makkelijk naartoe. De meeste hotels zitten aan de Nederlandse kant (vooral de grote all-in resorts). Aan de Franse kant vind je wel de mooiere boetiekhotelletjes (en vaak ook prijziger). Omdat het nachtleven en de meeste restaurants aan de Nederlandse kant zitten, is het misschien handig om aan de Nederlandse kant te verblijven. Het is net waar je zin in hebt!

Bekijk hier mijn tips voor leuke hotels op Sint Maarten!

Vraag 8: Hoe zijn de wegen op Sint Maarten?

Een auto is onmisbaar op het eiland. Er zijn 37 stranden die je kunt verkennen, restaurantjes liggen over het eiland verspreid en het openbaar vervoer is niet erg ontwikkeld. Het is niet moeilijk om deel te nemen aan het verkeer. Over het algemeen rijdt men rustig (soms juist een beetje té rustig omdat je steeds stilstaat) en iedereen is erg vriendelijk in het verkeer. Er zijn niet echt regels; men geeft elkaar vaak voorrang en er wordt getoeterd bij wijze van bedankje. Dit zorgt er dus wel voor dat je vaker stilstaat. Soms stappen er mensen uit de auto midden op de weg zonder daar haast bij te hebben of blijven twee auto’s naast elkaar staan om een praatje te maken!

tips voor sint maarten

De wegen zijn over het algemeen ook prima te doen. Er zijn een aantal slechtere wegen met soms gaten en hobbels, maar alles is wel geasfalteerd. Ook staan er borden die richting aanwijzen. Let wel op de drempels! Soms zijn deze bijna onzichtbaar, maar het is wel noodzakelijk dat je afremt…

Download de app Maps.me en de offline kaart van het eiland, zodat je altijd overal navigatie bij je hebt!

Vraag 9: Wat is de voertaal op Sint Maarten?

what to know sint maarten

Je zou denken dat er aan de Nederlandse kant Nederlands of Papiaments gesproken wordt, maar toch is het vooral Engels dat je hoort. Lokale bewoners krijgen wel Nederlands op de basisschool, maar daarna vrijwel niet meer. Veel mensen spreken dus amper Nederlands. Menukaarten en overige informatie is dus allemaal in het Engels, handig! Aan de Franse kant is de voertaal Frans, maar ook daar spreekt vrijwel iedereen Engels (vooral in de toeristensector).

Sint Maarten en COVID

Op Sint Maarten is het al een aantal maanden vrij rustig op het gebied van COVID. Het aantal besmettingen is te overzien en ook het aantal personen in het ziekenhuis valt mee. Hierdoor zijn alle restaurants en bars open en is er geen avondklok. De enige maatregel op dit moment is het dragen van een mondkapje in winkels. Wel vereist de overheid momenteel voor sommige landen een negatieve PCR-test kan tonen. Check voor vertrek de coronamaatregelen van Sint Maarten.

Naast bovenstaande toch nog andere vragen? Stel ze hieronder en ik beantwoord ze alsnog!

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Wat leuk dat je in Sint Maarten woont! Ik heb er zo’n vier jaar lang echt een super leuke tijd gehad. Moest wel lachen om je beschrijving van het verkeer, met auto’s waarvan de chauffeurs stil gaan staan om een praatje te maken. Heel herkenbaar!

  Sandra

  Beantwoorden
  • Hi Sandra, excuses voor deze enorm late reactie!! Dank voor je leuke reactie, en grappig dat je dingen herkent. Sommige dingen veranderen nooit, denk ik…..

   Sofie Hoebe

   Beantwoorden
 • Hoi Sofie, super leuk je website en heel handig om alles te lezen voor ons. Wij vertrekken (met zn tweetjes) in mei voor de eerste keer naar Sint Maarten, excited!! Wij vroegen ons af in hoeverre het nodig is om van te voren de overnachtingen geregeld te hebben, of dat het mogelijk is op avontuur te gaan en last minute dingen te boeken? En hoeveel dat dan eventueel scheelt in de prijs? Heb jij daar enig idee over? Ik hoor het graag. Dankjewel!!

  Hester Lok

  Beantwoorden
  • Hi Hester! Wat leuk dat jullie deze kant op komen, jullie gaan zeker een leuke tijd hebben! In mei is het hele drukke hoogseizoen wel voorbij, maar kan het nog steeds wel druk zijn op het eiland. Er zijn enorm veel accommodaties, dus zonder zul je niet snel komen te zitten, maar prijzen stijgen wel naarmate er meer vol zit. Bedenk je dat het eiland super klein is (ongeveer de helft van Texel) dus waar je ook verblijft, je kunt overal super snel zijn. Hoeveel dagen gaan jullie? Misschien is het een idee om bijvoorbeeld eenpaar dagen/de ene week aan de NL’se kant te zitten en de andere week aan de Franse. Eventueel alleen accommodaties boeken die gratis te annuleren zijn, zodat je altijd nog kunt switchen.

   Sofie Hoebe

   Beantwoorden
 • Hallo Sofie! Wat leuk om al je ervaringen te lezen! Ik ben sinds gisteren op St. Maarten en de bedoeling is om hier ook voor langere tijd te blijven. Zou je het leuk vinden om een keer een kop koffie (of een koeler drankje) te drinken? Ik kan namelijk nog wel wat tips van je gebruiken denk ik!

  Sandra Ederveen

  Beantwoorden
  • Hi Sandra! Leuk om te horen, dankje! Welkom op dit mooie eilandje. Ik ben heel erg benieuwd wat je hier gaat doen! Laten we inderdaad een keer afspreken, gezellig. Ik zal je een mail sturen!

   Sofie Hoebe

   Beantwoorden
 • Hoi, leuk om wat meer over st Maarten te lezen. Jammer dat ik dit was vond op de dag voor vertrek. Wij wonen in Amerika en komen morgen voor zes dagen Sint Maarten. Mijn vraag is dan ook hereel belangrijk voor ons 🙂 Zijn er Nederlandse supermarkten? Of Supermarkten met Nederlandse producten? Wij zitten aan de Nederlandse kant.

  Marian

  Beantwoorden
  • Hey Marian,
   Dank voor je reactie! Hopelijk ben ik nog op tijd, maar ondertussen woon ik weer in Nederland, dus misschien ben ik te laat door het tijdverschil. Leuk dat jullie naar Sint Maarten gaan!
   Anyway: er zijn geen echte Nederlandse supermarkten op Sint Maarten. De grootste supermarkt is de de Franse Carrefour, maar daar en in vrijwel alle (grotere) supermarkten worden wel veel Nederlandse producten verkocht. Het is altijd een beetje afwachten wat er in de schappen ligt, maar over het algemeen zijn vooral de grotere merken altijd wel te koop. Denk aan Calvé, Remia, Knorr etc. Minste kans op Nederlandse producten heb je in de kleine supermarktjes. Een supermarkt met heel veel Nederlandse producten is ook de ‘Sunny Food’, aan de Nederlandse kant aan de A.T. Illidge Road. Ik weet niet of je specifiek op zoek bent naar bepaalde producten?
   Hoop je hiermee in ieder geval geholpen te hebben!
   Groetjes,
   Sofie

   Sofie Hoebe

   Beantwoorden
 • Ik hoop op een antwoord voor dat we morgen arriveren, maar dat is misschien een beetje teveel gevraagd 🙂 Ik zag je pagina niet eerder.

  Marian

  Beantwoorden
 • Hi, ik vetrek volgende week naar Sint Maarten maar heb nog geen betaalbare huurauto kunnen vinden. Ik verblijf op Puma Road, dichtbij het ziekenhuis en vroeg me af of ik te voet en per bus ook goed op bijvoorbeeld wandelplekken kan komen. Ik hoor het graag!

  Pauline

  Beantwoorden
  • Hi Pauline,
   Leuk dat je naar Sint Maarten gaat! Huurauto’s zijn er inderdaad best prijzig, vooral nu in het hoogseizoen. Misschien is het een idee om niet de hele reis een auto te huren, maar een paar dagen? Puma Road ligt opzich redelijk centraal – je kunt te voet naar supermarkten, een aantal wandelroutes en bijvoorbeeld de stranden BelAir en Great Bay Philipsburg. De andere stranden en wandelroutes, bijvoorbeeld aan de Franse kant, zijn echt te ver. Er rijden busjes, maar zoals al in het blog staat, is er geen vaste dienstregeling en er zijn geen vaste bushaltes. Het is dus mogelijk, maar ik zou toch een auto aanraden!
   Groetjes,
   Sofie

   Sofie Hoebe

   Beantwoorden
 • Hey Sophie, leuk al die reakties. Ik zou in februari graag naar sxm willen voor een weekendje. Welke airline is aan te bevelen vanuit Suriname? Liefst zonder transiet 🤔

  Joan Leeuwin

  Beantwoorden
  • Hi Joan!
   Bedankt voor je reacties en wat lekker, een weekendje naar SxM!
   Voor zover ik weet en kan zien, gaan er geen directe vluchten vanuit Paramaribo. Je hebt de keuze uit Caribbean Airlines met een overstap in Port of Spain (Trinidad) of Surinam Airways met een overstap op Curaçao/Aruba. Verder heb ik daar geen ervaring mee!
   Hopelijk kun je hier wat mee.
   Groetjes,
   Sofie

   Sofie Hoebe

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *