Vliegen over het Great Barrier Reef en de Whitsunday eilanden van Australië

Vlucht over het Great Barrier Reef en de Whitsunday eilanden

Tijdens mijn bezoek aan Australië heb ik een geweldige tijd beleefd met het doen van een ‘scenic’ vlucht over het Great Barrier Reef en de Whitsunday eilanden, deze eilanden liggen voor de oostkust van het land, ter hoogte van Airlie beach. Ze staan bekend om de parelwitte stranden met unieke zandstructuren. Daarbij is het Great Barrier Reef het grootste koraalrif ter wereld, dat loopt van het noordelijkste puntje van Queensland bijna tot aan Brisbane. Het doen van een vlucht geeft een andere kijk op deze prachtige natuur fenomenen. De operator waar ik mijn tour heb geboekt is Whitsunday Air Tours.

Great Barrier Reef luchtfoto
Het Great Barrier Reef is mooi onder water, maar geeft ook een uniek beeld vanuit de lucht

Hoe kom je er?

De meeste toeristen bezoeken Airlie Beach en de Whitsunday eilanden als onderdeel van hun trip langs de oostkust van Australië, ook Reisjevrij heeft deze route eerder afgelegd. Het is mogelijk om op Airlie beach te vliegen, maar beter nog is om zelf een auto of camper te huren en er naartoe te rijden vanaf bijvoorbeeld Cairns. Wil je geen voertuig huren dan is reizen met de Greyhound bus ook een idee, dit is een commerciële busmaatschappij die in verschillende delen van Australië actief is. 

Koop een meerdaagse pas voor de Greyhound bus om geld te besparen gedurende je reis.

Waar overnachten?

Ik heb in Airlie Beach drie nachten verbleven in het Magnums.

Mijn accommodatie: Het Magnums Airlie Beach

Het Magnums is zeer centraal gelegen op loopafstand van alle geweldige restaurants, pubs en nachtclubs die het stadje te bieden heeft. Ook de Coral Sea Marina en de haven van Airlie liggen in de buurt. Het heeft queen cabins met eigen badkamer voor reizigers die een beetje luxe willen, en privé tweepersoonskamers met gedeelde badkamer voor de budgetreiziger. Verder beschikt het Magnums over een keuken en een eethoek, recreatieruimte, een tuin met barbecuefaciliteiten, volleybalveld en wasfaciliteiten. De kamers zijn uitgerust met airconditioning en een koelkast. Ook is er een excursiebalie voor het boeken van tours. De nachtprijs is vanaf AU$ 100 (≈ € 60,-) voor de goedkope tweepersoonskamer. Het wordt beoordeeld met een 8,1.

Wat kost het?

De kosten voor de scenic vlucht zijn AU$ 299 (≈ € 181,-) bij Whitsunday Air Tours. Er is een transfer vanaf het hotel naar de lokale luchthaven inbegrepen. Ook garandeert deze touroperator een stoel bij het raam voor alle passagiers en commentaar van de piloot tijdens de vlucht, dit raad ik dan ook aan omdat je op deze manier het meeste gaat zien gedurende de tour

Wanneer boeken?

Voor het doen van de activiteit zou ik rekening houden met twee dingen: De eerste is het weer, bij veel zon ☀️ kan je natuurlijk meer zien. Een tweede ding is dat er zich getijden voordoen in de oceaan. Deze hebben ook invloed op het uitzicht. Het rif wordt beter zichtbaar als het eb is, maar als dit op zijn hoogtepunt is, verdwijnt het effect van de stranden voor een groot deel. De beste tijd om te gaan is dus tussen de getijden door. Er gaan dagelijks iedere 1,5 uur tours tussen 8:30 en 14:30. Ik ben zelf met de tour van 11:30 gegaan dit viel precies tussen de getijden in en gaf mij zo het beste uitzicht.

Check de getijden altijd even online, deze veranderen namelijk constant.

Wat ga je zien en ervaren

Scenic tour vliegtuig.
Opstijgen scenic vlucht.
Met een klein propellervliegtuig gingen we de omgeving verkennen

Mijn tour was om 11:30, hiervoor werd ik een uur van tevoren opgehaald bij de accommodatie, waarna ik naar de luchthaven werd gebracht. Dit was vanaf Magnums ongeveer een half uur. Vervolgens kreeg ik na aankomst een korte briefing wat je ook krijgt bij een normale lijnvlucht. Vervolgens gingen we opstijgen, best wel bijzonder in zo’n klein propellorvliegtuig. Eenmaal in de lucht was de vliegtijd een ruim uur.

Houd er rekening mee dat de tour inclusief transfer en briefing een halve dag in beslag neemt.

Whitsunday eilanden naderen
Conway national park scenic vlucht

Eerst passeerde we het Conway National Park en wat suikerrietplantages. Toen verliet ik het vaste land en zette koers naar de Whitsunday eilanden, welke ik in de verte al kon zien liggen in zee. Vervolgens passeerde ik onder andere Hamilton eiland, Whitehaven Beach en natuurlijk het Hill inlet uitkijkpunt. Dit is trouwens ook een van de meest gefotografeerde natuurlijke bezienswaardigheden van Australië. De beweging van de getijden heeft een natuurlijke inham van wervelend zand gecreëerd, met verschillende tinten blauw en groen die veranderen met het getijden.

vluchtScenic-flight-Great-Barrier-Reef
Whitsunday eilanden vlucht
Het is een van de vetste dingen die ik heb gedaan in Australië

Daarna ging ik door naar het Great Barrier Reef. De scharkering in zee is prachtig, hier zijn de getijden ook heel belangrijk. De patronen en kleuren van het rif zijn een van de mooiste creaties van de natuur en de uitgestrektheid van het Great Barrier Reef is het beste te bewonderen van bovenaf. Ook kreeg ik het ‘hart reef‘ te zien, dit stuk van de Great Barrier Reef heeft de vorm van een hart.

Great Barrier Reef lucht
Rand Great Barrier Reef
Rand van Great Barrier Reef
De structuren van het rif veranderen constant

Vervolgens keerde ik om en vloog ik terug. Ditmaal over Airlie beach, ik kon mijn accommodatie vanuit de lucht zien liggen. Het terugvliegen duurde een ruim kwartier. Nog even genieten van het uitzicht, voordat we zouden gaan landen. Eenmaal daar werd ik door een busje opgehaald en teruggebracht naar Magnums.

Neem een goede camera mee om het rif op zijn mooist te fotograferen vanuit de lucht.

Dit was een van mijn hoogtepunten van Australië. Als je Airlie Beach gaat bezoeken kun je het doen van een scenic vlucht echt niet overslaan. Het geeft zo’n andere dimensie als het duiken op het Great Barrier Reef of het bezoeken van de Whitsunday eilanden per boot, echt fantastisch.

Mocht je vragen hebben over de reis of wil je zelf een tip delen, laat hieronder dan gerust even een reactie achter :).

Have fun en reis je vrij,
Edwin

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

edwin bakker reisverhalen

Edwin Bakker

Met een grote liefde voor reizen ben ik na het afronden van mijn studie in Azië beland, backpack om en gaan! De mensen, het eten, maar ook de waarde van familie en vrienden daar… ik ben er gewoon gek op. Geïnspireerd door de lokale bevolking, andere reizigers, en reisblogs als deze, zou ik uiteindelijk elf landen doen in elf maanden. En het lijkt mij zo onwijs gaaf, om alles wat ik daar gezien en gedaan heb met jullie te gaan delen! Eén favoriet land heb ik niet, omdat écht ieder zijn unieke plekjes heeft. Neem voor deze spots, inclusief logische routes en handige reistips, snel een kijkje op mijn pagina.

Meer over Edwin Bakker

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *