Een visum: wat is het en voor welke landen heb je het nodig?

Voor welke landen heb je een visum nodig en hoe vraag je deze eenvoudig aan?

Ter voorbereiding van elke vakantie of rondreis, is het belangrijk om te checken of je een visum nodig hebt. Anders kun je vaak het vliegtuig nog niet eens instappen. Dit geldt zeker als je een reis buiten Europa gaat maken. In veel landen krijg je een ‘visum on arrival’ of een toeristenvisum waarmee je bijvoorbeeld maximaal 30 dagen in het land mag verblijven. Maar er zijn ook veel landen waarbij je vooraf je visum moet regelen! In dit blog geven wij je meer informatie over het visum, wat het is, voor welke landen je er een nodig hebt en hoe je hem kan aanvragen!

Wat is een visum?

Een visum wordt afgegeven door de overheid van het land waar je als reiziger naartoe gaat. Het is een officiële toestemming om een land binnen te reizen en om in het land te verblijven voor een bepaalde periode. Het is een manier om te registreren wie het land binnenkomt en zodoende is er meer controle op ongewenste reizigers of reizigers met andere intenties zoals werken zoeken in een land of er gaan wonen. Een visum ziet er uit als een stempel, kaartje of als een sticker in je paspoort.

Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van hun visum!

Waarom is een visum in sommige landen verplicht?

Of iemand een visum moet aanvragen om naar een bepaald land te reizen hangt voornamelijk af van je nationaliteit en de relatie tussen bepaalde landen. Voor reizen naar sommige landen hebben Nederlandse reizigers namelijk geen visum nodig, maar wel een elektronische reistoestemming, bijvoorbeeld voor Amerika en Canada. De reden daarvoor is hoofdzakelijk dat de desbetreffende immigratiedienst op de hoogte is van je reis naar het land en met welk doel je naar het land reist, om zo eventuele personen die wellicht iets kwaads in de zin hebben te kunnen weren. De relaties die Europese landen hebben met andere landen kunnen onderling van elkaar verschillen en kan ook het verschil maken of iemand uit een bepaald land voor een internationale bestemming een visum nodig heeft.

Daarnaast zijn er landen die een visumvrijstelling hebben ingesteld voor reizigers uit bepaalde landen. Zo hoeven Nederlandse toeristen voor een reis tot 30 dagen naar Indonesië geen visum aan te vragen, maar als ze er langer willen verblijven wel, omdat Indonesië geen elektronisch visumsysteem heeft, moeten reizigers als ze langer dan 30 dagen in Indonesië willen blijven, een fysiek visum aanvragen. Ditzelfde geldt voor Thailand. Nederlandse toeristen hebben tot een verblijf van 30 dagen visumvrij naar Thailand reizen, maar voor langer dan dat wel.

Het verschil in relaties is heel goed te merken bij bijvoorbeeld Vietnam. Reizigers met de Franse, Italiaanse, Duitse, Spaanse of Britse nationaliteit, hebben voor een reis tot 15 dagen voor Vietnam geen visum nodig, maar iemand met de Nederlandse nationaliteit moet, ongeacht de duur van het verblijf, altijd een visum aanvragen.

Voor welke landen heb je een visum nodig?

Er zijn heel veel landen waar je een visum voor nodig hebt, maar hieronder worden een aantal populaire landen beschreven en toegelicht. Onderstaande informatie is bedoeld voor reizigers die het land bezoeken voor vakantie.

Amerika, USA – ESTA verplicht

gratis-bezoeken-new-york-city
wat-doen-in-de-grand-canyon

Nederlandse reizigers die een toeristische of zakelijke reis naar Amerika willen maken, moeten in het bezit zijn van een ESTA. Alle reizigers die over land of per vliegtuig of (cruise)schip aankomen in Amerika en voor zakelijke of toeristische doeleinden, zoals een vakantie of het bezoeken van vrienden, naar Amerika reizen, hebben daarvoor een ESTA nodig. Dit geldt ook voor kinderen. Zonder een geldig ESTA is het namelijk niet toegestaan om aan boord te gaan van je vlucht. Ook als je slechts op doorreis bent naar een ander land en je stapt over op een andere vlucht in Amerika, moet je een ESTA aanvragen.

Let op! Zelfs als jouw vlucht een tussenlanding maakt in de VS, dan moet je een ESTA aanvragen!

De afkorting ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’ en is een veiligheidsmaatregel ontwikkeld door de U.S. Customs & Border Protection als reactie op de aanslagen van 9/11 en met als doel om reizigers te weren die niet met goede bedoelingen naar Amerika reizen. Het ESTA is in essentie geen visum, maar een elektronische reistoestemming waarmee het mogelijk is voor reizigers uit landen die aangesloten zijn bij het ESTA-programma om zonder een visum naar Amerika te reizen. Het ESTA wordt na toekenning digitaal gekoppeld aan je paspoort dus je hoeft hiervoor geen bezoek te brengen aan de Amerikaanse ambassade of het Amerikaanse consulaat.

Een ESTA aanvragen kan eenvoudig online via de website van de Amerikaanse immigratiedienst. Het visum kost van zo’n $21 en je moet de registratie zelf afhandelen. Je kunt ook een ESTA laten regelen via een tussenpersoon zoals een visumbureau. Dat is iets duurder, maar je hoeft alleen het online aanvraagformulier in te vullen en een paspoortscan aan te leveren. Nadat je de aanvraag hebt ingediend en de betaling hebt voltooid, wordt je aanvraag meteen in behandeling genomen. Doorgaans wordt een ESTA binnen drie dagen goedgekeurd, en in het geval van een spoedaanvraag zelfs binnen een uur. Na toekenning is het ESTA meteen geldig voor een periode van twee jaar, en mag je tot een maximum van 90 dagen in Amerika verblijven. Houdt er rekening mee dat als je bijvoorbeeld tussendoor naar Mexico, Canada of een Caribisch eiland reist, de tijd die je daar verblijft ook wordt opgeteld bij de maximale verblijfsduur voor het ESTA.

Canada – eTA verplicht

Peyto Lake
Queen Elizabeth Park Vancouver

Canada heeft een net zoals Amerika een vergelijkbaar visumsysteem. In Canada is dit het eTA. De afkorting eTA staat voor “electronic Travel Authorization” en is net als het ESTA geen fysiek document, maar een elektronische reistoestemming die na toekenning digitaal aan je paspoort wordt gekoppeld en waarmee je zonder écht visum naar Canada kunt reizen. Iedereen die voor een vakantie, zakenreis, overstap of een bezoek aan familie of vrienden naar Canada reist en per vliegtuig in Canada aankomt, moet voor vertrek in het bezit zijn van een geldig eTA. Ook kinderen hebben een eigen eTA Canada nodig. Alleen reizigers met een Canadees of Amerikaans paspoort zijn uitgezonderd van de eTA-plicht en hoeven deze niet aan te vragen. Ook als je arriveert per auto, bus, trein of (cruise)schip hoef je geen eTA aan te vragen.

Ook een aanvraag voor een eTA Canada kun je eenvoudig online indienen via de website van de Canadese immigratiedienst ($7) of via een visumbureau (+€20 service fee). Omdat er geen paspoortscan aangeleverd hoeft te worden, wordt het eTA meteen in behandeling genomen zodra je het aanvraagformulier hebt ingevuld en de betaling hebt voltooid. Het eTA heeft, in tegenstelling tot het ESTA, een geldigheidsduur van maximaal vijf jaar en met het eTA mag je tot maximaal zes maanden achtereenvolgend in Canada verblijven. Houdt er wel rekening mee dat de geldigheid van het eTA tegelijkertijd verloopt met het paspoort waarmee het eTA is aangevraagd. Als je oude paspoort verlopen is, en je het nieuwe paspoort in gebruik hebt genomen, moet je daarmee ook een nieuw eTA aanvragen. Het paspoort moet daarnaast ook tijdens je gehele verblijf in Canada geldig blijven. Je kunt een aanvraag voor het eTA tot vlak voor je reis aanvragen, maar omdat het eTA meteen geldig is bij toekenning, is het aan te raden om het eTA op tijd aan te vragen, ook als je nog geen concrete reisplannen hebt. Het eTA wordt gemiddeld genomen binnen vijf dagen toegekend, en met een spoedaanvraag zelfs binnen 20 minuten. Soms kunnen er echter onvoorziene vertragingen optreden, dus om eventuele verassingen voor te zijn, kun je het eTA het beste zo ver mogelijk van tevoren aanvragen.

Cuba – visum verplicht

rondreis-door-cuba-regelen-auto
zelf-rijden-in-een-oldtimer-op-cuba-1

Het visum voor Cuba is in tegenstelling tot de bovenstaande landen nog niet gedigitaliseerd. Het visum wordt aangeleverd in de vorm van een visumkaart, die uit twee helften bestaat. Alle reizigers uit de Europese Unie moeten voorafgaand aan een reis naar Cuba in het bezit zijn van deze visumkaart. Op beide helften vul je een aantal persoonsgegevens in waaronder je volledige voor- en achternaam, geboortedatum en paspoortnummer. Vervolgens geef je de ene helft van de visumkaart af bij aankomst in Cuba, en lever je het tweede deel van de visumkaart weer in als je het land verlaat.

Eind vorig jaar heeft de Cubaanse overheid de geldigheid van het toeristenvisum verlengd van 30 dagen naar 90 dagen, om zo meer toeristen naar het eiland te lokken. Na aankomst kan de geldigheid eenmalig verlengd worden met nog eens 90 dagen, wat uiteindelijk een verblijf van maximaal 180 dagen op Cuba toestaat. Je kunt een aanvraag van het visum voor Cuba indienen bij het Cubaanse consulaat in Den Haag, of online bij een van de vele visumbureaus. Je visum aanvragen via een visumbureau is in deze het makkelijkste! In dat geval krijg je de lege visumkaart thuisgestuurd bij post en kun je deze zelf invullen om mee te nemen op reis. Omdat er op het visum geen verloopdatum staat, kun je het visum zo ver mogelijk van tevoren aanvragen als je wilt. Wel moet je er bij het invullen voor zorgen dat je alle gegevens correct overneemt, bij eventuele foutieve gegevens kan namelijk de toegang tot het land worden geweigerd. Houdt er ook rekening mee dat bij aankomst je paspoort nog minstens zeven maanden geldig moet zijn en ook minderjarige kinderen een eigen visum moeten hebben.

Daarnaast moet er een declaratieformulier worden ingevuld. Dit kon eerst met een papieren formulier, dat tijdens de vlucht werd overhandigd. Dit is recentelijk vervangen door een online declaratieformulier D’Viajeros. Dit formulier kan uiterlijk drie dagen voor vertrek worden ingevuld en bevat je persoonsgegevens, reisplannen en gezondheidsinformatie. Ook hiervoor geldt: voor alle kinderen moet er een eigen declaratieformulier worden ingevuld.

Egypte – Visum verplicht

Piramides gizeh cairo egypte

Nederlanders kunnen voor een reis naar Egypte eenvoudig hun visum online aanvragen, via de website van de Egyptische immigratiedienst of een extern visumbureau. Daardoor is het niet meer nodig om bij aankomst in Egypte in lange rijen te gaan staan om het VOA, ofwel visum on arrival aan te vragen. Het visum ontvang je na toekenning in de vorm van een pdf-document. Het visum Egypte dat online kan worden aangevraagd, heeft een maximale verblijfsduur van 30 dagen en is uitsluitend geschikt voor een vakantie of een bezoek van familie en vrienden. Reizigers die een ander reisdoel hebben of langer dan 30 dagen in Egypte willen verblijven, zullen daarvoor een fysiek visum moeten aanvragen bij het Egyptische consulaat.

In principe kan er gekozen worden uit twee verschillende visumtypen voor Egypte: het single-entry visum en het multiple-entry visum. Het single-entry visum is geschikt voor slechts een enkele reis naar Egypte, en met een multiple-entry visum kunnen er meerdere reizen naar Egypte worden gemaakt met hetzelfde visum. Waar het single-entry visum een geldigheid heeft van 90 dagen, heeft het multiple-entry visum een geldigheid van 180 dagen. Ook met het multiple-entry visum mag je slechts 30 dagen in Egypte verblijven.

Je kunt in principe je aanvraag voor het visum Egypte zo ver mogelijk van te voren indienen. Bij het aanvragen van het visum wordt er om een verwachte aankomstdatum gevraagd. Het is niet erg als je nog geen precieze datum hebt, je kunt na het indienen van de aanvraag nog altijd besluiten om 30 dagen eerder of later in Egypte aan te komen dan de ingevulde datum. Wel is het zo dat als je pas over meer dan een maand naar Egypte vertrekt, je aanvraag in de wacht wordt gezet. Precies 30 dagen voor de verwachte aankomstdatum wordt je aanvraag in behandeling genomen. Dit om te voorkomen dat de geldigheid van het visum verloopt voor aankomst in Egypte.

India – Visum verplicht

Rondreis India Jaipur
Rivier Hampi India

Alle reizigers met de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een ander Europees land en die voor toeristische of zakelijke doeleinden naar India reizen, moeten voor vertrek in het bezit zijn van een geldig visum India. Sinds 2015 is de visumaanvraagprocedure van India volledig gedigitaliseerd en kunnen reizigers eenvoudig aan de visumplicht voldoen door online een visum voor India aan te vragen. Het e-visum India bestaat in de toeristische variant en de zakelijke variant, en beide visumtypes kunnen met hetzelfde online aanvraagformulier worden aangevraagd.

Als je naar India reist voor toeristische doeleinden, kun je kiezen uit twee verschillende e-visa voor India met beiden een andere geldigheidsduur. Het eerste visumtype heeft een geldigheid van 30 dagen en daarmee is een verblijf van maximaal 30 dagen toegestaan. Het andere visumtype voor India heeft een geldigheidsduur van 1 jaar en daarmee mogen er een onbeperkt aantal reizen naar India worden gemaakt, en mag er per reis tot maximaal 90 in India worden verbleven. In beide gevallen is het visum geldig zodra deze wordt goedgekeurd. Als je een visum met een geldigheid van 30 dagen aanvraagt, moet je ook binnen deze 30 dagen in India arriveren. Ook als je besluit pas op de laatste dag van de geldigheid van het visum in India te arriveren, mag je nog steeds 30 dagen in India verblijven. Je kunt het visum zover mogelijk van tevoren aanvragen, maar houdt er wel rekening mee dat als je je aanvraag meer dan drie weken van te voren indient, deze in de wacht wordt gezet. Precies drie weken voor de verwachte aankomstdatum in India wordt je aanvraag in behandeling genomen. Het 1-jarige visum voor India wordt nadat de aanvraag is ingediend, wel meteen in behandeling genomen.

Sri Lanka – Visum verplicht

treinreis sri lanka
mooiste steden sri lanka

Om een reis naar Sri Lanka te maken, kunnen Nederlandse reizigers eenvoudig gebruikmaken van het elektronische visum voor Sri Lanka. Het e-visum Sri Lanka, ook wel het ETA Sri Lanka genoemd, is een digitale variant van het visum Sri Lanka en kan eenvoudig online worden aangevraagd direct op de website van de Sri Lankaanse immigratiedienst of via een extern visumbureau. Het voordeel van een visumbureau is dat je het aanvraagformulier in je eigen taal kunt invullen en kunt betalen met de voor jou toepasselijke betalingsmogelijkheden. Ook wordt er via een visumbureau vaak nog een handmatige foutcontrole toegepast, waardoor er eventuele fouten uit kunnen worden gehaald en je visumaanvraag snel kan worden verwerkt.

Het ETA Sri Lanka is zes maanden geldig en is geschikt voor een enkel verblijf in Sri Lanka. Bij het aanvragen van het visum hoef je nog geen vliegticket geboekt te hebben, maar je moet wel een retour-of doorreisticket kunnen aantonen op reis naar Sri Lanka. Daarnaast moeten alle reizigers kunnen aantonen dat ze over voldoende financiële middelen beschikken om hun reis naar Sri Lanka te kunnen bekostigen. Ook moeten reizigers een paspoort bezitten dat nog minimaal zes maanden geldig is na aankomst in Sri Lanka. In principe hoef je bij aankomst in Sri Lanka niet je visum te overhandigen, omdat ze aan je paspoort al kunnen zien of je over een geldig visum beschikt, maar het kan verstandig zijn om deze voor de zekerheid toch mee te nemen, zodat je het visum in uitzonderlijke gevallen kunt overhandigen.

Je kunt je visumaanvraag voor Sri Lanka zo lang van tevoren indienen als je wilt. Wel moet je in het aanvraagformulier een verwachte aankomstdatum opgeven. Ligt je aankomstdatum meer dan 90 dagen in de toekomst? Dan wordt je aanvraag in de wacht gezet. Precies 90 dagen voor de verwachte aankomstdatum wordt je aanvraag in behandeling genomen. Zo ben je ervan verzekerd dat het visum geldig is voor de geplande reis naar Sri Lanka. Ook kun je op deze manier nog schuiven in je reisplannen en kun je maximaal 90 dagen eerder of later in Sri Lanka aankomen dan de ingevulde aankomstdatum. Het is daarnaast ook nog mogelijk om de geldigheid van het visum te verlengen bij aankomst in Sri Lanka. De toegestane verblijfsduur van 30 dagen kan zo mogelijk worden verlengd tot 90 dagen, 180 dagen en uiterlijk 270 dagen. Je moet hierbij wel rekening houden dat je nooit meer dan twee keer het land mag in- en uitreizen met hetzelfde visum, ook als je voor dat visum een verlenging hebt aangevraagd.

Vietnam – Visum verplicht

Ninh-binh-vietnam
Hai van pass motor highlights Vietnam

Het is sinds 2018 voor Nederlandse reizigers mogelijk om online een visum voor Vietnam aan te vragen en vervangt daarmee het oude visa on arrival dat tot die tijd kon worden gebruikt voor een reis naar Vietnam. Daarnaast besloot de Vietnamese overheid om met de aanvang van de coronapandemie te stoppen met de afgifte van het visa on arrival en is het niet meer mogelijk om een approval letter te verkrijgen dat nodig is voor het visa on arrival. Om naar Vietnam te kunnen reizen, moeten reizigers ofwel gebruikmaken van de online aanvraagprocedure van het e-visum voor Vietnam, ofwel een fysiek visum aanvragen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag.

Het online aan te vragen visum voor Vietnam is verplicht voor eenieder die een toeristische of zakelijke reis willen maken naar Vietnam; dit geldt ook voor kinderen. Het visum Vietnam heeft een geldigheid van 30 dagen en je mag met dit visum 30 dagen in Vietnam verblijven. Je moet het land dan wel binnen de geldigheid van het visum verlaten.

Bij het aanvragen van dit visum moet je een verwachte aankomstdatum opgeven. Het visum is na toekenning geldig vanaf de ingevulde datum en je mag vanaf deze datum Vietnam inreizen en er 30 dagen verblijven. Het is wel belangrijk om te weten dat je de aankomstdatum niet meer kunt wijzigen nadat de aanvraag is ingediend bij de Vietnamese immigratiedienst. Je mag later aankomen in Vietnam dan dat je in het aanvraagformulier hebt ingevuld, maar dit betekent wel dat je minder dan 30 dagen in Vietnam kan verblijven. Als je langer dan 30 dagen wilt blijven kun je ervoor kiezen het visum in Vietnam te laten verlengen bij een kantoor van de Vietnamese immigratiedienst. De procedure hiervoor kan vrij ingewikkeld zijn omdat sommige formulieren in het Vietnamees moeten worden ingevuld. Er zijn visumbureau ’s die je hierbij kunnen helpen, maar je zult dan wel rekening moeten houden met hogere kosten. Een eenvoudiger alternatief hiervoor is om het land enkele dagen te verlaten en dan vanuit een buurland, bijvoorbeeld Cambodja of Laos een nieuw e-visum aan te vragen. Zo kan er na een korte onderbreking weer 30 dagen in Vietnam worden verbleven,

Cambodja – Visum verplicht

tempelcomplex Angkor Wat cambodja
koh rong cambodja

Alle reizigers met de Nederlandse nationaliteit moeten in het bezit zijn van een geldig visum Cambodja om het land in te mogen reizen. Als je met kinderen reist, moeten ook zij in het bezit zijn van een geldig visum. Het visum Cambodja is een reistoestemming dat is bedacht door het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en is geschikt voor reizigers die minder dan 30 dagen voor toeristische doeleinden naar Cambodja willen reizen. Het visum Cambodja kan volledig online aangevraagd worden, waardoor reizigers geen bezoek hoeven te brengen aan de Cambodjaanse ambassade in Brussel. Belangrijk om te weten is dat Cambodja geen consulaat en ambassade heeft in Nederland, dus ook Nederlandse reizigers zullen een afspraak moeten maken bij de ambassade in Brussel voor een fysiek visum als zij vanwege bepaalde omstandigheden geen online visum voor Cambodja aan kunnen vragen.

Het visum voor Cambodja is 90 dagen geldig en heeft een maximale verblijfsduur van 30 dagen. Het visum is zodra het visum is goedgekeurd door de Cambodjaanse immigratiedienst meteen geldig. Gemiddeld worden visumaanvragen voor Cambodja binnen een week goedgekeurd, en met een spoedaanvraag zelfs binnen drie werkdagen. Je kunt het visum zo vroeg mogelijk aanvragen als je wil, maar houdt er wel rekening mee dat als je het visum meer dan 30 dagen voor aankomst in Cambodja aanvraagt, dat het visum in de wacht wordt gezet en pas 30 dagen voor de ingevulde aankomstdatum in Cambodja in behandeling wordt genomen. Zo wordt voorkomen dat de geldigheid van het visum vervalt tijdens je verblijf in Cambodja.

Met dit visum mag je gedurende de geldigheid van 90 dagen Cambodja eenmalig in- en uitreizen. Inreizen mag alleen op geselecteerde aankomstlocaties, waaronder internationale luchthavens en bepaalde grensovergangen met Laos, Vietnam en Thailand. Uitreizen mag op elke gewenste grensovergang.

Australië – ETA verplicht

bezienswaardigheden sydney 4 tot 5 dagen
Great Ocean Drive Esperance

Reizigers die met een toeristisch of zakelijk reisdoel naar Australië willen reizen, kunnen kiezen voor een eVisitor visum of een ETA. Reizigers met de Nederlandse, Belgische of een andere Europese nationaliteit kunnen vrijwel altijd gebruikmaken van het eVisitor visum. Heb je een andere nationaliteit? Bijvoorbeeld van Canada, of de Verenigde Staten? Dan moet er een ETA worden aangevraagd. Daarbij moeten ook kinderen voor een reis naar Australië over een eigen paspoort en visum beschikken. Dit visum is geschikt voor een vakantie, zakenreis, het bezoeken van familie of vrienden, maar ook voor een korte studie of training die niet langer duurt dan drie maanden. Alleen reizigers met een paspoort uit Australië of Nieuw-Zeeland hoeven geen eVisitor visum aan te vragen. Ook is voor een overstap in Australië meestal geen visum nodig.

Het eVisitor visum heeft een geldigheid van 12 maanden en binnen deze geldigheidsduur mogen er een onbeperkt aantal reizen naar Australië worden gemaakt. De maximale verblijfsduur voor Australië is drie maanden. Houd wel rekening met de verloopdatum van je paspoort. Verloopt je paspoort eerder dan de geldigheid van het eVisitor visum? Dan verloopt ook meteen de geldigheid van het visum zelf. 

Omdat het visum voor Australië direct geldig is na toekenning, kan het visum op elk moment van de dag, zeven dagen per week worden aangevraagd. Wel is het zaak dat je je aanvraag op tijd indient, want er wordt namelijk al tijdens het boarden gecontroleerd of je in bezit bent van een geldig eVisitor visum. Gemiddeld genomen worden aanvragen voor het visum Australië binnen vijf dagen toegekend en voor spoedaanvragen meestal binnen 60 minuten. Het kan soms voorkomen dat een aanvraag voor het visum langer in beslag neemt dan de gemiddelde levertijd. Een op de 20 aanvragen voor het visum Australië kunnen namelijk worden onderworpen aan een handmatige steekproef, waardoor er een eventuele vertraging van enkele dagen kan ontstaan. 

Andere landen

Naast bovenstaande landen, zijn er nog veel meer landen waarvoor je een visum nodig hebt. Bijvoorbeeld voor China, Iran, Jordanië, Laos, Tanzania, Kenia, Madagaskar, Oman, Turkije en meer… Controleer het altijd ruim voor je vertrek.

Heb je nog vragen? Laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *