Voorbereiding Dubai: belangrijk om te weten

Voorbereiding reis Dubai: belangrijk om te weten

Dubai is een stad in de Verenigde Arabische Emiraten. Het is gelegen aan de zuidoostelijke kust van het Arabische schiereiland, aan de Perzische Golf. Dubai staat bekend om zijn moderne architectuur, luxueuze levensstijl en indrukwekkende skyline. De stad heeft zich in de afgelopen decennia snel ontwikkeld en is uitgegroeid tot een belangrijk financieel en commercieel centrum in de regio. Het heeft een bloeiende economie die voornamelijk gebaseerd is op handel, toerisme, vastgoed en financiële diensten. Als je je reis naar deze bruisende stad plant, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. 

Paspoort

Je hebt altijd een geldig paspoort nodig als je naar de Verenigde Arabische Emiraten reist, waarmee je je kunt identificeren. Het paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in de Verenigde Arabische Emiraten. Ben je jouw paspoort kwijtgeraakt tijdens jouw vakantie, of is deze gestolen dan dien je contact op te nemen met het Nederlands consulaat-generaal in Dubai. Je krijgt dan een nooddocument (hiermee kun je niet doorreizen naar andere landen, maar alleen naar Nederland).

Ook belangrijk om te weten: het is niet mogelijk om de Verenigde Arabische Emiraten in te reizen met een paspoort zonder specifieke gender aanduiding (man/vrouw).

Visum

Wanneer je aankomt in de Verenigde Arabische Emiraten krijg je een gratis visa on arrival in jouw paspoort dat 90 dagen geldig is. Voor verdere vragen over inreizen, neem je contact op met de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Den Haag.

Vluchtduur vanaf Schiphol

Dubai-hoogtepunten-reistips
Dubai-vliegveld-reistips-hoogtepunten

Een directe vlucht vanaf Amsterdam naar Dubai met KLM duurt 6 uur waarbij er een afstand van zo’n 5200 kilometer wordt afgelegd. Een rechtstreekse terugvlucht van Dubai naar Amsterdam duurt vanwege tegenwind altijd ruim 7 uur. In Dubai kent men het principe zomer- en wintertijd niet. Dit betekent dat het tijdens de Nederlandse zomertijd in Dubai 2 uur later is en in de wintertijd 3 uur.

Beste reistijd

Dubai heeft een woestijnklimaat, wat betekent dat het extreem heet kan zijn, vooral tijdens de zomermaanden (mei tot september), met temperaturen die regelmatig boven 40 graden Celsius uitkomen. Het is belangrijk om luchtige, lichtgewicht kleding te dragen en jezelf goed te beschermen tegen de zon met zonnebrandcrème, een hoed en zonnebril.

Tussen november en maart liggen de temperaturen gemiddeld tussen 20 en 25 graden Celsius, waardoor het aangenamer is om iets te doen en de stad te verkennen. Dit is ook de drukste toeristische periode, dus houd er rekening mee dat de prijzen van accommodaties en vluchten hoger kunnen zijn. Neem in elk geval een hotel met een zwembad!

Reisverzekering afsluiten

Sluit altijd een goede reisverzekering af als je op vakantie gaat. Deze verzekering dekt o.a. de extra kosten van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Een basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd voor de volle 100 procent. Zet in ieder geval altijd het telefoonnummer van de alarmcentrale van jouw reisverzekeraar in je telefoon. Op deze manier hoef je niet lang te zoeken als dit nodig mocht zijn.

Reisvaccinaties

Reisvaccinaties paspoort

Check altijd ruim voor jouw vertrek of en welke reisvaccinaties je nodig hebt. Aanbevolen (niet verplicht) vaccinaties op moment van schrijven zijn DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Je kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt.

Geld: andere munteenheid 

De munteenheid van de Verenigde Arabische Emiraten is de dirham. Dit wordt geschreven als AED, Dh. of Dhs. Eén dirham is opgesplitst in 100 fils. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 dirham. Munten zijn er van 25 en 50 fils en van 1 dirham.

De waarde is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, wat de dirham een relatief koersvaste munteenheid maakt. In Dubai kun je dus eigenlijk niet met euro’s betalen. Okay, echt onmogelijk is het niet, want er zijn heus wel plekken te vinden waar ze het wel aannemen, alleen dan wel tegen een ongunstige omrekenkoers. 

Zorg dat je altijd genoeg financiële middelen hebt, door te kiezen voor meerdere betaalmiddelen. Denk hierbij aan een bankpas, contant geld en een creditcard. Controleer wel altijd of jouw betaalpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa. Zet ook het telefoonnummer van jouw bank in je telefoon. Dit is wel handig als je bijvoorbeeld jouw pas moet blokkeren door verlies of diefstal.

Het is handig om een creditcard mee te nemen aangezien je normale pinpas niet overal geaccepteerd wordt.

Er zijn meerdere manieren om aan geld te komen:

  • Bestel het vooraf in Nederland via GWK Travelex
  • Ga pinnen op de luchthaven
  • Neem cash euro’s mee en wissel deze op de luchthaven via een wisselkantoor

Cultuur

Dubai-quad-doen-reistips
Bijzondere hotels Dubau

Dubai heeft een rijke Arabische cultuur en Islamitische tradities, die een sterke invloed hebben op het dagelijks leven van de inwoners. Het is belangrijk om respect te tonen voor de lokale cultuur en religie tijdens je verblijf. Dresscode is conservatief, vooral in religieuze en openbare plaatsen. Het wordt aanbevolen om je te kleden met respect voor de lokale gebruiken en de schouders en knieën bedekt te houden. Vergeet niet dat het tonen van openbare affectie in het openbaar als ongepast wordt beschouwd. Maak in de Verenigde Arabische Emiraten nooit foto’s van mensen zonder hun toestemming. Ook het fotograferen van ministeries, ambassades, officiële gebouwen, vliegvelden en vliegtuigen kan ervoor zorgen dat men je zal ondervragen. Er bestaat zelfs een kans op aanhouding en een veroordeling. Denk dus zeker goed na voordat je zaken op de gevoelige plaat legt.

Alcohol is toegestaan in aangewezen gebieden zoals hotels, bars en restaurants, maar openbare dronkenschap is verboden. In deze gebieden is het ook oké om je dresscode iets aan te passen.

Autorijden in Dubai

Ga je een auto huren in Dubai? Zorg dan voor een internationaal rijbewijs. Dit kun je makkelijk via de ANWB krijgen en betreft gewoon een documentje in de betreffende taal van het land. Je mag sowieso alleen autorijden met een geldig rijbewijs, in Nederland en in het buitenland. Rijd je met een verlopen rijbewijs, dan is dit strafbaar. Je bent dan ook niet verzekerd bij een mogelijk ongeluk. Controleer dus altijd voordat je op reis gaat hoelang het rijbewijs nog geldig is! Denk er ook aan dat je bij het ophalen van de huurauto een creditcard nodig hebt + pincode en voldoende limiet voor de borg.

Automobilisten in de Verenigde Arabische Emiraten rijden vaak hard en gevaarlijk, wat resulteert in veel doden in het verkeer. Rijden onder invloed van alcohol of drugs is ten strengste verboden en wordt altijd zwaar bestraft. Het kan zijn zelfs zo zijn at je hiervoor in de gevangenis terechtkomt. Je mag het land dan ook niet verlaten totdat de zaak is voorgekomen en er een vonnis is uitgesproken.

Lokale hulpdiensten

Heb je tijdens jouw verblijf direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Politie: 999
  • Ambulance: 998
  • Brandweer: 997

Andere weetjes en tips ter voorbereiding

Als ouders bij geboorte van een kind in de Verenigde Arabische Emiraten niet gehuwd zijn, kan dit tot nare situaties en langdurige administratieve problemen leiden. Het verblijf kan daardoor veel langer gaan duren dan dat wellicht de bedoeling was.

Wees altijd erg voorzichtig met het uiten van kritiek op personen, de Verenigde Arabische Emiraten en de lokale autoriteiten, zeker ook op bijvoorbeeld sociale media. De autoriteiten kunnen dit controleren en men zal je hiervoor straffen als ze bij je terecht komen. Verder is het goed om te weten dat diensten zoals Skype en (video)bellen met WhatsApp geblokkeerd zijn in de Verenigde Arabische Emiraten. 

  • Je hebt reisstekker nodig, typ G
  • Drink geen water uit de kraan.
  • Schaf een E-sim aan of de Airalo App, zodat je een lokale databundel kan kopen voor internet.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *