Valle de Cocora bezoeken: Hikes, palmbomen en handige tips

Let’s hike: Valle De Cocora vanuit Salento

Veel mensen kiezen voor Salento om een van de mooiste hikes te maken in Colombia. Misschien dat je wel eens iets gelezen hebt over ont-zet-ten-de hoge palmbomen – yes: ik heb het over Valle de Cocora. In deze vallei staan de hoogste palmbomen ter wereld! Ze kunnen tot wel 60 meter hoog groeien. Ontzettend de moeite waard, dus mis het echt niet! Ik vertel je graag hoe je er komt en mijn tips!

Valle de Cocora: hoe kom je er?

Salento Colombia
Colors of Salento

Wij hebben Valle de Cocora tijdens onze rondreis door Colombia bezocht. Onze uitvalsbasis was Salento. Op het centrale plein van Salento staan allemaal jeeps die je graag naar je bestemming brengen. Koop je kaartje voor zo’n COP 4.000 / €1,25 per persoon. Let op, dit is dus geen normale taxi of Uber zoals wij hier gewend zijn, maar een jeep waar je als je geluk hebt (of pech – dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt), op de achterklep moet staan omdat deze met 8 personen toch wel echt propvol zit. Ideaal om net nog even iets meer te zien van de groene omgeving.

De jeep dropped je op het begin punt van de hike. Met ongeveer 30 minuutjes in de hobbelige jeep ben je er zo. En alleen al de trip er naartoe is zo de moeite waard. Hier krijg je een nog beter beeld van de rijke natuur die Colombia te bieden heeft. Denk groen, bergen en mooie vergezichten. Je kunt trouwens prima lopend of met een mountainbike naar het beginpunt van de hike, maar weet dan, dat je ook weer zo terug moet. Dus ik raad de jeep gewoon echt aan.

Valle De Cocora hiken

De jeep dropt je bij Valle de Cocora in de buurt van een blauw hek. Wil je de lange route (5 uur) lopen dan ga je hier rechts (dus door het hek), wil je de korte route (2 uur) nemen dan volg je de weg rechtdoor.

Valle De Cocora Hike
Valle De Cocora Hike

Je kunt op 2 manieren de hike lopen: eerst het stuk door de jungle, over loopbruggetjes en over rotsen en daarna over een semi-verharde weg of juist andersom. Colombia heeft ook een nogal regenachtig klimaat dus weet dat deze wegen af en toe best een beetje glibberig kunnen zijn. Dit is ook de reden waarom wij de terugweg (en dus bergaf) voor de verharde weg hebben gekozen, want klimmen op gladde rotsen is zoveel makkelijker dan dalen. Deze hike duurt zo’n 5 uur en wordt beschouwd als de lange route.

Uitzicht Valle De Cocora Hike
Uitzicht Valle De Cocora

Vergeet zeker ook niet om een aantal mooie tussenstops te maken. Een van deze tussenstops ligt bovenop de heuvel. Dit is een kleine finca ‘La Montaña’ genaamd waar je genietend van een koffietje ook tientallen kolibries kunt zien.

Valle de Cocora
Lange Hike valle de Cocora

Je kunt er ook voor kiezen om de korte route. Daar doe je 2 uur over in plaats van 5. Het is eigenlijk in een soort van directe wandeling naar de reusachtige palmbomen. Misschien wanneer je weinig tijd hebt, kan ik dit best begrijpen. Maar maak de complete hike want deze hike gaat echt niet alleen om deze metershoge prachtige palmbomen.

En eenmaal weer terug bij de parkeerplaats waar ze je met de jeeps ook hebben gedropped, staan ook weer een aantal jeeps om je terug naar Salento te brengen. Ideaal, want er komt een punt dat je even genoeg hebt gelopen.

palmbomen colombia Valle de cocora
De hoogste palmbomen ter wereld

Meer tips?

 • Ga ook op tijd weg zodat je niet op het heetst van de dag een berg op aan het lopen bent.
 • Neem voldoende water mee en een paar kleine snacks.
 • Je kunt ook een deel van de route te paard afleggen (je vind deze aan het begin van beide routes)
 • Loop deze hike absoluut niet op slippers!
 • Doe ook een koffietour naar de koffieplantages vanuit Salento
Koffie Salento Colombia
Koffie Salento Colombia

Overnachten in Salento tips

Wij verbleven 3 nachten in Salento. Het kleurrijke bergdorpje Salento is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de koffieplantages, maar ook om met het openbaar vervoer een indrukwekkende hike te maken naar Valle de Cocora. Super praktisch als je veel wil zien, maar ook een indruk wil krijgen van de lokale Colombiaanse gebruiken, keuken en hun ontzettende mooie straten.

Onze hotel tip: Casa Borbon

Ik hou van guest houses! Casa Borbon ligt dichtbij het centrale plein van Salento en biedt kamers met mooi uitzicht over de bergen. De kamers zijn simpel en hebben allemaal een eigen badkamer. Je slaapt hier voor €34 per nacht. Andere gasten zijn erg enthousiast en beoordelen deze accommodatie met een 9+!

Ook interessant?

Valle de Cocora is ontzettend mooi en zeker een bezoekje waard! Hopelijk heb je iets gehad aan mijn tips. Nog vragen? Stel ze hieronder!

Have fun en reis je vrij,

Caroline

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Caroline, leuk schrijf je! Een vraag; voor de lange hike moet je heel fit zijn of is het echt wel te doen? Veel klimmen? Slecht begaanbaar?
  Hoor je graag!
  Groet,

  Isabelle

  Isabelle

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *