Vliegen met baby: tips en ervaring eerste vliegreis

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Comfortabele vliegreis met baby: voorbereiding, tips en ervaring

De eerste keer vliegen met een baby, dat roept bepaalde vragen op. Hoe gaat het zijn? Waar moet je aan denken? De meeste ouders zien op tegen een vliegreis met baby. Dat had ik zelf ook. Nog steeds is het niet een van mijn favoriete dingen: vliegen met kinderen. Inmiddels heb ik toch al wat vliegreizen gemaakt met mijn baby en ook samen met een baby en een peuter van 2. Graag deel ik mijn ervaring en geef ik je een paar handige tips zodat je eerste vliegreis al iets minder spannend wordt!

Hoe jonger de baby, hoe makkelijker de vliegreis

Een vliegreis maken met een baby van 3-4 maanden is echt een andere ervaring dan met een baby van 10-11 maanden. De eerste maanden van hun leven kunnen baby’s nog niet echt iets, dus liggen, slapen, eten en rondkijken is het enige wat ze doen. Uren in je armen liggen is geen probleem voor een jonge baby. Ook slapen ze nog veel. Dit is dus perfect voor een vliegreis! Na een maand of 6-7 worden baby’s echt een stuk beweeglijker, nieuwsgieriger en slapen ze minder. Daarom moet je bij een wat oudere baby zorgen voor meer entertainment en voorbereiding.

Handbagage baby vliegtuig
eerste keer vliegen baby
Hoe jonger, hoe makkelijker ze in slaap vallen.

Praktische zaken

Er zijn een aantal praktische zaken waar je vooraf over moet nadenken, voordat je je eerste vliegreis met baby boekt. Goed om te weten:

Tot het 2e jaar vliegt je baby (bijna) gratis

Tijdens de vlucht houd je je baby op de schoot. Dit mag totdat je kindje 2 jaar is. Voor kinderen van 2 jaar en ouder moet je een aparte stoel boeken. Voor baby’s is dit niet verplicht en die vliegen daarom gratis of tegen een kleine vergoeding mee bij jou op schoot (bijv. €25 of tegen de boekingskosten).

Regel het paspoort of ID van je baby op tijd

Je zou het bijna vergeten, maar je baby heeft een eigen paspoort of ID nodig! Vlieg je als ouder alleen met je baby? Dan heb je een toestemmingsverklaring nodig van de andere ouder.

paspoort baby

Vanaf welke leeftijd mag ik vliegen?

Je mag een week na de geboorte een vliegreis maken met je baby. Zelf gingen wij voor het eerst vliegen toen onze baby 4,5 maand oud was. Dit ging prima, daar later meer over. Er zullen weinig ouders zijn die hun baby van 1 week meenemen op vakantie. Wanneer je voor het eerst ouder wordt, is dat best even wennen. Leer elkaar eerst een beetje kennen, voordat je samen op vakantie gaat. Geadviseerd wordt om minimaal te wachten totdat je baby 6 weken oud is, i.v.m. de ontwikkeling van de longetjes.

Heb je een reisverzekering? Vergeet je baby dan niet op de polis te zetten. Kinderen zijn vaak niet automatisch meeverzekerd. Na de geboorte meld je je baby voor alles en nog wat aan, maar je reis- en annuleringsverzekering vergeet je snel.

Tips ter voorbereiding

Met een baby doe je eigenlijk niets meer zonder enige voorbereiding. Hierbij 5 tips en dingen waar je aan kunt denken.

1. Vlucht boeken: tickets, tijden en overstappen

Je hebt een vakantiebestemming in gedachten. Waar gaat de reis naar toe? En hoe lang moet je vliegen? Wanneer je gaat zoeken naar vliegtickets let ik niet zozeer op de vliegtuigmaatschappij, maar eerder op fijne vluchttijden, de vliegduur en de kosten. Je wilt zo kort mogelijk onderweg zijn (tenzij je een lange afstandsreis gaat maken). Je gaat dus zeker vliegtickets vergelijken op basis van prijs, maar ook qua vliegtijden en duur.

– Korte vlucht (binnen Europa)

Bij een korte vlucht vind ik het altijd fijner om gewoon overdag te reizen. Bij voorkeur, niet te vroeg en niet te laat. Wat een ideale tijd is voor jou, hangt ook een beetje af van de leeftijd van je kindje. De meeste kindjes krijgen zo rond de 6 maanden een vaster slaapritme (en slapen de nacht door). Vanaf 6 maanden kun je daarom beter voorspellen wanneer je kindje moe is en gaat slapen.

Het is uiteindelijk heel fijn wanneer je kindje een (paar) uurtjes slaapt tijdens de vlucht

Houd er rekening mee dat je baby niet meteen gaat slapen in een vliegtuig. Er zijn veel geluiden en er gebeurt veel. Onze baby’s vielen uiteindelijk wel gewoon in slaap omdat ze zo moe waren.

Hoe jonger de baby, hoe makkelijker de vlucht zal zijn. Je baby zal veel slapen tijdens de reis. Bij jonge baby’s maakt het daarom niet zoveel uit hoe laat de vlucht zal zijn. Just go with the flow!

Wij hebben er zin in!

– Lange vlucht (buiten Europa)

Wij zouden naar West-Canada gaan met onze baby, maar helaas werd deze reis geannuleerd i.v.m. het coronavirus. Bij het boeken van een lange afstandsvlucht heb je vaak meerdere keuzes: directe vlucht, overstappen en gunstige vliegtijden. Daarnaast moet je ook rekening houden met een groter tijdsverschil (en jetlag). Dus wat is straks de aankomsttijd op je bestemming?

Ons plan was om een directe vlucht te nemen naar Toronto (8u vliegen). Daar zouden we dan 3 dagen blijven en vervolgens zouden we doorvliegen (+4u naar Calgary, West-Canada). Een directe vlucht 8u leek mij te doen, maar wanneer je echt lang onderweg bent (bijv. een vlucht van 10u + reistijd van en naar de luchthaven) dan kun je overwegen om sowieso een echte lange overstap te nemen. Je breekt dan de vliegreis op in 2 dagen.

Bij een lange afstandsvlucht is een avond- of nachtvlucht misschien het fijnste. De kans is dan het grootste dat je baby veel slaapt.

2. Wat neem je allemaal mee?

Wanneer je gaat vliegen kun je helaas minder meenemen dan wanneer je met je eigen auto op reis gaat.

Bagage beleid

Elke luchtvaartmaatschappij heeft een eigen bagage beleid, ook wat betreft baby’s en hun bagage. Bij de meeste maatschappijen mag je toch iets gratis meenemen! Controleer dit vooraf, voor het boeken van de tickets! Zo mag je bij Transavia naast je eigen handbagage geen gratis luiertas meenemen voor je baby en bij Ryanair wel. Bij de meeste maatschappijen mag je ook gratis 1 item ruimbagage meenemen zoals een buggy of autostoeltje (een koffer moet je wel altijd apart bijboeken voor je baby). Voor internationale vluchten geldt vaak ongeveer hetzelfde: gratis een luiertas en een buggy en/of autostoel in het bagageruim. Check het vooraf bij de betreffende maatschappij.

Handbagage: wat neem je mee voor je baby?

Wat meenemen vliegtuig baby
Vliegen met dreumes

Het is erg belangrijk om hier goed over na te denken! Je moet ook voor je baby (en dreumes/peuter) behoorlijk wat meenemen voor tijdens de vlucht. Wat is onmisbaar:

  • Een draagzak! Alle leeftijden. Jij hebt je handen vrij en je baby valt hoogstwaarschijnlijk wel in slaap. Deze kun je ook aandoen tijdens de vlucht. Ik heb een Tula Explore draagzak.
  • Voeding en benodigdheden + reeds gekookt water (100 ml) in een thermosfles + gewoon flesje water dat je kookt zodra je door de security check bent + koekjes (bij +6 maanden)
  • De buggy of kinderwagen. Deze neem je ook mee totdat je hem moet afgeven bij het vliegtuig, meestal tijdens het boarden. Neem je een grote kinderwagen mee die niet inklapbaar is? Dan moet je hem meestal eerder inleveren bij de incheckbali. Een beschermhoes voor de kinderwagen kan verplicht zijn, maar is ook erg handig ter bescherming!
  • Een gevulde luiertas, met natuurlijk de essentials zoals luiers, doekjes, extra setje kleding, speen + koord etc.
  • Entertainment, van bijtringen tot magnetisch tekenbord. Iets dat in elk geval erg interessant is. Kies je voor een tablet? Zorg er dan voor dat je thuis al wat filmpjes gedownload hebt zodat je deze offline kan afspelen!
  • Wil je een autostoel meenemen aan boord? Daar gelden weer speciale regels voor. Sowieso moet je dan een aparte stoel reserveren voor je baby én je moet het vooraf aanmelden. Dan kun je direct vragen of jouw autostoel geschikt is.

3. De dag van vertrek

Baby’s die moe zijn, huilen meer als ze niet kunnen slapen. Plan de slaapjes van je kind op de dag van vertrek daarom zorgvuldig. Misschien moet je hiervoor iets afwijken van je normale ritme (als dat er al is). Anderzijds is het ideaal als je baby moe is wanneer jullie in het vliegtuig zitten. Echter, oververmoeid werkt vaak in de tegenovergestelde richting.

Belangrijke tip! Neem je een paraplubuggy mee of opvouwbare kinderwagen? Deze moet voorzien worden van een label. Dit label krijg je bij het inchecken op de luchthaven, ook al ben je online al ingecheckt. Op diverse luchthavens gaat het afleveren van je koffers en bagage geheel zelfstandig via de bagage afgifte, zonder personeel (Drop & Go). De buggy kun je niet via deze bagage afgifte punten laten labelen! Je moet dus in de rij van de incheckbalie gaan staan, waar een medewerker zit, omdat ze hier dit label kunnen aanmaken voor dit ‘speciale item’.

4. De vlucht overleven

Tot aan het instappen is het allemaal niet zo spannend. Maar dan… Boarden, zitten en opstijgen. Je baby zal ervan onder de indruk zijn, zeker wanneer hij of zij al wat ouder is.

Opstijgen

Veel baby’s huilen tijdens de vlucht omdat ze last hebben van hun oortjes of omdat ze oververmoeid zijn. Belangrijk is dus om de oortjes van je baby te klaren tijdens het opstijgen. Zorg dat je alles gereed hebt voordat je zelf last krijgt van je oren. Gapen en slikken helpt om de oren te klaren. Wanneer je voelt dat je oren dicht zitten, geef je ook je baby een slokje drinken. Of dit nu borstvoeding, een flesje of wat water is, dat maakt niet uit. Je kunt ook een koekje geven vlak na het opstijgen.

Geef het flesje of koekje echt pas na het opstijgen, zodra je zelf je oren begint te voelen, anders heeft je baby de fles al op voordat de druk op de oortjes toeneemt.

Tijdens de vlucht

Een baby van 4 maanden is makkelijker te entertainen en op zijn plek te houden dan eentje van 11 maanden. Ik spreek uit ervaring :-). Het fijnste is wanneer ze even gaan slapen. Bij mij lukte dit door mijn baby in de draagzak te nemen, buik tegen buik (ook wanneer ze al ruim 11 maanden zijn). Heb je een bewegelijke baby die niet moe is, of juist net voor de vlucht in slaap is gevallen? Dan is ook de draagzak een uitkomst. Plaats je baby – pas zodra je baby oud genoeg is om zelfstandig te zitten – met zijn rug tegen jouw buik in de draagzak en sta op. Laat je baby even kijken en contact maken met andere mensen. Onze peuter hebben we vermaakt met een tablet.

Baby slapen vliegtuig

Baby bedje tijdens de vliegreis (intercontinentaal)

Heb je echt een lange vliegreis voor de boeg? Vraag dat tijdig naar het speciale baby wiegje. Veel maatschappijen hebben voor de baby’s tot ongeveer 10 maanden / 65 cm speciale reiswiegjes (bassinet) of autostoeltjes op intercontinentale vluchten. Deze moet je ruim van te voren reserveren. Dit doe je door na het boeken van je vliegtickets contact op te nemen met de maatschappij. Elk vliegtuig heeft maar een paar van die wiegjes en deze zijn meestal alleen te gebruiken ‘voor in’ een vliegtuig (zonder stoelen voor je). Bijvoorbeeld op de eerste rij na de toiletten, daar heb je ook veel beenruimte. Ook erg fijn omdat je hier een wat oudere baby even op de grond kan laten zitten om wat te spelen.

Bijv. bij KLM werkt het zo dat je na je boeking via je online account zo’n reiswiegje kan boeken. Je krijgt dan automatisch plaatsen toegewezen waar dit wiegje te gebruiken is.

Eten aan boord

Tijdens kortere vluchten gaven wij altijd iets te eten of drinken tijdens het opstijgen en landen (om de oren te klaren). Eten voor je baby kun je meenemen: banaantje, koekjes, knijpfruitje en een boterhammetje doen het altijd goed. Is je baby jonger en eet het nog geen vast voedsel? Zorg dan voor 100ml afgekookt water in een thermosfles + een fles mineraal water. Deze kun je na de security check kopen of in het vliegtuig. Mijn ervaring is overigens dat de security niet moeilijk doet over meer dan 100ml water.

Bij lange afstandsvluchten moet je kindermaaltijden vooraf reserveren. Deze zijn vaak niet standaard aan boord. Een kant en klaar potje babyvoeding mag je overigens ook gewoon meenemen aan boord. Vaak is er geen magnetron aan boord, maar een oven waarin de voeding opgewarmd kan worden. Verwacht echter niet dat het eten voor je baby binnen 5 minuten warm is gemaakt. Vraag de stewardess tijdig om het potje te warmen.

Landing

Wanneer het vliegtuig gaat dalen, zal je ook je oren weer voelen. Handel hetzelfde als tijdens het opstijgen. Slokjes drinken of iets te eten geven. Slaapt je baby tijdens de landing? Lekker laten slapen en iets te drinken geven wanneer hij/zij wakker wordt.

5. Na de vlucht

Vraag aan de stewardess of het lokale grondpersoneel na waar je je buggy, kinderwagen of autostoel moet ophalen! Soms is dit direct naast de vliegtuigtrap, soms krijg je hem pas bij de bagageband en soms moet je hem ophalen op een geheel andere plek waar de speciale goederen zorgvuldig afgeleverd worden om schade te voorkomen. Wederom is een draagzak erg fijn tijdens deze fase van de reis.

Van de luchthaven naar je accommodatie

Na de vlucht ga je zo snel mogelijk naar je accommodatie. Neem je een taxi? Of heb je een auto gehuurd? Hoe dan ook moet je je kindje veilig vervoeren. Je hebt een autostoeltje nodig. Bij kinderen jonger dan 9 maanden is de Maxi Cosi groep 0 autostoel ideaal. Hierin vervoer je ze gewoon en dit autostoeltje neem je makkelijk mee. Als ze wat ouder zijn, doorgroeien naar groep 1 autostoeltjes, en echt zitten, dan wordt het een ander verhaal. Deze autostoeltjes neem je niet zo gemakkelijk mee tijdens een fly&drive vakantie. Een vriendin tipte mij de Maxi Cosi Nomad autostoel! Dit is een inklapbare, lichtgewicht autostoel voor kindjes tot +/- 18 kilo (tot 4 jaar)! Deze autostoel neem je dus makkelijk mee!

De autostoel bij huurauto’s: huren of kopen?

Wanneer je een autostoeltje moet huren via een autoverhuurder, dan zitten hier enkele nadelen aan vast:

  • Ze kunnen je nooit garanderen dat ze er eentje beschikbaar hebben,
  • Je weet niet wat de kwaliteit is van het stoeltje,
  • Het kost vaak €10 per dag om een autostoeltje te huren, met een max. van €100 per huurperiode

Gaan jullie dus vaker met het vliegtuig op vakantie en huren jullie vervolgens een auto? Dan is de Maxi Cosi Nomad een verstandige investering die je na 2-3x vakantie er al uit hebt! Ook handig voor in de taxi!

maxi cosi nomad
autostoel meenemen vakantie

Handige producten voor een comfortabele vlucht

Naast de onmisbare draagzak, zijn er nog meer producten die je kan aanschaffen om de vliegreis met je baby aangenamer te maken.

Bekijk hier de pagina met alle tips voor reizende ouders!

Wat als je baby gaat huilen?

Je ergste nachtmerrie is dat je baby de hele vlucht zal huilen. Wees gerust, dit zal echt niet het geval zijn! Daarnaast is het normaal dat baby’s huilen en dit zal misschien ook in het vliegtuig gebeuren. Mijn tips:

  • Stel je er op in
  • Wees zelf relaxed en goed voorbereid
  • Accepteer het als je kindje huilt tijdens de vlucht. Natuurlijk is het niet het meest prettige geluid voor je medepassagiers, maar je kunt er niets aan doen. Troost je kindje, meer kun je niet doen.

Mijn ervaring

Vliegreis met peuter en baby
Vliegen met baby ervaring

Ondanks de goede voorbereiding, zie ik ook altijd een beetje op tegen de vlucht. Ik stel me er op in dat het voor mijzelf 3 tot 4 uur afzien wordt (bij vluchten in Europa) en dat we daarna op een fijne plek zijn. Een vlucht met een irritante huilbaby (herinner ik me nog uit mijn eigen kinderloze tijd) ben je ook snel vergeten zodra je het vliegtuig uitstapt. Maar eigenlijk zijn alle vluchten met de kids altijd wel prima verlopen. Ze hebben nooit echt gehuild. De uitdaging lag meer in het entertainen van een nieuwsgierige baby op een ruimte van 50x50cm.

Dat waren mijn tips voor een fijne eerste vliegreis met je baby! Hopelijk geeft het veel antwoorden op je vragen. Heb je alsnog vragen of heb je zelf tips? Laat hieronder een reactie achter, dat vind ik leuk!

Have fun en reis je vrij,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
  • Wij gaan een citytrip maken met onze baby van 4 maanden. We willen graag de kinderwagen meenemen maar weten alleen niet wat handig is. Met maxicosi of met de reiswieg. Volgens mij kunnen we ze niet beide meenemen. Wat is handig?

    maria

    Beantwoorden
    • Hi Maria,

      Gaan jullie ook stukjes rijden met een auto? Dan zou ik de maxicosi meenemen.
      Anders de reiswieg zodat je kindje kan slapen overdag. Ook een draagzak meenemen denk ik?
      Groetjes,
      Evy

      Evy van Kan

      Beantwoorden
  • Hallo wij willen graag met ons dan kleine baby van 3/4 maanden naar cura. Ook hebben we dan al een dochter van 2. Is dit te doen? Ookal is het een lange vlucht? Er gaan wat meerder familieleden mee..

    Lo

    Beantwoorden
    • Hi Lo,

      Als je er relaxt ingaat en met de verwachting dat het een lange vlucht gaat worden, dan is het zeker te doen. Hoe positiever jij bent en relaxter, hoe meer je kids dit voelen en zich ook goed zullen gedragen. Baby zal sowieso het probleem niet zijn. Voor je peuter voldoende entertainment meenemen.

      Fijne reis!

      Groetjes,
      Evy

      Evy van Kan

      Beantwoorden
  • Hoi! Dankjewel voor je tips, ze zijn al erg helpend! Wij vertrekken op 1/4 richting Sumatra naar familie en vinden het erg spannend, omdat ons dochtertje van 1,5 erg graag loopt en (uiteraard) een behoorlijk stemvolume heeft als zij haar zin niet krijgt. Ik ga jullie tips veel gebruiken denk ik! Ik zie dat de Wick Air niet gebruikt mag worden bij Emirates. Hebben jullie hier toevallig wel ervaringen mee?

    Juul

    Beantwoorden
    • Hi Juul,

      Ja, als ze zo jong zijn dan is zo’n lange vlucht inderdaad spannend. Hopelijk valt het mee! Ik heb helaas geen ervaring met vliegen met Emirates (in combinatie met kinderen). Ik lees dat er niets is toegestaan op de vluchten van Emirates…

      Groetjes,
      Evy

      Evy van Kan

      Beantwoorden
  • Hey, wat een fijne informatie. Wij gaan over een weekje vliegennaar Curacao met onze 1 jarige, die net loopt. We stellen ons in op een laaaaange vlucht. Maar we vroegen ons af hoe dat zit met eten. Met een baby op schoot kan het tafeltje niet naar beneden, en met grijpgrage handjes zie ik het ook niet voor me hoe hij op schoot kan blijven zitten. Dus hoe gaat dat met eet momenten voor ons?

    Renske

    Beantwoorden
    • Hi Renske,

      Ja dat klopt! Eten en drinken is inderdaad een uitdaging, laat staan in een vliegtuig. Het beste eet je denk ik om de beurt, of je geeft je kindje een broodje of iets zodat het de handjes vol heeft. Qua drinken zou je misschien een lege beker kunnen meenemen voor jezelf zodat je de drankjes daarin kan bewaren.

      Groetjes,
      Evy

      Evy van Kan

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *