Vertraging met het vliegtuig: 5 tips om het leed te verzachten

Wat te doen wanneer je vlucht vertraagd is

Lusaka Airport 2016. Na een binnenlandse vlucht van Livingstone, Zambia is dit de volgende luchthaven waar we even moeten wachten op onze vlucht naar Dubai om vanaf daar door te vliegen naar Nederland. Een lange terugreis na onze fantastische reis door Afrika! Helaas wordt 22 uur reizen uiteindelijk bijna 40 uur. De vlucht van Lusaka naar Dubai is vertraagd door mankementen aan het vliegtuig, en hierdoor missen we de vlucht van Dubai naar Schiphol waardoor we daar ook weer 8 uur vastzitten op de luchthaven. Als je vaak reist is de kans groot dat ook jij wel eens een vertraagde vlucht hebt gehad. Soms is het maar een half uurtje, soms langer. Dit kan door veel verschillende factoren komen. Neem als voorbeeld de problemen op Schiphol door een storing in het brandstofnetwerk. Wat doe je dan? Ik heb 5 tips voor je om het leed iets te verzachten!

Tip 1: Vraag om eetbonnen

wachten op vliegtuig vliegveld vertraging tips

Hoewel dit afhangt van de maatschappij waar je mee vliegt én de duur van de vertraging, kan dit wel het proberen waard zijn. Wij vlogen met Emirates en kregen vouchers om op de luchthaven te eten. Sommige vliegmaatschappijen bieden dit aan ter compensatie. Wij hadden de keuze uit alle eettentjes op de luchthaven en hebben heerlijk gratis gegeten en gedronken! Vraag hier dus zeker naar wanneer je zit te wachten.

Let wel op: de bonnen die je ontvangt moeten niet in de plaats komen van een eventuele financiële compensatie (zie tip 5)!

Tip 2: Maak gebruik van de faciliteiten

wat te doen op luchthaven vliegveld wachten tips

Als alles goed gaat, ben je meestal al zo’n 2 á 3 uur op een luchthaven. Je checkt in, gaat door de controles, neemt wat te eten en drinken, gaat nog één keer plassen en wacht bij de gate tot je gaat boarden. Misschien loop je een winkeltje binnen. Hoewel dit per luchthaven verschilt, bieden veel luchthavens echter nog veel meer faciliteiten dan dit! Dubai heeft een superdeluxe airport, waar wij zelfs even konden douchen en een dutje konden doen op ligbedjes. De meeste luchthavens hebben winkeltjes waar je even lekker kunt shoppen. Soms is er een fitness. Ga opzoek naar massagestoelen waar je voor € 2 een massage kunt krijgen. Doe een kroegentocht langs alle cafeetjes. Ga vliegtuig spotten. Soms staan er van die photoboots waar je leuke fotootjes kunt maken. Nu je toch ‘vast’ zit, kun je er maar beter het beste uit halen.

tips vertraging vliegtuig wat doen
Sommige luchthavens hebben speciaal een platform voor het spotten

Tip 3: Ga de stad in

vergoeding bij vertraging vlucht compensatie tips

Als je vlucht echt heel lang vertraagd is, heb je wellicht tijd om even de stad in te gaan. Volg gewoon de bordjes ‘bagageband’ of ‘uitgang’ en je kunt van de luchthaven af gaan alsof je er net geland bent. Indien nodig komt er wel een stempel in je paspoort omdat je het ‘land’ weer in gaat. Vraag wel even goed rond of dit mogelijk is! Ook heb je soms te maken met visa. Als je een visum nodig hebt voor het land waar je je bevind kun je natuurlijk niet zomaar van de luchthaven af. Bij een lange overstap kun je dit ook doen. Soms heb je dan je koffer wel al van de bagageband moeten halen, maar deze kun je meenemen of je zoekt een kluisje. Als je geluk hebt ligt de luchthaven vlakbij de stad of is deze goed te bereiken met het openbaar vervoer of een taxi. Hou er rekening mee dat je wel twee of één uur voor vertrek weer terug moet zijn!

Tip 4: Doe dingen waar je thuis niet aan toekomt

hoe vergoeding vertraging vliegtuig tips

Een goed voorbeeld vind ik het maken van een fotoboek: je neemt het je tijdens je vakantie altijd voor maar eenmaal thuis komt het er niet van. Vaak kun je via je smartphone, al dan niet middels een app, al een fotoboek in elkaar zetten. Je kunt in ieder geval alvast een beginnetje maken door bijvoorbeeld alvast je foto’s te selecteren die je er in wilt.

Verder is je smartphone/tablet/boek natuurlijk sowieso je beste vriend tijdens het wachten. Speel een spelletje, leer de taal van het land waar je naartoe gaat, bewerk foto’s of video’s of lees blogs van reisjevrij.nl (om je volgende reis uit te stippelen!). Gelukkig hebben de meeste luchthavens tegenwoordig Wi-Fi!

Probeer tijdens het wachten wel zoveel mogelijk te bewegen: je moet in het vliegtuig weer de hele tijd zitten!

Tip 5: Bekijk alvast of je recht hebt op compensatie

schadevergoeding compensatie vergoeding rechten bij vertraging vliegtuig

Wat veel mensen niet weten is dat je in sommige gevallen recht hebt op compensatie bij een vertraagde of geannuleerde vlucht. Europese wetgeving heeft dit in een zogeheten Europese Verordening vastgelegd. Je kunt natuurlijk de hele verordening gaan lezen, nu je toch moet wachten, of je roept de hulp in van AirHelp. Op de website van AirHelp kun je (gratis) je vluchtgegevens invullen en wordt meteen gekeken of je recht hebt op een vergoeding bij vertraging van het vliegtuig. Als dit het geval is, kun je hen direct inschakelen om een claim in te dienen. Naast vertraging heb je soms ook recht op compensatie bij annuleringen, gemiste aansluitingen en bagageproblemen. Deze handige eerste (gratis) check is erg handig, want je hebt niet altijd recht op een vergoeding. Dit is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals de luchtvaartmaatschappij, het aantal kilometers, het aantal uren, de herkomst en de bestemming. Nu je toch niets te doen hebt kun je dit alvast even checken!

Grof gezegd heb je recht op compensatie bij vluchten die minimaal drie uur vertraagd zijn. De hoogte van de bedragen verschillen en hangen af van het aantal kilometers en vertraagde uren. De maximale vergoeding bedraagt € 600!

Je kunt een vergoeding terugvragen van vluchten tot twee jaar terug!

Vragen? Stel ze hieronder.

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *