Voorbereiding Marokko: belangrijk om vooraf te weten

Voorbereiding rondreis Marokko: belangrijk om te weten

Je gaat op vakantie naar Marokko, of zelfs een rondreis maken door het land. Marokko ligt in Afrika en na 3 uurtjes vliegen bevind je je in een compleet andere wereld. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en die je voor vertrek moet regelen! Hierbij mijn tips.

Paspoort

Hoewel Marokko binnen 3 uurtjes vliegen te bereiken is, moet je niet vergeten dat het geen Europees land is. Je hebt daarom een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is om het land in te komen! Een identiteitskaart is dus niet geldig! Je hebt geen visum nodig om het land in te komen wanneer je op vakantie gaat (tot 90 dagen).

Door de douane

Bij aankomst in Marokko moet je eerst door de douane. Een paspoort controle en stempel in je paspoort erbij! Wij moesten een ‘corona-verklaring’ invullen. Die formulieren kon je van te voren online printen en invullen, maar kreeg je ook ter plaatse. Er werd nog niet eens naar gekeken.

Geld: andere munteenheid

In Marokko betaal je met de Marokkaanse Dirham (MAD). €1 is ongeveer 10,5 MAD, echter is de koers vaak lager via een wisselkantoor. Op veel plekken kun je pinnen met je Nederlandse pinpas, maar zet deze wel even op “wereldwijd”! Het is echter wel een must om cash geld bij je te hebben. Wij moesten in bepaalde hotels / riads namelijk met cash betalen. Dan gaat het direct om een paar duizend MAD. Ook heb je vaak cash nodig in restaurantjes en om een taxi te betalen.

geld in marokko

Er zijn meerdere manieren om aan Marokkaans geld te komen:

  • Bestel het vooraf hier in Nederland via GWK Travelex
  • Ga pinnen op de luchthaven
  • Neem cash euro’s mee en wissel deze op de luchthaven via een wisselkantoor (koers was meestal -1 MAD lager, dus bijv 9,5 MAD = €1 )

Ter voorbereiding op onze reis kozen wij dit keer om alvast 1000 MAD te bestellen via GWK Travelex (een geldwisselkantoor). Omdat wij reisden met jonge kinderen, vonden wij het een fijn idee om bij aankomst niet direct op zoek te moeten naar geld. Ook hebben wij wel eens meegemaakt dat er geen geld in de pinautomaten zat op de luchthavens, of dat onze pinpas niet werkte. Super frustrerend. Om dat te voorkomen bestelde ik 1000 MAD voor €118. Een ongunstigere wisselkoers natuurlijk, maar wel fijn voor een ontspannen start!

Pinnen of geld opnemen?

In sommige restaurants en riads (hotels) kon je met de pin betalen, maar in ongeveer 50% van de gevallen moesten wij in cash betalen. Er zijn overal in Marokko veel ATM’s te vinden om aan cash geld te komen. Check vooraf de voorwaarden van jouw bank om te zien wat het kost en wat goedkoper is. Bij de ING is het bijvoorbeeld goedkoper om te pinnen in een hotel/restaurant dan geld opnemen uit een geldautomaat en vervolgens cash betalen. Dat heeft te maken met de koersopslag en eventuele bankkosten wanneer je geld opneemt. Bij veel banken konden wij maximaal 2000 dirham (€200) per keer pinnen!

Reisvaccinaties

reisvaccinaties marokko

Voor Marokko worden bepaalde reisvaccinaties geadviseerd. Ze zijn niet verplicht. Er komen verschillende ziekten voor en mijn DTP vaccinatie was inmiddels uitgewerkt. Via Thuisvaccinatie.nl heb ik een afspraak gemaakt. Dit moet je ook enkele weken voor je reis regelen!

Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Marokko:

  • DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio)
  • Hepatitis A vaccinatie
  • BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)

Voor mijn kinderen adviseerden ze ook de Rabiës vaccinatie, maar wij hebben ervoor gekozen deze niet te laten zetten. Fijn aan Thuisvaccinatie.nl is dat ze dus bij je thuis komen én via mijn aanvullende zorgverzekering werd alles vergoed. Neem zeker bepaalde medicatie mee naar Marokko. Wij kregen bijvoorbeeld reizigersdiarree en hadden ook een aantal dagen wat hoofdpijn (van de indrukken en uitlaatgassen).

Achteraf blijken er in Marokko weinig zwerfhonden te zijn. Er zijn wel veel (zwerf)katten!

watervallen van ouzoud
rabies in marokko

Corona inreisbeperkingen

Momenteel kun je Marokko inreizen als toerist zonder beperkingen (sinds 30 september 2022). Echter kunnen deze inreisvoorwaarden inmiddels al verouderd zijn! Check dit altijd vlak voor vertrek.

Internationaal rijbewijs

Wanneer je net zoals ons een auto gaat huren, dan kan het zijn dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Dit kun je makkelijk via de ANWB krijgen en betreft gewoon een documentje in de betreffende taal van het land. Voor Marokko is dat niet nodig volgens de ANWB. Denk er ook aan dat je bij het ophalen van de huurauto een creditcard nodig hebt + pincode en voldoende limiet voor de borg.

GPS huren of Google Maps gebruiken?

Een navigatiesysteem kun je via de autoverhuurder voor een meerprijs van zo’n €8 – €10 per dag erbij huren. Je kunt echter ook je mobiele telefoon gebruiken, en vooraf de kaarten downloaden van Google Maps of de app Maps.me. Bij de meeste providers kun je ook een buitenlandbundel aanschaffen, maar dat is redelijk duur. Dagelijks voor €7,50 (Vodafone) voor wereldwijd internet maar slechts 30 MB.

Beter schaf je een simkaartje aan in een winkel in Marokko. Ik heb een extra telefoon meegenomen en in de eerste stad een prepaid simkaartje gekocht met 5 GB aan data + 1 uur aan belminuten. De internetbundel was 2 weken geldig (voor ons dus lang genoeg) en de belminuten zouden 1 week geldig zijn. Ik kocht de simkaart bij een ‘Orange winkel’ en betaalde 80 Dirham = €8. Voor ons was die 5 GB aan internet meer dan voldoende om twee weken lang te navigeren door Marokko, af en toe een Youtube video te kijken en lekker te internetten. De meeste restaurants en hotels hebben een redelijke wifi verbinding.

Lees hier onze ervaring over auto rijden in Marokko!

Laat je drone thuis

Dacht je mooie luchtfoto’s te gaan maken in Marokko? Nee hoor, je drone wordt op de luchthaven in beslag genomen. Ze zijn namelijk verboden in Marokko.

Regel een taxi via je accommodatie

Start je rondreis in Marrakech en heb je een riad geboekt in de medina? Probeer dan te regelen dat de accommodatie je komt ophalen vanaf de luchthaven. Je betaalt wellicht iets meer voor deze service (200 Dirham = €20), maar het is wel zo relaxed. Bijna elke Marokkaanse stad heeft een medina en het kan lastig zijn om je riad te vinden in deze wirwar van straatjes. Soms is het lastig om de GPS te volgen, of werkt hij niet 100% omdat de straatjes zo smal zijn. Regel je een chauffeur via de accommodatie, dan weet je zeker dat je er zonder stress arriveert. Wij zijn overigens toch steeds op eigen houtje naar de riads gegaan en dat is prima verlopen. Bekijk hier onze reisroute en riads!

Islamitisch land

Marokko is een Islamitisch land. Het is een andere cultuur en dus andere normen en waarden.

Kleding

mausoleum meknes
wat te doen chefchaouen

Ter voorbereiding op mijn reis door Marokko, moest ik ook even shoppen. Want ik had voornamelijk korte broekjes, rokjes en te blote kleding in de kast hangen. Het kledingvoorschrift is: geen blote knieën en geen blote schouders. Anderzijds heb ik in elke stad toeristen gezien (vrouwen) met zelfs blote buiken of korte rokjes. Zeker in Marrakech zie je dat veel en de Marokkaanse jeugd kleed zich soms ook zo. Persoonlijk vond ik het wel prettig om me zoals gewenst te kleden.

Eten en drinken

alcohol in marokko
tajine citroen kip
Virgin Mojito en Tajine citroen kip (wel lekker)!

Couscous, tajines en gegrild vlees, dat zijn typische Marokkaanse gerechten. Wij vonden persoonlijk het eten niet geweldig en snakten vrij snel naar een lekkere pizza of pasta. In de toeristische plaatsen kun je dit in overvloed krijgen. Op veel plekken wordt geen alcohol geschonken. De meeste restaurants in de medina’s hebben geen drankvergunning. Overal krijg je dan alcoholvrij bier of een virgin cocktail. Buiten de medina’s is vaak wel alcohol te krijgen.

Taal

In Marokko spreken ze natuurlijk Arabisch, “Berber”, Frans en een beetje Engels. Je kunt je het beste verstaanbaar maken in het Frans, want de lokale bevolking spreekt goed Frans. Ik helaas niet, dus soms heb ik met Google Translate mezelf duidelijk moeten maken. In de grote steden en in de meeste riads, spreken ze ook Engels. “Salam” betekent “Hallo” en “Shukran” betekent “Dankje.

Feestdagen en religie

Marokko kent andere feestdagen dan wij kennen. Ze vieren de feestdagen van de Islam. In juni of juli is meestal de Ramadan. Tijdens de Ramadan vasten de Moslims en dan kan het zijn dat bepaalde restaurants en bezienswaardigheden andere openingstijden hanteren. Check voor het boeken van je reis altijd even of er bepaalde feestdagen in jouw vakantieperiode vallen. Dan kun je daar rekening mee houden.

Elke ochtend en avond (en meerdere malen per dag) hoor je de gebeden uit de speakers klinken. Onze kinderen vonden dat vrij indrukwekkend!

Niet getrouwd?

In sommige riads is het niet toegestaan als ongetrouwd stel, man en vrouw, bij elkaar op de kamer te slapen. Wij zijn wel gehuwd, maar hebben hier nooit een vraag over gekregen.

Is Marokko veilig?

plein marrakech

Een belangrijke vraag die jij jezelf stelt: is Marokko een veilige bestemming? Ja, ik kan je vertellen dat wij ons altijd veilig hebben gevoeld en niets naars hebben meegemaakt. De mensen zijn echt heel vriendelijk en erg gesteld op kinderen! Er is wel veel armoede en daarnaast zijn wij ‘rijk’ ten opzichte van de meeste inwoners. Ik had verwacht dat we veel lastig gevallen zouden worden, dat mensen steeds geld van je willen etc. Dit viel mij reuze mee. Natuurlijk werden we dagelijks benaderd, maar na 1x ‘no’ waren ze ook weg. Totaal niet opdringerig. Soms gaf ik mensen wel iets, of als ik wist dat ik eigenlijk iets te veel betaalde, dan had ik daar ook vrede mee. Die euro of paar centen kunnen wij makkelijker missen en is voor hun soms een maaltijd.

Wees op drukke plekken altijd alert op diefstal, zakkenrollers en ’tasjesdieven (mobiele telefoon)’ op scooters

In Marrakech zijn we één keer ‘lastig gevallen geworden’ door een jongere die ons de weg wilde wijzen. Wij hadden gewoon Google Maps, dus hadden zijn hulp niet nodig. Toen reageerde hij wel wat agressief, voornamelijk verbaal, maar ze zullen jou zelf niets aandoen. Ook werd deze jongeman direct aangesproken door een andere lokal, dus dat voelde heel erg prettig!

Overige tips en info:

  • Je hebt geen reisstekker nodig.
  • Maak nooit ongevraagd foto’s van de lokals.
  • Drink geen water uit de kraan.
  • Last van reisziekte? Neem pilletjes mee want er zijn heel veel bochten in het Atlasgebergte!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *