Veiligheid en oplichting in Cambodja | Scam alert

Veiligheid en oplichting in Cambodja | Scam alert

Cambodja is over het algemeen een veilig land. Maar net zoals in andere Aziatische landen, kun je in Cambodja opgelicht worden. Als toerist val je nu eenmaal direct op en daar willen meer mensen van profiteren dan je denkt. Meestal gaat het om kleine bedragen, maar het is toch vervelend als het je gebeurt. Ga daarom goed voorbereid op reis. Ik vertel je graag mijn ervaringen en veel voorkomende oplichtingspraktijken in Cambodja.

1. Oplichting aan de grens

Als je via Thailand (Vietnam of Laos) Cambodja binnenkomt, dan moet je een visum aanvragen. Dit krijg je voor $20. Wees op je hoede voor behulpzame buschauffeurs of gidsen die je visum voor je regelen. Geef nooit je paspoort af. Het beste zorg je zelf voor je visum, gewoon aan het betreffende visumloket.

2. Berovingen en diefstal

In het hotel werden wij al gewaarschuwd voor de veel voorkomende straatroven in Phnom Penh en Siem Reap. Jongens op scooters of motors stelen je tas, mobiele telefoon of fototoestel gewoon uit je handen of uit de tuktuk. Helaas werd mijn reisgenootje ook beroofd van haar tasje. We liepen ’s avonds door een straat, toen er ineens twee jongens op een scooter voor haar stopten, haar tasje pakten en wegreden. Eén geluk was dat het koord van het tasje snel afbrak, zodat zij niet meegesleurd werd.

Ik heb ook verhalen gehoord van toeristen die een foto aan het maken waren en dat hun fototoestel uit hun handen gegrist werd. Let hier dus ook mee op.

Hoe voorkomen?

 • Laat je waardevolle spullen in het hotel: paspoorten, pinpasjes, mobiele telefoons etc.
 • Maak geen foto’s langs een weg waar motorrijders makkelijk langs je kunnen scheuren.
 • Draag geen schoudertas, bewaar waardevolle spullen in je zakken.
 • Houd de tas tussen je benen als je in de tuktuk zit.
 • Sluit een goede reisverzekering af. Ik heb goede ervaringen met Univé.

3. Blackjack of poker scam

Deze scam is ook eens op SBS6 geweest en wordt ook wel de Filipino scam genoemd. Het begint bij een onverwachte ontmoeting met een zogenaamde local. Hij of zij vraagt je waar je vandaan komt en “oh wat toevallig” zijn nichtje gaat daar studeren. De oplichter wint eerst je vertrouwen en voordat je het weet zit je bij hem thuis met zijn “nichtje” te praten over studeren in Nederland. Je komt steeds meer over deze aardige mensen te weten en zij vertellen je dat zij bij het casino werken. Zij kunnen kaarten tellen en je zo altijd een winnende hand toespelen. Toevallig is er diezelfde avond pokertoernooi bij hun thuis, waarmee je veel geld kan winnen. Natuurlijk ben jij diegene die wordt opgelicht of soms zelfs gedrogeerd.

Hoe voorkomen?

 • Wees alert wanneer je wordt aangesproken door een local. Houd er ook rekening mee dat zij hun script inmiddels hebben veranderd.
 • Ga niet mee met locals naar huis.
 • Zeg dat je een ervaren reiziger bent, of zeg dat je al een tijdje in de stad woont. Je bent dan minder interessant.
 • Als je dan toch met iemand mee naar huis gaat, let dan goed op straatnamen en je omgeving.

4. Scooter of motor gehuurd en gepikt

Als je een scooter of motor huurt, doe dit dan altijd bij een betrouwbare organisatie met goede recensies. Het blijkt namelijk dat toeristen vaak van hun gehuurde scooter of motor bestolen worden. De dieven? De Motor Rental service zelf. Zij hebben namelijk een extra sleutel van het slot dat zij jou gegeven hebben. Zodra je met de motor wegrijdt, volgt iemand je. Die persoon steelt later je motor. Weg is je borg.

Hoe voorkomen?

 • Onderzoek eerst wat een betrouwbare partij is.
 • Neem je eigen slot mee.
 • Parkeer de scooter of motor bij een beveiligde garage.
 • Geef nooit je paspoort af!

5. Corrupte politieagenten

Als je dan eindelijk een betrouwbare partij gevonden hebt en lekker rondrijdt op je motor, wordt je opeens aangehouden door een agent. Cambodja’s police scam. Ze verzinnen vanalles om je geld af te troggelen.

Hoe voorkomen?

 • Geef hun geen reden om je te stoppen. Draag een helm.
 • Stop niet voor ze als je ze ziet. Draai om of rijd door.

6. Dure stapavond met local chicks

Er zijn ook veel vrouwelijke oplichters in Cambodja. Ze lijken heel vriendelijk en betrouwbaar, maar dit is onderdeel van hun scam. Ze winnen je vertrouwen en later wordt je een dure rekening gepresenteerd die jij moet betalen.

Hoe voorkomen?

 • Pas op voor locals met zusjes, nichtjes of neefjes.
 • Drink niet teveel en let goed op je drankje.
 • Betaal drankjes direct.

Laat je niet afschrikken door mijn blog! Ik hoop alleen dat je niet opgelicht wordt. Cambodja is heel leuk en een geweldig vakantieland. Wees alleen alert en vertrouw niet iedereen.

Ook interessant

Ben jij opgelicht in Cambodja en staat de scam er niet tussen? Deel je ervaringen hier.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *